Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ 100,3

15/12/2022
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΣΚΑΪ 100,3

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραχώρησε συνέντευξη στον στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή Αταίριαστοι.

Όπως τόνισε ο Υπουργός προς ψήφιση κατίθεται το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα, «σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες βαριές νόσους ώστε να μην λιμνάζουν στα νοσοκομεία».

Σε ότι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου θα γίνεται και χωρίς ιατρική συνταγή.

Επιπλέον εξήγησε ότι με το προς ψήφιση νομοσχέδιο στις 21 του μηνός καλύπτεται και το θέμα της αποζημίωσης των φαρμακοποιών για το εμβόλιο.

"Κάποιος πάει στο φαρμακείο, δεν λέει απλώς κάνε μου το εμβόλιο, ο φαρμακοποιός βλέπει αν υπάρχουν οι ενδείξεις που μια ένδειξη είναι αρκετά διευρυμένη, λέει αν είναι σε επαφή με κόσμο ο οποίος είναι ευάλωτος, βλέπει μέσα στο σύστημα μη τυχόν έχει κάνει το εμβόλιο γιατί πρέπει να έχουμε και αυτές τις ασφαλιστικές δικλείδες, κάνει το εμβόλιο, το περνάει στο σύστημα, αποζημιώνεται ο φαρμακοποιός, δεν πληρώνει τίποτα ο πολίτης".

Σε ερώτηση για τις ελλείψεις φαρμάκων,

επισήμανε για τα παιδικά φάρμακα ότι "υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση πολύ μεγάλη παντού και γιατί είναι αυτή η ζήτηση; Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών, δεδομένου ότι δύο χρόνια υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες πια εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε και ήδη με τις επαφές που κάναμε και ζητήσαμε από τις φαρμακαποθήκες να βγάλουν όλα τα αποθέματα, θα το ομαλοποιήσουμε".

Παράλληλα ο Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη από την Παρασκευή των ελέγχων των αρμοδίων μηχανισμών στις φαρμακαποθήκες μετά την πάροδο της προθεσμίας καταγραφής του υλικού τους.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην παράταση των υποχρεωτικών rapid test για τους ανεμβολίαστους μέχρι τέλη Μαρτίου και ότι θα υπάρξει επιστροφή του προστίμου μόνο για όσους εμβολιάστηκαν άνω των 60 ετών.

«Δεν θα πρόκειται για επιστροφή προστίμου σε αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι», διευκρίνισε.