Το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. διενεργεί ελέγχους κατόπιν:
Οι Επιθεωρητές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενεργούν ως εξουσιοδοτημένοι από το νόμο, εκπρόσωποι του Υπουργού Υγείας.
Κάθε Επιθεωρητής, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενεργεί με δική του πρωτοβουλία και έχει ατομική ευθύνη για τη νομιμότητα των ενεργειών του.
Οι Επιθεωρητές, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους συναφείς με το αντικείμενο και τη φύση του ελέγχου φακέλους. Η αμέλεια ή η άρνηση χορήγησης πληροφοριών και στοιχείων αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Οι επιθεωρητές, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, έχουν δικαιώματα και καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου.
Μετά το πέρας της επιθεώρησης, του ελέγχου ή της έρευνας, ο Επιθεωρητής γνωστοποιεί εγγράφως, τις παρατηρήσεις του στην ελεγχόμενη υπηρεσία και παρέχει προθεσμία τουλάχιστον τριών (3) ημερών για τη διατύπωση τυχόν αντίθετων απόψεων.
Μετά την υποβολή των απόψεων της ελεγχόμενης υπηρεσίας, ο Επιθεωρητής συντάσσει και υποβάλλει στο Γενικό Επιθεωρητή τεκμηριωμένη έκθεση, στην οποία αναφέρει με σαφήνεια και πληρότητα τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του ελέγχου και προτείνει λύσεις ή διατυπώνει βελτιωτικές προτάσεις.
Στην έκθεση περιλαμβάνεται:
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:
Εφόσον στην έκθεση υπάρχουν διαπιστώσεις του Επιθεωρητή σχετικές με πράξεις, παραλείψεις ή συμπεριφορά υπαλλήλου της ελεγχόμενης υπηρεσίας που δύνανται να επισύρουν διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις, τότε οι διαπιστώσεις συνοδεύονται με πρόταση για:
Ο Γενικός Επιθεωρητής του Σ.Ε.Υ.ΥΠ, γνωστοποιεί την έκθεση ελέγχου στους:
Οι υπηρεσίες και τα Δ.Σ. των ελεγχόμενων φορέων έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση επιθεώρησης ή ελέγχου, υποχρεούμενες, το ταχύτερο δυνατόν από τη γνωστοποίηση σε αυτές των εκθέσεων των Επιθεωρητών, να αναφέρουν στο Γενικό Επιθεωρητή και στον Υπουργό Υγείας, τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν, καθώς και στα μέτρα που έλαβαν ή προτίθενται να λάβουν.
Σε περίπτωση που οι ελεγχόμενες υπηρεσίες δεν συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποδείξεις της έκθεσης επιθεώρησης ή ελέγχου, οφείλουν να γνωστοποιούν προς τον Υπουργό Υγείας και το Γενικό Επιθεωρητή, μέσα σε εύλογο χρόνο, τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν δυνατή ή σκόπιμη η υλοποίηση των προτάσεων. Η παράλειψη αυτής της υποχρέωσης συνιστά παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος.