Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πρακτικά συνέντευξης Τύπου με θέμα: "Απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων".

31/01/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΛΑΡΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρίες και κύριοι, παραμονές της ημέρας εκείνης που είχαμε δηλώσει εδώ και κάποιους μήνες ότι θα είναι η έναρξη της δημιουργίας της εθνικής λίστας των δικαιουμένων προνοιακών επιδομάτων πάσης μορφής, πάσης φύσης και είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει όλες τις διαδικαστικές προϋποθέσεις και ο κ. υφυπουργός, ο κ. Μπόλαρης θα σας πει πάρα πολλά και ειδικότερα επί του θέματος.
Είμαστε όλοι εδώ για να τηρήσουμε ένα ακόμη ραντεβού μαζί σας, μία ακόμα συνάντηση οργανωμένη με την αναμόρφωση της ελληνικής Διοικήσεως σ’ ένα πάρα πολύ κρίσιμο θέμα που η έλλειμμα της ρύθμισής του εδώ και χρόνια δημιούργησε μια μαύρη τρύπα, η οποία κατάπινε χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου αντί αυτά να πηγαίνουν στους δικαιούχους.
Δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο γιατί αυτή η προσπάθεια από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα και μέχρι το τέλος της ανήκει και θ’ ανήκει στον υπουργό, στον κ. Μπόλαρη, εμείς οι υπόλοιποι στην ηγεσία του Υπουργείου του έχουμε συμπαρασταθεί με την έννοια ότι κάθε τόσο όλοι μας λέγαμε αν προχωράει καλά διαδικαστικά αυτή η υπόθεση και προχωρούσε καλά. Σήμερα, κατά κυριολεξία στην παραμονή της έναρξης αυτής της προσπάθειας, ο κ. Μπόλαρης έχει να σας πει πολλά.
Θα κάνει και μια ενημέρωση ο κ. Σουλιώτης για ορισμένες χθεσινές αποφάσεις του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας για τον οποίο έχω δεσμευτεί ότι τέλος Φεβρουαρίου θα δουλεύει αρμονικά, θα δουλεύει, εξυπηρετώντας τον κόσμο γιατί σήμερα ακόμα δημιουργεί προβλήματα, είμαστε στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του, κάνουμε ό,τι μπορούμε και κάνω προσωπικά ό,τι μπορώ για να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα και βελτιώσεις. Ήδη έχουμε προχωρήσει ορισμένα θέματα για τα οποία χρειαζόμαστε επικοινωνία με τους ενδιαφερομένους, δηλαδή χρειαζόμαστε τη δική σας παρέμβαση, θα σας τ’ ανακοινώσει ο κ. Σουλιώτης μετά τον κ. Μπόλαρη.
Αυτά από μένα, ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ τον υπουργό, γιατί με τη δική του καθοδήγηση είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να πούμε πως ξεκινά αύριο η απογραφή σ’ επίπεδο χώρας, των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων.
Θεωρούμε πως στην κατεύθυνση της επιτυχίας της απογραφής, η δική σας συμβολή, η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ήταν, είμαστε βέβαιοι ότι είναι και θα είναι και στη συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική.
Μια από τις κρισιμότερες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα είναι η δημιουργία μητρώων. Ξεκάθαρων μητρώων. Εάν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η πολιτεία, είχαμε τη δυνατότητα να τα διερευνήσουμε για ν’ αναχθούμε στη ρίζα του προβλήματος, θα ξέραμε ότι αυτή η ρίζα του προβλήματος είναι η ύπαρξη ενός Μητρώου που να είναι ξεκαθαρισμένο. Σκεφτείτε το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Σκεφτείτε το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης. Λέω δυο παραδείγματα για να δείξω πόσο αυτή η έλλειψη ξεκαθαρισμένων μητρώων, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Στο Υπουργείο η λίστα των καταγγελιών για τη χορήγηση επιδομάτων προνοιακής μορφής σε μη δικαιούχους, είναι πολύ μεγάλη. Όπως μεγάλη είναι και η λίστα των εντολών που έχει δώσει ο υπουργός για διερεύνηση στο ΣΕΥΥΠ. Και είναι μεγάλη και η λίστα των υποθέσεων που έχουν φύγει για την Εισαγγελία. Η αντιμετώπιση, όμως, του «τρέχω πίσω από τις καταγγελίες», είναι μια αντιμετώπιση πυροσβεστική όταν χρειαζόμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένα σύγχρονο κράτος το οποίο ξέρει πού πηγαίνουν τα χρήματα.
Αυτό που ξεκινούμε αύριο να κάνουμε είναι μια υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες. Μια υποχρέωση που λέει ότι γνωρίζουμε πού πάνε τα χρήματα του ελληνικού λαού από το πρώτο ευρώ. Είναι μια υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό και την ΕΣΑμεΑ και τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες γιατί από την αρχή και στη Βουλή και σε δημόσιες παρεμβάσεις τους και με αρθρογραφία και στα δικά τους έντυπα και στα γενικά έντυπα, στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.
Είναι προσπάθεια η οποία έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με το σεβασμό των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Γι’ αυτό και θα μου επιτρέψετε μια έκφραση η οποία χρησιμοποιείται για τους αναπήρους, με έναν χαρακτηρισμό, να μην την έχουμε στο λεξιλόγιό μας. Δεν την επαναλαμβάνω. Αυτή η έκφραση, ενώ δεν αφορά τον κόσμο της αναπηρίας, τους πληγώνει.
Εμείς θέλουμε, δημιουργώντας μια διαδραστική ψηφιακή βάση, ένα ηλεκτρονικό Μητρώο το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο για να στοχεύσουμε ελέγχους, θέλουμε να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες, ν’ αποκλείσουμε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τεχνικές, διαπλοκή, χρηματισμούς.
Να τους αποκλείσουμε γιατί η δημιουργία του Μητρώου στοχεύει στο να κατευθυνθούν τα χρήματα τα οποία έχει το Υπουργείο γι’ αυτό το λόγο, τα χρήματα που διαθέτει ο ελληνικός λαός γι’ αυτό το λόγο, στους συμπολίτες μας που πράγματι τα έχουν ανάγκη.
Το Μητρώο σε δυο φάσεις θα μας βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα, στη διαφάνεια. Η πρώτη διαδικασία είναι η διαδικασία της δημιουργίας του Μητρώου, της λειτουργίας του Μητρώου. Σ’ αυτή τη φάση είναι απολύτως σαφές πως αυτοί οι οποίοι είναι διπλά, ή τριπλά, ή πολλαπλώς εγγεγραμμένοι, δε θα προσέλθουν. Δε θα προσέλθουν διότι πλέον έχουμε μια βάση.
Το πρόβλημά μας ήταν ότι μέχρι σήμερα είχαμε δεκάδες ξέχωρες βάσεις σε κάθε πρώην Νομαρχία, ασύνδετες μεταξύ τους, πράγμα το οποίο καθιστούσε δύσκολο έως αδύνατο, στην πράξη ήταν αδύνατος ο έλεγχος. Και βέβαια σ’ αυτές τις βάσεις θα πρέπει να προσθέσετε και τις βάσεις οι οποίες υπάρχουν σε φορείς και Υπουργεία όπως είναι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο ΟΑΕΔ, ο ΟΓΑ, τα Υπουργεία κτλ.
Εδώ, λοιπόν, ξεκινούμε τώρα την ενοποίηση όλων αυτών των Μητρώων. Στην πρώτη φάση, λοιπόν, στην κατάρτιση, αποκλείονται οι πολλαπλώς εγγεγραμμένοι και βέβαια θ’ αποκλεισθούν και αυτοί των οποίων οι συγγενείς, ενώ οι άνθρωποι έχουν εκλείψει, εξακολουθούν και παίρνουν επιδόματα.
Η δεύτερη φάση θα είναι σημαντικότερη: Στη δεύτερη φάση, χρησιμοποιώντας την εμπειρία που υπάρχει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες μας δίνουν ποσοστά για κάθε ασθένεια, μπορούμε να στοχεύσουμε ελέγχους. Εάν δηλαδή ξέρουμε πως μια ασθένεια υπάρχει και εμφανίζεται στο 0,5% του πληθυσμού και σε μια περιοχή έχουμε το 5% του πληθυσμού, είναι απολύτως βέβαιο πως εκεί προηγήθηκε μια διαδικασία φαλκίδευσης των διαδικασιών του νόμου. ’ρα, στοχεύουμε εκεί, επιμελούμαστε για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε.
Είναι απολύτως σαφές και αυτές είναι οι εντολές του υπουργού, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, πως εκεί παρεμβαίνουμε διοικητικά, παρεμβαίνουμε ποινικά, παρεμβαίνουμε αστικά, αναζητώντας τα αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχει γίνει μια συνέργεια με το Υπουργείο Μεταρρύθμισης, το πρώην ενιαίο Εσωτερικών, το οποίο έχει την ευθύνη των ΚΕΠ. Θέλω από αυτό το βήμα σήμερα να ευχαριστήσω και τον υπουργό, τον κ. Ρέππα και τους υφυπουργούς, τον κ. Ρόβλια και τον κ. Τζωρτζάκη.
Όπως καταλαβαίνετε, για να μπορέσουμε να κάνουμε την απογραφή χρειαζόμασταν μια καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία έχει εγκατασταθεί στους μηχανισμούς των ΚΕΠ. Η βοήθεια του κ. Τζωρτζάκη σε πρώτη φάση, για να έχουμε αυτή την πλατφόρμα την ψηφιακή για την απογραφή, ήταν εξαιρετικά σημαντική. Και βέβαια οι εντολές και οι παρεμβάσεις του κ. Ρόβλια για τη συνεργασία με τα ΚΕΠ στη δεύτερη φάση, εξίσου σημαντική.
Θέλω να σας πω πως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επέλεξε το χρονικό διάστημα στο οποίο θα γίνει η απογραφή. Και το επέλεξε με βάση τις υποχρεώσεις που έχουν τα ΚΕΠ, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας οι οποίοι θα προσέλθουν.
Το ξέρετε ότι έχουμε χωρίσει τρεις ομάδες κατ’ αλφαβητική σειρά. Η πρώτη είναι από το Α μέχρι το Ι, η δεύτερη από το Ι μέχρι το Ο και η τρίτη μέχρι το τέλος του αλφαβήτου, ανά 15νθήμερο.
Για να εξυπηρετήσουμε και τους υπαλλήλους των ΚΕΠ και τους υπαλλήλους των πρώην Νομαρχιών, σήμερα των Δήμων οι οποίοι έχουν τη διαχείριση των αρχείων και τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα προσέλθουν, έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο ειδικό Γραφείο για την εξυπηρέτηση, για τη βοήθεια (help desk).
Η Διευθύντριά μας είναι εδώ, η κα Μανθοπούλου, η οποία έχει οργανώσει και έχει εξυπηρετήσει, έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό για να μπορούν ν’ ανταποκριθούν όλες τις ώρες λειτουργίας των ΚΕΠ, όλες τις ώρες δηλαδή που θα γίνεται η απογραφή, με προσωπικό από το Υπουργείο το οποίο θα είναι εδώ και τα πρωινά του Σαββάτου που είναι ανοιχτά τα ΚΕΠ, για να υπηρετηθεί η απογραφή.
Μετά το τέλος της απογραφής, σε συνέργεια με τις εταιρείες οι οποίες έχουν αναλάβει την υποστήριξη, είναι εταιρείες οι οποίες έχουν επιλεγεί με διαγωνισμούς που έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών για να υποστηρίξουν τα ΚΕΠ. Θα έχουμε τ’ αποτελέσματα. Στο μεταξύ εμείς δουλεύουμε σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού που έχει τα θέματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έτσι ώστε στο αρχείο το οποίο θα δημιουργηθεί, να προστεθούν και να κουμπώσουν τα αρχεία που λειτουργούν σε άλλα Υπουργεία.
Και βέβαια, θα χρειαστεί, και αυτό ετοιμάζουμε τώρα, ένα ειδικό πρόγραμμα, έτσι ώστε όσοι δεν απογραφούν, αλλά θα περνούν εφεξής από τα ΚΕΠΑ, από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, να ενημερώνουν, να έρχονται τα ονόματά τους, οι λίστες αυτών των δικαιούχων, των νέων δικαιούχων, ηλεκτρονικά και να προστίθενται στο Τεχνικό Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων Κοινωνικών, Προνοιακών Επιδομάτων.
Εγώ αυτά ήθελα να πω κ. υπουργέ, στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Σουλιώτης έχει το λόγο.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Καλημέρα κι από μένα. Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για δύο πράγματα, κάτι το οποίο έχει ήδη γίνει και έχει να κάνει φυσικά με τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους του, και κάτι το οποίο είναι στους άμεσους σχεδιασμούς μας.
Το πρώτο συνίσταται στο ότι από την προηγούμενη εβδομάδα έχει επέλθει μία συμφωνία με όλα τα Εργαστήρια και τα Διαγνωστικά Κέντρα της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ φυσικά για την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων. Μία σύμβαση η οποία δεν προήλθε, ήταν προϊόν μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε καιρό, είναι αλήθεια, ακριβώς λόγω του διαφορετικού εντελώς status του κάθε Εργαστηρίου. Υπάρχουν μικρά Εργαστήρια πολύ περιορισμένου βεληνεκούς και πολύ μεγάλοι Όμιλοι με μεγάλους τζίρους και άρα διαφορετική ατζέντα.
Αυτό το οποίο είναι καινοτόμο σ' αυτή την ιστορία, και θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους μας, είναι ότι η νέα σύμβαση προβλέπει τέσσερα πράγματα, που νομίζω ότι είναι άξια αναφοράς.
Το πρώτο έχει να κάνει με την κατάργηση του πλαφόν, ένα μέτρο το οποίο είναι αλήθεια ότι για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπώρησε κυρίως τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι έπρεπε να αναζητούν κάθε φορά Εργαστήριο, με αποτέλεσμα να μεταθέτουν χρονικά ακόμη και δύο ή και τρεις μήνες τη διενέργεια της εξέτασης και αντίστοιχα τη λήψη του αποτελέσματος.
Το πλαφόν καταργήθηκε και άρα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε Εργαστήριο της χώρας, γιατί όλα είναι πλέον συμβεβλημένα, γιατί όλα είχαν σύμβαση με ένα από τα τέσσερα ταμεία, για να κάνουν τις εξετάσεις τους άμεσα, να λάβουν τα αποτελέσματά τους άμεσα και να προχωρήσουμε μετά σε όποια θεραπεία κριθεί απαραίτητη.
Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό γιατί πραγματικά γνωρίζαμε όλοι ότι για να κλείσεις ένα ραντεβού χρειαζόταν δύο και τρεις μήνες σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό βέβαια το μέτρο, η κατάργηση του πλαφόν, συνοδεύεται από κάποια άλλα αντίμετρα τα οποία είναι επίσης σημαντικά.
Το πρώτο είναι ότι πήραμε το μεγαλύτερο μέχρι τώρα rebate 10% έως 20% στις εξετάσεις που διενεργούνται και όχι μόνο στις ακριβές απεικονιστικές, αλλά και στις αιματολογικές εξετάσεις. Παρά το ότι γνωρίζουμε ότι είναι υποκοστολογημένες γιατί είναι από το ΄91 οι τελευταίες τιμολογήσεις τους, εμείς με μία λογική κλιμάκωσης, είναι η ίδια λογική που διέπει την πολιτική για το φάρμακο, πήραμε εκπτώσεις όσο αυξάνεται ο τζίρος. Ξεκινούν από 10% και καταλήγουν στο 20%.
Ένα τρίτο που μπήκε και πρέπει να σας πω ότι αυτό το αντλήσαμε ως ιδέα από τη συζήτηση που είχε ο Υπουργός με τη φαρμακευτική βιομηχανία την προηγούμενη εβδομάδα, μπήκε ένας όρος που λέει ότι οι οικονομικοί όροι της σύμβασης, δηλαδή αυτοί οι περιορισμοί και οι εκπτώσεις ισχύουν όσο τηρείται ο προϋπολογισμός.
Δηλαδή αν στην πορεία του έτους παρουσιαστεί υπέρβαση του προϋπολογισμού, όλα επανεξετάζονται, διότι είπαμε ότι η γραμμή μας είναι ότι έχουμε 352 εκατομμύρια για διενέργεια εξετάσεων και δεν πρέπει να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω. ’ρα όλοι οι φορείς που συμβάλλονται μαζί μας γνωρίζουν ότι αυτό είναι το ποσό που θα τους διανείμουμε.
Και ένα τέταρτο μέτρο, όλο αυτό έρχεται και κουμπώνει με την ηλεκτρονική παραπομπή των εξετάσεων, αυτό που εφαρμόσαμε ένα χρόνο στον ΟΠΑΔ και είχαμε 30% με 40% οικονομία από εξέταση σε εξέταση. Αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται πλέον καθολικά και μάλιστα το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους δικαιούχους, δηλαδή από τα Εργαστήρια.
Τα πρώτα Εργαστήρια έχουν αναλάβει την υποχρέωση με ένα μικρό μέρος του τζίρου τους του μηνιαίου να καλύψουν τη συντήρηση και τη βελτίωση όπως αυτοί τη θέλουν, γιατί πραγματικά χρειάζονται βελτιώσεις, του προγράμματος που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα.
Είναι τέσσερις άξονες που νομίζουμε ότι κλείνουμε το κεφάλαιο εξετάσεις, διαγνωστικές εξετάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που θα παρακαλέσω εγώ, να ενημερωθούν ξανά τα μέλη μας, γιατί δεν έχουν προλάβει ακόμη οι περιφερειακές μας υπηρεσίες να αφομοιώσουν το μήνυμα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε χρονικού ούτε ως προς την επιλογή. Ο κάθε ασφαλισμένος πηγαίνει όπου τον εξυπηρετεί χωρίς κανένα περιορισμό ως προς το πλαφόν. Οι περιορισμοί μπαίνουν στα Εργαστήρια και όχι στους ασφαλισμένους.
Και ένα δεύτερο το οποίο είναι άμεση επίσης προτεραιότητά μας, είναι μια επιλογή να διαφοροποιήσουμε λιγάκι τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα χρόνια νοσήματα και τις αναπηρίες, αλλά κυρίως τα χρόνια νοσήματα. Και πού συνίσταται αυτή η πολιτική. Πρώτον, έχουμε ζητήσει μία Διεύθυνση Χρονίων Νοσημάτων στον ΕΟΠΥΥ και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει δεκτή από την Κεντρική Διοίκηση. Θέλουμε να σκύψουμε επάνω εκεί.
Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αύξηση των χρονίων νοσημάτων και των χρονίως πασχόντων και βέβαια μαζί με αυτό μία διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση π.χ. φαρμάκων. Σχεδιάζουμε μαζί με το ΕΣΥ να ανοίξουμε τη διάρκεια των συνταγών φαρμάκων στους τρεις μήνες προκειμένου αυτοί οι χρονίως πάσχοντες να μη χρειάζεται συνέχεια να επισκέπτονται τον γιατρό για το αυτονόητο, δηλαδή τη συνέχιση της θεραπείας τους.
Οι περισσότεροι μετά από μία διάγνωση ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες ίδιες που δεν τις αλλάζουν. Μετά από μία περιπέτεια που μπορεί να έχουν στην αρχή για να βρουν το κατάλληλο σχήμα που δεν έχει αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες, συνήθως μένουν προσηλωμένοι σε μία θεραπεία.
Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται και δεν το κάνουμε αυτό για οικονομικούς λόγους για να μην πληρώνουμε την επίσκεψη. Το ίδιο θα γίνεται και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η διάρκεια της συνταγής στα χρόνια νοσήματα θα είναι μεγαλύτερη για να μην ταλαιπωρούνται οι χρόνιοι πάσχοντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ναι, σήμερα είναι ένας μήνας. Προβλέπεται δύο μήνες εφόσον συνταγογραφείται από γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, δηλαδή του ΕΟΠΥΥ. ’ρα πάμε στο τρίμηνο. Θα το κάνουμε άμεσα. Θα πάμε προς το τρίμηνο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη συνταγογράφηση;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Στη συνταγογράφηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, έγινε ήδη αυτό.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ελήφθη η απόφαση εχθές το βράδυ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ελήφθη η απόφαση και επειδή είναι εφαρμογή υφισταμένης νομοθεσίας, δεν χρειάζεται να εκδοθεί τίποτα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Με μονομερή πράξη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με μονομερή πράξη του ΕΟΠΥΥ γίνεται αυτό. Ελήφθη η απόφαση αυτή εχθές και πρέπει να ενημερώσετε, αν βέβαια το κρίνετε ότι χωράει στη μνήμη σας, τους γιατρούς, όταν πηγαίνουν άνθρωποι να μην τους ταλαιπωρούν μήνα με το μήνα. Να συνταγογραφούν μία για τρεις μήνες. Εμείς στέλνουμε εγκυκλίους παντού, αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε την ενημέρωση αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια. Μας διευκολύνει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Και ένα τελευταίο. Επειδή έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ή τουλάχιστον έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας κάποιες ιστορίες που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο ένας γιατρός έχει κλείσει το πλαφόν και μετά ζητά πρόσθετα χρήματα, σήμερα θα φύγει η εγκύκλιος προς όλους τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό σύστημα καταγράφοντας και τις επισκέψεις.
Δηλαδή κάθε συμβεβλημένος γιατρός θα καταγράφει, είναι μια απλή διαδικασία τριών δευτερολέπτων, ένα τικ κάνει στην εφαρμογή, κάθε επίσκεψη προκειμένου να είμαστε σε θέση να ελέγξουμε αν κάποιος γιατρός έχει κλείσει τον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούται και μετά ασκώντας το δικαίωμά του ζητά την επίσκεψη από τον ασφαλισμένο, αλλά θέλουμε όταν δίνουμε 200 επισκέψεις, να εξαντληθούν οι 200 επισκέψεις υπό ασφαλιστική κάλυψη και να μην μεταφέρεται το κόστους στους ασφαλισμένους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον μήνα.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Τον μήνα, φυσικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ, είναι πολλά που μπορεί να ρωτήσει κανένας, αλλά θα επικεντρωθώ στα εξής. Πρώτον, μιας και μιλάτε για απογραφή των ΑΜΕ, απέξω διαμαρτύρονται κάποιοι εναντίον του κανονισμού της αναπηρίας. Τι θα γίνει, θα τη διορθώσετε αυτή, γιατί έχει δημιουργήσει πολλές αδικίες. Ένα αυτό.
Δεύτερον, στις ανακοινώσεις που έκανε ο κ. Σουλιώτης, είπε ότι θα πηγαίνουν σε όποια Εργαστήρια είναι συμβεβλημένα. Ειδικότερα για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ούτε μία, θα έχουν συμμετοχή 15%;
Και τρίτον, μια ερώτηση κ. Υπουργέ για σας. Κύριε Υπουργέ με ακούτε; Έχω για σας μια ερώτηση. Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα που δείχνουν εκκαθαριστικά του μήνα Φλεβάρη με 18,90 στα δημόσια νοσοκομεία. Πώς μπορεί να ζήσει ένας εργαζόμενος και να του ζητάτε μετά να δείξει ευθύνη απέναντι στον άρρωστο με 18,90;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Στο θέμα του κανονισμού θα απαντήσει ο κ. Σουλιώτης. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το ένα είναι ο ΚΕΒΑ τον οποίο τον έχει το Υπουργείο Εργασίας και το δεύτερο είναι ο κανονισμός του ΕΟΠΥΥ για τον οποίο υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι έτοιμος ο κ. Σουλιώτης και μπορεί να σας απαντήσει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το κατά πόσο η ειδική αγωγή θα σταματήσει να καλύπτεται ασφαλιστικά στην ηλικία των 18 ετών. Είναι δίκαιο το αίτημα, να είμαστε ειλικρινείς. Εξετάζουμε την άμεση αντικατάσταση αυτού του περιορισμού διότι δεν σταματά το πρόβλημα στα 18, συνεχίζεται. Και ιατρικοί λόγοι και κοινωνικοί λόγοι μας επιβάλλουν, και ουσιαστικοί λόγοι, να επανεξετάσουμε αυτόν τον περιορισμό, ο οποίος θα αλλάξει.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Το οποίο συζητήθηκε χθες και πάρθηκε απόφαση, δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για να τον αλλάξει.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει απόφαση. Τώρα για το 15% που είπατε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Θα τα αλλάξουμε και με αναδρομική ισχύ. Έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξει με αναδρομική ισχύ. Έχουμε εντοπίσει κι άλλα πράγματα στον κανονισμό παροχών και θα αλλάξουν με αναδρομική ισχύ για να μην υπάρχουν δυσλειτουργίες.
Το άλλο που είπατε για το 15% συμμετοχή. Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία επιλογή είναι να γίνει μία εξέταση στις δημόσιες δομές, εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και εργαστήρια του ΕΣΥ, δεν υπάρχει συμμετοχή εκεί, και η άλλη στα ιδιωτικά συμβεβλημένα. Εκεί υπάρχει όντως 15% συμμετοχή.
Αν το αναγνώσουμε από την πλευρά του ασφαλισμένου του ΙΚΑ, είναι μια επιβάρυνση. Αν το αναγνώσουμε από τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, τα έμμεσα μέλη πλήρωσαν 25% και 30% συμμετοχή και τώρα πληρώνουν 15%. Πάντα όταν φτιάχνεις έναν ενιαίο κανονισμό κάποιοι φαίνεται ότι κερδίζουν δικαιώματα, κάποιοι χάνουν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι έχουμε πολύ περισσότερες επιλογές, άρα άμεση διαθεσιμότητα εργαστηρίων για να γίνει μια πράξη.
Αυτό το πράγμα κοστίζει. Βάλαμε ένα 15%. Μακάρι στην πορεία του προϋπολογισμού να δούμε ότι καταφέρνουμε και συγκρατούμε τη δαπάνη και να το πάρουμε πίσω. Αλλά δεν επιβαρύνονται όλοι παραπάνω. Κάποιοι έχουν μικρότερη επιβάρυνση με το νέο κανονισμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έκανα και μία ερώτηση για τον κ. Υπουργό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Το ότι ο άλλος πήρε μηνιάτικο…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω. Αυτό είναι γενικότερο πολιτικό σχόλιο. Εμείς εδώ κάνουμε.. Κατανοώ. Δεν είναι θέμα που μπορεί να απαντήσει το Υπουργείο Υγείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία συζήτηση με την Τρόικα. Ζητάει λοιπόν μείωση των επιδομάτων. Θέλω να μου πείτε σε ποια φάση είναι το Υπουργείο Υγείας. Αν έχουν γίνει τέτοιες συζητήσεις, αν έχουν μπει κάποια ποσοστά μείωσης των επιδομάτων μετά τις μειώσεις που είχαμε για τα πολυτεκνικά επιδόματα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μείωση των επιδομάτων, σε ποιους;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μείωση επιδομάτων στους δικαιούχους. Μείωση επιδομάτων, αν έχει μπει στις συζητήσεις με την Τρόικα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, ούτε το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών. Όλα αυτά που γράφτηκαν ήταν ψέματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχουμε τίποτα συζητήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι στα δέκα αυτά σημεία που είδαν και το φως της δημοσιότητας κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε στη συνάντηση με την Τρόικα ούτε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που κάναμε υπουργοί που έχουμε Υπουργεία με μεγάλα δημοσιονομικά μεγέθη, ακούστηκε το παραμικρό γι' αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνουν μειώσεις στα επιδόματα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Εκείνο που εμείς αναλάβαμε και είναι σε συζήτηση τώρα που μιλάμε, σχετίζεται με τη φαρμακευτική δαπάνη που πρέπει να πέσει στα χρήματα που σας έχω πει επανειλημμένα και την Πέμπτη έχουμε μια διάσκεψη με όλους τους εμπλεκομένους, φαρμακευτικές εταιρείες ελληνικές και ξένες, φαρμακοποθήκες και φαρμακοποιοί, θα είστε παρόντες και παρούσες, για να ρυθμίσουμε το θέμα της τρίμηνης επιστροφής κάθε ευρώ που θα ξεπερνάει την προσδιοριζομένη μηνιαία δαπάνη. Τα λεφτά για τα φάρμακα είναι τόσα, ένα ευρώ παραπάνω αν προκύπτει, αυτό επιστρέφεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ’μα δεν υπάρχει προκλητή συνταγογράφηση, δεν θα υπάρχει και rebate.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο είναι ότι τα χρήματα τα οποία ξοδεύει σήμερα η πολιτεία για τα προνοιακά επιδόματα, είμαστε βέβαιοι ότι θα μειωθούν. Αλλά δε θα μειωθούν επειδή θα μειώσουμε το επίδομα προς το συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, αλλά γιατί με τη λειτουργία της βάσης του Μητρώου, θα βγάλουμε απ’ έξω αυτούς που δε θα δικαιούνται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε λόγο για καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων. Καταγραφή των αναπήρων έχει γίνει; Σας το λέω γιατί μπορεί να υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που να το δικαιούνται και να μην το παίρνουν…
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Γι’ αυτούς όμως ξέρετε ότι λειτουργούν από 1η Σεπτεμβρίου τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τα οποία είναι στην ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, κάτω από την καθοδήγηση του ΙΚΑ, στα οποία όλοι όσοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες και δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο επίδομα, μπορούν να προσέλθουν για να μπουν στους δικαιούχους, ν’ αναγνωριστεί το δικαίωμά τους για επίδομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήματα έχω για τον κ. Σουλιώτη, αναφορικά με τα χρόνια νοσήματα: Στην πολιτική που είπατε που σχεδιάζει ο ΕΟΠΥΥ μαζί με το Υπουργείο να δημιουργηθεί, το θέμα των χρονίων νοσημάτων συνδέεται άμεσα με καινοτόμες θεραπείες, έτσι δεν είναι; Υπάρχει πρόβλημα εδώ κι ένα χρόνο, το έχει πει και ο Υπουργός, ότι προκειμένου να μην εκτοξευθεί η δαπάνη, έχουμε αυτή την καθυστέρηση έναν και πλέον χρόνο, της λίστας με τις καινοτόμες θεραπείες με τα καινούργια φάρμακα. Πώς μπορεί αυτό το πράγμα να προχωρήσει; Θέλω να πω ότι οι ασθενείς περιμένουν τα φάρμακά τους, τα καινούργια φάρμακα.
Και για τον κ. Μπόλαρη: Επειδή αναφερθήκατε ότι η λίστα του ΣΕΥΥΠ είναι πολύ μεγάλη με τις καταγγελίες και στην Εισαγγελία, έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο αναφορικά με το θέμα της απογραφής και τις καταγγελίες αυτές που έχουν γίνει; Πόσες καταγγελίες έχουμε συγκεκριμένα;
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Αν δείτε τα στοιχεία που τηρούμε τα τελευταία χρόνια, που επιτέλους αρχίζουμε και καταγράφουμε, άμα δείτε αυτά τα δεδομένα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη, πολύ ταχεία εισαγωγή νέων θεραπειών στη χώρα, δηλαδή νέα σκευάσματα εγκρίνονται πάρα πολύ γρήγορα και κυκλοφορούν πάρα πολύ γρήγορα στη χώρα. Δεν υπάρχει αποκλεισμός από την καινοτομία με αυτή την έννοια.
Ωστόσο μιλάμε για τα νομίμως κυκλοφορούντα σκευάσματα που έχουν άδεια και για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων θέλουμε να διευκολύνουμε ειδικά τους χρονίως πάσχοντες, ακριβώς διότι είναι σε μια μόνιμη διαδικασία θεραπείας και δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που περιγράφετε, έχει να κάνει με το ρυθμό εισαγωγής των νέων σκευασμάτων. Πάντως η χώρα, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έχει πολύ μεγάλο αριθμό νέων φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχει πρόβλημα δηλαδή πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες. Συνήθως δε, τα φάρμακα παίρνουν άδεια μέσω της ευρωπαϊκής κοινής διαδικασίας και άρα δε μπορεί κανείς ν’ αποδώσει καθυστέρηση λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας. Μιλάμε για τα φάρμακα που έχουν πάρει άδεια και κυκλοφορούν. Γι’ αυτά τα φάρμακα θα διευκολύνουμε τους χρονίως πάσχοντες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι θέμα ότι εξαιρούνται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένας χρόνος αυτή τη στιγμή, μέσα σ’ ένα χρόνο δεν έχει βγει λίστα. Τα φάρμακα από πού τα παίρνουν οι ασθενείς; Θέλω να πω ότι μ’ αυτό τον τρόπο εξαιρούνται.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Πάντως επίκειται αναθεώρηση της λίστας λίαν συντόμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πρέπει να τ’ αναγάγουμε όλα ξέρετε, στο λογιστικό θέμα. Το έχω πει πολλές φορές ότι υπάρχουν και ποιοτικά κριτήρια.
Κ. ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Πάντως σας προτρέπω να δείτε τις σειρές που βγάζουμε κατά καιρούς, θα δείτε ότι έχουμε πολύ μεγάλη και εισαγωγή και ρυθμό εισαγωγής νέων σκευασμάτων στη χώρα. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην Ελλάδα.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Σε σχέση με το ΣΕΥΥΠ, η πρακτική που υπήρχε ήταν ότι έχουμε καταγγελία, διαβιβάζεται στο ΣΕΥΥΠ και ο ΣΕΥΥΠ παρεμβαίνει. Τ’ αποτελέσματά του, ανάλογα με το πού κατέληξε το ΣΕΥΠ, διαβιβάζονται στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μια διαδικασία η οποία είναι κατά περίπτωση, είναι μια διαδικασία η οποία δεν έχει εργαλεία.
Η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου, μας επιτρέπει να ελέγξουμε και να ξέρουμε πού υπάρχει καταστρατήγηση χωρίς να γίνει καταγγελία. Δε χρειαζόμαστε καταγγελίες, μπορούμε να παρέμβουμε κάνοντας αξιολόγηση με αυτά τα οποία βλέπουμε στην απογραφή με βάση τα ποσοστά, με βάση τη διαχείριση.
Ήρθε προχθές μια κυρία στην τελετή που έκανε η ΕΣΑμεΑ για τη βασιλόπιτα, ήταν από την περιοχή σας και μου λέει: «Στο χωριό μου υπάρχει οικογένεια η οποία χρησιμοποιώντας μια φορά τα χαρτιά της αναπηρίας, παίρνει 7 φορές το επίδομα».. Ένας είναι ο ασθενής. Τ’ αξιοποίησαν και παίρνουν 7 άτομα στην οικογένεια. Μου είπε και το χωριό, στην Αιτωλοακαρνανία.
Καταλαβαίνετε ότι στοχεύουμε τον έλεγχο, αλλά δε μπορούμε να μένουμε στην περιστασιακή αντιμετώπιση και στην καταγγελία. Το Μητρώο γι’ αυτό το χτίζουμε πάνω σε μια διαδραστική ψηφιακή βάση, για να μπορούμε να κάνουμε στοχευμένους ελέγχους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Οι έλεγχοι του ΣΕΥΠ τον τελευταίο μήνα, έχουμε κάτι συγκεκριμένο;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Οι έλεγχοι του ΣΕΥΥΠ όπως το ξέρετε είναι και μακρόσυρτοι, έχουμε αλλαγή εκεί..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά πρέπει να βελτιώσετε κ. υπουργέ.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: ’λλαξαν οι Επιθεωρητές γιατί τελείωσε η θητεία τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι γιατί έγινε λάθος.
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Όχι, γιατί τελείωσε η θητεία τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)…
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας πω ότι η συνέργεια και η συνεργασία που κάναμε με το Υπουργείο, με τη Διεύθυνση η οποία είναι υπεύθυνη και ελέγχει τα ΚΕΠ, ο Διευθυντής εκεί ο κ. Κρομμύδας, έχουν κάνει πολύ σοβαρή δουλειά προτού υπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Εργασίας. Μας διαβεβαιώνουν ότι τα ΚΕΠ είναι έτοιμα γι’ αυτή τη δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους εργαζομένους και τη Διεύθυνση Προστασίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Υπουργείο για τη δουλειά που έκανε και αναλαμβάνει να κάνει εστιάζοντας τώρα πάνω στο πρόβλημα αλλά και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση και τα παιδιά των ΚΕΠ.
Κοιτάξτε, ζητήματα υπάρχουν. Υπάρχουν κάποια άτομα τα οποία πρέπει ν’ ανανεώσουν εκεί τις συμβάσεις τους. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα το οποίο αδρανοποιεί τα ΚΕΠ. ’λλωστε ξέρετε, και αυτό δεν είναι ελληνική διαπίστωση, είναι ευρωπαϊκή διαπίστωση, ότι η καλύτερη μη γραφειοκρατική Υπηρεσία στη χώρα είναι τα ΚΕΠ. Τους οφείλουμε πολλά και το ότι τους εμπιστευόμαστε και προστρέχουμε εκεί και γι’ αυτή την εργασία, δείχνει το πόσο σημαντική Υπηρεσία είναι.
Γνωρίζουμε ότι έχουν λήξει κάποιες συμβάσεις, ξέρουμε την αγωνία που έχει το Υπουργείο, για να τις ανανεώσει και να λειτουργούν ενισχυμένα τα ΚΕΠ και σ’ αυτή την κατεύθυνση η ευχή είναι όλων μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα επιδόματα, τι ποσοστό περιμένουμε; Ξέρουμε ότι είναι περίπου 6,5 δις η δαπάνη για τα προνοιακά. Έχουμε καμία εκτίμηση;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Η απογραφή η οποία γίνεται αφορά προνοιακά επιδόματα τα οποία είναι 1.100.000.000. Τα άλλα να μη μπερδεύουμε τα κονδύλια. ’λλα είναι αυτά τα οποία πηγαίνουν στους πολύτεκνους, άλλα είναι αυτά που πάνε στους τρίτεκνους, άλλα είναι τα επιδόματα ενοικίου που έχει το Υπουργείο Εργασίας.
Εμείς αυτό το οποίο κάναμε τώρα προνοιακά επιδόματα, είναι 1.100.000.000. Και στη συνέχεια, γι’ αυτό σας ανέφερα τις συνέργειες που υπάρχει μεταξύ των Υπουργείων, στο σύστημα αυτό το οποίο θα τηρείται με το νόμο στο Υπουργείο Υγείας –κι εδώ μπαίνει τώρα η Διεύθυνση Πληροφορικής του Υπουργείου, τους ο επίσης ευχαριστώ για τη συνδρομή, θα έρθουν και θα κουμπώσουν τ’ άλλα αρχεία. Έχουμε δουλειά μπροστά μας..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι ποσοστό;
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Επιτρέψτε μου να μην πω ποσοστά. Ξέρουμε ότι αυτοί οι οποίοι κατάφεραν και έχουν φαλκιδεύσει το σύστημα και παίρνουν χρήματα είναι χιλιάδες. Δε μπορώ να πω όμως πόσες, για να είμαι σοβαρός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Μ. ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Από μένα νούμερα τέτοια δεν ακούτε εγώ, εγώ για να χρησιμοποιήσω νούμερα πρέπει να τα έχω γραμμένα στο χαρτί και τεκμηριωμένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ κάτι είπατε για το rebate προηγουμένως και δεν το κατάλαβα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα πούμε την Πέμπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρίνιση για την τροπολογία για το ωράριο των φαρμακοποιών. Τελικά τι θα γίνει; Θα υπάρχει νέα διατύπωση; Γιατί δεν έχουμε καταλάβει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμπεριέχεται στο νέο σχέδιο νόμου που έχουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ.