Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Απάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον προσωπικό γιατρό

26/09/2022
Απάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον προσωπικό γιατρό

Απάντηση Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για προσωπικό γιατρό.

«Κύριε Ξανθέ, χαίρομαι που κάνετε σήμερα αυτήν την ερώτηση, διότι είναι ευκαιρία και για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν συνεχείς ερωτήσεις και ουσιαστικά κατακρίνουν εσάς και το νομοσχέδιο που είχατε το 2018.

Θα σας πω τις ερωτήσεις που είναι έχουν κάνει και επειδή δεν γνωρίζουν, απευθύνονται σε διατάξεις δικές σας και κρίνουν αυτήν την κυβέρνηση.

Πάμε να δούμε τι είχε γίνει με τον οικογενειακό γιατρό. Γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Το 2018 αφού του 2014 δεν εφαρμόστηκε, φέρατε το νομοσχέδιο για τον οικογενειακό γιατρό.

Διαβάζω τη δήλωσή σας σε σχετικό δημοσίευμα ¨η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πρόσκληση σε ελεύθερους επαγγελματίες είχατε κάνει, είναι ανοιχτή, άρα όποιος γενικός γιατρός παθολόγος θέλει μπορεί να συμβληθεί με τους όρους που προβλέπονται στη σύμβαση.

Δέσμευση χρόνου 20ώρες την εβδομάδα, πληθυσμός ευθύνης 2.250 άτομα. Να απαντήσουμε λοιπόν στην πρώτη κριτική που μου κάνουνε με ερωτήσεις οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ένας γιατρός για 2.000 άτομα είναι πολύ.

Εσείς ψηφίσατε έναν γιατρό για 2.250 άτομα. Και αν τα 2.000 είναι πολλά, τα 2.250 είναι περισσότερα. Και τους μιλούσατε για εργασία 20 ωρών την εβδομάδα, δηλαδή σε 20 ώρες την εβδομάδα θα βλέπανε στο χρόνο τον πληθυσμό ευθύνης και εμείς τους έχουμε 27 ώρες την εβδομάδα.

Τι έγινε λοιπόν με την δική σας ρύθμιση; Με τη δική σας ρύθμιση υπήρξαν γύρω στους 750 ιδιώτες γιατρούς που τους βρήκαμε στο σύστημα και συνολικά ενεγράφησαν περί του 1,5 εκατομμύριο κόσμου σε 4 χρόνια.

Τι κάνατε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα; Πολύ γρήγορα κύριε Ξανθέ επειδή είδατε ότι δεν πέτυχε ο οικογενειακός σας γιατρός, από το capitation που είχατε ψηφίσει, κάνατε συμβάσεις με τους γιατρούς να παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα οι οικογενειακοί γιατροί, ασχέτως πληθυσμού που ήταν εγγεγραμμένος και βάλτωσε η μεταρρύθμιση.

Ήρθαμε εμείς το Μάιο. Στην αρχή δεχθήκαμε μία κριτική ότι δεν έχετε τις υπουργικές αποφάσεις και άρα το ψηφίζετε μόνο για την τρόικα, για τους θεσμούς και δεν θα το εφαρμόσετε.

Οι υπουργικές αποφάσεις βγήκανε. Ο θεσμός εφαρμόζεται από 1η Αυγούστου. Μέσα στο καλοκαίρι κύριοι συνάδελφοι, 1η Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή τα σημερινά στοιχεία με αναφορά της Παρασκευής. 3.329 γιατροί, 2.200 είναι περίπου οι του δημοσίου είναι στο σύστημα και 1.200 του ιδιωτικού τομέα. Έχουν μπει.

Από όσους μπορούσαν να μπούνε του ιδιωτικού τομέα, 4.000 είναι οι γιατροί παθολόγοι, γενικοί, οικογενειακοί που έχουνε τουλάχιστον 50 συνταγές το χρόνο.

Γιατί ο κύριος Θεμιστοκλέους ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας έκανε την ανάλυση να δούμε τι δεξαμενή γιατρών μπορούσαμε να βρούμε.

Άρα, μέσα στον Αύγουστο και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, το 30% των ιδιωτών γιατρών έδειξε προθυμία και μπήκε. Αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 4.146.000 πολίτες, που αντιστοιχεί στο 46% - 47% του πληθυσμού που είχε δικαίωμα να εγγραφεί.

Στη συζήτησή μας με τους θεσμούς που όλα αυτά κύριε Ξανθέ μας τα έθεσαν ως προαπαιτούμενα, διότι είχε αποτύχει ο οικογενειακός γιατρός.

Η ταχύτητα της μεταρρύθμισης συνδυάζεται ότι για να κλείσει η αξιολόγηση της χώρας είχε να κάνει με το γεγονός, εσείς θα μου δείξετε τώρα για τα ΤΟΜΥ. Στον οικογενειακό γιατρό ότι υπήρξε αποτυχία.

Πατήσαμε λοιπόν στις δικές σας διατάξεις. Γιατί βγαίνουν εδώ πέρα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και λένε, να στηριχτείτε στο δημόσιο σύστημα.

Μα το δημόσιο σύστημα, οι γιατροί που υπηρετούν και μπορούν να μπουν, είναι 2.200 παθολόγοι, γενικοί, οικογενειακοί. Συνεπώς, ει των πραγμάτων απευθύνεστε στους ιδιώτες. Τι διαφορετικό κάναμε εμείς κύριε Ξανθέ;

Πρώτα απ’ όλα στους γιατρούς του δημοσίου δώσαμε κίνητρο. Εσείς δεν δώσατε. Τους είπατε με το μισθό που έχετε θα έχετε και πληθυσμό ευθύνης.

Εμείς τους δίνουμε 10.000 ευρώ το χρόνο για να έχουν πληθυσμό ευθύνης. Πληρώνονται από τον 1.501 μέχρι τον 2.000. Δεύτερον, δώσαμε σοβαρές οικονομικές αμοιβές στους ιδιώτες που θα μπουν, με διαβάθμιση από 857 ασθενείς έως 2.000 και χρήματα που ξεκινούν από 27.000 ευρώ το χρόνο και φτάνουν τις 70.000 το χρόνο.

Και για αυτό το λόγο μπήκανε περισσότεροι γιατροί. Τρίτον, επειδή ακριβώς είδαμε ότι οι γιατροί οι οποίοι υπάρχουνε της ειδικότητας της συγκεκριμένης, δεν πρόκειται να καλύψουν το θεσμό σε πληρότητα 100%.

Διότι ήτανε βέβαιο ότι δεν θα μπουν όλοι οι ιδιώτες και επειδή θέλαμε να εφαρμοστεί ο θεσμός, κάναμε αυτό το οποίο έκανε η Ιταλία.

Πήγε στις ειδικότητες με βάση της παθολογίας και πότε τις ανοίγουμε αυτές τις ειδικότητες; Τις ανοίγουμε αφού έγινε η 1η φάση της μεταρρύθμισης που ήτανε μόνο γενικοί, οικογενειακοί και παθολόγοι και πλέον μέχρι τις 10 Οκτωβρίου υπολογίζουμε, θα ανέβουνε και οι ειδικότητες οι παθολογικές και θα υπάρχει μεγαλύτερη πληθώρα γιατρών.

Υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα; Προφανέστατα. Όταν σε 45 μέρες έχουνε εγγραφεί 4.200.000 πολίτες και έχουμε πιάσει τον στόχο που μας βάλανε οι θεσμοί για τις 31/12 δεν θα υπάρχει πίεση;

Θα υπάρχει πίεση. Και αυτό που λέμε στους πολίτες είναι ότι η λογική των αντικινήτρων δεν θα εφαρμοστεί μέχρι το σημείο που θα υπάρχει επάρκεια των γιατρών.

Γιατροί λοιπόν θα μπαίνουν στο σύστημα συνεχώς και με τις ειδικότητες και με τους ιδιώτες, γιατί σας πληροφορώ καθημερινά μπαίνουνε 20 με 30 γιατροί στο σύστημα, επειδή ακριβώς βλέπουνε ότι πια ο θεσμός πάει να λειτουργήσει και ευελπιστούμε ότι θα ανέβει και η κάλυψη του πληθυσμού.

Έστω όμως ότι δεν ανέβηκε η κάλυψη του πληθυσμού. Αυτή η λογική η οποία λέτε, έστω λοιπόν ότι αύριο το πρωί δεν μπαίνει κανένας άλλος γιατρός και να σας πω ότι υπάρχει και ένας πληθυσμός που βρίσκεται σε απόσταση, να σας το πω.

Το γεγονός ότι 3 – 3,5 εκατομμύρια κόσμο θα έχουνε γιατρούς στην περιοχή, τους οποίους είναι και θα πηγαίνουν να τους επισκέπτονται με ραντεβού τα οποία θα είναι ηλεκτρονικά και θα κάνουν τις επισκέψεις και θα είναι δωρεάν και δεν θα πληρώνουν τίποτα, αυτό δεν είναι κομβική διαφορά από τον οικογενειακό γιατρό των 2.000 ευρώ το μήνα, ασχέτως πληθυσμού;

Και κύριε Ξανθέ, επειδή ακριβώς απευθύνομαι σε έναν άνθρωπο που τη γνωρίζει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, γιατί οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κάνανε ερωτήσεις δεν την ξέρουνε.

Εσείς θα έπρεπε να πείτε ότι ναι, χρήζει διόρθωση ο θεσμός, να κάνατε τις παρατηρήσεις, αλλά επί της αρχής περίμενα από εσάς κύριε Ξανθέ να λέγατε, δείχνει αυτή τη στιγμή ότι πάει να λειτουργήσει και ότι πράγματι αν γίνουν και κάποιές παρεμβάσεις, όπως λόγου χάρη οι οριστικοί πίνακες που λέτε στα ΤΟΜΥ με τους 215 γιατρούς, αυτοί εκδήλωσαν τελικά ενδιαφέρον.

Βγήκαν τον Ιούλιο οι προσωρινοί πίνακες και αρχές Οκτωβρίου βγαίνουν οι οριστικοί και θα κάθονται στις θέσεις. Εκεί λοιπόν θα έχει μία λογική από εσάς που έχετε προσπαθήσει να κάνετε αυτήν την μεταρρύθμιση και ζήσατε όλες τις δυσκολίες.

Να έρχεται όμως να κάνετε μία κριτική τη στιγμή που αντικειμενικά, εξ’ αντικειμένου, δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο δικός σας οικογενειακός γιατρός απέτυχε και υποχρεωθήκατε να αναδιπλωθείτε, να πάτε σε μισθοδοσία το μήνα και σταματήσατε όλο το πλαίσιο του οικογενειακού γιατρού.

Θα έπρεπε τώρα να πείτε ότι πράγματι ξεκινάει μια προσπάθεια ότι χρειάζεται να υπάρχει προσωπικός γιατρός, ότι ΄που υπάρχουνε δυσλειτουργίες, αυτές οι δυσλειτουργίες με την παρουσία των γιατρών θα διορθωθούν και εκεί πέρα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συζήτηση.

Η ουσία είναι μία και κλείνω. Μακρηγόρησα, αλλά απαντώ ουσιαστικά για καμιά 20αριά ερωτήσεις Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες έχω δεχθεί, ότι για πρώτη φορά και οι θεσμοί έχουν εντυπωσιαστεί σας πληροφορώ από την παρουσία των πολιτών που υπάρχει.

Έχουμε ένα θεσμό που αγκαλιάζεται από τους πολίτες, ένα θεσμό που η ιατρική κοινότητα ακόμα τον παρακολουθεί, αλλά έχει μπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και ένα θεσμό ου σέβεται το γιατρό του δημοσίου, γιατί δεν του λέμε ότι με το μισθό σου θα έχεις πληθυσμό ευθύνης, αλλά του δίνει επιπλέον χρήματα.

Με τις ειδικότητες και με άλλες παρεμβάσεις που θα γίνουν και στους ιδιώτες, θα δείτε ότι αυτό που λέμε θα γίνει πραγματικότητα. Το τρίμηνο αυτό είναι ένα πιλοτικό στάδιο. Θα μπούνε γιατροί, θα φτάσουμε τουλάχιστον στο 75% του πληθυσμού με τους γιατρούς που θα μπαίνουν στο 70% του πληθυσμού, του δικαιούχου πληθυσμού και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός στη χώρα».