Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας

21/01/2011
Πρόληψη για τον καρκίνο του τραχήλου της Μήτρας

5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας και το ΥΥΚΑ υλοποιεί ένα πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων στη χώρα. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και, παράλληλια, οργανώνει μεθοδικά την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο.

Από 24 έως 31 Ιανουαρίου 2011 η εξέταση κατά Παπανικολάου (ΠΑΠ τεστ) θα γίνεται δωρεάν για όλες τις γυναίκες σε γυναικολογικές/μαιευτικές κλινικές στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Στόχος του ΥΥΚΑ είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες. Ο καρκίνος του Τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπ, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για την μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών, αποτελεί λοιπόν, η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους. Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά.

Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για «άλλη μέρα» αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή τη βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους. Επισκέψεις χωρίς ραντεβού καθ΄όληʼ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρόληψης του Καρκίνου του τραχήλου της Μήτρας θα δέχονται τα νοσοκομεία που διαθέτουν γυναικολογικό τμήμα