Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Action24 για προγράμματα κατά της παχυσαρκίας

01/04/2023
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο Action24 για προγράμματα κατά της παχυσαρκίας

Βασικά σημεία συνέντευξης Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην εκπομπή ACTION ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ στο Action24, με τους Θοδωρή Βγενή και Μαρία Αραμπατζή.

- Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να κινηθούμε σε δύο προγράμματα. Το ένα πρόγραμμα αφορά την παχυσαρκία ενηλίκων και το δεύτερο πρόβλημα την παιδική παχυσαρκία που δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Κάνουμε δύο προγράμματα σημαντικά, τα οποία δύο προγράμματα έχουνε την πρωτογενή πρώτα απ’ όλα πρόβλεψη. Που η πρωτογενή πρόβλεψη είναι να ενημερώσουμε και να κατευθύνουμε και τα παιδιά και τους ενήλικους και προσέχτε, χωρίς στιγματισμό, δεν είναι αυτό το νόημα. Το νόημα είναι να κάνουν τη σωστή επιλογή, την ευχάριστη επιλογή. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει, να εντοπίσουμε νωρίς τα άτομα που είτε είναι υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα, είτε είναι στο φάσμα για να προλάβουμε και με ειδικούς να μην παρουσιάσουν κάποια νόσο που συνδέεται με το βάρος. Οπότε εκεί πέρα θα δίνεται μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

- Το πρόγραμμα ενηλίκων είναι συνολικά από 18 ετών. Πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση και η ειδική, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε.Και το τρίτο είναι πια εκεί πέρα όπως είπε και ο γιατρός που συνδέεται και έχουν εμφανιστεί οι ασθένειες να έχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία.Πάμε στην πρωτογενή πρόληψη, αυτός είναι ο στόχος και είναι ένα πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι πόροι είναι πολλοί φτάνουν μέχρι τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται.

- Σε ότι αφορά το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα γίνει εξειδίκευση ειδικά στα σχολεία σε γονείς από γνωστούς σεφ να μπορούν εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, δηλαδή δεν πάμε ξαφνικά να τους πούμε θα φας μπρόκολο κα δεν θα φας μπέργκερ, με συγχωρείτε το λέω πάρα πολύ απλά, αλλά με εύκολα σνακ που θα αρέσουν στα παιδιά να το βάλουν ως τρόπο ζωής ώστε σιγά-σιγά να καταφέρουμε να διατηρούμε τους πολίτες υγιείς.

Και για να διατηρήσεις τους πολίτες υγιείς σημαίνει ότι πρέπει έλεγχος βάρους διατροφής, άθληση, κόψιμο καπνίσματος, μείωση αλκοόλ. Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή.

- Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία ξεκινάει από 0, από την πρώτη μέρα της γέννησης μέχρι 17 ετών. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που γίνεται μαζί με τη UNICEF κιόλας γιατί υπάρχει ένα ενδιαφέρον ευρύτερο και τα στοιχεία που παίρνουμε είναι φοβερό ότι πια η παχυσαρκία παγκοσμίως απευθύνεται και σε αυτό που λέγαμε τρίτο κόσμο.