Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ΣΚΑΪ 100,3

15/09/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ΣΚΑΪ 100,3

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και την εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη»

Οι προκλήσεις στην Υγεία

«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από δέκα χρόνια ουσιαστικά οικονομικής κρίσης δεν βρισκόταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση που μπορούσε να βρεθεί, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Είχαμε λοιπόν να διαχειριστούμε δύο θέματα, το πρώτο θέμα ήταν το άμεσο, δηλαδή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου στο άμεσο θέμα είχαμε τη στελέχωση που έγινε και από το κράτος και από δωρεές με στόχευση κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας που υπερδιπλασιάστηκαν.

Αλλά και την παρουσία κόσμου στο σύστημα και γι΄ αυτό μπήκαν 12 χιλιάδες επικουρικοί, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει μπει ποτέ και παραμένει.

Πάμε τώρα στην επόμενη μέρα για τα νοσοκομεία που λέτε του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Έχουμε πάλι δύο μεγάλες προκλήσεις, η μία μεγάλη πρόκληση είναι συνολικά η υλικοτεχνική αναβάθμιση των νοσοκομείων μας.

Αυτό, χάρη στον Πρωθυπουργό μπορούμε να το υλοποιήσουμε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου υπάρχουν 1,5 δισεκατομμύριο χρήματα για την υγεία. Ειδικά για τα νοσοκομεία είναι περίπου τα μισά και παραπάνω, είναι 350 για τα νοσοκομεία, 250 για τα κέντρα υγείας και 200 εκατομμύρια για την ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Προσέξτε, χρήματα που είναι πολύ σημαντικό ότι είναι να εκταμιευθούν μέχρι το 2025, άρα μιλάμε για άμεσα έργα.

Παράλληλα έρχονται νέα νοσοκομεία, το παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη και το ογκολογικό που ήδη έχουμε βρει τη χρηματοδότησή τους, τα του «Νιάρχου» στην Κομοτηνή και στη Σπάρτη.

Το δεύτερο κομμάτι, είναι η πολύ μεγάλη πρόκληση. Πόροι μπορούν να βρεθούν να στηρίξουν υλικοτεχνικά το σύστημα, είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Στο ανθρώπινο δυναμικό που προκηρύσσονται θέσεις υπάρχει πρόβλημα σε δύο τομείς.

Σε συγκεκριμένες ειδικότητες, βλέπε αναισθησιολόγους, το έχουμε μάθει όλοι, που είναι ένα συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη, ενδεχομένως και παγκόσμιο. Και στην Ελλάδα υπάρχει και η ιδιαιτερότητα συγκεκριμένων περιοχών.

Είναι είτε περιοχές νησιωτικές που παντού δεν υπάρχει επιθυμία των γιατρών να πάνε, είτε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα. Αποτέλεσμα να επιλέγουν οι γιατροί όταν βγαίνουν προκηρύξεις να πάνε στην Αθήνα γιατί, κακά τα ψέματα, οι υποδομές που έχει η πρωτεύουσα είναι υποδομές πιο ελκυστικές.

Αυτό προσπαθούμε να το λύσουμε. Το πρώτο στάδιο ήταν μια ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που έχει να κάνει με αύξηση μισθών στους γιατρούς. Έχουμε 10% που μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης είναι ένα ποσό από 3.000 έως 4000 ευρώ το χρόνο.

Πρώτα από όλα κάνουμε πιο ελκυστική την παρουσία. Ξεκινάμε από αυτό, δηλαδή να θέλει ο άλλος να μπει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό θα γίνει με χρήματα που δίνονται καλύτερα και μετά πάμε σε αυτό που λέτε, στο στοχευμένο. Το στοχευμένο έχει να κάνει αφενός με περισσότερα χρήματα για νησιά και για αυτό το λόγο για το τρίμηνο του καλοκαιριού δίναμε επιπλέον 1500 ευρώ για τον κάθε γιατρό που ήθελε να μεταφερθεί από την ηπειρωτική Ελλάδα για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες που είχε η νησιωτική περιοχή.

Και το βασικό σκέλος το οποίο πέρα από τα χρήματα τα οποία δίνουμε είναι ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε με καλύτερο τρόπο και τους ιδιώτες οι οποίοι υπάρχουν που δεν θέλουν να μπουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και για αυτό στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Μίνα Γκάγκα για τη δευτεροβάθμια είναι για πρώτη φορά που εξετάζουμε τη δυνατότητα προκηρύξεων μερικής απασχόλησης. Που σημαίνει ότι σε περιοχές που έχουμε άγονες θέσεις γιατί κάποιος δεν θέλει να γίνει πλήρους και αποκλειστικής γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εάν βγει άγονη η θέση να δοθεί η δυνατότητα να βγει ως μερικής απασχόλησης. Διότι υπάρχουν πολλά νησιά μας μεγάλα που έχουν ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση του πλήρους και αποκλειστικής.

Δεν πηγαίνουν να πάρουν τις προκηρύξεις αλλά σε περίπτωση που αυτές οι προκηρύξεις είναι πιο ευέλικτες και έχουν τη δυνατότητα να είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή ένα κομμάτι του χρόνου τους να το δίνουν για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς να χάνουν τη δυνατότητα και του ιδιωτικού έργου, είναι πολύ πιο ελκυστικό.

Άρα στοχευμένα εκεί πέρα που βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις κυρίως είτε σε ειδικότητες είτε σε περιοχές θα εξετάσουμε τη δυνατότητα των πιο ευέλικτων σχέσεων ώστε κάποιος ελκυστικά να έρχεται στο εθνικό σύστημα υγείας.

Τους θερινούς μήνες τα νησιά το κόστος παραμονής είναι πολύ μεγάλο.

Βρίσκουμε λοιπόν, είπατε το παράδειγμα της Μήλου, που με συγχωρείτε, είναι για να κλαίμε, δεν είναι για να γελάμε το παράδειγμα της Μήλου.

Όπου βρήκαν οι γιατροί ως ΕΣΥ, ζητήσαμε να μείνουνε σε κατοικία, δεν μπορούσε να μας παραδοθεί. Αποδέχθηκε ο γιατρός, που με συγχωρείτε ήταν προσβλητικό και για τον ίδιο το γιατρό, να μείνει προσωρινώς σε κατασκευή που θα κάναμε και μας έκανε και μήνυση ο Δήμος ότι κάνουμε παράνομη κατασκευή.

Υπάρχουν άλλα νησιά τα οποία μας λένε, δίνουμε επίδομα 250 ευρώ στο γιατρό. Πείτε μου στη Σαντορίνη μπορεί γιατρός να μείνει με 250 ευρώ το μήνα τους θερινούς μήνες; Όχι.

Υπάρχουν αντίθετα, γιατί εμένα μου αρέσει να λέω και τα θετικά παραδείγματα. Η Κως. Ήρθαν οι ξενοδόχοι και μας διασφάλιζαν δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου για να μπορεί να μείνει ο γιατρός όχι απλώς αξιοπρεπέστατα, υπέρ αξιοπρεπέστατα στην περιοχή το χρόνο που χρειάζεται.

Εξετάζουμε την επίλυση του προβλήματος της στέγασης. Το ένα κομμάτι είναι η στέγαση και τα χρήματα. Και το δεύτερο κομμάτι που είναι πολύ σημαντικό, που το εξετάζουμε στο νομοσχέδιο που έχει η Μίνα Γκάγκα και είναι έτοιμο δηλαδή. Πιστεύω την άλλη εβδομάδα θα βγει στη διαβούλευση.

Υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας. Ένας γιατρός που πηγαίνει σε ένα νησί έχει και την αίσθηση ότι μπορεί να μείνει πίσω επιστημονικά.

Δηλαδή να μην έχει τις δυνατότητες να ανελιχθεί. Άρα, θα αρχίσουμε να διασυνδέσουμε πλέον τα νοσοκομεία μας με νοσοκομεία αναφοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο γιατρός που βρίσκεται λόγου χάρη σε ένα νησί, να έχει τη δυνατότητα ένα διάστημα του χρόνου να μπορεί να βρίσκεται στο νοσοκομείο με το οποίο διασυνδέεται και να παραμένει επιστημονικά ενεργός έχοντας μια αναφορά και σε ένα μεγάλο νοσοκομείο.

Άρα, στοχεύοντας στην εκπαίδευση των γιατρών, τα καλύτερα χρήματα και στα κίνητρα να μπορούν να έχουν και ιδιωτική, να μπορούν να μπαίνουν και ιδιώτες μέσα και να μην είναι σκληρά το σύστημα πλήρους και αποκλειστικής, θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό εκεί που έχουμε πρόβλημα, θα μπορούμε να καλύψουμε κενά.

Ο χάρτης Υγείας

«Ο χάρτης Υγείας, ο οποίος εκ των πραγμάτων και το αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εν μέσω πανδημίας δεν μπορούσε να υλοποιηθεί στο σύνολό του.

Η στόχευση λοιπόν του «χάρτη υγείας» ποια είναι που δουλεύεται και δουλεύεται και πιστεύω ότι είμαστε και σε πολύ προχωρημένο βαθμό; Δυστυχώς, γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με μια ειλικρίνεια, πολλές φορές οι υγειονομικές δομές δεν γίνονταν με γνώμονα τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, αλλά με στόχευση να ικανοποιούνται μικροπολιτικά συμφέροντα στην κάθε περιοχή.

Αυτό το οποίο που κάνουμε τώρα είναι ότι αποτυπώνουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και πλέον οι δομές θα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες.

Υπάρχουν λόγου χάρη σημεία τα οποία δείχνουν ότι λείπει μία υγειονομική ανάγκη. Λείπει λόγου χάρη το τραύμα από νοσοκομεία στα νησιά που έχουμε πολλά ατυχήματα και μπορεί να έχει αναπτυχθεί μία μονάδα η οποία να κάνει εκατό χειρουργεία το χρόνο.

Υπάρχουν νοσοκομεία που κάνουν εκατό χειρουργεία το χρόνο, όταν για να λειτουργεί ένας χειρουργικός τομέας χρειάζονται ενδεχομένως 100 χειρουργεία την εβδομάδα, για να καταλάβουμε το πλαίσιο.

Άρα το να έρθεις και να πεις ότι η δομή αυτή βλέπω την ανάγκη της κοινωνίας ώστε να έχει αυτήν την δομή για να εξυπηρετείται ο πολίτης και όχι να λέμε ότι έχουμε μια δομή που τελικά δεν την εμπιστεύεται ούτε ο ίδιος ο πολίτης και μόλις του συμβεί κάτι σηκώνεται να φύγει στο διπλανό μεγάλο νοσοκομείο, είναι πρόβλημα.

Αν αντιθέτως υπάρχει αυτό το μοντέλο που λέτε το μεγάλο το μητροπολιτικό νοσοκομείο, όπου ξέρουμε ότι έχει τα πάντα και παράλληλα τα περιφερειακά νοσοκομεία εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες.

Κι αυτό λοιπόν είναι το κομμάτι του «χάρτη υγείας» το οποίο δουλεύεται.

Για το ζήτημα του clawback

«Yπάρχουν και κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών.

Tο claw back είναι ένα διαχρονικό θέμα το οποίο υπήρχε και τουλάχιστον είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι είναι παράλογο ένας θεσμός που ουσιαστικά μεταφέρει την ευθύνη στον πάροχο ενώ είναι δουλειά του κράτους να βλέπει εάν και εφόσον υπάρχει προκλητή ζήτηση και να την περιορίζει.

Το claw back επειδή οι ακροατές δεν είναι υποχρεωμένοι να το ξέρουν, στην πραγματικότητα είναι ότι εγώ θα δώσω για τα διαγνωστικά τόσα χρήματα αν ξεπεράσετε σας τα παίρνω πίσω είτε χρειάζονταν οι εξετάσεις είτε δεν χρειάζονταν.

Είχαμε μια επιδείνωση εν μέσω Covid γιατί ήταν λογικό, υπήρξε μεταφορά κόσμου από τις δημόσιες δομές στις ιδιωτικές και όταν λόγου χάρη τα διαγωνιστικά, κύριε Χιώτη, από τα 520 που ήταν η δαπάνη τους έφτασαν τα 640, αυτά τα 120 άνοδο δεν ήταν προκλητή ζήτηση, ήταν μεταφορά κόσμου που φοβόταν να πάει στα νοσοκομεία.

Προσπαθήσαμε λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν μπει χρήματα, έχουν μπει γύρω στα 70 εκατομμύρια προς τα διαγωνιστικά, όμως αυτό το οποίο θέλω να το πω και από την εκπομπή σας γιατί είναι βασική μας πολιτική, στην αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ εμείς στηριχθήκαμε πάρα πολύ στους ποιοτικούς δείκτες.

Και ήδη λόγου χάρη για τους μαγνητικούς και τους αξονικούς έχουν βγει τα ποιοτικά κριτήρια και πια οι πάροχοι αποζημιώνονται όχι οριζόντια αλλά με βάση την ποιότητα που έχουν. Έτος μηχανήματος, τομές ή tesla τα οποία είναι ώστε αυτός που επενδύσει και έχει καλύτερα μηχανήματα και καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό να παίρνει περισσότερα χρήματα.

Και πλέον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ότι όσες κατηγορίες μπαίνουν στα ποιοτικά κριτήρια, άρα προσέξτε πλέον η πολιτεία τους αξιολογεί ποιοτικά, αυτές οι κατηγορίες θα εξαιρούνται και από το claw back.

Εμείς λοιπόν το 2023 θα είμαστε έτοιμοι με όσους κατατάσσουμε ποιοτικά και άρα αξιολογούμε ότι η υπηρεσία που λαμβάνουμε έχει αξιολογηθεί με ποιοτικούς δείκτες.

Αυτές ο κατηγορίες δεν θα πληρώνουν clawback. Όλη η κατηγορία θα αξιολογείται, αλλά και αυτός που έχει λιγότερο μηχάνημα, καλό μηχάνημα, επειδή θα έχει υποστεί μικρότερο κόστος, μικρότερη αποζημίωση θα έχει από τον ΕΟΠΥΥ απ’ ότι έχει αυτός που επενδύσει, συνολικά η κατηγορία θα ευνοείται και όλη αυτή η κατηγορία θα ξέρει από την αρχή τους όρους.

Ότι αυτός που έχει τους ποιοτικούς δείκτες ,τους σωστούς και τους πιάνει στο σύνολό τους, παίρνει το σύνολο της αποζημίωσης. Αυτοί που έχουνε λιγότερους ποιοτικούς δείκτες θα παίρνουν λιγότερη αποζημίωση, αλλά θα ξέρουν συνολικά όλοι από την αρχή ότι δεν θα πληρώνουμε clawback.

Είναι το μεγάλο μας στοίχημα να συνδέσουμε την ποιότητα με την αποζημίωση, πράγμα που θα δώσει κίνητρο σε όλους να γίνουν καλύτεροι και θα εξαλείψει πλήρως το clawback και θα είμαστε έτοιμοι για τις κατηγορίες που μπαίνουν, σας είπα μία, αξονικές και μαγνήτες.

Τα ποιοτικά κριτήρια για να μην έχουμε και clawback από το 2023».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Παραμένουν εκτός συστήματος μέχρι τις 31/12, αυτή είναι η απόφαση και ο νόμος που έχουμε ψηφίσει. Δεν υπάρχει θέμα επανεξέτασης του μέτρου μέχρι τότε, όπως έχουμε κάνει συνολικά. Το μέτρο θα επανεξεταστεί εκείνη τη χρονική περίοδο με βάση τις συνθήκες της πανδημίας.

Αυτή τη στιγμή επειδή ακούω και διάφορα νούμερα, ενώ ξεκίνησαν στις 6.500 – 7.000 γιατροί, αυτή τη στιγμή, τα τελευταία στοιχεία που σας δίνω είναι του Ιουλίου, μιλάμε συνολικά για 2.200 ανθρώπους, εκ των οποίων οι γιατροί είναι λιγότεροι από 200 πια και οι άλλοι 2.000 είναι νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Εμβολιάστηκαν, οι υπόλοιποι. Απλώς είναι και κάτι που δεν μπορούμε απόλυτα να το παρακολουθούμε, επειδή νοσεί και κόσμος.

Όποιος νοσεί επιστρέφει, στην πραγματικότητα οι ανεμβολίαστοι παραμένουν με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, γύρω στους 3.000 λιγότεροι. Απλώς υπάρχουν και 1.000 πάντοτε οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται στο σύστημα με πιστοποιητικό νόσησης και για αυτό φαίνονται 2.100 οι εκτός συστήματος.

Άρα, οι μισοί τουλάχιστον εμβολιάστηκαν από αυτούς που είχαμε στην αρχή».