Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο OPEN

26/07/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο OPEN

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».

Για τις υποθέσεις στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη

«Η εντολή η οποία υπάρχει είναι να διερευνώνται πλήρως οι υποθέσεις αυτές και πραγματικά έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα όχι μόνο στο σκέλος ότι είναι η κατεξοχήν επαγγελματική μου ενασχόληση, αλλά και ο ίδιος έχω βρεθεί σε μια θέση να κινδυνεύσει η ζωή μου επειδή δεν είχε γίνει σωστή διάγνωση της κατάστασής μου.

Οπότε η εντολή είναι ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης διερεύνηση. Ειδικά στην Πάτρα, όπως είδατε, μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε μία πρώτη εκτίμηση και μάλιστα η μία νοσηλεύτρια, η οποία ήταν επικουρική, διεκόπη η σύμβασή της και η άλλη νοσηλεύτρια θα περάσει πειθαρχικό και θα κριθεί. Διότι εκεί πέρα είχαμε το χαρακτηριστικό ότι υπήρξε ένας πολίτης ο οποίος μπήκε μεν σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει, αλλά από τη στιγμή που έχει βρεθεί σε ένα νοσηλευτικό χώρο τα πρωτόκολλα είναι ότι γίνεται εκτίμηση και η εκτίμηση γίνεται από γιατρό.

Το άλλο περιστατικό που λέτε υπάρχει μία διαφορετική εκτίμηση από την πλευρά του νοσοκομείου, αλλά έχουμε ζητήσει να διερευνηθεί πλήρως, δηλαδή το νοσοκομείο δεν αποδέχεται τις Η εμπειρία μου είναι ότι και οι γιατροί και οι νοσηλευτές κατά βάση στο ύψιστο σημείο υπηρετούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους, υπηρετούν πλήρως και ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.

Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν περιστατικά ιατρικής αμέλειας και το θέμα είναι να διερευνώνται πλήρως. Και να σας πω κάτι, υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες αυτή τη στιγμή.

Η ουσία είναι και να προστατεύονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές ώστε αν υπάρχει μια καταγγελία που δεν ευσταθεί να διερευνηθεί γρήγορα και να φτάσει σε αποτέλεσμα αλλά φυσικά και πρωτίστως οι πολίτες και οι ασθενείς η εντολή η οποία έχουμε δώσει είναι ότι δεν είμαστε σε αντιδικία μαζί τους.

Όταν κάνουν μια καταγγελία θα πρέπει πλήρως να διερευνάται γιατί μόνο έτσι θα πάει και μπροστά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Το θέμα είναι αν αυτή τη στιγμή έχουμε θάνατο ο οποίος συνδέεται με ιατρική αμέλεια.

Το γεγονός ότι κάποιος καταγγέλλει ότι εξετάστηκε και η εξέτασή του δεν ήταν σωστή και ήταν λάθος, είναι κάτι προς διερεύνηση.

Πιστέψτε με ότι υπάρχουν πολλές αγωγές και μηνύσεις κατά γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το 70% με 75% τελικά καταλήγει ότι δεν έχει συμβεί ιατρικό λάθος. Όμως πρέπει όλα να διερευνώνται.

Βάζετε όμως και μια παράμετρο που είναι μια πραγματικότητα και να ξέρετε εμένα δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ πράγματα. Υπάρχουν και θέματα που συνδέονται με ελλείψεις και οργανωτικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οπότε αυτομάτως εκεί πέρα δεν είναι ότι έχει γίνει κάποιο κλασικό λάθος αλλά υπάρχει έλλειψη.

Αναφερθήκατε και στη Θεσσαλονίκη όπου πράγματι στο Ιπποκράτειο έχουμε σοβαρό πρόβλημα με αναισθησιολόγους. Το θέμα των αναισθησιολόγων είναι συνολικά ένα πρόβλημα παγκόσμιο και στην Ελλάδα πολύ έντονο.

Βγάλαμε προκηρύξεις ειδικά για το Ιπποκράτειο, δεν υπήρξαν θέσεις και αυτή τη στιγμή έχουμε ενεργοποιήσει το άρθρο που ψηφίσαμε πριν τρεις μήνες, όπου οι ιδιώτες πλέον που εργάζονται στις δομές υποχρεούνται, δεν είναι ευχάριστο μέτρο αλλά είναι αναγκαίο να παρέχουν υπηρεσίες και στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Δυστυχώς στους αναισθησιολόγους αυτή τη στιγμή υπάρχουν λιγότεροι από αυτούς που έχουμε ανάγκη, η πανδημία κατέδειξε πολύ περισσότερο σε ένα παγκόσμιο επίπεδο κι αυτό δημιουργεί το ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι μισθοί οι οποίοι επειδή είναι λίγη η ζήτηση στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο εξωτερικό δίνονται πολύ καλύτεροι μισθοί.

Και προσέξτε για τους ιδιώτες δίνουμε σε όλους τους γιατρούς 250 ευρώ την ημέρα».

Για το προσωπικό και τις αναστολές

«Προφανώς υπάρχει κόπωση. Είναι το προσωπικό το οποίο αυτή τη στιγμή δίνει τη μάχη δύο χρόνια, μια μάχη με την πανδημία, δεν υπάρχει κανένα φωτεινό διάλειμμα για το ΕΣΥ, δηλαδή όταν η πανδημία βρίσκεται σε πτώση αυτομάτως αυξάνονται οι τακτικές ιατρικές πράξεις που όταν είναι σε έξαρση η πανδημία μπαίνουν σε αναστολή, οπότε εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει και οι γιατροί και οι νοσηλευτές του εθνικού συστήματος υγείας βρίσκονται σε μια πίεση.

Και τώρα προσπαθούμε μέσα στο καλοκαίρι να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες άδειες γίνεται, έχουμε μειώσει αρκετά κλίνες covid γιατί δεν έχουμε πίεση στις ΜΕΘ, οι ΜΕΘ είναι γύρω στους 130 όταν η δυνατότητα που είχαμε για ΜΕΘ covid ήταν 650 και άλλες τόσες για non covid περιστατικά, θέλουμε να πάρουν τις άδειές τους.

Τώρα, για τα άτομα που λέτε ότι είναι σε αναστολή, να ξεκαθαρίσω πρώτα απ΄ όλα κάτι. Η αναστολή είναι μέχρι τις 31/12 και μέχρι τότε δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το μέτρο. Το μέτρο θα επανεξεταστεί όπως κάνουμε πάντοτε όταν λήγει το πλαίσιο της αναστολής και προσκαλούμε αυτούς τους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν και να επιστρέψουν.

Ο αριθμός με τα τελευταία στοιχεία Ιουλίου που είχαμε που είναι σε αναστολή είναι 2148 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι 1000 είναι διοικητικό λοιπό προσωπικό, είναι γύρω στους 200-250 γιατρούς και γύρω στους 1000 νοσηλευτές. Αυτή είναι η αναλογία.

Στους γιατρούς δεν έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί οι γιατροί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπηρετούν 27.000 γιατροί, 25.000 γιατροί, και συνολικό προσωπικό είναι γύρω στις 105.000.

Άρα καταλαβαίνετε η απουσία της αναστολής είναι ένα 2%.

Όποιος δεν πιστεύει, λοιπόν, στο εμβόλιο δεν πιστεύει στην ιατρική επιστήμη. Αυτή τη στιγμή, με συγχωρείτε, μιλάμε για ιατρική επιστήμη, για τήρηση της ιατρικής επιστήμης. Ξεκινήσαμε εδώ πέρα και συζητήσαμε τα θέματα της ιατρικής αμέλειας και θα «επιβραβεύσουμε» κάποιους οι οποίοι δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους.

Και δεν είναι θέμα επιβράβευσης. Ούτε θέμα εκδικητικότητας.

Πρώτα από όλα από τους νοσηλευτές δεν έχουμε ζητήσει ούτε τρίτη δόση και από τους γιατρούς και νοσηλευτές.

Ο κύριος Μαγιορκίνης είπε αυτό που λένε οι οδηγίες του ECDC και η Επιτροπή Εμβολιασμού, ότι τέταρτη δόση είναι για τους άνω των 60 και τους ευάλωτους αυτή τη στιγμή και αυτή είναι η σύσταση.

Αυτή τη στιγμή την 1η Σεπτεμβρίου που πέρασε ήμασταν στο 55% εμβολιασμένος πληθυσμός. Οι πολλοί θάνατοι οι οποίοι είχε η χώρα μας που ξεπερνούσαν τους 100 καθημερινά ήταν σε μια περίοδο που πάρθηκαν και μέτρα υποχρεωτικότητας.

Με την υποχρεωτικότητα φτάσαμε στο 75% γενικό πληθυσμό, 85% ενήλικο και άνω του 90% στους άνω των 60.

Έγινε μία τεράστια προσπάθεια με πολύ σκληρά μέτρα. Αυτή η προσπάθεια έχει οδηγήσει ώστε σήμερα που μιλάμε, γιατί αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά, έχουμε έναν εμβολιασμένο πληθυσμό, οπότε αυτό που περιγράφουμε ότι νοσούμε επανερχόμαστε και ξανανοσούμε οφείλεται στο γεγονός όμως ότι περνάμε κατά βάση ήπια τη νόσο, ότι είμαστε εμβολιασμένοι».

Για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και τις ενέργειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Μας εγκαλεί η αντιπολίτευση ότι πρέπει να επαναφέρουμε πιο αυστηρά μέτρα και με λύπη μου είπα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τήρησε τα μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ.

Ο κύριος Τσίπρας ενημέρωσε για τη νόσησή του στις 20 Ιουλίου, είπε ότι εν μέσω των πυρκαγιών πληροφορήθηκα ότι έχω κορονοϊό. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σαφείς, ότι υπάρχουν πέντε μέρες απομόνωσης που δε μετράει η πρώτη μέρα, ο κύριος Τσίπρας βρισκόταν στην τέταρτη μέρα 24 Ιουλίου.

Αν δεχθούμε ότι νόσησε την προηγούμενη μέρα, ήταν στην πέμπτη μέρα και θα έπρεπε να ήταν πέντε μέρες καραντίνα. Γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα εάν έχεις θετικό ή αρνητικό τεστ, οι οδηγίες είναι σαφείς, βρέθηκε με μάσκα ΚΠΝ στις πυρκαγιές και το απόγευμα ήταν χωρίς μάσκα στο Προεδρικό Μέγαρο εν μέσω περιόδου που θα έπρεπε να ήταν σε καραντίνα. Ή αν είχε ολοκληρώσει την καραντίνα θα έπρεπε να κυκλοφορεί με μάσκα.

Εγώ λέω το εξής, ότι αυτή τη στιγμή το πρωτόκολλο είναι ένα και σαφές, πέντε μέρες καραντίνα και οι επόμενες πέντε μέρες μόνο με μάσκα και το παράδειγμα που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι εν μέσω του χρονικού πλαισίου που έπρεπε να ήταν σε καραντίνα ή αν δεν είχε πει τη νόσο, γιατί μπορεί να πει ότι εγώ το ανακοίνωσα 20 αλλά είχα νοσήσει πιο πριν και δεν ήθελε να το πει, είναι δικαίωμά του, σε κάθε περίπτωση ήτανε μέσα στο δεκαήμερο χρονικό διάστημα. Η δήλωσή του είναι στις 20, δείτε το tweet του, λέει ότι εν μέσω των πυρκαγιών, νοσώ δεύτερη φορά. Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν 19 απόγευμα.

Άρα το νωρίτερο που μπορεί να έχει νοσήσει ο κύριος Τσίπρας είναι στις 19. Στις 24 είναι ακόμα στο χρονικό πλαίσιο που θα έπρεπε να ήταν στην πενθήμερη καραντίνα ασχέτως αν έχει αρνητικό τεστ.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ λένε 5 μέρες καραντίνα ασχέτως και οι επόμενες 5 μέρες με μάσκα. Ούτε μάσκα φορούσε.

Κανονικά αν ισχύουν οι ημερομηνίες που ο ίδιος έχει δώσει ήταν στην πενθήμερη καραντίνα και δεν έπρεπε να είχε βγει. Αν έχει νοσήσει νωρίτερα και το ανακοίνωσε στις 20 δεν μπορεί να έχει νοσήσει νωρίτερα πριν από τους χρόνους που είπαμε, θα έπρεπε να ήταν με μάσκα.

Λέω το εξής. ότι ο ΕΟΔΥ έχει κάποιες οδηγίες και αυτές οι οδηγίες πρέπει να τηρούνται. Οι οδηγίες είναι πάρα πολύ απλές. Νόσησες; Πέντε μέρες απομόνωση, οι επόμενες πέντε μέρες αν δεν έχεις συμπτώματα φοράς μάσκα. Αυτό είναι αποσυνδεδεμένο από οποιοδήποτε τεστ.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι προφανώς εδώ πέρα έχουμε άγνοια των οδηγιών του ΕΟΔΥ και από τη μία πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση μας εγκαλεί γιατί δεν παίρνετε πιο αυστηρά μέτρα και δεν κάνετε υποχρεωτική τη μάσκα; Το έχετε ακούσει που μας ζητάει ο κύριος Ξανθός να κάνουμε πάλι υποχρεωτική τη μάσκα;

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν μέσω της καραντίνας του ή εν μέσω της υποχρεωτικότητας να έχει μάσκα, δε φορούσε μάσκα σε μία κοινωνική εκδήλωση που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 300-400 άτομα».

Για τα κρούσματα του κορονοϊού

«Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου πάνω από μία εβδομάδα που υπάρχει πτώση στα κρούσματα. Η μεγαλύτερη πτώση στην Αττική. Η Αττική ήταν κι αυτή που είχε ανέβει περισσότερο, δηλαδή η πτώση της Αττικής τις τελευταίες τέσσερις-πέντε μέρες κάθε μέρα είναι από 25%. Τι συγκρίνουμε;

Εβδομάδα, εβδομάδα, την ίδια μέρα της προηγούμενης εβδομάδας, συνολικά είναι πάνω από 10%, αυτό λοιπόν μας κάνει με ασφάλεια να πούμε ότι το κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και τώρα βρίσκεται σε μια πτώση. Αυτό το κύμα είχε τα χαρακτηριστικά ότι έβγαλε αρκετές έως πολλές νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά δεν μεταφέρθηκαν αυτές οι νοσηλείες σε κλίνες εντατικής θεραπείας».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Από 1η Αυγούστου ανοίγει η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό και για τους πολίτες. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε κάποιες περιφέρειες, θα βγει και ανακοίνωση».