Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023

Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του ΕΣΥ και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας"

01/12/2022
Ομιλία Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα στη Βουλή για ν/σ

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ομιλία της στη Βουλή για το νομοσχέδιο "Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας" τόνισε:

"Στόχος του νομοσχεδίου είναι ένα δυναμωμένο ΕΣΥ, είναι ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς και άρα θα έχει περισσότερους γιατρούς, θα έχει νέους γιατρούς με περισσότερη εμπειρία, γιατί ξεκινάμε το foundation, θα έχει ΤΕΠ με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας και γιατρούς που έχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική, άρα μπορούν να αντιμετωπίσουν τους αρρώστους καλύτερα. Ένα νέο νομοσχέδιο που δίνει στην υγεία για πρώτη φορά ένα προγραμματισμό, ένα προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε, τι ανάγκες έχουμε στο σύστημα υγείας, πώς αξιολογούμε το σύστημα υγείας, αυτά που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση του του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και αρκετό καιρό. Με τον ΟΔΙΠΥ, με το Γραφείο Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τα λοιπά και επίσης με ανανεωμένα νοσοκομεία.

Να ξεκινήσω από το πού είμαστε σήμερα. Σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα ΕΣΥ και ένα ιδιωτικό τομέα γύρω στο 40%, το μεγαλύτερο από όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό έχει κάποιους λόγους, που υπάρχει. Δεν είναι επειδή το ΕΣΥ καλύπτει όλες τις ανάγκες των πολιτών και άρα πρέπει να το κρατήσουμε εκεί που είναι. Μάλλον κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε. Μιλήσατε για πληγωμένο σύστημα και πράγματι όλα τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο είναι πληγωμένα από την πανδημία. Συστήματα δηλαδή πάρα πολύ ισχυρά και δεν θα αφήσω το ρωσικό απέξω, εκτός από τη Γερμανία, έχουν πραγματικά υποστεί πολύ μεγάλα προβλήματα.

Αλλά στην Ελλάδα δεν είχαμε μόνο αυτό. Έχουμε ένα πραγματικό brain drain, που χθες το συζητήσαμε και αφορά τους ειδικευμένους σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Είπαν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι είχαμε μνημόνια και ότι ήταν 1 προς 5 οι προσλήψεις. Αλλά αφορά και ειδικευόμενους. Και να σας πω και το δικό μου νοσοκομείο, το «Σωτηρία», ότι τον Ιούλιο του 2015 είχαμε 240 ειδικευόμενους και τον Ιούλιο του 2019 είχαμε 134.

Αποκαλείτε τους εαυτούς σας προοδευτικούς. Ε, όχι, κυρίες και κύριοι δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν, σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλο κόσμο, ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία, άλλες δυνατότητες. Δεν έχει καμία σχέση το τι υπήρχε πριν 30 χρόνια, πριν 40 χρόνια και τι χρειάζεται σήμερα.

Υπήρξα Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για μια δεκαετία. Και σε αυτή τη δεκαετία γύρισα λίγο πολύ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και αρκετές χώρες άλλων ηπείρων. Όλα τα συστήματα υγείας πια και όλοι οι άνθρωποι κοιτάνε μπροστά, σε συστήματα ευέλικτα, σε συστήματα που πρώτα απ’ όλα απαντούν στις ανάγκες των πολιτών και μερικές φορές τις προβλέπουν κιόλας. Και φυσικά έχουν καλές συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους.

Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε κάνει εμείς για το ΕΣΥ, το ΕΣΥ που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια και ξεκίνησε με καλούς μισθούς και είχε αρκετούς γιατρούς αρχικά. Στην πορεία, μειώθηκαν οι μισθοί και αυτό είναι ένα κομμάτι, αλλά δεν είναι αυτό το κομμάτι, γιατί ήδη συζητήσαμε χθες ότι δόθηκαν οικονομικά κίνητρα και γιατροί δεν ήρθαν. Η Σαντορίνη, που αναφέρθηκε τώρα, δίνει παραπάνω χρήματα και οι γιατροί δεν πάνε. Να σας πω και τα άλλα προβλήματα; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έγινε ποτέ ένας σχεδιασμός για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε. Δεν μπήκαν χρήματα στα νοσοκομεία. Την εποχή, επί ΠΑΣΟΚ ή προηγούμενων κυβερνήσεων που υπήρχαν χρήματα και που δόθηκαν μισθοί, τα νοσοκομεία δεν έγιναν αντίστοιχα των αναγκών των Ελλήνων και των αναγκών των εργαζομένων. Μεγάλες ανακαινίσεις στο νοσοκομείο, στο οποίο εγώ δουλεύω 32 χρόνια,

έγιναν το 2004, παραμονή των ολυμπιακών αγώνων που ανακαινίστηκε ένα κτίριο του ‘60 και άλλη μια ανακαίνιση μεγάλη ήταν η δωρεά της Βουλής για τη ΜΕΘ των 50 κρεβατιών. Και έτσι έφτασε ένα νοσοκομείο που αντιμετώπισε τους περισσότερους ασθενείς στην πανδημία και που είχε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα και με εκνευρίζει να λένε ότι οι γιατροί δεν ήταν καλοί και ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν έγινε καλά, γιατί, ως γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αισθάνομαι πάρα πολύ περήφανη για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την πανδημία και ήμασταν πάρα πολύ καλοί για τους αρρώστους μας, είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί, ό,τι σχέσεις εργασίας και να έχουμε.

Τώρα, αυτήν τη στιγμή πηγαίνω ….Έχω πάει σε 102 νοσοκομεία και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια, οι δομές είναι αδιανόητες. Πάω σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά δηλαδή οι συνθήκες και για την εργασία των γιατρών και των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων και κυρίως για τη νοσηλεία των αρρώστων είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό το 2022.

Τι κάνουμε εμείς: Δίνουμε για την υγεία 1,5 δις από το RRF και για τα νοσοκομεία 318 εκατομμύρια, που είναι κυρίως για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, όπου πονάει περισσότερο ο Έλληνας, που θα πάει ή οποιοσδήποτε ασθενής θα πάει στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, και πρέπει να έχει γρήγορη και ασφαλή αντιμετώπιση. Και δίνουμε επίσης για την ανακαίνιση των θαλάμων, γιατί δεν γίνεται το 2022 να έχουμε 8κλινους θαλάμους, που έχουμε, με τουαλέτα στα 50 μέτρα, χωρίς τουαλέτα μέσα. Επίσης, δώσαμε για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 1 δις από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και δίνουμε άλλα περίπου 700 εκατομμύρια από το καινούργιο ΕΣΠΑ. Επίσης, αυξήσαμε τα όρια των νοσοκομείων για τα έξοδα, που το 2018 ήταν στο 1 δις 900 εκατομμύρια περίπου, σε 2 δις 700 εκατομμύρια. Άρα, γενικά υποστηρίζουμε πάρα πολύ το δημόσιο σύστημα υγείας και κάναμε μια αύξηση στους γιατρούς που πράγματι είναι μικρή. Αλλά είναι η πρώτη που έχει γίνει τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι μια αρχή σε μια χρονιά δύσκολη που έχουμε να δώσουμε χρήματα σε όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και σε όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Λέτε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν στηρίζουν το ΕΣΥ και ότι η εκπρόσωπος των φορέων, των νοσοκομειακών γιατρών, η κυρία Ρέτζιου, είπε…ειρήσθω εν παρόδω…μίλησε στους φορείς στη Βουλή από το γραφείο του ΚΚΕ στη Βουλή, από κει ήταν η κύρια Ρέτζιου….-«ήταν» Γιάννης Δελής από κάτω στον υπολογιστή. Λέει ότι δεν συμφωνούμε. Οκ! Δεν συμφωνούν λοιπόν κατά την κυρία Ρέτζιου οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Να σας πω λίγο πως ήταν η απεργία την προηγούμενη φορά από 0,2 έως 3% και αυτή τη φορά τα στοιχεία της 2ης ΥΠΕ δίνουν ένα 99 άνθρωποι που απεργούσαν σε σύνολο 3.114. Μια ΥΠΕ έχω. Τα υπόλοιπα θα σας τα δείξω σε λίγο. Από την άλλη μεριά οι ασθενείς, οι 2 μεγαλύτερες ενώσεις, η ‘Ενωση Ασθενών Ελλάδος και η Ένωση Σπάνιων Ασθενών το στηρίζουν . Στηρίζουν την επιλογή στο εθνικό σύστημα υγείας, για τη δυνατότητα επιλογής. Είμαι λοιπόν γιατρός του ΕΣΥ 32 χρόνια και είναι σαφές ότι όλη μου τη ζωή έχω υποστηρίξει το ΕΣΥ. Όχι μόνο το υποστηρίξαμε κάνοντας δουλειά ως γιατροί πήραμε iso για να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που προσφέρουν στους ασθενείς είναι προτυποποιημένο, ρωτάμε τους ασθενείς μας όταν βγαίνουν αν είναι ικανοποιημένοι, έχουμε πάρα πολλή διακίνηση, πήραμε χορηγίες από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, από φαρμακευτικές εταιρείες, αλλάξαμε το βρογχολογικό, δηλαδή πραγματικά πιστεύω στο εθνικό σύστημα και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας και των κομμάτων και της πολιτείας και κάθε ανθρώπου που θέλει να συνεισφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να σας πω τώρα ποια είναι τα προβλήματα με τους γιατρούς: έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, που τους καλούν να κάνουν μαθήματα σε όλο τον κόσμο και να πληρωθούν για αυτά, δεν μπορούν, δεν μπορούν, γιατί δεν επιτρέπει το εθνικό σύστημα υγείας να πληρωθεί ένας γιατρός για αυτή τη δουλειά. Κάνουνε συμβουλευτική, συμβουλευτική για αθλητικούς συλλόγους. Δεν μπορούν να πληρωθούν, γιατί το απαγορεύει το εθνικό σύστημα υγείας. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το σύστημα υγείας και πώς θα κρατήσουμε μέσα τους καλούς γιατρούς που είναι κράχτες για όλα τα συστήματα υγείας, που τους παίρνουν όλες οι χώρες, αν δεν τους τιμά κάποιες δυνατότητες. Μιλάτε κύριοι για δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία και θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία, έχει επιλογές και έχει κανόνες, δεν έχει παρωπίδες, δεν έχει πολιτικές κορώνες, θέλει όραμα, θέλει εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς, θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει για ψήφιση και γι’ αυτό πρέπει να το στηρίξετε όλοι και να το ψηφίσετε όλοι!"