Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

11/10/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι».

Για την υπόθεση του βιασμού της 12χρονης

«Μιλάμε για ένα από τα πιο άθλια εγκλήματα και αδικήματα που υπάρχουνε, για τα οποία οι ποινές όσο αυστηρές και να είναι, δεν απηχούνε ακριβώς το αίσθημα της τιμωρίας και επειδή πολλές φορές έχω κατηγορηθεί για θέσεις που έχω εκφράσει ως προς το ποινικό δίκαιο, επειδή πιστεύω στις πολύ σκληρές ποινές, κατά την άποψή μου σε αυτούς τους ανθρώπους δεν τίθεται θέμα δεύτερης ευκαιρίας.

Δηλαδή, ναι μεν έχουμε όπως πολύ σωστά τα είπε ο κύριος Μαρακάκης, αυστηροποίηση του πλαισίου, δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θα ξεκινήσει με ισόβια και θα προστεθούν και άλλες ποινές ισοβίων, αλλά πάλι φτάνει σε ένα σημείο στο Ευρωπαϊκό σύστημα όπου κάποια στιγμή κάποιος μπορεί να βγει έξω.

Εγώ θεωρώ ότι είναι η ώρα να συζητήσουμε ότι υπάρχουνε και εγκλήματα για τα οποία δεν πρέπει να υπάρχει υφ’ όρον απόλυση.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν εγκλήματα που σηκώνουν τον σωφρονισμό και αυτός είναι ο αρχικός στόχος. Τώρα τι να σωφρονίσεις σε ένα κάθαρμα που βίαζε ένα 12χρονο, τι να συζητήσουμε;

Αυτός τώρα ο 63χρονος εξέτισε προφανώς μία ποινή που βγήκε νωρίς σε υφ’ όρον απόλυση. Δηλαδή, ακούσαμε μία μεγάλη ποινή, αλλά στην πραγματικότητα με το 1/3 που φτάνει, τα 3/5 γίνεται 1/3. Βγήκε έξω και βγήκε έξω και ξαναέκανε έγκλημα.

Ότι υπάρχουν αδικήματα και οπωσδήποτε ο βιασμός και πόσω μάλλον ο βιασμός ανηλίκου ή παιδιού; Εδώ δεν μιλάμε καν για ανήλικο, μιλάμε για παιδί, γιατί δεν είχε συμπληρώσει το 12ο χρόνο, η ποινή πρέπει να είναι ισόβια και η υφ’ όρον να μην δίνεται εύκολα. Αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο.

Δηλαδή ενώ αυτός θα ξεκινούσε με άλλες ποινές τώρα, ξεκινάει με ισόβια. Τώρα αυτό το οποίο είπατε για το είδαμε και εμείς, όπως είδατε ο συγκεκριμένος άνθρωπος ο οποίος ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας έχει φωτογραφηθεί με πάρα πολύ κόσμο.

Αντίστοιχα έχει φωτογραφηθεί και μαζί μου και με συγχωρείτε, εμείς οι πολιτικοί καθημερινά φωτογραφιζόμαστε με εκατοντάδες άτομα. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια διασύνδεση μπορεί να υπάρχει σε κάποια τρολ το οποίο υπονοούν.

Είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι είναι το πιο απαίσιο αδίκημα το οποίο υπάρχει. Εγώ θεωρώ ότι οι ποινές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι επιεικείς ποινές για αυτά τα αδικήματα, γιατί αυτά τα αδικήματα δεν μπορεί να τα σηκώσει η κοινωνία.

Το πλαίσιο αυστηροποιήθηκε το Νοέμβριο του ’21 και δυστυχώς και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε παρών και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά, διότι ξέρετε τι γίνεται; Και εδώ πέρα είναι ένα ευρύτερο πολιτικό θέμα, καλά είναι να μιλάμε θεωρητικά για χαμηλές ποινές και σωφρονισμό. Αλλά αυτούς τους ανθρώπους τι να σωφρονίσεις;

Εγώ λοιπόν πιστεύω στην πλευρά του ποινικού κώδικα που λέω ότι ναι υπάρχουν και αδικήματα τα οποία πρωτίστως πρέπει να προστατευθεί η κοινωνία και να τιμωρηθεί ο δράσης.

Φανταστείτε, αυτός εγώ σας λέω τώρα για κάποιο λόγο και με την υφ όρον απόλυση που λέμε τον δει η μάνα ή ο πατέρας του παιδιού στα 15 και στα 16 χρόνια έξω. Τα τσιμενταρισμένα που λέει ο κύριος Μαρακάκης, τα 18 χρόνια που τα κάναμε. Και ταβάνι 25, πάνω από τα 25 δεν μένει κανένας στις ελληνικές φυλακές.

Φανταστείτε τι θα πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους; Άρα κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε στην πλευρά του θύματος με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Έχουμε πολύ αυστηρό πλαίσιο, το αυστηροποιήσαμε αλλά παραμένουν εγκλήματα που η κοινωνία δεν τα σηκώνει.

Τώρα, στο δικό μου, σας είπα τι γίνεται. Είχε όπως είδατε πλήθος κοινωνικών επαφών ο συγκεκριμένος άνθρωπος, είχε πλήθος επαφών..

Το επόμενο λοιπόν στάδιο είναι ότι εμείς οι πολιτικοί όταν πηγαίνουμε σε μια εκδήλωση και έρχεται κάποιος να λέμε ότι προκειμένου να φωτογραφηθούμε θέλουμε να δούμε ποινικό μητρώο που εδώ ενδεχομένως δεν θα υπήρχε ποινικό μητρώο και να δούμε.

Δηλαδή μην πάμε σε ένα πλαίσιο τελείως λανθασμένο.

Δυστυχώς αυτά τα αδικήματα και σας τα λέω με την εμπειρία μου ως ποινικολόγος ότι σε άλλα αδικήματα ξεχωρίζουν κάποιες φορές άτομα στο βαρύ έγκλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις του βαρέος εγκλήματος ο θύτης μπορεί να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Άρα αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά μας πρέπει να τα προσέχουμε και δυστυχώς να μην έχουμε εμπιστοσύνη ακόμα και σε αυτόν που θεωρούμε κοντινό άνθρωπο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα εγκλήματα δεν έχουν μια ποινική συμπεριφορά σε άλλα αδικήματα για να μπορούν να εντοπιστούν και συνήθως είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Αυτό το οποίο έχουμε πει και συμμορφούμενοι και προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι είναι συνταγματικό το μέτρο της μη επιστροφής τους, αλλά θα πρέπει να το αξιολογούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουμε πει ότι εντός του Οκτωβρίου θα αξιολογηθεί το μέτρο και υπάρχουν δύο ενδεχόμενα.

Το ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί το μέτρο, δηλαδή όσο βρισκόμαστε σε πανδημία να παραμείνουν σε αναστολή. Υπάρχει το ενδεχόμενο με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουμε και του Οκτωβρίου να κριθεί ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι.

Άρα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση, ήδη έχει επαναξιολογηθεί δύο φορές το μέτρο.

Έχω εκφράσει την προσωπική μου άποψη ότι ασχέτως πανδημίας αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μείνουν στο εθνικό σύστημα υγείας.

Ακόμα κι αν αύριο το πρωί σταματούσε η πανδημία κόσμος που δεν πιστεύει στην επιστήμη δεν πρέπει να είναι στο ΕΣΥ. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση.

Η κυβερνητική θέση, που είναι και θέση και του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι ότι πρέπει να αξιολογούμε το μέτρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την πορεία της πανδημίας.

Πανδημία έχουμε, άρα από τη στιγμή που έχουμε πανδημία επί της αρχής σωστά υπάρχει το μέτρο. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν αλλάξει με τέτοιο τρόπο που δεν δικαιολογείται το μέτρο, τότε και μόνο θα επιστρέψουν.

Θέλουμε να έχουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία του Οκτωβρίου. Είναι κρίσιμος γιατί είναι ο μήνας που μπαίνουμε πια πιο σκληρά στο πλαίσιο που θα δούμε και την ενδεχόμενη άνοδο».

Για τον προσωπικό γιατρό

«Ακριβώς, προσέξτε, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι ένας καινούριος θεσμός επί της αρχής. Υπάρχει μια συμφωνία, προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί ακριβώς δίνεται δωρεάν παροχή.

Υπάρχουν και προβλήματα; Προφανώς. Φανταστείτε όταν εγγράφονται 3.500 γιατροί και 4.400.00 πολίτες, θα υπάρχουν και αβελτηρίες.

Κυρίως στην Αττική που έχουμε λιγότερη συμμετοχή ιδιωτών γιατρών απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Από αύριο να σας πω και την είδηση, από 12 του μηνός ανοίγει τα συμβόλαια και για άλλους γιατρούς, τους γιατρούς ειδικοτήτων που έχουν βάση την παθολογία, όπως είναι πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι.

Σε ένα δεκαήμερο θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουνε να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους.

Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια που είμαστε τώρα μέχρι τα 6 εκατομμύρια.

Τα κίνητρα ισχύουν, δηλαδή η προτεραιοποίηση θα ισχύει για όποιον έχει τα αντικίνητρα που είναι η αυξημένη συμμετοχή. Δεν θα ισχύσουν. Θα ισχύσουν μόνο όταν φτάσουμε σε ένα επίπεδο που η κάλυψη για γιατρούς θα είναι εύκολη και συνολική και ο άλλος από επιλογή δεν θα μπαίνει το σύστημα.

Πέρα από τα 85.000 ραντεβού τα οποία κλείσανε τώρα, ανοίγει η πλατφόρμα. Έχουμε 1.100.000 ραντεβού ανοιχτά.

Είναι σημαντικό δηλαδή ότι σιγά – σιγά πια ο πολίτης θα βλέπει τη δωρεάν παροχή».

Για το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία

«Πρώτα από όλα το πρώτο και σημαντικό το οποίο ζήτησα να γίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι η επικαιροποίηση της λίστας. Γιατί είναι σημαντικό να δούμε, από την επικαιροποίηση προέκυψε ότι το 30% ή είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημά του και αυτό προσέξτε είναι πρόβλημα του συστήματος γιατί αντιμετώπισε το πρόβλημά του ενδεχομένως πηγαίνοντας στον ιδιωτικό τομέα ή είχε πάρει δεύτερη γνώμη και δεν επιθυμούσε να χειρουργηθεί.

Υπάρχει ένα 20%-25%, που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει δεν τους έχουμε βρει άρα αυτή τη στιγμή έχουμε μια επικαιροποίηση, υπολογίζουμε γύρω στα 1500, 1600 άτομα αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν τους έχουμε βρει και ψάχνουμε να γίνει επικοινωνία.

Τώρα πάμε στο πρόβλημα. Ήρθαν οι αναισθησιολόγοι, άνοιξε μια χειρουργική κλίνη ακόμα, προκειμένου να αυξήσουμε τα χειρουργεία.

Το πρόβλημα των αναισθησιολόγων είναι έντονο σε όλη την Ελλάδα και στο παιδιατρικό είναι ακόμα πιο έντονο γιατί δεν ψάχνεις αναισθησιολόγο γενικώς. Ψάχνει αναισθησιολόγο με ειδικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον βγάλαμε προκήρυξη θέσεων, το επόμενο στάδιο είναι ότι είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές να μας δώσουνε αναισθησιολόγους προσωρινά προκειμένου να τρέξει η λίστα παραπάνω, γιατί δεν υπάρχουν συνολικά αναισθησιολόγοι.

Και μόλις υλοποιηθούν όλα αυτά υπάρχει κι ένας σχεδιασμός να μεταφερθούν χειρουργεία σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι μικρότερη λίστα..

Υπολογίζω ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα μιλάμε για λίστα κάτω των χιλίων και συνεχώς θα εξορθολογίζεται.

Για το ναζιστικό χαιρετισμό του πατέρα του Υπουργού Υγείας στο δικαστήριο

«Θα σας πω κάτι, ο πατέρας μου δεν έχει κρύψει ποτέ την ιδεολογία του, που η δημοκρατία επιτρέπει στον καθένα να έχει όποια ιδεολογία θέλει.

Εδώ έχουν γίνει δύο τρομακτικά ατοπήματα, για τα οποία εγώ ανατρίχιασα. Το πρώτο είναι ότι ο χαιρετισμός γίνεται μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου. Και το δεύτερο με συγχωρείτε, που αυτό χωρίς να έχω καμία ευθύνη με κάνει να αισθάνομαι πολύ άσχημα, είναι ότι ο χαιρετισμός γίνεται μπροστά σε μία μητέρα που το παιδί της δολοφονήθηκε από έναν ναζί, στη Μάγδα τη Φύσσα.

Δηλαδή σε μια γυναίκα που δολοφόνησαν το παιδί της κάνεις χαιρετισμό ατόμου που πιστεύει σε αυτές τις ιδέες και το δολοφόνησε. Αυτό με συγχωρείτε είναι αποκτήνωση».