Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για φάρμακα

17/02/2023
Ομιλία Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ για φάρμακα

Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ με θέμα: «Για τη Φαρμακευτική Περίθαλψη του λαού».

Φάρμακο

- Δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για τη φαρμακευτική πολιτική και ποια κυβέρνηση ευνόησε τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας ή των πολιτών.

- Πολιτική μας η ενίσχυση του προϋπολογισμού στα εξωνοσοκομειακά από 2,032 δισ. το 2019 σε 2,125 δισ. το 2023 και από 500 εκ το 2019 στα νοσοκομειακά σε 537 εκ το 2023.

- Παίρνουμε εκπτώσεις από τη φαρμακοβιομηχανία. Και το 2022 κλείνουμε 920 εκατομμύρια προϋπολογισμούς με εκπτώσεις 450 εκατομμύρια.

- βάλαμε πλαφόν στο clawback στα πολύ φτηνά φάρμακα για να μην φύγουν από την αγορά

- Επιλέξαμε ένα μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης 250 εκατομμυρίων να δοθεί προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση όσων κάνανε επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου εντός της χώρας.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να αλλάξει το μοντέλο τιμολόγησης των φαρμάκων και η τιμολόγηση αντί να έχει ως βάση τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -χώρες που έχουν και πολύ φτηνό φάρμακα- επέλεξε να πάει στην ευρωζώνη που σημαίνει ότι οι χώρες που συγκρίνονται είναι πιο ακριβές.

Ελλείψεις φαρμάκων

- Παγκόσμιο πρόβλημα που στηρίζεται στην αυξημένη ζήτηση και μειωμένης παραγωγής λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης

- Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε μικρότερο βαθμό λόγω της εγχώριας παραγωγής και ύπαρξης επάρκειας σε γενόσημα.

- Μέτρα που ελήφθησαν από το καλοκαίρι:

> Βάλαμε το πλαφόν του clawback στα φτηνά φάρμακα μέχρι 5 ευρώ στα νοσοκομεία για μην υπάρχει πρόβλημα στα νοσοκομεία μας

> Επεκτείναμε επ΄ αορίστον σε όλες τις δραστικές ουσίες που φαινόντουσαν ότι παρουσιάζουν πρόβλημα έλλειψης τις παράλληλες εξαγωγές

> Υποχρεώσαμε να υπάρχει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φάρμακα που είναι σε έλλειψη και η ΗΔΙΚΑ κλείδωνε το δικαίωμα στη συνταγογράφηση που έχει ο γιατρός το 15% αυτό το οποίο υπάρχει όταν το φάρμακο ήταν προς έλλειψη για να μην συνταγογραφεί φάρμακο που δεν θα το έβρισκε ο πολίτης.

> Βγήκε λίστα από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που έχουν γενόσημο

> Σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία ζητήσαμε και την μεγαλύτερη εισαγωγή από τις πολυεθνικές εταιρίες φαρμάκων που δεν παράγονται στην Ελλάδα αλλά και τη μεγαλύτερη παραγωγή από τις ελληνικές εταιρίες.

> Συνεχίσαμε τους ελέγχους που γίνονται, ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχουν κλείσει και άλλες φαρμακαποθήκες από τότε που δεν συμμορφώνονταν στο κομμάτι και δεν δήλωναν στον ΕΟΦ την επάρκεια την οποία έχουν.

> Ολοκληρώνεται και ο έλεγχος στις 9 πολυεθνικές εταιρίες εάν τηρούσαν το νόμο και έχουν το 30% που πρέπει να έχουν της επάρκειας και του τριμήνου στα φάρμακα τα οποία εισάγουν και αν αυτό δεν το έχουν εάν δικαιολογείται.

> Μέσω του ΙΦΕΤ κάναμε στοχευμένα εισαγωγές και αυτό αφορά πέρα από τα φάρμακα που αναφερόμαστε τώρα της παρακεταμόλης σε άλλες κατηγορίες όπως είναι γ-σφαιρίνες, όπως είναι οι ηπαρίνες που κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς για να υπάρχει πλήρη επάρκεια στα νοσοκομεία μας.

> Σύμφωνα με τους φαρμακευτικούς συλλόγους στις 24 Οκτωβρίου του 2022 οι ελλείψεις φαρμάκων ανέρχονταν σε 400 φάρμακα. Χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΦ αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι 135 φάρμακα.

Ράντζα

- Χθες στο λεκανοπέδιο συνολικά κλείσαμε με 8 ράντζα τα οποία θα απορροφηθούν σήμερα. Ο Ευαγγελισμός κινείται πλέον χωρίς να βγάζει επικουρικές κλίνες – ράντζα. Το πιο δύσκολο νοσοκομείο που ήτανε Το Αττικό, από τα 120, αυτή τη στιγμή κινείται κάτω από τα 40.

- Μία σειρά από δέσμη μέτρων πάρθηκαν και αναπτύχθηκαν κλίνες. Έγινε μια συμφωνία με κάποιες ιδιωτικές κλινικές, και μπορεί ο πολίτης να μεταφέρεται σε μία ιδιωτική δομή και να συνεχίσει τη θεραπεία του χωρίς καμία συμμετοχή και όλη τη θεραπεία δωρεάν.

Δωρεά Σταύρος Νιάρχος

- Αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία που κάνει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι τα νοσοκομεία θα γίνουν όπως όλα έχουν προβλεφθεί.