Πρακτικά Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΙΕ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΑ΄

Τρίτη  13 Νοεμβρίου 2012

 

Εισερχόμαστε στην πέμπτη με αριθμό 1481/88/10-9-12 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων πρώτου κύκλου του Βουλευτή Επικρατείας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή κ. Χρήστου Παππά προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, για να αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δι’ υμών απευθύνομαι προς την κυρία Υπουργό, γιατί έχουμε μία ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, η οποία συγκεκριμένα είχε κατατεθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και δεν απαντήθηκε μέχρι σήμερα. Την φέραμε πλέον ως επίκαιρη, για να συζητηθεί και να πάρουμε μία απάντηση.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και όπως πληροφορηθήκαμε και εμείς από τον Τύπο έως τις 22 Αυγούστου του τρέχοντος έτους διατέθηκε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και σωματεία από το Υπουργείο Υγείας το ποσό των 35,8 εκατομμυρίων ευρώ από τη συνολική πίστωση που ανήρχετο στα 42,1 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι στη λίστα, πέρα από τα λεφτά που εστάλη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, δεν αναφέρεται αναλυτικά το ποσό που έλαβε κάθε μία από τις εξήντα έξι αυτές μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πριν από δύο μόλις ημέρες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013 στον οποίο κυρίαρχο στοιχείο ήταν η δραστική περιστολή των δημοσίων δαπανών και η οποία μεταφράζεται σε περικοπές μισθών, συντάξεων, περικοπές κονδυλίων από νευραλγικούς τομείς της κρατικής ζωής, της οικονομίας, ένας προϋπολογισμός, ο οποίος όλοι είδαμε ότι το δόγμα του ήταν περικοπές άνευ όρων και ορίων.

Τέλος, ένας προϋπολογισμός που τσάκισε όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Η ερώτησή μας είναι: Γιατί, λοιπόν, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις για τις περιστολές των δαπανών και τον έλεγχο των πιστώσεων στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, συνεχίζεται ακόμα και μέχρι την ώρα που μιλάμε το όργιο σπατάλης του δημοσίου χρήματος προς αγνώστου ταυτότητας μη κυβερνητικές οργανώσεις;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Επίσης, ερωτάμε ποιος είναι ο σκοπός, όπως προκύπτει από το καταστατικό -και τελειώνω- τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων που έλαβαν επιχορηγήσεις. Ζητάμε να μας χορηγηθεί πλήρης κατάλογος με τα εν λόγω στοιχεία και το ύψος της χρηματοδότησης σε κάθε μη κυβερνητική οργάνωση.

Τέλος, ερωτάμε ποια φυσικά πρόσωπα είναι εντεταλμένα με τον έλεγχο και την εκταμίευση των ποσών προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Θέλουμε να κατατεθούν τα πλήρη στοιχεία τους και η υπηρεσία στην οποία ασκούν τα καθήκοντά τους.

Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη.

Ορίστε, κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι αυτή η απάντηση ήρθε σε μένα πριν από δύο μέρες. Δυστυχώς, η απάντηση από την οικονομική υπηρεσία του Υπουργείου -δεν γνωρίζω γιατί- ήταν στις 8 Νοεμβρίου. Οι αρμόδιοι, δηλαδή, απάντησαν στις 8 Νοεμβρίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ταχύτατα!

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Να ξεκαθαρίσουμε λίγο τι είναι αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τη θεραπεία των ψυχικά ασθενών, δεν είναι τυχαίες μη κυβερνητικές οργανώσεις, δηλαδή κάποιος αποφάσισε να κάνει μία μη κυβερνητική οργάνωση και το κράτος τη χρηματοδοτεί.

Αυτές έγιναν και πήραν μέρος με συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία δεν είναι της παρούσης να σας τα αναλύσω, αλλά ουσιαστικά θα έπρεπε να έχουν τα εχέγγυα, επιστημονικά και οργανωτικά, της υποστήριξης της ψυχιατρικής θεραπευτικής αντιμετώπισης. Αυτές οι οργανώσεις είχαν μπει σε προγράμματα ΕΣΠΑ και για δύο χρόνια είχαν χρηματοδοτηθεί απ’ αυτά τα προγράμματα. Ήταν υποχρέωση της σύμβασης και με τα ΕΣΠΑ ότι, αφού τελειώσει η χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το κράτος.

Αυτή η χρηματοδότηση σ’ αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες ανέρχονται σε εξήντα πέντε τον αριθμό -με διακόσιες δεκατέσσερις δομές, με τρεις χιλιάδες εργαζόμενους και με παροχή υπηρεσιών σε πάνω από χίλιους τετρακόσιους εβδομήντα επτά ασθενείς, που νοσηλεύονται μέσα στις δομές και είκοσι επτά χιλιάδες περίπου ασθενείς που είναι σε εξωτερική βάση- χρηματοδοτούνταν ετησίως με το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον περασμένο χρόνο με τις οριζόντιες περικοπές κόπηκαν αυτά τα χρήματα και έφθασαν στο μισό. Σύμφωνοι; Για το ποια λεφτά παίρνει κάθε μια απ’ αυτές τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπάρχουν κριτήρια ανάλογα με τους εργαζόμενους και με τον αριθμό των δομών και με το είδος των δομών. Συγκεκριμένα, παίρνουν ποσοστά ανάλογα -κι αυτά είναι σταθερά- στο σύνολο της χρηματοδότησης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)

Θέλετε να συνεχίσω αργότερα, κύριε Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Έχετε και τη δευτερολογία σας, κυρία Υφυπουργέ.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Από εκεί και πέρα όμως, όπως ήδη θα έχετε ακούσει επανειλημμένα εδώ, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα στην αξιολόγηση και στο πώς χειρίζονται τα χρήματα αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αν θέλετε, για να μην καταχρώμεθα το χρόνο, δευτερολογήστε και θα ακολουθήσω μετά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Δεν ξέρω αν μπερδευτήκατε, κυρία Υπουργέ –και με συγχωρείτε- αλλά δεν σας μίλησα για ψυχικά ασθενείς.

Εσείς μας λέτε, λοιπόν, ότι δώσατε περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ για τους ψυχικά ασθενείς. Νομίζω ότι αυτά τα 36 εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να δοθούν για ένα διαφορετικό σκοπό, ώστε να μη δημιουργήσουμε τον ελληνικό λαό ψυχικά ασθενή. Γιατί έτσι όπως περικόπτετε τους μισθούς βλέπουμε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων να φτάνουν στα όριά τους, να φτάνουν στο απονενοημένο διάβημα, όπως λέμε, στην αυτοκτονία. Αυτό πιστεύω πρέπει να το δείτε.

Εμείς ζητάμε να μας καταθέσετε και τα έγγραφα. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Ποιος τα έδωσε και πού τα έδωσε; Βέβαια είπατε ότι πριν από δυο μέρες πήρατε τα χαρτιά.

Παρατηρούμε ότι ενώ το κράτος έχει αντανακλαστικά στο πώς να εισπράξει χρήματα ή να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο παράτυπα και αντισυνταγματικά θα έλεγα και αντιδεοντολογικά τη χρηματοδότηση των τραπεζών –αφού ψηφίστηκαν τα μέτρα, αφού ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός- δεν έχει αντανακλαστικά σε μια ερώτηση βασική που σέρνεται εδώ και δυο μήνες στο Κοινοβούλιο για να μας απαντήσει πού σπαταλώνται τα λεφτά στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι μια μεγάλη μπίζνα. Εσείς προφανώς δεν γνωρίζετε. Και είστε από ένα χώρο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει κάποιες ευαισθησίες περί των εργασιακών, περί των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αλλά είδαμε ότι ο χώρος που εκπροσωπείτε ψήφισε τα μέτρα με το «παρών». Γιατί ουσιαστικά το «παρών» είναι μια στάση Ποντίου Πιλάτου, είναι «ναι» κατ’ ουσίαν. Ψήφισε επίσης και τον προϋπολογισμό, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις.

Θα καταθέσω για τα Πρακτικά μια κατάσταση πεντακοσίων είκοσι οκτώ μη κυβερνητικών οργανώσεων. Είναι οργανώσεις όπου ένα μεγάλο μέρος τους έχει αντεθνική πολιτική. Μέσα σε αυτές υπάρχουν και χρηματοδότες πέρα από την Κυβέρνηση. Υπάρχουν χρηματοδότες γεράκια οικονομικά, κεφαλαιοκράτες του διεθνούς σιωνιστικού κεφαλαίου όπως ο διαβόητος Τζορτζ Σόρος που ειδικεύεται στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Κάναμε μια ερώτηση για τη νέα δραστηριότητα μέσω μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλει να κάνει ο Τζορτζ Σόρος που ενδέχεται να την πληρώσουμε και εμείς, το κράτος.

Γιατί, λοιπόν, λέγονται μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ παίρνουν λεφτά από το ελληνικό κράτος; Να πληρώσει με δικά του λεφτά ο Σόρος.

Ο Τζόρτζ Σόρος δραστηριοποιείται πλέον στην Ελλάδα με την περίφημη δημιουργία ενός ταμείου που θα φτιάξει σπίτια για μετανάστες. Στη σχετική ερώτηση που κάναμε λάβαμε την εξής περίφημη απάντηση από τον κύριο Υπουργό: «Δεν απαντώ σε δηλώσεις ιδιωτών».

Ο Τζόρτζ Σόρος πριν από ενάμιση χρόνο συναντήθηκε με τον τότε Πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου –τον Απρίλιο του 2010 πρέπει να ήταν- και με τον Υπουργό Οικονομικών. Ως ιδιώτη δεν τον έβλεπε στο Μέγαρο Μαξίμου;

Θα καταθέσω, λοιπόν, για τα Πρακτικά αυτήν την κατάσταση των πεντακοσίων είκοσι οκτώ μη κυβερνητικών οργανώσεων για να λάβετε γνώση και να δραστηριοποιηθείτε και εσείς όπως το θέλετε στο Υπουργείο σας. Το λέω αυτό γιατί έχετε εκφράσει κάποια παράπονα πως θέλετε να προσφέρετε έργο.

Επίσης, θα καταθέσω για τα Πρακτικά και έγγραφο  -έτσι ξεμπροστιάζονται και πρόσωπα- που αναφέρει ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις έχει ο Κωνσταντίνου –ο περίφημος Κωνσταντίνου, ο εθνομηδενιστής του ΑΝΤΑΡΣΥΑ- και κάποιος Κούρκουλας, αν σας λέει κάτι.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Παππάς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Θα σας απαντήσω για αυτά που με αφορούν.

Γενικά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι πάρα πολλές και παίζουν κάποιον ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία. Για αυτές τις οποίες μιλάμε και για αυτές τις οποίες ρωτήσατε το Υπουργείο Υγείας είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν το πρόγραμμα «Ψυχαργός», δηλαδή τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας. Όπως σας είπα είναι συγκεκριμένα τα ονόματα. Έχω τον κατάλογο με τα ονόματα αυτών που είναι υπεύθυνοι.

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας έχει τα πάντα. Δεν είναι τίποτα κρυφό. Είναι στη «Διαύγεια». Υπάρχει οργανωμένο κράτος στο οποίο υπάρχουν όλα. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό.

Όλοι τα παίρνουν και αποδίδουν αποδεικτικά κ.λπ..

Τώρα αν χρειάζονται όλες αυτές οι δομές έναν ποιοτικό έλεγχο και έλεγχο οικονομικής διαχείρισης, αυτό σας το λέω ότι το έχουμε αρχίσει με τις ήδη υπάρχουσες επιτροπές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί με τους αντίστοιχους επιθεωρητές. Δηλαδή, έχουμε βάλει τη μηχανή του κράτους να δουλεύει και θεωρούμε ότι θα έχουμε αποτελέσματα, ώστε να μη γίνονται σπατάλες. Από εκεί και πέρα όμως, δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθούν αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες υποστηρίζουν αυτήν τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά τα προσωπικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατική Αριστερά, ναι γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να λέμε τη γνώμη μας, για να διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα στα οποία θεωρούμε ότι υπάρχει διαφωνία. Στηρίζουμε όμως αυτήν την προσπάθεια η οποία είναι σημαντική, γιατί θεωρούμε ότι είναι η μόνη η οποία μπορεί να μας βγάλει απ’ αυτό το λούκι στο οποίο έχουμε μπει.


επιστροφή