Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Star

06/12/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Star

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Star στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη.

- Νοσοκομεία

"Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε καταστάσεις, μετά από μια τεράστια πίεση που υπήρξε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολλά πράγματα τα οποία μείνανε πίσω, τώρα που σιγά – σιγά ερχόμαστε στην κανονικότητα, υπάρχουνε μεγάλες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχουν μεγάλες αναμονές στα ΤΕΠ και αυτό συνδυάζεται αφενός με προβλήματα που υπήρχαν πάντοτε, αλλά φανταστείτε όταν για δύο χρόνια όλα τα τακτικά πήγαιναν πίσω, αυτομάτως είναι πολύ μεγαλύτερη η πίεση.

Εκεί πέρα λοιπόν εμείς προσπαθούμε να παρέμβουμε κυρίως και με ενίσχυση προσωπικού. Έχουμε βγάλει τώρα προκήρυξη για 6.000 θέσεις.

Σε όλη τη χώρα. 4.000 νοσηλευτές, 1.000 γιατροί και 1.000 λοιπές ειδικότητες. Έχουν βγει αυτές οι προκηρύξεις. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να πάμε και σε πιο δραστικά μέτρα τα οποία εξετάζουμε. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή στις λίστες για να τις περιορίσουμε, βλέπουμε ποια νοσοκομεία έχουνε λιγότερο φόρτο, ώστε να γίνεται μεταφορά για να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο παρεμβαίνουμε καθημερινά, θεωρούμε ότι χρειάζεται έξι με εφτά μήνες να ομαλοποιηθεί.

- Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

"Αυτό το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι πλέον μέσω δύο οργανισμών, τον γνωστό ΕΟΔΥ και τον ΟΔΙΠΥ κάνουμε μία έρευνα σε όλα τα νοσοκομεία, τρέχει τουλάχιστον ένα χρόνο τώρα όλη αυτή η έρευνα, για να παίρνουμε δείκτες ποιότητας.

Σιγά-σιγά λοιπόν τώρα η χώρα αποκτά δείκτες ποιότητας, γιατί δεν είναι δυνατόν σε μία ΜΕΘ λόγου χάρη τα στατιστικά να είναι πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση περιστατικών και σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων να είναι τελείως διαφορετικά, σα να βρίσκεσαι σε άλλη χώρα.

Υπάρχει αυτό το στοιχείο και συνήθως αυτό το στοιχείο πολλές φορές συνδυάζεται και με τα αστικά κέντρα και τις επαρχιακές πόλεις. Αυτό είναι πολυπαραγωντικό για το τι οφείλεται. Πλέον λοιπόν μαζεύουμε τα στατιστικά στοιχεία και σιγά-σιγά κάνουμε παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Άρα η πρώτη δουλειά που συνδέεται με τους ποιοτικούς δείκτες έχει γίνει και πλέον είμαστε στο στάδιο να κάνουμε τις παρεμβάσεις ώστε τα νοσοκομεία τα οποία είναι καλά να μπορέσουμε να τα ενισχύσουμε να γίνουν ακόμα καλύτερα και εκεί πέρα που έχουν παρουσιαστεί προβλήματα που συνδέονται με την παρεχόμενη ποιότητα στον ασθενή, να δούμε που οφείλεται.

Μπορεί να οφείλεται και σε απουσία υλικοτεχνικού εξοπλισμού κάποιες φορές, μπορεί να οφείλεται και σε μη εκπαίδευση προσωπικού σε συγκεκριμένο νοσοκομείο, μπορεί να οφείλεται αν θέλετε και στην επιβάρυνση που έχει ένα νοσοκομείο, γιατί όσο περισσότερο επιβαρύνεται ένα νοσοκομείο τόσο πιο πιθανό είναι να μειώνεται η ποιοτική παροχή. Σε αυτό λοιπόν το σχέδιο πλέον είμαστε έτοιμοι και ξεκινούμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν".

- Προληπτικές εξετάσεις

"Αυτή τη στιγμή τρέχει ένα πρόγραμμα που το ξέρουν οι γυναίκες, το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορά τη δωρεάν μαστογραφία σε γυναίκες.

Και ξέρετε τι γίνεται; Επειδή πολύ σωστά έχουμε πει οτι δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, έγιναν οι πρώτες 53.000 δωρεάν εξετάσεις και γύρω στις 3.480 γυναίκες διαγνώστηκαν με ευρήματα σε πρώιμο στάδιο.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι 3.480 γυναίκες που είδαν το πρώιμο στάδιο θα έχουν πολύ καλύτερο επίπεδο στην αντιμετώπιση της ασθένειάς τους ενώ αν το έβρισκαν αυτό ένα χρόνο αργότερα θα ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό και επειδή είδαμε ότι αυτό το πρόγραμμα λειτουργεί το επεκτείνουμε σε τέσσερα ακόμα προγράμματα, είναι πολύ απλή η διαδικασία, θα έρχεται sms στον πολίτη και θα πηγαίνει δωρεάν να κάνει την εξέταση, θα είναι παραπεμπτικό ουσιαστικά αυτό που του έρχεται στο τηλέφωνο χωρίς να πληρώσει τίποτα και θα του καλύψει και την επίσκεψη στο γιατρό.

Το πάμε στον τράχηλο το καρκίνου της μήτρας, του παχέος εντέρου, αυτό αφορά και άντρες και γυναίκες και στις καρδιαγγειακές παθήσεις".

- Προσωπικό Γιατρό

"Μια προσπάθεια που κάνουμε, που έχει δουλειά ακόμα, αλλά έχει λειτουργήσει για 4.700.000 πολίτες είναι ότι πλέον πάμε σε ένα δωρεάν γιατρό, δωρεάν προσωπικό γιατρό με ραντεβού. Ακόμα θέλουμε γιατρούς. Προσπαθούμε. Είναι ο θεσμός του δωρεάν γιατρού ώστε ένας πολίτης να έχει έναν γιατρό αναφοράς. Έχουν μπει 3.400 γιατροί στο σύστημα. 4.700.000 πολίτες. Χρειαζόμαστε ακόμα γύρω στους 1000-1200 γιατρούς για να μπορούμε να καλύψουμε τον πληθυσμό. Είμαστε σε συνεννόηση.

Η σημασία εκεί πέρα είναι ότι είναι δωρεάν πρώτον και δεύτερον ότι ο πολίτης έχει ένα γιατρό αναφοράς. Κάποιος που μπορεί να πληρώσει θα πάει και θα πληρώσει μία επίσκεψη, εμείς θέλουμε να πάμε στον πολίτη.

Αυτό όλο το κομμάτι φέρνει την υγεία ένα στάδιο πριν το νοσοκομείο, να έχει μία πλήρη παρακολούθηση δωρεάν ο πολίτης, ώστε γρήγορα να κάνει τις εξετάσεις του, να πάρει τα φάρμακά του αν χρειάζεται, να έχει την περίθαλψη.

Και πας μετά στο σκληρό πυρήνα του νοσοκομείου, που εκεί πέρα ναι, εκεί έχουμε πολύ καλά νοσοκομεία, φάνηκε και από την πανδημία και το προσωπικό και οι γυναίκες και οι άνδρες που υπηρετούν στο σύστημα υπηρετούν με αυταπάρνηση, αλλά οπωσδήποτε αυτά τα νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν.

Τι γίνεται λοιπόν τώρα, για να μη μιλάμε θεωρητικά; Κατάφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι έχει διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισεκατομμύριο και ήδη 80 νοσοκομεία και 157 κέντρα υγείας, αυτό δεν είναι θεωρητικό, έχει γίνει, έχουν μπει στην πλήρη αναβάθμισή τους ως προς τα εξωτερικά τα ΤΕΠ που είναι το δύσκολο κομμάτι και την υλικοτεχνική υποδομή που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024".