Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ NEWS

10/07/2024
Παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ NEWS

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤ NEWS

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε παρέμβασή του σήμερα, Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, στην ΕΡΤNEWS, από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα, ανέφερε τα εξής:

Για την πυργκαγιά και τις ζημιές στο ΓΝΠΠ «Καραμανδάνειο»:

«Κατ΄ αρχάς θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας τον κ. Καρβέλη, ο οποίος άμεσα με ενημέρωσε και εισηγήθηκε να γίνει προληπτικά η μεταφορά όλων των ανθρώπων και των ασθενών, χωρίς να τεθεί κίνδυνος στη ζωή τους. Αυτό κατέστη εφικτό γιατί η απόφαση για την εκκένωση ελήφθη πάρα πολύ γρήγορα. Θέλω να συγχαρώ τη Διοικήτρια, αλλά και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, γιατί θα μπορούσε η χθεσινή πυρκαγιά να είχε εξελιχθεί πάρα πολύ άσχημα.

Έχω έρθει να δω τις ζημιές καθώς η φωτιά επεκτάθηκε και έπληξε και το νοσοκομείο, το οποίο είναι το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Χαίρομαι που τελικά οι ζημιές είναι μικρές και νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι σε 24 ώρες να λειτουργήσουμε ξανά.

Υπάρχει μέσα λίγος καπνός και προφανώς θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες ώρες για να μην είναι βαριά η ατμόσφαιρα, αλλά σε γενικές γραμμές πλην κάποιων πολύ μικρών υλικών ζημιών, το νοσοκομείο είναι σε καλή κατάσταση. Τα πρόσφατα έργα ανακαίνισης που κάναμε, όπως οι επιπλέον σωλήνες νερού, βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς κι έτσι το σύστημα λειτούργησε.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, δίνουν μία τεράστια μάχη με τις φλόγες, η μία σβήνει η άλλη ανάβει. Η χθεσινή φωτιά στην Πάτρα πιστεύω αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τις δυνάμεις του κράτους, θα μπορούσε να εξελιχθεί πολύ χειρότερα και μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να αντιμετωπιστεί».

Για την άρνηση των ιδιωτών γιατρών να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία:

«Εμείς δεν αντιδικούμε με την ιατρική κοινότητα, ούτε έχουμε κανένα λόγο να υποχρεώσουμε κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Όμως σε ένα πλαίσιο καλόπιστης συνεννόησης πρέπει όλοι να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Υπάρχουν περιοχές της χώρας που έχουμε κάνει επανειλημμένα πολλές προσκλήσεις για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού σε ειδικότητες όπως είναι οι παθολόγοι και οι παιδίατροι και βγαίνουν διαρκώς άγονες. Υπάρχει νοσοκομείο που έχουμε κάνει 14 φορές πρόσκληση για 4 παθολόγους και έχουμε 14 φορές μηδέν προσλήψεις. Παραδείγματος χάρη η Κως. Ταυτόχρονα όμως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πληθώρα στις συγκεκριμένες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα. Τι λέμε εμείς στο Υπουργείο Υγείας; «Είσαι ιδιώτης γιατρός, καμία αντίρρηση, το σεβόμαστε, όμως δεν μπορείς να αδιαφορείς για το αν λειτουργεί το νοσοκομείο και για το αν οι συνάδελφοί σου δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο».

Εχθές, οι Διοικητές των νοσοκομείων των περιοχών αυτών, πήραν τηλέφωνο με δική μας εντολή έναν - έναν όλους τους γιατρούς αυτών των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και τους κάλεσαν να προσληφθούν και να κάνουν εφημερίες με μπλοκάκι χωρίς να χρειαστεί να εκδώσω καμία υπουργική απόφαση. Δεν γνωρίζω ακόμα τα αποτελέσματα αυτής της πρόσκλησης, όταν ενημερωθώ θα σας πω.

Εμένα η διάθεσή μου δεν είναι να λάβω «υποχρεωτικά» μέτρα. Τα υποχρεωτικά μέτρα είναι η τελευταία λύση που έχει στα χέρια του το κράτος, αλλά από την άλλη δεν μπορώ και ως Υπουργός Υγείας να υποκρίνομαι ότι ένα νοσοκομείο μπορεί να λειτουργεί χωρίς παθολόγο, αυτό δεν γίνεται».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Υπουργού στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=nzyqmGwR10w