Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο OPEN

26/05/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο OPEN

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

• Πανελλήνιες εξετάσεις και μάσκες

Δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του.

Από επιδημιολογική άποψη ακόμα και οι εξετάσεις θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, ώστε να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος λόγω των εξετάσεων, ούτε ένα παιδί και να χάσει αυτή τη δυνατότητα.

• Πανδημία

Δεν εφησυχάζουμε. Όλοι οι ειδικοί στην Ελλάδα, και οι ομόλογοι Υπουργοί Υγείας, εκφράζουν το ότι υπάρχει μία έντονη ανησυχία ότι από το Σεπτέμβριο και όταν πια μπαίνουμε στους φθινοπωρινούς μήνες, ότι θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας, θα υπάρξει μία άνοδος φυσιολογική, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείχνει η πανδημία μια δυναμική.

Υπάρχουν δύο σενάρια. Το ένα σενάριο, που ελπίζουμε κιόλας ότι αυτό θα υλοποιηθεί, είναι ότι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών, άρα από το δεύτερο προς το τρίτο έτος έχει μια σαφή πτώση και σιγά-σιγά μετατρέπεται σε μια ενδημική κατάσταση.

Άρα αυτό θα μας κάνει να μην χρειαστεί να πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν όμως δούμε μια κατάσταση έξαρσης ή υπάρχει μια μετάλλαξη προφανέστατα όλα είναι στο τραπέζι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πλέον μπαίνουμε όχι στην κανονικότητα, σε μια άλλη κανονικότητα, δηλαδή τη συνύπαρξή μας πια με τον κορονοϊό που σημαίνει ότι τα όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα θα αφορούν κυρίως ευάλωτο πληθυσμό. Δηλαδή πληθυσμός που κατά βάση κινδυνεύει από τη νόσηση γιατί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει επιτευχθεί και μια ανοσία από το μεγάλο ποσοστό πλέον των συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί αλλά υπάρχει και μια φυσική ανοσία γιατί πλέον έχει νοσήσει και αρκετό τμήμα του πληθυσμού.

Άρα η αίσθησή μας είναι ότι δεν θα πάμε σε κάποια παραπάνω πίεση αλλά μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και σίγουρα μια μεγάλη κουβέντα είναι το κομμάτι του εμβολιασμού.

• Εμβόλιο

Ήδη είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρίες διότι αυτό το οποίο επιθυμούμε όλοι είναι να καταφέρουμε το Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα ακολουθεί την πορεία που ακολουθεί και το εμβόλιο της γρίπης.

Δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις αλλά να ξέρουμε ότι έχουμε ένα εμβόλιο ετήσιο.

Να ξεκινάμε δηλαδή από τον εμβολιασμό στις ευάλωτες ομάδες και ηλικιακά και να είναι το σύνολο του πληθυσμού.

Ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να μην έχουμε το ένα εμβόλιο και να συνεχίσουμε να έχουμε χαρακτηριστικά επαναληπτικών δόσεων. Ευελπιστώ ότι άμεσα δηλαδή και μέσα στον Ιούνιο όλο αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε και οι πολίτες από τώρα ποιος είναι ο προγραμματισμός εμβολιασμού το φθινόπωρο.

Οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού.

• Ευλογιά των Πιθήκων

Η μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης νόσου δεν έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό.

Βλέπετε ότι είναι πολύ μικρή η μεταδοτικότητα και κυρίως συντριπτικά συνδέεται με το κομμάτι της σωματικής επαφής, το δε σκέλος των σταγονιδίων τουλάχιστον η πρώτη εκτίμηση αναφέρεται μόνο σε πολύ κοντινές επαφές και σε περιπτώσεις που είχε εκδηλωθεί η νόσος.

Άρα αυτή τη στιγμή δεν πρέπει προφανώς να εφησυχάζουμε, αλλά από την άλλη πλευρά να μη δημιουργούμε και συνθήκες, εμείς πρώτα απ΄ όλα οι πολιτικοί αλλά και η επιστημονική κοινότητα, οτιδήποτε εμφανίζεται πως έχει τα χαρακτηριστικά του κορονοϊού.

• Ηπατίτιδα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανησυχία στη χώρα μας, το παρακολουθούμε και ειδικά θα συμφωνήσουμε όλοι ότι όταν μιλάμε και για παιδιά η παρακολούθηση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Είμαστε έτοιμοι, υπάρχουν και τα σημεία αναφοράς και τα κέντρα αναφοράς, για οτιδήποτε χρειαστεί σε νοσηλεία.

Και στο απευκταίο σενάριο είναι η μεταμόσχευση. Έχουμε συμβάσεις με δύο κέντρα στη Ρώμη και στο Παλέρμο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, που δεν φαίνεται να χρειάζεται κάτι τέτοιο.

• Απεργία διαγνωστικών κέντρων

Αυτή τη στιγμή υπάρχει το claw back που πραγματικά είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό.

Είναι μια πιεστική κατάσταση. Θεωρώ ωστόσο και το είπα ότι δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα.

Υπ΄ αυτή την έννοια θα συνεχίσουμε την κουβέντα.

Υπάρχουν θεσμικά μέτρα και για ενίσχυση προϋπολογισμού που γίνεται και οι ίδιοι έχουν αποδεχθεί ότι έχει γίνει μια τέτοια προσπάθεια αλλά και για θεσμικά μέτρα γιατί πράγματι το να υπάρχει ένα claw back το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές claw back από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση.

Υπάρχει πλήρης αντίληψη αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί ο Υπουργός και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

• Υγειονομικοί σε αναστολή

Οι υγειονομικοί σε αναστολή ακολουθούν την πορεία που ακολουθεί η πανδημία. Όσο υπάρχουν χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τον κορονοϊό πανδημία - όπως έχουμε δώσει στο επικουρικό προσωπικό παράταση- θα παραμένουν σε αναστολή.

Αν αλλάξουν τα δεδομένα, μπορεί να επανεξεταστεί, αλλά αυτό που τους λέμε πάντα είναι να πάνε να εμβολιαστούν να γυρίσουν στη δουλειά τους. Από τους υγειονομικούς, ειδικά τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, έχουμε μια μεγαλύτερη απαίτηση ότι πρέπει να σέβονται την επιστήμη τους.

Και επίσης να σας πω κάτι που έχει μια αξία. Από τον Ιούλιο, ήδη ο Ευαγγελισμός και το Λαϊκό, δυο μεγάλα μας νοσοκομεία έχουν μπει στο πρόγραμμα και θα δίνουν τις εξετάσεις στους πολίτες με ηλεκτρονικά μέσα. Δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουν να τις πάρουν, τις εξετάσεις που κάνουν.