Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΑΝΤ1

09/01/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΑΝΤ1

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».

• Από την 1η Φεβρουαρίου οι εμβολιασμένοι όλων των ηλικιών θα πρέπει να έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση

Όπως γνωρίζετε, έχει ληφθεί μια απόφαση ότι όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά το 7μηνο, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Ήδη είχαμε προαναγγείλει ότι αυτό θα επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, για τους ενηλίκους μιλάμε πάντα όχι για τους ανηλίκους. Από 1η Φεβρουαρίου, όποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση και έχει κλείσει το 7μηνο, θα λογίζεται ως ανεμβολίαστος, δηλαδή το πιστοποιητικό θα ισχύει μεν, γιατί είναι ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που ισχύει 9 μήνες, αλλά δεν θα μπορεί να έχει τα προνόμια και τα πλεονεκτήματα ως προς την πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και στις άλλες δραστηριότητες που είναι για τους αμιγώς για εμβολιασμένους.

Άρα, για να το πούμε απλά, όσοι συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους 7 μήνες από τότε που είχαν κάνει τη δεύτερη δόση. Ως καταληκτική ημερομηνία είναι η 1η Φεβρουαρίου.

Έχουμε δει με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τον κύριο Θεμιστοκλέους, ότι υπάρχουν επαρκέστατα ραντεβού, προκειμένου το σύνολο των δικαιούχων που κλείνει το 7μηνο να μπορεί από αύριο να βρει ραντεβού για να κάνει την αναμνηστική δόση.

• Κανένα πρόβλημα με την επάρκεια φαρμάκων.

Από τις σχολικές μονάδες θα διατεθούν, το πρωί της Δευτέρας, self test σε όσους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα. Το αν υπήρξαν στις γιορτές, όπως πληροφορήθηκα μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αφορά στο κομμάτι της τροφοδοσίας για τις φαρμακαποθήκες και αυτό δεν σχετίζεται με ελλείψεις φαρμάκων. Άρα η χώρα δεν έχει κανένα πρόβλημα στην επάρκεια φαρμάκων.

Σε ό, τι αφορά τα self-test, από την Τετάρτη που άνοιξε η πλατφόρμα μέχρι εχθές, διατέθηκαν κοντά στα 7 εκατομμύρια self-test. Αφορά περίπου το 88% των δικαιούχων και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ, από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο των self-test.

Επειδή, όμως, υπάρχει περίπτωση κάποιοι γονείς να μην τα έχουν ήδη προμηθευτεί, όπως έχει ανακοινωθεί από εχθές, οι σχολικές μονάδες, που έχουν self-test, θα μπορέσουν αύριο να τα διαθέσουν στους μαθητές που δεν μπόρεσαν να τα προμηθευτούν. Όσες σχολικές μονάδες έχουν έλλειψη θα απευθυνθούν στις διοικήσεις.

• Στο 15%-20% των κρουσμάτων η «Δέλτα», αλλά στο 50% στις νοσηλείες. Ενισχύεται το ΕΣΥ με τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, αναπτύσσονται επιπλέον κλίνες Covid.

Αυτό που μας προβληματίζει στο Υπουργείο, όσον αφορά τις νοσηλείες, είναι ότι το 50% αφορούν ασθενείς με «Όμικρον» και το 50% με «Δέλτα». Προσέξτε, ενώ στην κοινότητα η «Όμικρον» επικρατεί, είναι άνω του 80% αυτή τη στιγμή, ως προς τις νοσηλείες τα στοιχεία που παίρνουμε είναι μοιρασμένα. Δηλαδή το 15%-20% της «Δέλτα» που υπάρχει στην κοινότητα, μας δίνει το 50%-55% των νοσηλειών.

Έχουν αποφασιστεί τρία πράγματα, τα οποία γίνονται παράλληλα:

Το πρώτο, που ξεκινά από την Δευτέρα, είναι ότι όλες οι ιδιωτικές Κλινικές, που έχουν αντίστοιχα τμήματα, δίνουν από το 10% έως το 15% των μονάδων τους για διαχείριση covid περιστατικών. Άρα θα έχουμε 300 με 400 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης αναπτύσσονται άλλες 170 κλίνες στο ΕΣΥ, έχουμε πίεση σε απλές κλίνες. Το Σισμανόγλειο επιχειρησιακά επιλέγεται και γίνεται νοσοκομείο Covid και την εφημερία του θα την κάνει το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Αυτό είναι για ένα μήνα που θα έχουμε την πίεση.

• Δεν τίθεται θέμα αναστολής λειτουργίας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης βγαίνει από τις εφημερίες, δεν κλείνει. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Εξυπηρετεί, νοσηλεύει κόσμο. Την ημέρα που θα έκανε εφημερία το Παίδων Πεντέλης, αντί να την κάνει αυτό, θα την κάνουν τα άλλα Παιδιατρικά Νοσοκομεία. Αλλά οι κλίνες δεν μειώνονται, απλώς βγαίνει από την εφημερία. Αναστολή λειτουργίας δεν υπάρχει.

• Προκηρύσσονται συνεχώς νέες θέσεις στο ΕΣΥ.

Προς εξέταση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού όσων υγειονομικών είναι σε αναστολή, προκειμένου να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Συνεχώς βγαίνουν προκηρύξεις. Τώρα θα βγουν για 4.000 για νοσηλευτές και για 910 λοιπό προσωπικό. Αυτές είναι άμεσες προκηρύξεις, που βγαίνουν τώρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει κόσμος σε αναστολή που δεν έχει εμβολιαστεί. Έχουμε δώσει περιθώριο ότι μέχρι 31 Μαρτίου θα παραμένουν σε αναστολή.

Υπάρχει περίπτωση, και το εξετάζουμε σοβαρά, ο εμβολιασμός για την Covid να είναι πλέον υποχρεωτικός, προκειμένου οι εργαζόμενοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι απλώς για την πρόσληψη, αλλά και για την παραμονή. Δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί, δεν έχει κλείσει. Αν όμως το αποφασίσουμε, είναι βέβαιο ότι όποιος δεν θα εμβολιάζεται, δεν θα παραμένει μετά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.