Παρασκευή, 09 Μαΐου 2025

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλλήλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM και τους δημοσιογράφους Γ. Παπαχρήστο και Β. Χιώτη

30/04/2012


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟΝ Ρ/Σ BHMA FM ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πάμε στην επόμενη συνέντευξή μας, έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον υπουργό Υγείας, τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, σας θυμίζω ο κ. Λοβέρδος θα είναι υποψήφιος στην Β’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, καλή σας μέρα κ. υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλημέρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καλημέρα, κ. υπουργέ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Πριν πάμε στα πολιτικά θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω για αυτή την επιστολή, η οποία τόσο θόρυβο προκάλεσε του κ. Ματίας Μόρς που δημοσίευσε το ΒΗΜΑ όπου λέει ότι όλα τα Ταμεία πρέπει να πάνε στον ΕΟΠΥΥ, από ό, τι καταλαβαίνω έχετε κάποιες αντιρρήσεις σε αυτό;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όλα τα Ταμεία έχουνε πάει ήδη στον ΕΟΠΥΥ, τα τέσσερα μεγάλα πέρυσι και τα τρία τώρα, ο Οίκος Ναύτου όπως ξέρουμε από την 1η Απριλίου, που έγιναν και απεργίες, πρώτη του μηνός αύριο μπαίνει το ΤΑΥΤΕΚΩ που είναι οι εργαζόμενοι στην κοινή ωφέλεια και τις τράπεζες, όσοι εργαζόμενοι από τις τράπεζες δεν είναι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα και δεν είναι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα το 30%, τώρα μπαίνει στον ΕΟΠΥΥ και την 1η Ιουλίου όπως ο νόμος ορίζει, μπαίνει και το Ταμείο των γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών. Συνεπώς, όλα τα Ταμεία 10 εκατ. Ασφαλισμένοι είναι στον ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι πλέον μία πραγματικότητα. Υπήρξε μία παρεξήγηση που προκάλεσε αυτή την επιστολή, έχουν προκύψει και άλλες επιστολές στο παρελθόν προς άλλα Υπουργεία και προς εμένα όταν ήμουνα υπουργός Εργασίας, προϊόντα παρεξηγήσεων που είχαν απαντηθεί με τον κατάλληλο ύφος, με το πρέπον ύφος για έναν Έλληνα υπουργό κι έτσι έγινε και σε αυτή την περίπτωση, έδωσα τις εξηγήσεις που έπρεπε να δώσω, αλλά και με το ύφος που επέτρεπε να έχει η δική μου επιστολή ως απάντηση εκείνης της επιστολής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι με συγχωρείτε, πέραν από την ουσία της επιστολής, υπάρχει κύριε Υπουργέ και το ύφος του κυρίου Μόρς. Θέλω να μου το σχολιάσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και γι’ αυτό σας λέω ότι απήντησα στο κατάλληλο ύφος όπως πρέπει να απαντάει ένας υπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν του απευθύνονται με αυτόν τον τρόπο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα ότι ο κ. Μόρς νομίζει ότι … τέλος πάντων να μην το συνεχίσουμε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Γιατί κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα είναι πλέον ο επικεφαλής της ΤΡΟΙΚΑΣ, ίσως πρέπει να μαζευτεί εγκαίρως.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ε, να του το πει η νέα κυβέρνηση ρε συ Γιώργο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως ο υπουργός Υγείας του απήντησε, επισημαίνοντας κι αυτό ακριβώς, και με τον τρόπο που έκρινα ως κατάλληλο και αντικειμενικά είναι κατάλληλος.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Ναι, αλλά γιατί δεν δώσατε την δική σας επιστολή στην δημοσιότητα να την χαρούμε και εμείς;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί να την δώσω;

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Γιατί θα θέλαμε να διαβάσουμε αυτό το ύφος με το οποίο απαντάτε, κ. υπουργέ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποιος κάνει διαρροή τις επιστολές που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει και την δική μου φαντάζομαι. Κάποιος από το Υπουργείο Υγείας προς το ΒΗΜΑ το έκανε. Ε, αφού είναι καλό παιδάκι αυτός και κάνει αυτή την δουλειά μέσα στο Υπουργείο Υγείας, θα κάνει και την δική μου φαντάζομαι. Εκτός αν είναι μονομερής η διάθεσή του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εκτός κι αν θέλει να πετύχει κάτι άλλο. Να σας ρωτήσω εγώ κάτι που έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο που διανύουμε και είμαστε και στην τελευταία φάση, εσείς είστε λίγο εξαφανισμένος από το προσκήνιο. Γιατί;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κοιτάξτε να σας πω, δεν είμαι καθόλου εξαφανισμένος. Τώρα σας μιλάω από την Σάμο όπου έκανα την προεκλογική ομιλία του ΠΑΣΟΚ χθες, είχα πάρα πολύ δουλειά στο Υπουργείο και ήμουνα εκτός Ελλάδος πέντε ημέρες, έχω κάνει χθες την πρώτη μου τηλεοπτική εμφάνιση στον SKAI, συνεχίζω και όλη την εβδομάδα θα έχω, δεν μου ζητήθηκε να εντάξω τον δικό μου προεκλογικό χρόνο τον τηλεοπτικό, σε κάποιον γενικότερο σχεδιασμό και τον κράτησα για τις τελευταίες ημέρες, όπου όλοι λένε ότι τώρα στην Ελλάδα, αυτές τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν για το τι θα κάνουν με τις εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν, γιατί υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αβεβαιότητα. Έκανα, λοιπόν, κι εγώ αυτόν τον σχεδιασμό και νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ σωστός σχεδιασμός.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Τώρα από τις εκτιμήσεις που έχετε, πιστεύετε ότι το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει αυτές τις τελευταίες πέντε-έξι ημέρες;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, κ. Παπαχρήστου, πιστεύω ότι όλα θα αποφασιστούν από τους έλληνες πολίτες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ειδικά από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής διαπιστώνανε οι έρευνες διότι νομίζω ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να μην το διαπιστώνουν ακόμη. Διαπιστώνανε οι έρευνες ότι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009, είναι χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες, σε τρεις ίσες κατηγορίες, η μία κατηγορία που αντιστοιχεί στο 15% θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, μία ίση κατηγορία πάλι 15% του ελληνικού λαού δεν θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και μία κατηγορία επίσης 15% του Ελληνικού λαού και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κάποιο από αυτούς θα ψηφίσουν, κάποιοι δεν θα ψηφίσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αμφιταλαντεύεται.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γενικά μπορεί να πει κανείς, όμως, όπως έλεγαν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων όταν μαθαίναμε τα πορίσματά τους, τι άθλιο που είναι αυτό να μην μαθαίνουμε και να κυκλοφορούνε φήμες δεξιά και αριστερά πότε επιτέλους πρέπει να βάλουμε μυαλό και να το καταργήσουμε αυτό, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου; Να μαθαίνουν μέχρι τελευταία στιγμή, τι λέει ο κόσμος. Γιατί τώρα οργιάζουν οι φήμες ότι έτσι είναι οι δημοσκοπήσεις, έχω μία σίγουρη δημοσκόπηση, έχεις καμία καλή κλ.π.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σαν το χρηματιστήριο του 1999.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ακριβώς. Όπως λέγαμε, λοιπόν, όταν ήτανε νόμιμες οι έρευνες στο να δημοσιεύονται, ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ του 2009 που είναι απολύτως δυσαρεστημένοι και/ή αμφιταλαντεύονται, ή λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, δεν έχουν κατασταλάξει τι θα κάνουν. Μία μέρα λένε θα ψηφίσουν το ένα κόμμα, δεύτερη ημέρα θα ψηφίσουν το άλλο κόμμα, τρίτη ημέρα λένε θα ψηφίσουν ένα κόμμα που βρίσκεται στο πολιτικό στερέωμα στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση και από εμάς και από την Αριστερά, υπάρχει λοιπόν μια αμφιταλάντευση όχι μόνο αν ψηφίζω, ή δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ αλλά και τι κάνω. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η λογική της Δευτέρας 7 Μαΐου θα καθορίσει την στάση των πολιτών και όχι το συναίσθημα που σήμερα νιώθουν απέναντι σε όσα έχουν υποστεί και που το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι από έναν απλό εκνευρισμό, ή μια αγανάκτηση και να φτάνει μέχρι το μίσος. Οργισμένοι, άνθρωποι που μισούν, που είναι αγανακτισμένοι, σκέφτονται με τον ψυχικό τους κόσμο πρωτίστως, όμως η σκέψη τι θα γίνει την Δευτέρα, τι θα γίνει την Δευτέρα η χώρα και οι ίδιοι …

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Αλήθεια τι θα γίνει την Δευτέρα; Τι θα κάνετε εσείς ως ΠΑΣΟΚ την Δευτέρα;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την Δευτέρα η χώρα δεν πρέπει μόνο να έχει κυβέρνηση, αλλά να ξέρουμε και το όνομα του πρωθυπουργού.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Το πρόσωπο του πρωθυπουργού μπορεί να είναι ο κ. Αντώνης Σαμαράς;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό θα το πει το ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρό του τον κ. Βενιζέλο και τα στελέχη του, δεν θα το πω εγώ τώρα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Όχι, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είστε κι εσείς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ: Αν είναι πρώτο κόμμα, λογικό δεν είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να γίνει και πρωθυπουργός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Απαντώ, υπογραμμίζοντας μία φράση του κ. Βενιζέλου όχι σχετική, αλλά πάρα πολύ χρήσιμη, πολιτική κυβέρνηση, πολιτικό πρόσωπο, αυτό είναι το καταστάλαγμα της εμπειρίας της Ελλάδας, που πέρασε μέσα από την δοκιμασία…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: ’ρα, όχι Παπαδήμο δηλαδή.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η κατεύθυνση είναι αυτή, να έχουμε μία πολιτική κυβέρνηση. Μια πολιτική κυβέρνηση μπορεί το ΠΑΣΟΚ να την κάνει αν είναι πρώτο, μια πολιτική κυβέρνηση είναι η επιλογή μας. Από εκεί και πέρα, όχι στο ένα ναι στο άλλο, όλα θα τα δούμε υπεύθυνα μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων την Κυριακή. Θέλω να πω, κ. Παπαχρήσου και κ. Χιώτη, το πιστεύω πάρα πολύ αυτό, ότι το πρόσωπο του πρωθυπουργού και η κυβέρνηση πρέπει να ανακοινωθούν αμέσως. Με την έννοια να μην αφήσουμε χρόνο για διασπορά ειδήσεων ανασφάλειας για το μέλλον τις Ελλάδας. Θυμάμαι και θυμάστε τον Νοέμβριο του 2011, όταν υπήρχε απόλυτη βεβαιότητα, αφού τρία κόμματα συμφωνούσαμε, ότι στην Βουλή θα παίρναμε ψήφο εμπιστοσύνης και πήγαμε με 255 βουλευτές, κάναμε δέκα ημέρες να βρούμε πρωθυπουργό. Και αυτές τις δέκα ημέρες όσοι από εμάς μιλούσαμε σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, πολλές ήταν οι φορές που μας λέγανε ότι: «ξέρετε, κύριε, εσείς με πολύ άνεση μου μιλάτε, τι να λέγαμε και εμείς τότε, αλλά σε λίγες ώρες ανοίγουν τα χρηματιστήρια στην Νότια Ασία και η χώρα σας επηρεάζει τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου με την ανασφάλεια την οποία έχει». Αυτήν την φορά δεν πρέπει να ξεκινήσει από εμάς και πάλι μία διασπορά ανησυχητικών ειδήσεων για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πρέπει αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που ελπίζω να δίνει πλειοψηφία στην Βουλή και πλειοψηφία στον λαό, να μπορούμε να έχουμε αμέσως κυβέρνηση, πολιτική κυβέρνηση, όπως είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, γνωστό το πρόσωπο του πρωθυπουργού να είναι και να προχωρήσουμε σε εξελίξεις εντεταλμένα και γρήγορα, γιατί αλλιώς αν έχουμε εκδοχές καταστροφικές όπως καμία δυνατότητα κυβέρνησης, ή πάρα πολύ δυσάρεστες όπως πλειοψηφία στην βουλή αλλά μειοψηφία στον λαό, τότε νομίζω η αστάθεια θα κυριεύσει την χώρα, η κυβέρνηση που θα προκύψει σε αυτή την δεύτερη πολύ δυσάρεστη εκδοχή θα είναι εύκολο να οδηγηθεί σε παραίτηση και η χώρα θα πάει από το κακό στο χειρότερο και η θυσίες που κάνατε οι Έλληνες πολίτες όλο αυτό τον καιρό θα πάνε χαμένες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Εσείς θα συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, ή κάποιο πολιτικό στέλεχος από τον χώρο της Ν.Δ.;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ θα συμμετάσχω στις επιλογές που θα κάνει το ΠΑΣΟΚ συνολικά, κ. Παπαχρήστο, έχουμε συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο αρκετά, σήμερα το απόγευμα έχουμε συνάντηση με ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όπως οργανώνονται τα πράγματα θα πάμε συντεταγμένα, δεν θα ακούσουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την τηλεόραση το τι αποφάσισε το πρόεδρος, θα είμαστε ενήμεροι, έχει δείξει αυτή την διάθεση, έχει κάνει σχεδιασμό τέτοιον, αυτές τις ημέρες μας τον έχει πει και συνεπώς θα σεβαστώ ό, τι αποφασίσουμε όλοι μαζί.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Μάλιστα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω άποψη. Έχω άποψη και μάλιστα πάρα πολύ συγκεκριμένη. Αλλά δεν θα την εκφράσω και δεν είναι δύσκολο και κανείς να την φανταστεί, είμαι υπέρ της σταθερότητας και εγώ λέω πάντα κυβέρνηση οπωσδήποτε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Λοβέρδο, σας ευχαριστούμε καλημέρα και καλή επιτυχία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ εγώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Καλή επιτυχία.