Πρακτικά Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΙΕ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΣΤ΄

Πέμπτη  14 Φεβρουαρίου 2013

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ενημερώσω το Σώμα πως εισερχόμαστε τώρα στην τελευταία επίκαιρη ερώτηση και μετά θα αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.

Θα συζητηθεί, λοιπόν, η δεύτερη με αριθμό 985/11-2-2013 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Δέσποινας Χαραλαμπίδου προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ).

Το λόγο έχει η κ. Χαραλαμπίδου για δυο λεπτά.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υφυπουργέ, το ζήτημα των δομών υποστήριξης των ψυχικά πασχόντων είναι ένα ζήτημα στο οποίο η χώρα μας έχει καταγράψει αρνητικές πρωτιές. Μετά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία καθυστέρησε να έρθει πάρα πολύ στη χώρα μας, στο χώρο της ψυχικής υγείας κυριαρχεί η προχειρότητα, κυριαρχεί ένα μη επαρκές νομικό πλαίσιο και κυρίως –και το πιο σημαντικό- πάγια προβλήματα υποχρηματοδότησης των δομών.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΨΥΚΑ, η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης, αποτελεί δομή επανένταξης που διατηρεί οικοτροφεία, ξενώνες φιλοξενίας, διαγνωστικά κέντρα και κλινικές για ψυχικά ασθενείς. Περιλαμβάνει εξήντα τρεις φορείς πανελλαδικά, που λειτουργούν σαν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, χρηματοδοτούμενα από το Υπουργείο Υγείας.

Η χρόνια υποχρηματοδότησή τους, όμως, εμποδίζει να επιτελέσουν το έργο τους σε τέτοιο βαθμό ώστε αδυνατούν, όχι μόνο να πληρώσουν τους εργαζόμενους στη δομή αυτή, αλλά να ανταποκρίνονται και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ, σε προμηθευτές τροφίμων, φαρμάκων, ρουχισμού και άλλων απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Έτσι, ενώ σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας, γιατί από τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία αυτών των δομών, το Υπουργείο Υγείας εγκρίνει ένα μικρό ποσοστό, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, σε συνθήκες βάρβαρων μνημονιακών περικοπών η κατάσταση για τους εργαζόμενους έχει οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Πάνω από δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενοι πανελλαδικά είναι απλήρωτοι από έξι έως εννέα μήνες, χωρίς το Υπουργείο να προβαίνει σε κινήσεις ομαλοποίησης της κατάστασης. Στους εργαζόμενους ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης και Δράμας οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί εννέα μηνών, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες πληρώθηκαν το δώρο Χριστουγέννων και αντιμετωπίζουν πλέον ξεκάθαρα προβλήματα επιβίωσης.

Σας ρωτάμε, λοιπόν, ποιες ενέργειες θα κάνετε, έτσι ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, προκειμένου να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο; Ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρετε, έτσι ώστε αυτές οι δομές, που είναι απαραίτητες σήμερα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, να λειτουργήσουν ομαλά και να μην υπάρχουν άλλες μεγάλες καθυστερήσεις στους εργαζόμενους;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κυρία Σκοπούλη έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κυρία Χαραλαμπίδου, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη, γιατί έχω αναβάλει αυτήν την απάντηση, αλλά οι λόγοι ήταν εκτός εμού.

Θα ήθελα να σας απαντήσω με τα ακόλουθα. Όπως ήδη ξέρετε εδώ, γιατί έχει έρθει επανειλημμένα αυτό το θέμα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτού του συγκεκριμένου τύπου δεν ήταν μη κυβερνητικές οργανώσεις αυθόρμητες, αλλά ήταν επιβεβλημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, διότι έπρεπε να γίνει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, διότι υπήρχαν δομές, όπως ήταν τα ψυχιατρεία μέσα στα οποία οι ψυχικά ασθενείς ήταν φυλακισμένοι και μας επέβαλαν απ’ έξω να κάνουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν συνεπικουρήσει σημαντικά στην προσπάθεια αυτή της αντιμετώπισης των ψυχικά ασθενών με ένα σωστότερο τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει, όπως ξέρετε και εσείς καλά, ότι έχουμε λύσει τα προβλήματα. Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν χρηματοδοτηθεί όλα αυτά τα χρόνια γενναία. Ο τρόπος χρηματοδότησής τους ήταν οι προϋπολογισμοί τους οποίους συνέτασσαν οι ίδιες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Υπουργείο Υγείας ακολουθούσε και πλήρωνε τους προϋπολογισμούς τους.

Θέλω να σας πω ορισμένα στοιχεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ευελπιστεί και στόχος του είναι κάθε κράτος να δαπανά το 5% των δημοσίων δαπανών για την ψυχική υγεία.

Εμείς βρισκόμαστε περίπου στο 4,5%. Οι δαπάνες της υγείας φυσικά είναι στο 5% με 5,5% τώρα, το οποίο δεν είναι ένα κακό ποσοστό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αντίστοιχες είναι οι δημόσιες δαπάνες υγείας και στην Αγγλία.

Το πρόβλημά μας, τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στον ιδιωτικό τομέα είναι το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο δεν έχουμε βάλει ποτέ μπροστά. Δεν το έχει βάλει ποτέ μπροστά το δημόσιο, αλλά δυστυχώς δεν το έχουν βάλει ποτέ μπροστά και οι ιδιώτες, δηλαδή, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θα πρέπει να πάρουμε από το μυαλό μας ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι προέκταση του κράτους. Δεν είναι προέκταση του κράτους. Είναι ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχορηγούνται από το κράτος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)

Όμως, οι πολιτικές ηγεσίες μέχρι σήμερα, παρά τον αρχικό νόμο ο οποίος το λέει ρητά, έχουν επέμβει νομοθετικά και έχουν δώσει την αντίληψη, τόσο στους εργαζόμενους αυτούς όσο και στους υπεύθυνους των μη κυβερνητικών οργανώσεων να θεωρούν ότι αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι επέκταση του κράτους. Βοηθούν το κράτος, συνεπικουρούν το κράτος, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές, αλλά δεν είναι κράτος. Όταν εσείς προσπαθείτε να υπερασπίσετε τους εργαζόμενους και τους βάζετε απέναντι στο κράτος, σας λέω ότι δεν είναι το κράτος αυτό το οποίο απευθύνεται σε αυτούς τους εργαζόμενους. Πρέπει οι εργοδότες να έχουν την ευθύνη και να απευθυνθούν απέναντι σε αυτούς τους εργαζόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κυρία Υφυπουργέ, στη δευτερολογία σας μπορείτε να ολοκληρώσετε.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ωραία. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κ. Χαραλαμπίδου έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που η κυρία Υφυπουργός ζήτησε συγγνώμη, γιατί είναι η τρίτη φορά που εισάγεται για συζήτηση αυτή η ερώτηση από τη μεριά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ, για λόγους ευγένειας, δεν ήθελα να το θίξω στην πρωτολογία μου.

Θέλω να πω, κατ’ αρχάς, κυρία Υφυπουργέ, ότι δεν είπατε τίποτε στην τοποθέτησή σας και θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι εννέα μήνες χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι -ενδεικτικά σας ανέφερα την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της Δράμας- είναι ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για οποιονδήποτε μισθωτό εργαζόμενο. Αυτό, το να μην πληρώνεται εννέα μήνες και να ζει σε αυτήν την αβεβαιότητα οδηγεί τον ίδιο που δουλεύει στην ψυχική υγεία να κάνει χρήση των ψυχιάτρων.

Το Υπουργείο, λοιπόν, δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να προβάλλει δικαιολογίες, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά και άλλους πεντακόσιους εργαζόμενους συνεργάτες ψυχολόγους.

Θα έπρεπε, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, να έχετε προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις για την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας. Εξάλλου, το Υπουργείο γνώριζε πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Δράμας από τον Οκτώβριο ακόμα είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Το ζήτημα της υποχρηματοδότησης είναι θεσπισμένο πλέον για τα προγράμματα της ψυχικής υγείας. Δεν μπορεί, όμως, να αντιμετωπίζεται σαν κάτι καινούργιο. Σήμερα, λόγω των μνημονίων, έχουμε υποχρηματοδότηση. Υπάρχει ένα ζήτημα σοβαρότατο με τα κονδύλια διαχείρισης. Εδώ δεν μας είπατε κάτι καινούργιο. Μας είπατε για τις ευθύνες που έχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, το πώς δομούνται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά εδώ εμείς θα θέλαμε να σας πούμε ότι τα περισσότερα μέλη και πρόεδροι και διευθυντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων είναι πρώην πολιτευτές ή πρώην Βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Διευθυντή της ΕΨΥΚΑ Θεσσαλονίκης, που ήταν πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας.

Δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Υγείας να επικαλείται την κακοδιαχείριση και τη σπατάλη εκ μέρους των διαχειριστών των δομών -που είναι σε πολλές περιπτώσεις υπαρκτή- και αυτό να γίνεται άλλοθι για να εγκαταλείψουμε τους εργαζόμενους στην τύχη τους, να είναι απλήρωτοι τόσο καιρό, αλλά να εγκαταλειφθεί και η στήριξη της ψυχικής υγείας.

Άρα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει συγκεκριμένος έλεγχος για τέτοιου είδους φαινόμενα από την πλευρά του δημοσίου, θα πρέπει να υπάρχει μια ορθή διαχείριση, ένα πρόγραμμα σοβαρό και να παρέχεται το σύνολο της χρηματοδότησης που είναι αναγκαίο για τις δομές επανένταξης.

Υπάρχει το εξής ζήτημα και εμείς αυτό θέτουμε, ότι εάν και αυτές οι δομές, με αυτά τα προβλήματα -που και εμείς λέμε ότι μερικά προβλήματα είναι υπαρκτά σε αυτές τις δομές- καταρρεύσουν, ποιοι θα ωφεληθούν; Οι μόνοι, κατά τη γνώμη μας, που θα ωφεληθούν στην περίπτωση αυτή είναι οι ιδιωτικές κλινικές, που θα μετατραπούν σε μονοπώλιο στον τομέα υπηρεσιών και μέριμνας για την ψυχική υγεία. Αυτές οι ιδιωτικές κλινικές θα είναι μόνο για τις εύπορες οικογένειες και κατά τη γνώμη μας, με αυτόν τον τρόπο βάζετε ταξικούς φραγμούς και στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, σε μια δε περίοδο που είναι σοβαρή η επιδείνωση των προβλημάτων υγείας. Λόγω της οικονομικής κρίσης έχουμε αύξηση του εργασιακού άγχους, έχουμε γενικευμένη ανασφάλεια, έχουμε κατακόρυφη αύξηση των ψυχιατρικών περιπτώσεων και έχουμε πολλούς που οδηγούνται και σε αυτοκτονίες.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ολοκληρώνετε, παρακαλώ.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Έτσι, λοιπόν, πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα και για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και για να διατηρηθούν αυτές οι δομές.

Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουμε και σήμερα με αυτήν την ευκαιρία ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τους εργαζόμενους στις δομές, έτσι ώστε να πληρωθούν και να λυθεί αυτή η αγωνία και η ανασφάλεια που έχουν. Θα παλέψουμε για την πλήρη αναβάθμιση των δομών αυτών.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Η κ. Σκοπούλη έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Αυτές οι δομές της συγκεκριμένης μη κυβερνητικής οργάνωσης, που είναι διάσπαρτες στη Μακεδονία, φιλοξενούν εκατόν είκοσι άτομα σε ξενώνες και σε οικοτροφεία και σε κινητές μονάδες και κέντρα ημέρας και έχουν μέχρι σήμερα πάνω από δύο χιλιάδες επισκέψεις.

Η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση έχει πάρει φέτος 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ασθενή που φιλοξενεί, η δαπάνη είναι 2.000 ευρώ το μήνα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Άρα, να μη λέμε «υποχρηματοδοτούνται». Θα πρέπει να κάνουμε απλή λογιστική. Και η απλή λογιστική, δυστυχώς, τρελαίνει το σύστημα. Θα πρέπει εσείς, που θεωρώ ότι υποστηρίζετε τον εργαζόμενο, να αναλάβετε αυτήν τη λειτουργία της λογιστικής και θα βρεθείτε μπροστά σε τεράστια προβλήματα σπατάλης. Δεν υποχρηματοδοτείται το σύστημα. Το σύστημα υπερχηματοδοτούνταν για ευνόητους λόγους. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος! Το καταλαβαίνετε; Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης των χρημάτων χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας.

Θα ήθελα να τονίσω εδώ ότι προς το παρόν η χρηματοδότηση γίνεται με κατανομές προϋπολογισμών, τις οποίες έχουν ορίσει οι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στο άμεσο μέλλον, οι χρηματοδοτήσεις δεν θα γίνουν στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά κατευθείαν σε κάθε δομή και με βάση τον αριθμό των ασθενών τους οποίους εξυπηρετεί, ώστε να μην υπάρχουν μετακινήσεις χρημάτων από εδώ και από εκεί.

Προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτές οι δομές είναι ιδιωτικού χαρακτήρα και οφείλουν να έχουν έσοδα και από άλλες πηγές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε την κ. Σκοπούλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.


επιστροφή