Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm

10/01/2023
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Realfm

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον Real Fm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Ελλείψεις σε συγκεκριμένα φάρμακα

- Στην επιστολή που έχω στείλει στην Ευρωπαία Επίτροπο υπάρχει ανταπόκριση λόγω της αύξησης των λοιμώξεων και της έλλειψης των φαρμάκων και ήδη αυτό θα τεθεί και σε επίπεδο HERA, είναι ο μηχανισμός εκτάκτων κρίσεων της Ευρώπης και Συμβουλίου Υπουργών Υγείας διότι οι 25 στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25 στις 27 προσέξτε, αναφέρουν συνολικές ελλείψεις σε πάρα πολλά σκευάσματα δραστικών ουσιών αντιβιώσεων και παρακεταμόλης.

Άρα είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κινητοποιηθεί και αυτή είναι η θέση μας, τουλάχιστον ως προς τη διασφάλιση πρώτων υλών για τα εργοστάσιά μας, να κινηθούμε πιο κεντρικά και να έχουμε και μια απεξάρτηση από τις χώρες της Ασίας.

- Στα εισπνεόμενα ήδη με τις βασικές εταιρείες που προμηθεύονται την αγορά αυτήν την εβδομάδα θα μπούνε 90.000 εισπνεόμενα. Το πρόβλημα με τα εισπνεόμενα είναι ότι κατά βάση επειδή έχουνε μηχανισμό, αυτός ο μηχανισμός εξ’ ολοκλήρου η πρώτη ύλη είναι από τις χώρες της Ασίας, Ινδία και Κίνα, είναι καθαρά εισαγόμενο προϊόν στο παιδιατρικό σκέλος και άρα επομένως δεν είναι ότι έχουμε την υποκατάσταση που μπορούμε να έχουμε σε άλλα φάρμακα.

- Για την παρακεταμόλη, δηλαδή τα αντιπυρετικά, υπάρχει απουσία σε συγκεκριμένα επώνυμα brand, αλλά λόγω του ότι η χώρα μας έχει την τύχη να έχει ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει έλλειψη, απλά κάποιος πρέπει να εμπιστευτεί και μάλιστα σήμερα ο ΕΟΦ θα αναρτήσει και έναν πίνακα όταν δεν βρίσκει ένα επώνυμο φάρμακο ο γονέας, ή και ο πολίτης, ποιο φάρμακο γενόσημο μπορεί να εμπιστευτεί και να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.

- Η κατάσταση θα ομαλοποιείται. Υπήρχε μία επιπλέον επιβάρυνση λόγω των Χριστουγέννων, γιατί είναι κλειστές φαρμακοβιομηχανίες και του εξωτερικού και άρα η παραγωγή είναι λιγότερη. Και αυτό το διάστημα ήδη από αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η χορήγηση στην αγορά και εισπνεόμενων και των λοιπών φαρμάκων και με τα προβλήματα που υπάρχουν και με την ταλαιπωρία η κατάσταση συνεχώς θα ομαλοποιείται.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

- Έχουμε δώσει μια παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενδεχομένως να μην χρειάζεται μετά αλλά τουλάχιστον για το σκέλος του χειμώνα θέλουμε να είμαστε καλυμμένοι οπότε μέχρι τέλη Μαρτίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα παραμείνει να κάνουν τεστ.