Πέμπτη, 02 Μαΐου 2024

Συνέντευξη υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 και το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου.

20/03/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Λοβέρδος. Καλή σας ημέρα, κ. Λοβέρδε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα, κ. Παπαδημητρίου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ήσασταν έστω και ελάχιστα υποψιασμένος, εγώ δηλώνω ότι έχω εκπλαγεί πραγματικά και δόξα τω Θεώ, έχω μακρά εμπειρία του δημόσιου βίου και των οικονομικών πραγμάτων, δεν περίμενα να είναι τόσο μεγάλη η απάτη με τα προνοιακά επιδόματα. Εσείς έχετε υπάρξει υπουργός, είσαστε ένα στέλεχος ενός κόμματος που κυβέρνησε τόσες φορές. Ήσασταν υποψιασμένος; Λέγατε εκεί περίπου θα μας βγει; Εκατό εκατομμύρια το χρόνο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ίσως περίμενα και λίγο περισσότερο το βράδυ των διαδηλώσεων και των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας αν το θυμάστε πέρσι που είχανε κλειστεί κάποιοι άνθρωποι στο μετρό, εκείνο το βράδυ με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Σαχινίδη στο τηλέφωνο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι,ναι.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γύρω στις δυόμισι τα χαράματα, προσπαθούσαμε να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, να βρούμε πολιτικές να εξοικονομήσουμε κάποια ευρώ χωρίς να κάνουμε περικοπές συντάξεων και μισθών. Και τότε με ένα συνεργάτη μου είπαμε μήπως από εκεί, μήπως προσκαλώντας τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων να κάνουμε την εθνική καταγραφή σε ψηφιακή λίστα; Μήπως από εκεί βγάζαμε κάτι; Και κάναμε διάφορες σκέψεις και υπολογίσαμε ότι από εκεί μπορούμε να βγάλουμε εκατόν πενήντα εκατομμύρια. Γιατί είχαμε ακουστά, δεν ξέραμε , είχαμε ακουστά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, ναι αυτό ρωτώ κι εγώ. Είχατε ακούσει ότι εκεί ενδεχομένως όλα τα επιδόματα δεν είναι πραγματικά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με διπλοεγγραφές, επίσης με εγγραφές σε καιρό δημοτικών εκλογών, από νομάρχες και τα λοιπά που είχαμε ακούσει ότι γινόντουσαν πολλές χάρες και συνεπώς είπαμε ας το επιχειρήσουμε. Βγήκε τελικά αυτή η εθνική λίστα με περίπου σαράντα χιλιάδες λιγότερους κατά τη δήλωσή τους, κ. Παπαδημητρίου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, ναι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν ήρθαν να εγγραφούν, ξέροντας ότι δεν δικαιούνται ότι είναι γραμμένοι σε τρεις Περιφέρειες, ότι εν πάση περιπτώσει είναι ανάπηροι, ενώ δεν είναι και ούτω καθεξής. Δεν ήρθαν μόνοι τους τριάντα εξίμιση περίπου χιλιάδες άνθρωποι. Τώρα που θα προχωρήσουμε περισσότερο σε διασταυρώσεις εάν πράγματι συντρέχει λόγος του επιδόματος εκεί ο αριθμός των δικαιούχων εντός εισαγωγικών θα περιοριστεί κι άλλο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Αυτός που είχε την δυνατότητα να συμβάλει στο να πάρει κάποιος προνοιακό επίδομα χωρίς να το δικαιούται, ποιος ήταν κ. Λοβέρδε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τον γιατρό αρχίζοντας…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: …μέχρι την τοπική δημοτική εγγραφή. Δηλαδή εξυπηρετήσεις πελατειακού χαρακτήρα για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και εξυπηρετήσεις τοπικές σε ό, τι αφορά στην αναπηρία και τα λοιπά τοιαύτα δηλαδή, με γιατρό στη μέση.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Και μετά το γιατρό, ποιο άλλο στάδιο ελέγχου υπήρχε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η τοπική αυτοδιοίκηση.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το Υπουργείο συγκροτούσε…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τοπική αυτοδιοίκηση εννοείτε την νομαρχία, ή εννοείτε το δήμο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Και τα δύο, και τα δύο. Και δεν έχω, πώς να πω, δεν έχω χειριστεί την λίστα όπως ο κ. Μπόλαρης την χειρίστηκε να βγάλει…

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το ξέρω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και τις σχετικές πώς να πω αποφάσεις. Δηλαδή δεν τελειώσαμε. Εξοικονομήσαμε από την πρώτη Απριλίου αυτά τα χρήματα , τώρα από δω και πέρα υπάρχει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά της επιστροφής των χρημάτων, αυτό είναι ένα νομικό πρόγραμμα δεν είναι απλό, γιατί είναι χιλιάδες άνθρωποι για διαφορετικούς χρόνους ο καθένας και διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έτσι, ένα είναι αυτό και δεύτερον είναι η απόδοση ευθυνών. Αυτό θα προσδιοριστεί από τον κ. Μπόλαρη τις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες, έχουμε πει όταν θα φύγουμε για την εκλογική περίοδο να τα έχουμε κλείσει αυτά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μακάρι, ένα ερώτημα γιατί υπάρχει άνθρωπος ο οποίος μας ενημερώνει ότι είναι ο ίδιος δικαιούχος και διατείνεται ότι ορθώς είναι δικαιούχος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Από τους διακόσους σαράντα δύο χιλιάδες.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Πώς είπατε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Οι σαράντα χιλιάδες είχανε κακές εγγραφές.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι, ναι , αυτός δεν μπόρεσε να πάει να απογραφεί, όμως, και άρα τον μετράμε σε εκείνους που δεν παρουσιάστηκαν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είχε, όμως, όλα τα περιθώρια, κ. Παπαδημητρίου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τώρα τι μπορεί να κάνει; Δεν πήγε τότε για διάφορους λόγους, ήταν στην υπόθεση του Αιγάλεω θυμάστε που έγινε ο κακός χαμός.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, ναι εκεί με το πρόβλημα που δημιούργησε ο δήμος.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Συμφωνώ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Με το θέμα που δημιούργησε ο δήμος.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι μπορεί να κάνει τώρα αυτός ο άνθρωπος; Τι θα κάνει μια τέτοια περίπτωση; Πού θα πάει να απογραφεί;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα πάει να απογραφεί εκεί που είχε δικαίωμα να απογραφεί.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα, πολύ ωραία. Κύριε Λοβέρδε, ας έρθουμε τώρα στα πολιτικά. Το κόμμα σας τελικώς βρήκε επιτέλους έναν άνθρωπο να βάλει επί κεφαλής. Το περιμένατε εσείς; Ήσασταν από τους πρώτους που είχατε καταλάβει ότι ο Βενιζέλος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος, και το δείξατε με τον εναγκαλισμό που κάνατε δημοσίως. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξεπεράσει το είκοσι τοις εκατό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι το πιστεύω. Είμαι βέβαιος, κ. Παπαδημητρίου. Και δεν περίμενα την χθεσινή μέρα, την προχθεσινή μέρα, γιατί από την αρχή υποστήριζα ότι πρέπει να πάμε στην βάση, απαντώντας σε πολλών συναδέλφων μου τις αιτιάσεις ότι δεν θα έρθει ο κόσμος, ότι θα έχουμε επεισόδια από άλλα κόμματα και τα λοιπά. Εγώ απαντούσα ότι ο κόσμος θα έρθει, απαντούσα ότι αν έχουμε επεισόδια θα έχουμε και περισσότερο κόσμο. Τίποτα δεν πρέπει να φοβόμαστε. Και ό, τι βλέπουμε φοβικά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το καταφέρουμε. Ο κόσμος ήρθε. Είναι μία πρώτη ένδειξη. Μια δεύτερη ένδειξη πιο ισχυρή για μένα είναι η πολυδιάσπαση των πολιτικών κομμάτων. Φαίνεται από διάφορες έρευνες αυτήν την στιγμή, τελικώς δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο φαίνεται. Γιατί θα ψηφίσει ο κόσμος με κριτήριο τι θα γίνει την Δευτέρα μετά τις εκλογές κι όχι μόνο τι θα κάνει ο ίδιος την Κυριακή των εκλογών και με αυτό το σκεπτικό κι εγώ, κ. Παπαδημητρίου, συντάχθηκα με τον κ. Βενιζέλο.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Κύριε Λοβέρδε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να συσπειρώσουμε μεγάλες πλειοψηφίες στο ΠΑΣΟΚ και να μην έχουμε θέματα πολυκατακερματισμού και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και αστάθεια.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Το κόμμα σας πήρε, ξεκίνησε την κυβερνητική του καριέρα λέγοντας ότι την επόμενη μέρα θα τα αλλάξει όλα τότε το 1981 , τώρα λέτε ότι την επόμενη μέρα τι είναι πρακτικώς αυτό που θα κάνετε; Εάν ο κόσμος σας εμπιστευτεί σε αυτό το βαθμό; Βεβαίως θα σας τιμωρήσει είναι προφανές, διότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχατε πει. όλα αυτά είναι γνωστά όλοι τα έχουμε αφομοιώσει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς ξεκινάμε. . .

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Τι του λέτε ότι θα κάνετε εσείς την επόμενη μέρα των εκλογών ότι θα κάνετε την αντιπολίτευση σε εκείνον που θα έχει κάνει την κυβέρνηση, ότι θα συμμετάσχετε σε εκείνον που θα έχει την κυβέρνηση, ότι θα συνεχίσετε σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο τρέξατε αυτές τις μέρες, Τι είναι αυτό ακριβώς που του λέτε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέμε αυτή την στιγμή ότι η χώρα δεν θα μείνει στον αέρα. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει σταθερότητα. Ψηφίζει μια πολιτική δύναμη που την Δευτέρα μετά τις εκλογές θα σκεφτεί με αίσθημα, με συναίσθηση της εθνικής του ευθύνης. Δεν πρόκειται να πετάξει την πατρίδα στα αζήτητα, μιλώντας αόριστα για μια άλλη πολιτική, μια νέα πολιτική, μια καλύτερη πολιτική, οι γνωστές αοριστίες των πολιτικών κομμάτων που δεν οδήγησαν πουθενά. Πρώτον έχουμε την πατρίδας στο μυαλό μας κι αυτό είναι σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι μέχρι τις εκλογές είμαστε υποχρεωμένοι, να αλλάξουμε την μέθοδο δουλειάς που είχε το ΠΑΣΟΚ, και πρέπει να το κάνουμε πάρα πολύ γρήγορα αυτό, η ανασύνθεση, η ανασυγκρότηση της παράταξης πρέπει να γίνει τώρα αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα. Και αυτό σημαίνει την επανεισαγωγή στο ΠΑΣΟΚ ορισμένων κλασσικών μεθόδων πολιτικής δουλειάς. Είχαμε καταργήσει κάθε έννοια κόμματος κάθε έννοια κομματικού οργάνου. Μεγάλα όργανα στα οποία συμμετείχες και δεν ήταν δυνατόν να συμμετάσχεις. Από κει και πέρα το βασικό, το πιο μεγάλο, το πιο σοβαρό για τον πολίτη είναι πως θα μιλήσουμε πολιτικά.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Αν δηλαδή βγει η Νέα Δημοκρατία και μπορεί να φταίξει κυβέρνηση θα τους υποστηρίξετε στην Βουλή ή λέτε στον δικό σας ψηφοφόρο, αυτόν που προσπαθείτε να ξαναφέρετε κοντά στο ΠΑΣΟΚ ότι εμείς θα είμαστε στην επόμενη κυβέρνηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαστε μια πολιτική δύναμη ευθύνης αυτό το δείξαμε και τώρα, δεν έχουμε κανένα λόγο να το ξεχάσουμε κι ούτε μπορούμε κι ούτε επιτρέπεται να το ξεχάσουμε. Ξέρουμε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα, κ. Παπαδημητρίου, θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν με απόλυτο τρόπο προ των εκλογών τι θα κάνουν την Δευτέρα μετά τις εκλογές. Και δεν έχει νόημα να πούμε τώρα, τι θα κάνεις αν είσαι πρώτος, τι θα κάνεις αν είσαι δεύτερος. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτοι. Θα δώσουμε αυτή την μάχη.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Εγώ δεν σας ρώτησα αυτό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ξέρω τι με ρωτήσατε.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Λέω, ότι σε κάθε περίπτωση εσείς θα υποστηρίξετε την συνέχιση αυτού του προγράμματος υποθέτω.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό το πρόγραμμα να μην εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, γιατί η Ελλάδα πάνω σε αυτό το πρόγραμμα θεμελίωσε την περικοπή 106 δισ. από το δάνειό της, τα 130 δισ. που πήρε, τα 7 εξ αυτών πρέπει να τα δώσουμε μέχρι 31 Μαρτίου στους οφειλέτες του Δημοσίου και στις καθυστερημένες επιστροφές του ΦΠΑ, ένα ποσό κοντά στα 6,5 δισ. πρέπει να δώσουμε από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως ρευστότητα στην αγορά αυτά όλα είναι βασισμένα στο πρόγραμμα. Ποιος λέει, ποιος μπορεί να πει ότι η Ελλάδα θα καταργήσει ένα πρόγραμμα που μόλις υιοθέτησε; Από εκεί και πέρα, όμως, το βασικό πρόβλημα είναι ποιος θα πείσει για τα κόμματα που είμαστε υποψήφια, ποιο κόμμα θα πείσει ότι την μάχη εναντίον της ύφεσης μπορεί να την δώσει αποτελεσματικότερα. Όποιο κόμμα πείσει για αυτό θα είναι πρώτο. Θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών και θα μπορεί να διαμορφώσει αυτό τις συνθήκες για τις μετεκλογικές συμμαχίες.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ’ρα έχει. . .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να είσαι δεύτερος.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σας καταλαβαίνω απολύτως.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορείς να απευθυνθείς, αν είσαι πρώτος, στον κ. Κουβέλη.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ναι

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και να του πεις να κυβερνήσουμε μαζί.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Σε κάθε περίπτωση επομένως εσείς, κ. υπουργέ, λέτε ότι το σημαντικό είναι να κυβερνηθεί ο τόπος και ότι εσείς ως ΠΑΣΟΚ θα συμβάλετε σε αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σε κάθε περίπτωση με την επιλογή του κόσμου να είμαστε πρώτη πολιτική δύναμη αυξαίνονται πολύ μα κατά πολύ οι δικές μας δυνατότητες. Οι δυνατότητες ελιγμού που θα έχουμε απέναντι στους χειρισμούς των άλλων κομμάτων. Είμαστε πολιτική δύναμη ευθύνης. Αυτό ο Έλληνας πολίτης το είδε, παρότι δυσαρεστήθηκε από τις πολιτικές μας. Δεν κοιτάξαμε τον εαυτό μας. Κοιτάξαμε την χώρα και τις ανάγκες της αλλού τα καταφέραμε αλλού όχι, έτσι θα συνεχίσουμε.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Μάλιστα. Κύριε υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, κ. Παπαδημητρίου.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Καλή σας ημέρα.