Καταληκτική ομιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας - Πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες - Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και άλλες διατάξε
15/05/2026
Αθήνα, 15 Μάϊου 2026
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταληκτική ομιλία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας - Πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα και θεραπείες - Βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και άλλες διατάξεις»
«Θα προσπαθήσω να συνοψίσω και να απαντήσω στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συναδέλφους.
Στο συνάδελφό μου τον Χρήστο τον Μπουκώρο, ο οποίος έθεσε το θέμα του αιτήματος της Μαγνησίας να δημιουργηθεί κέντρο ακτινοθεραπείας στο Βόλο. Καταρχάς είμαι υπέρ του αιτήματος. Αυτή την περίοδο πρόκειται να κάνουμε τα μεγάλα εγκαίνια της μεγάλης ογκολογικής κλινικής που φτιάχνουμε στη Λαμία, Είναι σχεδόν έτοιμη και θα αλλάξει τελείως το χάρτη για τους καρκινοπαθείς στην κεντρική Ελλάδα. Παρά ταύτα δέχομαι ότι ο Βόλος και λόγω γεωγραφικής θέσης έχει ένα μειονέκτημα ως προς αυτό και θα κοιτάξουμε να δούμε αν μπορούμε να το εντάξουμε στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας. Πρέπει να σας πω ότι επί θητείας μου ήδη έχει ξεκινήσει και κατασκευάζεται το κέντρο ακτινοθεραπείας στη Ρόδο, το Σωτηρία με τα καινούρια μηχανήματα, η ογκολογική κλινική στην Λαμία και σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις για μεγάλο κέντρο ακτινοθεραπείας στη Δυτική Μακεδονία. Άρα με ενδιαφέρει πολύ η αντιμετώπιση των ανθρώπων που έχουν καρκίνο.
Δεύτερον, δεν πήραν αρκετά μεγάλη δημοσιότητα οι παρεμβάσεις που κάναμε στο νομοσχέδιο υπέρ των φαρμακοποιών. Να σας πω ότι η αλλαγή που κάνουμε είναι κολοσσιαία. Και στην ουσία αντιστρέφουμε κάτι το οποίο είχε κάνει η Κυβέρνηση Τσίπρα και είχε βλάψει πάρα πολύ τα φαρμακεία.
Τρίτον, πάω λίγο στο θέμα της κάνναβης, στα ερωτήματα που τέθηκαν. Καίτοι τα ερωτήματα αυτά είναι περισσότερο για κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθόσον, κυρία Κουρουπάκη, δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αυτό κομμάτι για την φαρμακευτική κάνναβη, το νομοσχέδιο αυτό αφορά στην βιομηχανική κάνναβη. Παρά ταύτα δεν έχω σκοπό να μην σας απαντήσω. Είπατε πόσες εταιρείες έχουν πάρει άδεια στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται και παράγουν προϊόντα. Είναι οι εξής εταιρείες: η Grecan, η Ανθήρα, η Curity και η Tikoun Olam. H Tikoun Olam είναι η πρώτη, έχει πάρει και τιμολόγηση για εγχώρια χρήση. Η Grecan έχει πάρει τιμολόγηση για εξαγωγή και έχει κάνει αίτηση για εγχώρια χρήση. Οι άλλες δύο είναι στη φάση που καταθέτουν στον ΕΟΦ. Υπάρχει φαρμακοεπαγρύπνιση κανονικά εδώ και δύο χρόνια. Όλα τα στοιχεία της φαρμακοεπαγρύπνισης των ασθενών και της φαρμακευτικής κάνναβης τα έχει ο ΕΟΦ. Είναι ανεβασμένα στο εθνο-ευρωπαϊκό σύστημα της φαρμακοεπαγρύπνισης και όποιος έχει νόμιμο δικαίωμα μπορεί να έχει πρόσβαση και να δει τι συμβαίνει με την κάνναβη και τη φαρμακοεπαγρύπνιση. Πάμε τώρα στις πλατφόρμες ιατρικής. Είπατε ποιος ελέγχει τους γιατρούς. Οι γιατροί ελέγχονται από τον Ιατρικό Σύλλογο. Οι πλατφόρμες έχουν και βιντεοκλήση, άρα είναι στην ιατρική κρίση με ποιον τρόπο θα κάνει την εξέταση. Επίσης, λόγω της δημιουργίας του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φάκελου Υγείας, όπου ο γιατρός που ζητά να σου συνταγογραφήσει, έχει πρόσβαση και μπορεί να δει όλο τον ιατρικό σου φάκελο και να καταλάβει αν χρειάζεσαι ή όχι να πάρεις κάνναβη ή όποιο άλλο φάρμακο. Εγώ, ως Υπουργός δεν μπορώ να παρέμβω στην ιατρική κρίση. Αυτό είναι ζήτημα των γιατρών και των πειθαρχικών τους Συλλόγων. Αυτοί τους ελέγχουν. Αλίμονο αν πήγαινε το Υπουργείο να πει στον γιατρό, εάν έκανε καλώς που έγραψε στον ασθενή ένα φάρμακο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άρα υπάρχει έλεγχος; Υπάρχει. Ειδικά για την κάνναβη, επειδή ξεκινάει, έχουμε θεσπίσει και ένα υπερβολικό μέτρο, το οποίο δεν το έχουμε κάνει για κανένα άλλο φάρμακο, την ανώτατη μηνιαία δυνατότητα συνταγογράφησης ανά ΑΜΚΑ. Άρα δεν μπορεί κάποιος να γράφει στον εαυτό του και να δίνει σε άλλους, για να το πω πολύ απλά. Υπάρχει καθορισμένη ανώτατη μηνιαία δόση που μπορεί κάποιος να γράψει. Γενικά έχουμε προσπαθήσει το περιβάλλον της φαρμακευτικής κάνναβης, γιατί η κάνναβη τώρα ξεκινάει, να πηγαίνει σχετικά προστατευμένα. Αυτά ως προς την κυρία Κουρουπάκη.
Για το clawback πρώτα απ' όλα, εγώ προσωπικά ως Υπουργός Υγείας, αυτά τα 2,5 χρόνια, έχω δουλέψει πολύ για τη μείωση του clawback. Και το clawback το οποίο το παρέλαβα μεσοσταθμικά άνω του 40, τον περασμένο μήνα για τα βιολογικά προϊόντα έφτασε τα 14, δηλαδή 30 μονάδες κάτω. Υπάρχει πίεση ακόμα στους εργαστηριακούς; Ναι. Γιατί υπάρχει; Γιατί ενώ πέφτει το τρέχων clawback και τα μέτρα μας όλα δουλεύουν και έχουμε κάνα δύο ακόμα που είναι καθ’ οδόν να πάρουμε και μετά από αυτά θα φτιάξουμε ένα πολύ βιώσιμο περιβάλλον για τα διαγνωστικά κέντρα, τους κυνηγάνε τα χρέη του παρελθόντος. Γιατί την εποχή του COVID, το 30% είχε παγώσει και τότε το Υπουργείο Οικονομικών χώριζε σε δόσεις το 30% του παρελθόντος. Του 2021, του 2022, του 2023, κλπ. Στο παρόν όμως φέραμε τροπολογία, όπως είδατε, για να κάνουμε τι; Για να προσπαθήσουμε να μην πέφτουν στον ίδιο μήνα δύο δόσεις. Δηλαδή και του ’22 και του ’23. Γιατί αυτό προκάλεσε πολύ μεγάλη πίεση στη ροή. Δηλαδή άνθρωποι που θα έπρεπε να πάρουν 50 χιλιάδες ευρώ, ξαφνικά μπαίνει ένας λογαριασμός στους δύο, γιατί τα άλλα μπαίνουν κατευθείαν στις δύο δόσεις. Οπότε, για να το εμποδίσουμε και αυτό, φέρνουμε την τροπολογία και πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει και εκεί, αυτό που μπορούμε εν πάση περιπτώσει, γιατί έχουμε και δημοσιονομικούς περιορισμούς.
Όσον αφορά αυτό που ακούστηκε διαρκώς, ότι είναι απόντες οι Βουλευτές Νέας Δημοκρατίας σήμερα από το νομοσχέδιο. Με συγχωρείτε, αυτό είναι τελείως συκοφαντία. Υπάρχουν πρακτικά ομιλητές και τα λοιπά. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Μιλήσατε πέραν των 20 βουλευτών περισσότεροι από τους μισούς ομιλητές αυτού του νομοσχεδίου, ήταν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Καθόλου απούσα δεν ήταν η κοινοβουλευτική μας ομάδα. Αντιθέτως, από την Πλεύση Ελευθερίας όπου έγινε η όλη φασαρία πλην του κοινοβουλευτικού και του εισηγητού δεν υπήρχε κανένας εγγεγραμμένος ομιλητής. Άρα είναι και λίγο παράλογο να μας κατηγορεί η Πρόεδρος ενός κόμματος που ούτε ένας βουλευτής της δεν γράφτηκε στον κατάλογο να ψηφίσει για το νομοσχέδιο. Το λέω για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις που είναι τελείως λάθος.
Κύριε Τσίμαρη, ως προς τη νομιμοποίηση δαπανών θα μου επιτρέψετε γιατί είπατε κάτι που δεν θέλω να το αφήσω να περάσει έτσι. Επειδή είστε κόμμα που έχει κυβερνήσει στο παρελθόν και δεν μπορεί η κριτική σας να πέφτει σε αυτά που κάνουν τα κόμματα που μπορεί να είναι διαμαρτυρόμενα. Έχω ψάξει πάρα πολύ πίσω. Έχω πάει από την εποχή του Αλέκου Παπαδόπουλου. Από τον Αλέκο Παπαδόπουλο μέχρι και επί των ημερών μου, επί του Παύλου Πολάκη, επί της προηγούμενής μου θητείας, επί του Λοβέρδου, στο Υπουργείο Υγείας, κάθε έξι μήνες περνάει διάταξη παρόμοια νομιμοποίησης. Χωρίς αυτή την διάταξη σταματάει πρακτικά η λειτουργία των νοσοκομείων.
Και θέλω να πω και κάτι στον κύριο Χρηστίδη. Κύριε Χρηστίδη, ισχυριστήκατε ψευδώς εχθές στην ομιλία σας, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε τον αρχηγό σας, ότι το 1/3 των δαπανών του Υπουργείου Υγείας είναι απευθείας αναθέσεις και μάλιστα το τραβήξατε και λίγο παραπάνω, ότι φαίνεται εκεί είναι κρυμμένα τα μιντιακά συστήματα που σας στηρίζουν. Διαχειρίζομαι 14 δισεκατομμύρια στο σύνολο, δεν έχω κάνει απευθείας ανάθεση ούτε για τα 30.000 ευρώ που επιτρέπει ο νόμος 4412. Δεν έχω υπογράψει ούτε μία απευθείας ανάθεση. Αυτό που βλέπετε ως απευθείας αναθέσεις είναι πράγματα από την εποχή του Covid που τότε είχε ψηφιστεί ειδικό πλαίσιο για απευθείας αναθέσεις λόγω ταχύτητας, αλλά τότε ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης, όχι Υπουργός Υγείας. Εκεί είχα κάνει απευθείας αναθέσεις για τον Covid και μόνο. Όσον αφορά το Υπουργείο Υγείας αυτά που βλέπετε είναι οι απευθείας αναθέσεις των νοσοκομείων, και μόνο όταν υπάρχει επείγουσα διαδικασία. Και τα νοσοκομεία έχουν αυτό τον τρόπο και κάνουν αυτή τη διαδικασία διαχρονικά όχι επί Γεωργιάδη. Το υπονοούμενο που αφήσατε, ότι κάνουμε απευθείας αναθέσεις για να χρηματοδοτούμε κάποιους και αυτοί μετά να μας παίζουν στο διαδίκτυο και τα λοιπά, σας παρακαλώ πολύ αυτά όχι σε εμένα, δέχομαι κάθε είδους πολιτική κριτική, ως προς την ηθική μου συγκρότηση δεν σηκώνω κουβέντα. Ξαναλέω, υπογραφή του Γεωργιάδη για απευθείας ανάθεση ως Υπουργός Υγείας ούτε 1 ευρώ, ούτε 1 ευρώ.
Τώρα, και κλείνω με αυτό, είναι απολύτως προφανές ότι ο κύριος Ανδρουλάκης βρέθηκε σε πραγματικά πολύ μεγάλη πίεση. Ο ισχυρισμός του ότι απλώς το κτηματολόγιο συνέχισε την απόφαση που είχε ληφθεί επί Κυβερνήσεως Καραμανλή είναι ψευδής. Και είναι ψευδής για τον εξής λόγο. Πράγματι η Κυβέρνηση Καραμανλή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού για την εξεύρεση ακινήτου και κτηματολογίου στο Ηράκλειο, όμως η επιτροπή που συνήλθε για να αποφασίσει ποιοι θα περάσουν στον επόμενο γύρο και κόπηκε αυτός που είχε κάνει τότε τη χαμηλότερη προσφορά, έγινε στις 7 Οκτωβρίου 2009. Οι εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου 2009, άρα η επιτροπή που έκοψε τον μειοδότη και έτσι έγινε μειοδότης ο κύριος Μαρίνος Ανδρουλάκης, έγινε επί ΠΑΣΟΚ».
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=SA5QwXbpLc4





