Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στην ιστοσελίδα iefimerida.gr

08/01/2022
Συνέντευξη Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στην ιστοσελίδα iefimerida.gr

Για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, την κατάσταση στα νοσοκομεία και την επαναλειτουργία των σχολείων μιλά η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα iefimerida.gr και στον δημοσιογράφο Άγγελο Μόσχοβα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι βαθμό κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την Όμικρον; Είναι τελικά ένα απλό κρύωμα; Θα φέρει το τέλος της πανδημίας;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Η Όμικρον φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος του ιού στην Ελλάδα, αφού αφορά έως και 90% των νέων περιστατικών Covid-19.

Διεθνώς – και στη χώρα μας – με την επικράτηση της Όμικρον διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες (εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους), κάτι που συνηγορεί υπέρ της άποψης ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί πιο ήπια νόσο, κυρίως στον πλήρως εμβολιασμένο πληθυσμό.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη μεγάλη διαμόλυνση που προκαλεί η Όμικρον και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι ακόμη νωρίς για να προβλέψουμε το τέλος της πανδημίας και είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποφυγή συγχρωτισμού και 3η δόση εμβολιασμού που προστατεύει ισχυρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο αντέχει ακόμη το ΕΣΥ; Πόσες εισαγωγές έχουμε και ποιο το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών; Η επίταξη ιδιωτών σημαίνει ότι αναμένετε μεγάλη πίεση;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Το ΕΣΥ εδώ και δύο χρόνια αντέχει χάρη στους ανθρώπους του οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στη φροντίδα όλων των ασθενών. Το ισοζύγιο διαφέρει από μέρα σε μέρα αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια επιβάρυνση.

Η επίταξη αποφασίστηκε – αρχικά στις δυο υγειονομικές περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης – για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να καλυφθούν τυχόν κενά που προκύπτουν και από απουσίες υγειονομικών λόγω νόσησης και καραντίνας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα είναι τα κενά στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή λόγω νοσούντων ιατρών και νοσηλευτών; Οι πληροφορίες μιλούν για 2.500. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε στα νοσοκομεία;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Ο αριθμός είναι δυναμικός και αλλάζει καθημερινά. Υπολογίζουμε ότι οι απουσίες δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 2,5% του προσωπικού του ΕΣΥ. Το ποσοστό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά προς το παρόν δεν έχει πολύ σοβαρή επίπτωση στη λειτουργία κρίσιμων τμημάτων και κλινικών. Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία και παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε βγαίνουν τα φύλλα επίταξης ιδιωτών γιατρών;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Τα φύλλα επίταξης θα αρχίσουν να επιδίδονται από Δευτέρα, ώστε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οι γιατροί θα βρίσκονται στις θέσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα κάνετε με τους χιλιάδες υγειονομικούς που είναι σε αναστολή; Σκέπτεστε να τους επαναφέρετε λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Είναι ξεκάθαρη απόφαση της κυβέρνησης, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο του κορονοϊού, πρωτίστως για τη δική τους προστασία και βέβαια για την προστασία των ασθενών.

Επειδή κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ, συνεχίζουμε να καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτό το κύμα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νοσηλείες παιδιών. Σας ανησυχεί που συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Εφόσον τα κρούσματα αυξάνονται, αναλογικά αυξάνονται και τα κρούσματα στα παιδιά. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν παρατηρείται έξαρση εισαγωγών στα παιδιατρικά τμήματα covid. Τα παιδιά που νοσηλεύονται έχουν ήπια νόσο και παίρνουν γρήγορα εξιτήριο, ενώ δεν παρατηρούνται αυξήσεις στις νοσηλείες σε μονάδες. Το άνοιγμα των σχολείων αποφασίστηκε κατόπιν εισήγησης των ειδικών και με ένα από τα πιο εκτεταμένα προγράμματα testing στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν αναθεωρήθηκε το πρωτόκολλο του 50%+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος; Ποιο είναι το όριο κρουσμάτων για να κλείσει ένα σχολείο;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Η προσέγγιση της Επιτροπής των Ειδικών αλλά και διεθνώς είναι τα σχολικά τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Τα πρωτόκολλα που έχουμε υιοθετήσει για την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης από Δευτέρα, προβλέπουν συστηματικούς ελέγχους σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγνωστικοί έλεγχοι κάθε μέρα σε όλη την τάξη, για 5 ημέρες. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η πιθανότητα νέων μεταλλάξεων (π.χ. γρίπη και covid ή η μετάλλαξη Μποτσουάνα; Έχουμε ήδη νοσηλείες τέτοιων περιπτώσεων σε νοσοκομεία;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στα νοσοκομεία μας. Παρακολουθούμε συστηματικά την επιδημιολογική κατάσταση, σε συνεργασία με τους ειδικούς, ώστε να γίνονται εγκαίρως όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα επόμενα μέτρα στο τραπέζι εφόσον ενταθεί το κύμα της πανδημίας; Από πού πρέπει να ξεκινήσουμε;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Για την ώρα προχωρούμε με τα ισχύοντα μέτρα και προτρέπουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το κάνουν το συντομότερο. Το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο ενάντια στην πανδημία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στη χώρα μας; Είστε υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά ή άλλα κριτήρια;

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Η υποχρεωτικότητα αποφασίστηκε για να θωρακιστούν εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσο και θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού, δηλαδή όσοι είναι πάνω από 60.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για ν’ αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη και να πείσουμε όλους να κάνουν το εμβόλιο.