Πρακτικά Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΙΕ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΔ΄

Τρίτη  6 Νοεμβρίου 2012

 

Εισερχόμαστε τώρα στη έκτη με αριθμό 1246/3-9-2012 ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ευβοίας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Αναγνωστάκη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, παρά το πιστοποιημένο γεγονός ότι η οικονομική κρίση οξύνει τα άμεσα συνδεόμενα με τις εξαρτήσεις ψυχοκοινωνικά προβλήματα, τα εβδομήντα ένα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας που λειτουργούν στη χώρα μας αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας, κάτι το οποίο αναγνώρισε και η ίδια η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλλιώρη στην κοινή συνεδρίαση των δύο Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, όταν από το Βήμα της Βουλής αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας των συγκεκριμένων κέντρων. Σας διαβάζω αυτολεξεί: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία των κέντρων πρόληψης και ειλικρινά τουλάχιστον το Υπουργείο Εσωτερικών καλείται να απαντήσει τι θα κάνει με τα χρήματα που οφείλει προς τα κέντρα πρόληψης».

Κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου των εργαζόμενων στα κέντρα πρόληψης, που επικαλούνται τα προβλεπόμενα στην πενταετούς ισχύος «Προγραμματική Σύμβαση για τη Λειτουργία των κέντρων πρόληψης» και απαντήσεις των κατά καιρούς ηγεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στα 19,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η χρηματοδότηση, κυρία Υπουργέ, -είναι γνωστό σ’ εσάς, το λέω για τους συναδέλφους- των εβδομήντα ενός κέντρων πρόληψης της χώρας προέρχεται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των ΚΑΠ της Αυτοδιοίκησης και κατανέμεται στα κέντρα πρόληψης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης με την εμπλοκή και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Το υπόλοιπο 50% της χρηματοδότησης προέρχεται από το Υπουργείο Υγείας. Είναι από ενάρξεως του οικονομικού έτους 2010 εγγεγραμμένο στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 2555 του Υπουργείου Υγείας) και αφορά αποκλειστικά τη χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης. Οι όροι της ως άνω χρηματοδότησης, δηλαδή ύψος και χρονοδιαγράμματα καταβολών, καθώς και άλλα ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης, προβλέπονται ρητά στην πενταετή αυτή Προγραμματική Σύμβαση.

Με δεδομένο, κυρία Υπουργέ, το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης είναι υποστελεχωμένα σε σχέση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, καθώς μάλιστα έχει αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των ατομικών και συλλογικών αιτημάτων στα κέντρα πρόληψης για παρεμβάσεις, ερωτάσθε:

Προτίθεστε να συνεχίσετε τη λειτουργία των εβδομήντα ενός κέντρων πρόληψης;

Θα καταβληθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών οι οφειλές τους προς όλα ανεξαιρέτως τα κέντρα πρόληψης, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Σκοπούλη.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ πολύ.

Κυρία Πρόεδρε, κύριοι Βουλευτές, η πρόληψη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για την υγεία και όχι μόνο στον τομέα των εξαρτήσεων, αλλά σε όλων των ειδών τη νοσηρότητα.

Όσον αφορά τις εξαρτήσεις, η πρόληψη χρηματοδοτείται στην Ευρώπη με το 1% έως 12% του ποσού που δίνεται γενικώς για τις εξαρτήσεις και αφορά από 0,04% έως 0,48% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος των κρατών. Στην Ελλάδα το ποσοστό που χορηγείται για τις εξαρτήσεις είναι κάτω από το 0,04%. Όσον αφορά την πρόληψη υπολογίζεται γύρω στο 1%.

Θα σας πω, όμως, εδώ ότι το ποσοστό είναι κάτω από το 0,04% και για την προαγωγή και την πρόληψη της υπόλοιπης υγείας, δηλαδή για τη δημόσια υγεία. Η πρόληψη, όπως ξέρετε, είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία. Και το κόστος και η αντίληψη του κόσμου είναι ότι έχει μεγαλύτερο βάρος η νόσος, δηλαδή η θεραπεία.

Η νοσηρότητα στην Ελλάδα, αν μετριόνταν με το πόσα φάρμακα καταναλώνουμε, θα ήμασταν το πιο νοσηρό κράτος. Άρα, η θεραπευτική αντιμετώπιση παίρνει το μεγαλύτερο κόστος και στις εξαρτήσεις. Το 43% της χρηματοδότησης και στη θεραπεία δίνεται στο να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τους εξαρτημένους.

Όσον αφορά τη συγχρηματοδότηση με το Υπουργείο Εσωτερικών στα κέντρα πρόληψης θέλω να σας πω τα εξής: Τα κέντρα πρόληψης ήδη, όπως είπατε, είναι εβδομήντα ένα. Για να καλύψουν και τυπικά όλους τους νομούς, οφείλουν να γίνουν ακόμα τρία κέντρα πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικές αστικές δομές οι οποίες έχουν ιδιαιτερότητα και αφορούν εκπροσώπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και επιστήμονες.

Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν είναι συνηθισμένο για την Ελλάδα, ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο που θεωρώ ότι πιθανότατα να αφορά και να είναι η αρχή για παροχή προαγωγής και πρόληψης υγείας με τέτοια μοντέλα. Αυτά τα μοντέλα, επειδή είναι καινούργια και δεν είναι ξεκάθαρο το πώς χρηματοδοτούνται, πιθανότατα υπολειτουργούν. Και αυτό γιατί; Γιατί δεν γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα αυτών των δομών.

Παραδείγματος χάριν, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε κάνει πενταετή σύμβαση για την υποστήριξη αυτών των δομών, τα τελευταία χρόνια τα υποχρηματοδοτούσε. Τώρα είχαμε τη ρητή απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι θα δοθούν άμεσα 3 εκατομμύρια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)

Είναι στόχος όλων μας να αναγνωρίσουμε και να ευοδώσουμε τέτοιου είδους δομές, οι οποίες θα εξυπηρετούν -ανάλογα με τα συγκεκριμένα προβλήματα- με επιστημονικότητα, με διασύνδεση με επιστημονικούς φορείς τα προβλήματα των συγκεκριμένων περιοχών. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη αντιληφθεί την κατάσταση. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν και όχι μόνο να υπάρχουν, αλλά να επεκταθούν και να λειτουργούν όσο γίνεται καλύτερα και να χρηματοδοτηθούν.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, κυρία Υπουργέ.

            ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Επίσης, πρέπει να καλυφθεί επαρκώς το νομικό πλαίσιο το οποίο τα διέπει κι αυτό θα γίνει στον καινούργιο νόμο, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, σχετικά με τα ναρκωτικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.

Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε κι εσείς το λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ και πάλι, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, ομολογώ ότι εν μέρει με ικανοποίησε η απάντηση ως προς τις προθέσεις που έχει το Υπουργείο και γενικότερα τα δύο συναρμόδια Υπουργεία να στηρίξουν τις συγκεκριμένες δομές. Από μόνο του όμως αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία των συγκεκριμένων κέντρων πρόληψης. Ενδεικτικά σας αναφέρω, κυρία Υπουργέ, ότι υπάρχουν επείγοντα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Μερικά απ’ αυτά τα θίξατε κι εσείς. Επιτρέψτε μου, για να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, να τα επαναφέρω με κάποια ένταση. Πώς είναι δυνατόν να μιλούμε για βιωσιμότητα των δομών, όταν το ίδιο το Υπουργείο σήμερα, ενώ ανέφερα τα 19,5 εκατομμύρια ως οφειλή, έχει φθάσει τα 22,2 εκατομμύρια ευρώ;

Σ’ αυτό το δυσμενές πλαίσιο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μείωσε μονομερώς την προβλεπόμενη χρηματοδότησή του προς τα κέντρα πρόληψης κατά 54,2% για το 2011 και κατά 48,5% για το έτος 2012. Ομοίως, κατά παράβαση της προγραμματικής σύμβασης και τα δύο χρόνια, ενώ υπήρχε η χρηματοδότηση, δεν δόθηκαν τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν στα κέντρα πρόληψης, με βάση τον κωδικό 2555 του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικό ζήτημα επίσης, είναι η υποστελέχωση. Θα σας πω ότι τα δύο τελευταία χρόνια, κυρία Υπουργέ, λειτουργούν μονάχα με το 25% περίπου του συνόλου της προβλεπόμενης από την κεντρική προγραμματική σύμβαση κεντρικής χρηματοδότησης και οι εργαζόμενοι υπολογίζουν ότι περίπου το 1/3 των δομών έχουν ταμειακό υπόλοιπο μηδενικό ή πλησίον του μηδενός. Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένο κέντρο πρόληψης, αυτό της Πιερίας, όπου οι εργαζόμενοι, κυρία Υπουργέ, είναι απλήρωτοι από τον περασμένο Μάιο.

Γνωρίζοντας ότι πραγματικά υπάρχει διάθεση από την πλευρά σας και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλετε, θέλω να μου απαντήσετε, αν είναι δυνατόν, στη δευτερολογία σας στα εξής: Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Υγείας ώστε να διεκδικηθούν οι οφειλές του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και να προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος των οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς τα κέντρα πρόληψης, για να αποδοθούν σε αυτά; Θα αποδοθούν τα περικομμένα ποσά του Υπουργείου Υγείας για το 2011 και το 2012; Και τέλος, υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δημοσίου χαρακτήρα φορέας των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ελάχιστες προϋποθέσεις ισότιμης αντιμετώπισης της πρόληψης των εξαρτήσεων συγκριτικά με τη θεραπεία, όπως είπατε, και την επανένταξη των εξαρτημένων, που είναι θεσμικά κατοχυρωμένες;

Εάν αυτά δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, κυρία Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι θα μείνουν μόνο οι προθέσεις και δυστυχώς τα κέντρα πρόληψης θα κλείσουν.

Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά): Σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΚΟΠΟΥΛΗ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Τώρα εδώ μιλάμε σαν να μην γνωρίζουμε τι γίνεται. Αυτή η υποχρηματοδότηση δεν είναι μεμονωμένα στα κέντρα πρόληψης. Όλα ήδη από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς έχουν κοπεί στη μέση. Δηλαδή η χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας είναι στο 50%. Η χρηματοδότηση σε άλλους τομείς είναι στο 50%. Στη δημόσια υγεία είναι στο 50% και στην πρόληψη είναι επίσης στο 50%.

Δεν διαφωνώ και δεν αμφιβάλλω ότι ο ΟΚΑΝΑ, που είναι αυτός ο οποίος παίρνει τα λεφτά από το Υπουργείο και τα δίνει στα κέντρα πρόληψης, δεν έχει αποδώσει όλα τα χρήματα. Επικαλείται ότι έχει καθυστερήσει, διότι δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες απολογιστικές εκθέσεις από τα κέντρα πρόληψης, όπως ορίζεται μέσα στη σύμβαση.

Έχουμε ήδη εμείς από το Σεπτέμβριο στείλει έγγραφο στον ΟΚΑΝΑ και νομίζω ότι το έχει λάβει υπ’ όψιν του. Υπολείπονται από τα χρήματα τα οποία υπάρχουν και διατίθενται στον κωδικό για τα κέντρα πρόληψης, κάποια χρήματα τα οποία δεν είναι σημαντικά. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό, είναι να δοθούν και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Το να δοθούν 19,5 εκατομμύρια, όπως ήταν στη σύμβαση, κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό δεν γίνεται. Με τις περικοπές έρχονταν 9,8 εκατομμύρια. Ειλικρινά δεν είμαι εγώ η αρμόδια, παρ’ όλο που θα προσπαθήσω και θα κάνω το παν για να χρηματοδοτηθούν, να εξασφαλίσω αυτά τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το άλλο το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να εξασφαλίσουμε τα ποσά τα οποία οφείλουν να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να αποδοθούν στις εξαρτήσεις από τις δίκες περί ναρκωτικών. Όλα αυτά τα ποσά, το 65% σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις εξαρτήσεις.

Όπως σας είπα και πριν, η πρόληψη θεωρούμε ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για την πορεία των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.


επιστροφή