Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Σημεία από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Επερώτηση του Προέδρου και 20 βουλευτών της Κ.Ο. του ΚΚΕ με θέμα : «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία»

22/03/2024
Σημεία από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Επερώτηση του Προέδρου και 20 βουλευτών της Κ.Ο. του ΚΚΕ με θέμα : «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία»

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία από την απάντηση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Επερώτηση του Προέδρου και 20 βουλευτών της Κ.Ο. του ΚΚΕ με θέμα : «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία»

«Κατηγορήσατε το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και το ΕΣΥ για τον τραγικό χαμό του ανθρώπου από τη ναυτική φωτοβολίδα. Σας παραπέμπω στη συνέντευξη του Προέδρου των συνδικαλιστών του νοσοκομείου, κυρίου Μανουσάκη, ο οποίος δηλώνει οn camera ότι δεν εφημέρευε η χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο μπορεί να εφημερεύει κάθε μέρα, αλλά η χειρουργική του κλινική δεν εφημέρευε. Ο Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής είχε δηλώσει τη διαθεσιμότητά του, όπως πολλές φορές συμβαίνει σε επαρχιακά νοσοκομεία, και ήταν εκεί όταν έφτασε το ασθενοφόρο με τον ατυχή αυτό νέο. Όταν τον πήρα τηλέφωνο προσωπικά ο ίδιος για να μάθω τι πραγματικά έχει συμβεί, δήλωσε ότι ακόμα και όλο το νοσοκομείο να ήταν πάνω από τον άνθρωπο την ώρα που τον χτύπησε η φωτοβολίδα, δεν θα μπορούσαν να τον σώσουν. Είναι δυνατόν, κύριοι του ΚΚΕ, ένα τόσο τραγικό περιστατικό να το εκμεταλλεύεστε για να βρίζετε το ΕΣΥ και τους γιατρούς; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πολλά προβλήματα. Αναμφίβολα έχει. Αλλά δεν είναι όλα «μαύρα και άραχνα». Σώζει κάθε μέρα και χιλιάδες ζωές. Και δεν μπορούμε μόνο για ψήφους και πολιτικές εντυπώσεις να το βρίζουμε. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Για το τραγικό αυτό περιστατικό δεν είχε καμία ευθύνη το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Για το άλλο μνημείο λαϊκισμού που αναφέρατε, ότι ο καρκινοπαθής αυτοκτόνησε λόγω της ελλείψεως του φαρμάκου, όλα όσα έχω πει είναι ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του νοσοκομείου.Δεν προσήλθε στο ραντεβού του στις 4 Μαρτίου και το φάρμακο τον περίμενε. Υπάρχει έλλειψη σε ετοποσίδη; Βεβαίως υπήρχε. Όχι όμως ότι δεν έβρισκες το φάρμακο, ποτέ δεν έγινε αυτό. Και γιατί υπήρχε η έλλειψη; Διότι την ώρα που η παρτίδα πήγε να φορτωθεί για να έρθει στην Ελλάδα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρήκε σφάλμα στην παρτίδα και την απέσυρε. Όχι για τις παράλληλες εισαγωγές που είπατε. Από το απόθεμα ασφαλείας που είχε η εταιρία δεν έμεινε ούτε ένας ασθενής χωρίς φάρμακο ετοποσίδης για το διάστημα που υπήρχε η έλλειψη. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ανάγκη πολιτικής αντιπαράθεσης. Δημοκρατία έχουμε, προφανώς θα μας ασκήσετε κριτική. Αλλά όχι να χρησιμοποιούμε τραγικές ιστορίες ανθρώπων για να προκαλούμε τέτοιου είδους εντυπώσεις. Είναι πραγματικά ντροπή».

«Ήρθε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, αλλά και αρκετοί συνάδελφοι από το ΚΚΕ και είπαν τα εξής: "Βάζετε νέα χαράτσια ένα και τρία ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις".Το ένα ευρώ και τα τρία ευρώ που μπαίνουν, κύριοι του ΚΚΕ; Σε όσους θέλουν να κάνουν χρήση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Στα δημόσια διαγνωστικά κέντρα η συμμετοχή είναι μηδέν. Να θυμίσω ότι όταν εμείς οι μνημονιακοί Υπουργοί του παρελθόντος και επί της προηγούμενης θητείας μου είχαμε δώσει πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγωνιστικά κέντρα, μέχρι να φτιάξουμε τον ΕΟΠΥΥ και να δώσουμε εμείς ο «κακοί καπιταλιστές» πρόσβαση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ο κόσμος πήγαινε στα πρώην ΙΚΑ καθόταν στην ουρά και στα ιδιωτικά τα πλήρωνε όλα από την τσέπη του. Τότε φωνάζατε, ότι δεν θέλετε τους ιδιώτες στην υγεία. Τώρα φωνάζετε γιατί σε αυτά τα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία εσείς δεν θέλετε, βάζουμε συμμετοχή 1 ευρώ. Δηλαδή, όλα δικά σας».

«Ο σεβαστός Γραμματέας του ΚΚΕ μας κατηγόρησε γιατί, λέει, βάζουμε τα DRGs. Μάλλον δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για το τι είναι τα DRGs. Πρώτα απ’ όλα δεν έχουν μπει στον ιδιωτικό τομέα ακόμα, έχουν μπει μόνο στο ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι μέσω του συστήματος των DRGs να αποζημιώνουμε και τον ιδιωτικό τομέα στο μέλλον.

Προς το παρόν, επειδή μας ενδιαφέρει να καταλάβουμε πως πηγαίνει η δαπάνη, είναι μόνο στο δημόσιο σύστημα. Τι είναι τα DRGs;. Κάποιο σατανικό εφεύρημα του καπιταλισμού; Τα DRGs είναι μία μέθοδος μέτρησης του κόστους των ιατρικών πράξεων για να μην μας κλέβουν. Για να μην κλέβουν τα λεφτά του ελληνικού λαού δηλαδή. Τα DRGs είναι το απόλυτο εργαλείο ελέγχου της δαπάνης στα δημόσια συστήματα για να μην μπορούν οι διάφοροι πάροχοι, ιδιώτες κατά κανόνα, να κλέβουν τα νοσοκομεία. Τώρα το γιατί αυτό ενοχλεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».

«Ακούω για τα απογευματινά χειρουργεία ότι δεν υπάρχει προσωπικό, οι γιατροί είναι αντίθετοι, ο κόσμος του ΕΣΥ είναι αντίθετος, οι ασθενείς είναι αντίθετοι, η κοινή γνώμη είναι αντίθετη. Η μεταρρύθμιση λειτουργεί 10 μέρες. Έχουν ήδη ξεκινήσει απογευματινά χειρουργεία σε περίπου 70 νοσοκομεία. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα είναι σε 100 από τα 125, ίσως και λίγο παραπάνω. Ορισμένα νοσοκομεία έχουν βάλει τα απογευματινά χειρουργεία με δύο χειρουργικά κρεβάτια και κάποια με τρία χειρουργικά κρεβάτια κάθε απόγευμα. Στο ΚΑΤ παραδείγματος χάρη, από τις 17 χειρουργικές κλινικές ήδη ξεκίνησαν να διενεργούν απογευματινά χειρουργεία και οι 17. Όταν και οι 17 κλινικές συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων, πόσο αντίθετο πιστεύετε μπορεί να είναι το προσωπικό του νοσοκομείου στη μεταρρύθμιση, αυτή;».

«Εμείς δεν επιβάλουμε σε κανέναν με το ζόρι να πάει να κάνει απογευματινά χειρουργεία. Εμείς δίνουμε την ελευθερία της επιλογής. Εμείς λέμε «σας αφήνουμε ελεύθερους να αποφασίσετε αν θέλετε να κάνετε ή δεν θέλετε να κάνετε». Το ίδιο λέμε στους χειρουργούς, το ίδιο στους αναισθησιολόγους, το ίδιο στους νοσηλευτές, το ίδιο και στους ασθενείς. Δεν παίρνουμε κανέναν ασθενή με το ζόρι να τον πάμε στα απογευματινά χειρουργεία».

«Όσον αφορά τώρα για τον Πειραιά, ήρθε η βουλευτής Πειραιά του ΚΚΕ και άρχισε να λέει για το Τζάνειο, το Μεταξά κλπ. Κυρία Μανωλάκου, πρόοδο στα νοσοκομεία του Πειραιά δεν διαπιστώσατε; Δεν γνωρίζετε ότι χάρη στα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και συγκεκριμένα του Ταμείου Ανάκαμψης κάνουμε ανακαίνιση σε όλο το νοσοκομείο Τζάνειο μετά από 60 χρόνια; Το νοσοκομείο Τζάνειο αποκτά πραγματικά δωμάτια ασθενών και ντρέπομαι που το λέω, δωμάτια με τουαλέτα. Γιατί τα δωμάτια στο Τζάνειο ήταν χωρίς τουαλέτα. Δεν την είδατε την διαφορά; Στο Μεταξά, δεν την είδατε τη διαφορά; Δεν ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της περιφέρειάς σας έχουμε ανακαίνιση των κλινικών των ΤΕΠ και αγορά καινούργιου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού; Μια καλή κουβέντα για αυτά, δεν είχατε να πείτε; Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίζουμε 80 από τα 125 νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα περισσότερα για πρώτη φορά μετά από 30 και 40 χρόνια. Ταυτόχρονα ανακαινίζουμε τα 156 από τα 318 Κέντρα Υγείας. Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνονται για την ανακαίνιση του κτιριολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων. Για φανταστείτε, διάγουμε την περίοδο με το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την ίδρυσή του και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ένας βουλευτής, δεν έχει να πει μια καλή κουβέντα».

«Η κυρία Κανέλλη λέει ότι στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» για να κάνει ένα παιδί αξονική τομογραφία κάνει 6 μήνες. Λοιπόν, αξονική τομογραφία χωρίς αναισθησία μέση αναμονή σήμερα στο «Αγία Σοφία» 3 έως 5 μέρες. Αξονική τομογραφία με αναισθησία 5 μέρες. Μαγνητική τομογραφία χωρίς αναισθησία 3 έως 5 μέρες. Μαγνητική τομογραφία με αναισθησία 2 μήνες. Εξαιρούνται τα ογκολογικά περιστατικά τα οποία διεκπεραιώνουμε με βάση το θεραπευτικό πρωτόκολλο. Και εδώ μιλάμε μόνο για τα τακτικά περιστατικά, όλα τα έκτακτα διεκπεραιώνονται την ίδια μέρα. Έχει καμία σχέση αυτή η πραγματικότητα του νοσοκομείου με αυτό που είπε η σεβαστή κυρία Κανέλλη; Για να λέμε μεταξύ μας παραμύθια και να βρίζουμε το σύστημα»;

«Το 2019 το σύνολο του υπηρετούντος προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν 100.000 εργαζόμενοι. Σήμερα είναι 107.000 εργαζόμενοι, 7% περισσότεροι. Με τις προσλήψεις που κάνουμε φέτος που είναι περίπου άλλες 7.000, θα είμαστε 15.000 περισσότεροι. Δηλαδή, το προσωπικό που συνεχώς λέμε για τις φοβερές και τρομερές ελλείψεις που έχει, είναι κατά 15% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με μέσο μισθό 20% περισσότερο από την ημέρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η φοβερή Κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν ενδιαφέρεται δήθεν για τη δημόσια υγεία».

«Έβλεπα διαμαρτυρίες διαφόρων αριστερών στο Λονδίνο για το NHS που έλεγαν περίπου τα ίδια που λένε κι εδώ: «πολλές αναμονές, κάντε προσλήψεις, αυξήστε τους μισθούς». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αδύνατον να βρεις δημόσιο σύστημα χωρίς αναμονή, ακόμα και στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, στις πιο πλούσιες, στη Σουηδία ή στη Νορβηγία. Μία αναμονή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Στοκχόλμης σε μέρα εφημερίας είναι εφτά ώρες. Πάντα όλα τα νοσοκομεία στην εφημερία έχουν αναμονή, δεν υπάρχει σύστημα χωρίς αναμονή στον πλανήτη. Τι λέμε στον κόσμο, ψέματα; Τι κάνουμε όμως εμείς τώρα; Κάνουμε το εξής: προσπαθούμε να βρούμε λύση σε ένα πραγματικό πρόβλημα και να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ, το οποίο θέλουμε να καταφέρουμε να το φτιάξουμε και να δουλέψει».

«Η διαφορά της αμοιβής μεταξύ ενός λειτουργού του ΕΣΥ και ενός αντίστοιχου γιατρού ή νοσηλευτή στον ιδιωτικό τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που πια η ιδέα να πας στο ΕΣΥ για να έχεις τη μονιμότητα αντί να πας σε μία ιδιωτική κλινική και να πάρεις ένα μεγαλύτερο μισθό, αρχίζει να γέρνει προς την ιδιωτική κλινική. Και άρα, όταν κάνεις πια πρόσκληση 10 θέσεων δεν σου έρχονται 50, σου έρχονται 5 και οι 5 μένουν άγονες. Τι λέει εδώ η Αριστερά; Διπλασιάστε τους μισθούς. Πρώτον και κυριότερον, ποιος σας είπε ότι αυτό θα είναι αρκετό; Ο μέσος αναισθησιολόγος στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα σήμερα βγάζει 10 χιλιάρικα. Αν διπλασιάσουμε το μισθό των 2 χιλιάδων ευρώ στο ΕΣΥ και τον κάνουμε 4 χιλιάδες, πάλι υπολειπόμεθα κατά 6 χιλιάδες. Άρα, εκεί θα πρέπει να τον τριπλασιάσουμε και γιατί όχι, να τον τετραπλασιάσουμε. Αλλά ας μείνω στο διπλάσιο. Πόση είναι η μισθοδοσία του ΕΣΥ; 3 δις το χρόνο, μάλιστα. Οπότε για να τον διπλασιάσουμε θέλουμε άλλα 3 δις. Που θα βρούμε τα 3 δις»;

«Αντί να τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα, βάλτε λίγο πλάτη να γίνει η μεταρρύθμιση μια ώρα αρχύτερα και να σώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όλοι το αγαπάμε, όλοι το σεβόμαστε και όλοι το χρειαζόμαστε. Και εύχομαι να είναι αχρείαστο για όλους μας αλλά το πιθανότερο είναι επειδή είμαστε θνητοί, κάποτε να το χρειαστούμε. Και όταν θα το χρειαστούμε πρέπει να είναι εκεί και να λειτουργεί με καλούς γιατρούς και με καλούς νοσηλευτές και αυτό κάνει αυτή η Κυβέρνηση όσο μπορεί περισσότερο».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η πρωτολογία του Υπουργού στο ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=ynH2LVZA0us

Ολόκληρη η δευτερολογία του Υπουργού στο ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=iTPzQPMV-Ek