Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

Σημεία συνέντευξης Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα

28/01/2022
Σημεία συνέντευξης Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα

Για τη χορήγηση της πρώτης από του στόματος θεραπείας για τη νόσο Covid-19, αλλά και την πορεία της πανδημίας μίλησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στο Πρώτο Πρόγραμμα και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη.

• Για τη νέα αντιική θεραπεία σε χάπια

H θεραπεία σε δισκία η κα Γκάγκα ανέφερε ότι για πρώτη φορά θα γίνει κατ’ οίκον παράδοση του φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19.

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός, τα φάρμακα θα παραδίδονται με κούριερ. Η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. «Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα κ.ά. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», εξήγησε η κα Γκάγκα. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

• Για τον αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα

«Οι θάνατοι μας προβληματίζουν όλους και πρώτους από όλους εμάς τους γιατρούς», τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, επαναλαμβάνοντας πως το ζήτημα των θανάτων είναι πολυπαραγοντικό. Κατά μεγάλη πλειονότητα, οι ασθενείς που καταλήγουν είναι μεγάλης ηλικίας, με πολλά συνοδά προβλήματα, ενώ οι νεότεροι είναι κατά κανόνα ανεμβολίαστοι. Οι ελάχιστες περιπτώσεις εμβολιασμένων και με τρεις δόσεις, αφορούν ασθενείς με πολύ επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κα Γκάγκα τόνισε για άλλη μια φορά τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας, αφού πολλοί ασθενείς συνεχίζουν να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν είναι πλέον αργά για να αναστραφεί η κατάστασή τους.

• Για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προωθούμενες αλλαγές στο ΕΣΥ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Περιφέρεια. «Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις νοσηλευτικές μονάδες παντού, με γνώμονα την ποιότητα και αυτό μπορεί να σε κάποιες περιπτώσεις να επιτευχθεί με αλλαγή του τρόπου παροχής των υπηρεσιών. Αλλάζουμε λοιπόν τον τρόπο προκήρυξης των θέσεων, ώστε να επιταχυνθούν, ξεκινώντας από τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν θα περιοριστεί καμία ποιοτική υπηρεσία προς ασθενείς, σε καμία περιοχή της χώρας», υπογράμμισε η κα Γκάγκα.

• Για την παράταση συνταγών

Όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δόθηκε παράταση στην ισχύ των συνταγών φαρμάκων και των παραπεμπτικών για εξετάσεις. «Οι συνταγές που έληξαν τις ημέρες της κακοκαιρίας ή λήγουν σήμερα παρατείνονται έως την άλλη Δευτέρα».