Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real fm
07/04/2022
Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ Real και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Κάτια Μακρή.
Λειτούργησε άμεσα το πρωτόκολλο πυρκαγιάς στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Αναζητούνται τα αίτια της φωτιάς.
• Οι 23 ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτή την Κλινική μεταφέρθηκαν. Ήταν μία αρκετά δύσκολη διαδικασία γιατί επρόκειτο για ασθενείς που ήταν σε high-flow, δηλαδή έχρηζαν άμεσης ανάγκης οξυγόνου.
• Παράλληλα εξετάζονται τα αίτια. Χάρη στο γιατρό που έδρασε άμεσα, σώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Παρείχε τις πρώτες βοήθειες στον έναν ασθενή, ο οποίος έχει εγκαύματα, αλλά έχει σωθεί. Ο πρώτος νεκρός πέθανε ακαριαία και ο γιατρός δεν μπόρεσε να προσεγγίσει το σημείο. Για τον δεύτερο ασθενή, εξετάζεται αν ο θάνατός του συνδέεται με την πυρκαγιά. Είναι ο άνθρωπος που απεβίωσε σήμερα. Συλλυπητήρια στις δύο οικογένειες.
• Λειτούργησε άμεσα το σύστημα των τεχνικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου, δηλαδή έγινε διακοπή παροχής οξυγόνου μέσα σε λιγότερο από 5 λεπτά, γιατί καταλαβαίνετε ότι αν το οξυγόνο συνέχιζε να δίνει παροχή, θα μιλούσαμε για έκρηξη.
• Το πρωτόκολλο του Νοσοκομείου λειτούργησε άμεσα και η κατάσβεση από τις 08:57 ολοκληρώθηκε στις 09:28. Δηλαδή λειτούργησε όλο το σύστημα.
• Τώρα αναζητούνται τα αίτια της πυρκαγιάς. Αν ήταν αμέλεια ή αποδίδονται ευθύνες.
• Όλα τα νοσοκομεία έχουν πολλά και σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Οι αναβαθμίσεις γίνονται, έχει διασφαλιστεί 1,5 δισεκατομμύριο, ήδη 80 νοσοκομεία έχουν μπει στο πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και 68 από αυτά έχουν ενταχθεί και στο πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, το πρωτόκολλο για πυρκαγιά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτούργησε και πολύ γρήγορα έγινε η κατάσβεση. Ο θάνατος αυτών των συνανθρώπων μας δεν συνδέεται με κάποια καθυστέρηση.
Θα αναζητήσουμε άμεσα να δούμε το τι έχει ειπωθεί και αν έχουν ειπωθεί αυτά που ακούμε, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης Πισπιρίγκου
Και με την ιδιότητα του νομικού, σέβομαι το υπερασπιστικό δικαίωμα του κάθε ανθρώπου που είναι κατηγορούμενος, ό,τι και να έχει κάνει. Δεν θα επιτρέψω, όμως, στο όνομα καμίας υπερασπιστικής γραμμής να θίγονται γιατροί, νοσηλευτές και νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Επειδή έχω ακούσει τις δημοσιογραφικές αναφορές, θα αναζητήσουμε άμεσα, με νόμιμο τρόπο, να δούμε το τι έχει ειπωθεί. Αν έχουν ειπωθεί αυτά τα οποία περιγράφονται και ακούμε, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης γιατί δεν έχει δικαίωμα να συκοφαντεί γιατρούς.
Το τι έχει πράξει θα το βρει η Δικαιοσύνη, είναι κάτι που μας έχει σοκάρει όλους. Από εκεί και πέρα, την όποια ευθύνη τυχόν έχει, εάν προσπαθήσει να τη μεταφέρει με ψευδείς κατηγορίες σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και νοσοκομείου, δεν θα μείνουμε απαθείς. Θα κινηθούμε με τις νομικές μας διαδικασίες διότι επιτέλους δεν μπορεί να θίγονται γιατροί, νοσηλευτές και ένα νοσοκομείο και απλώς να παρακολουθούμε.
Ήδη έχω δώσει την εντολή, προκειμένου να συλλεγούν αυτά τα στοιχεία- γιατί η ανάκριση η οποία γίνεται έχει μια μυστικότητα και πρέπει με έναν νόμιμο τρόπο να παραλάβουμε το τι έχει ειπωθεί σε βάρος του Νοσοκομείου. Αν έχουν ειπωθεί αυτά που αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, θα κινηθούμε νομικά εναντίον της κατηγορουμένης. Και θα λογοδοτήσει όχι μόνο για τις τυχόν απεχθείς πράξεις που κατηγορείται αλλά και για συκοφαντίες σε βάρος γιατρών και νοσηλευτών.
Μεταρρυθμίσεις που φέρνει το Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ- Θα πετύχει το μοντέλο του προσωπικού γιατρού
• Μια βασική αλλαγή που φέρνει αυτό το Νομοσχέδιο είναι ότι πλέον όλοι οι ιδιώτες πάροχοι που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, θα αξιολογούνται με ποιοτικά κριτήρια και με real time ελέγχους, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
• Διασφαλίζονται χρήματα για την ενοποίηση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δίνουμε και τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη. Για παράδειγμα, ένα Κέντρο Υγείας που δεν έχει την απόλυτη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται, θα μπορεί να συμβάλλεται με μία ιδιωτική δομή και έτσι θα μπορεί να κάνει ο πολίτης τις εξετάσεις που χρειάζεται, χωρίς να πληρώνει.
• Το φιλόδοξο αυτού του Νομοσχεδίου το οποίο, θέλω να είμαι ειλικρινής, το προσπαθήσαμε και το 2014 και το προσπάθησε και η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2017 και έχει απέτυχε, είναι ο προσωπικός γιατρός. Ο κάθε Έλληνας πολίτης να ξέρει ότι έχει ένα δικό του ιατρό, ο οποίος θα του δίνει την πρώτη συμβουλή και θα τον καθοδηγεί. Πιστεύουμε ότι θα επιτύχει αυτό το μοντέλο, σε αντίθεση με το παρελθόν, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή πλέον θα πάμε σε μία μορφή πληρωμής κατ’ άτομο. Μέχρι τώρα οι οικογενειακοί γιατροί πληρώνονταν με μισθό/μήνα χωρίς να αξιολογείται πόσα άτομα είχαν ή δεν είχαν. Εμείς θα δώσουμε ένα κίνητρο στους γιατρούς για να μπουν στο σύστημα, ότι θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που έχουν ετησίως. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα ενός συνολικού ανοίγματος, που δεν υπάρχει τώρα, όχι μόνο στους λίγους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ αλλά συνολικά σε όλους τους γιατρούς της χώρας,
• Τα επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν πηγαίνουν στα νοσοκομεία, όπως σήμερα. Δεν θα υπάρχει κανένας φραγμός. Για τις τακτικές εξετάσεις, όμως, που γίνονται στα νοσοκομεία θα δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες. Τα κίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με μικρότερες συμμετοχές είτε σε φάρμακα, είτε σε ιατρικές εξετάσεις. Τα αντικίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με το να μην έχει αυτός ο ασθενής στο νοσοκομείο την προτεραιότητα που έχει κάποιος άλλος, ο οποίος έχει προηγουμένως απευθυνθεί στον προσωπικό ιατρό.
Συντριπτικά τα στοιχεία για τα οφέλη του εμβολιασμού
• Μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαμε 27.000 θανάτους, εκ των οποίων οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας.
• Το πιο σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ- θα τα ανακοινώσει και επίσημα- συνολικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου 15.500 συνάνθρωποί μας εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 13.700 ήταν ανεμβολίαστοι.
Εντός του Απριλίου αναμένονται οι αποφάσεις για τις δόσεις του εμβολίου έναντι της Covid
• Αυτή τη στιγμή, στο σύνολό μας οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πιέζουμε» έτσι ώστε ο ΕΜΑ και το ECDC να πάρουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις γιατί πολλές φορές είναι λάθος μήνυμα να δίνονται διαφορετικές οδηγίες στον πληθυσμό.
• Αυτή τη στιγμή, μάς έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια ισχυρή σύσταση για 4η δόση στους πληθυσμούς άνω των 60. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό ή αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη.





