Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Action24

12/02/2023
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Action24

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Action24 στον Θοδωρή Βγενή και τη Μαρία Αραμπατζή.

Ψηφιακές εξετάσεις

- Πλέον όποιος κάνει μία εξέταση στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα θα τα παίρνει με την εφαρμογή my health τα αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να έρθει να περιμένει.

- Έχουν μπει μέσα 431 εξετάσεις που είναι το 90% των εξετάσεων που κάνουμε, σε πρώτη φάση και 55 νοσοκομεία. Μέσα στο επόμενο δίμηνο -τρίμηνο θα είναι όλα τα νοσοκομεία και το σημαντικό είναι ότι στην πορεία θα είναι και μεταξύ τους διασυνδεδεμένα τα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι όταν κάποιος πάει σε ένα νοσοκομείο θα μπορούν να δουν άμεσα τι εξετάσεις έχει κάνει και γενικώς τον ιατρικό του φάκελο.

- Αυτό έχει τρία σημαντικά σημεία: Το πρώτο σημαντικό είναι πρώτα απ΄ όλα ότι ο ίδιος ο ασθενής ξέρει τι εξετάσεις κάνει κι έτσι εξυπηρετείται γρήγορα. Το δεύτερο είναι ότι ο γιατρός έχει άμεση πρόσβαση, άρα κερδίζουμε χρόνο και το τρίτο είναι ότι έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις και γενικότερα την κατανάλωση που γίνεται στον τομέα της υγείας, είτε αυτό είναι υπερσυνταγογράφηση, είτε πολυφαρμακία.

- Είναι ουσιαστικά η πρώτη φάση του ιατρικού φακέλου, που υπολογίζουμε με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι μέσα σε ένα χρόνο θα είναι πια έτοιμος συνολικά ο ιατρικός φάκελος.

- Όλα τα διαγνωστικά και όλες οι κλινικές ουσιαστικά στην πορεία θα μπουν. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουν μπει κάποιες πρώτες εταιρείες.

Ελλείψεις φαρμάκων

- Το θέμα της έλλειψης φαρμάκων που συνδεόταν με τις λοιμώξεις έχει ομαλοποιηθεί στο 100% δεν υπάρχει πρόβλημα.

- Παραμένει ένα πρόβλημα σε φάρμακα τα οποία ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής, οπότε σε αυτά τα φάρμακα υπάρχει μία δυσκολία. Αλλά τα φάρμακα που συνδέονταν με τις λοιμώξεις και ήταν λόγω της μεγάλης έξαρσης και λόγω των απαγορεύσεων που βάζουμε αλλά και των μέτρων, έχει ομαλοποιηθεί.

Νοσοκομεία

- Αυτή τη στιγμή όπως έχουμε εξαγγείλει κάνουμε μία συνεργασία και με ιδιωτικές δομές και με στρατιωτικά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία μας που είχανε πρόβλημα με ράντζα.

- Τα περισσότερα έχουν ομαλοποιηθεί υπό ποια έννοια; Όχι ότι δεν υπάρχουν, αλλά έχουν μειωθεί σε βαθμό που την επόμενη μέρα απορροφούνται, εκτός από το νοσοκομείο Αττικό που παραμένει ακόμα σε μια μεγάλη πίεση και εξετάζουμε επιπλέον μέτρα.

- Στον Ευαγγελισμό που είχε πρόβλημα με το Νίμτς το έχουμε επιλύσει, αυτή τη στιγμή κλείνει συνεχώς εφημερίες χωρίς ράντζα.

- Στο κομμάτι του Αττικού ήδη από τα 110 ράντζα που υπήρχαν έχουμε πέσει στα μισά. Τα μισά σημαίνει ότι μέσα σε δέκα με δώδεκα ώρες εξυπηρετούνται και απορροφούνται.

- Πιστεύουμε ότι μόλις μπει πλήρως η συνεργασία με τις ιδιωτικές δομές, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μπει στο 30% με 35%, θα έχουμε εξάλειψη του φαινομένου.