Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους του ΕΟΦ.

29/08/2013
Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους του ΕΟΦ.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Πρόεδρο του ΙΣΑ, κ. Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους του ΕΟΦ.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργο Πατούλη, και εκπροσώπους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων και τις περιπτώσεις ιατρών οι οποίες θα αποσταλούν για έλεγχο στα αρμόδια όργανα.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι:

«Είχαμε μια θεσμική συνάντηση με το Προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για δύο θέματα:

Πρώτον για το θέμα του ελέγχου για την προκλητή ζήτηση, ξεκαθαρίζω ότι τιμώ τους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξαιρετική φήμη σε όλο τον κόσμο και είμαι αντίθετος προσωπικά στη λογική της αρένας. Χαίρομαι που ερχόμενοι εδώ, είχαν εποικοδομητικές προτάσεις, για να εγκαινιάσουμε μια συνεργασία που με διάφανο τρόπο θα βοηθήσει την Πολιτεία να ελέγξει την προκλητή ζήτηση, η οποία αποτελεί σήμερα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους δείξαμε ορισμένα από τα στοιχεία ενός τυχαίου μηνός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έχοντας αφαιρέσει φυσικά πλήρως όλα τα προσωπικά δεδομένα, για να μην υπάρχουν θέματα νομιμότητας και θα εγκαινιάσουμε μια στενή συνεργασία για τους κανόνες που θα εφαρμόσουμε για τους ελέγχους.

Το δεύτερο θέμα ήταν τα γενόσημα. Με χαρά είχαμε εδώ εκπροσώπους και όλη την ομάδα ελέγχου των φαρμάκων από τον ΕΟΦ, για να διαβεβαιώσει τους γιατρούς μας για την αξιοπιστία και τη συχνότητα των ελέγχων όσον αφορά γενικά το φάρμακο και ειδικά τα γενόσημα. Στον εθνικό στόχο, για να φτάσουμε στο 60% στην διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα, θέλουμε τον Έλληνα γιατρό σύμμαχο, γιατί αυτός είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τους ασθενείς».

Ο κ. Πατούλης στη συνέχεια δήλωσε:

«Σήμερα ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ. Το ζητούμενο είναι φθηνό και ποιοτικά εγγυημένο φάρμακο. Είναι σίγουρο ότι αυτή την προσπάθεια χρειάζεται να την κάνουμε ενωτικά όλοι μας. Αυτό όμως δε μπορεί να γίνει μέσα από μία διαπόμπευση ενός κλάδου και για αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις για τις τελευταίες δημοσιοποιήσεις.

Μας ικανοποιεί η εμπιστοσύνη που έχει στον Έλληνα ιατρό ο Υπουργός. Από εκεί και πέρα όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο, ώστε να εξασφαλίσουμε την θεραπεία και να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες που η Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαθιδρύσει, προσφέροντας ποιοτικότερη υγεία με μικρότερο κόστος».

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, θα δώσετε στον ιατρικό σύλλογο τα ονόματα;

Υπουργός: «Όχι. Δε μπορούν να δοθούν προσωπικά δεδομένα ανθρώπων τους οποίους θέτουμε υπό έλεγχο. Το τεκμήριο της αθωότητας εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα. Όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα και εφόσον προκύψουν ευθύνες, ασφαλώς και οι αρμόδιοι ιατρικοί σύλλογοι θα λάβουν γνώση. Στην παρούσα φάση προσωπικά δεδομένα δεν μπορούμε να δώσουμε».

Δημοσιογράφος: Το νομοθετικό πλαίσιο για όσους έχουν βγάλει χρήματα εις βάρος του δημοσίου ή των ασφαλισμένων, προχωρά; Που βρίσκεται;

Υπουργός: «Έχουμε κάνει μία πρώτη συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν γενικά συναλλαγές με τον ΕΟΠΥΥ, όχι μόνο τους ιατρούς, οι οποίοι θα θελήσουν να αξιοποιήσουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο επιστρέφοντας χρήματα τα οποία δε θα έπρεπε να έχουν πάρει».

Δημοσιογράφος: Πότε;

Υπουργός: «Στο γενικότερο νομοσχέδιο του Υπουργείο Δικαιοσύνης».

Δημοσιογράφος: Είδαμε πάντως μερικές πιο ευέλικτες προσεγγίσεις, όπως στην περίπτωση του ιατρού στο ΚΑΤ. Παρότι δεν συνήλθε ακόμη το υπηρεσιακό συμβούλιο, επενέβη η ΥΠΕ ξεπερνώντας την γραφειοκρατία…

Υπουργός: «Η δική μας πολιτική για όσο διάστημα είμαστε εδώ είναι η εξής: Θα είμαστε δίκαιοι αλλά αυστηροί και οι νόμοι θα εφαρμόζονται».

Δημοσιογράφος: Σε ποια αρμόδια όργανα θα πάνε τα ονόματα πριν τους ιατρικούς συλλόγους;

Υπουργός: «Πρώτα θα τους ελέγξει το ΣΕΕΥΠ και το ΣΔΟΕ και εφόσον προκύψουν στοιχεία, μετά πάνε στον εισαγγελέα και τους ιατρικούς συλλόγους».

Δημοσιογράφος: Τι περιπτώσεις είναι;

Υπουργός: «Είναι γιατροί οι οποίοι έχουν βρεθεί έξω από τις νόρμες των υπολοίπων συναδέλφων τους κατά πολύ μεγάλη διαφορά, με διάφορα κριτήρια που τα συζητήσαμε εδώ. Μάλιστα κάποια εξηγήθηκαν από τους ιατρούς εδώ, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά το χώρο.

Εμείς όσους ξεφεύγουν από τους μέσους όρους, θα τους ελέγχουμε κατά προτεραιότητα. Για όσους προκύπτουν ενοχοποιητικά στοιχεία, τότε προχωράμε στην περαιτέρω διαδικασία. Είμαι κατά της διαπόμπευσης. Ένας κακός δε μπορεί να στιγματίζει εννέα καλούς».

Δημοσιογράφος: Πόσοι ελέγχονται σε πρώτη φάση; Θα πάει φάκελος στο ΣΔΟΕ;

Υπουργός: «Σε αυτή τη φάση θα ελεγχθούν πενήντα και είναι πράγματι καθοδόν προς το ΣΔΟΕ».

κ. Πατούλης: «Να προσθέσω κάτι: Θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία σαφέστατα να δείχνουν ενοχή και παρακαλούμε προς κάθε κατεύθυνση σε αυτή τη δύσκολη εποχή να λέμε ποιος φταίει, γιατί φταίει και τότε να δημοσιοποιούμε ονόματα και διευθύνσεις. Διαφορετικά διαπομπεύεται όλος ο κλάδος, κάτι το οποίο δεν είναι στην πρόθεση κανενός. Θεωρούμε αυτονόητο τον έλεγχο που αναφέρει ο κ. Υπουργός, αλλά ονόματα μόνο όταν υπάρχει ενοχή».