Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Συνάντηση της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, με το δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

28/01/2014
Συνάντηση της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, με το δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Αθήνα, 28 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, είχε σήμερα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, για τον αντικαπνιστικό νόμο. Μετά το πέρας τις συνάντησης ακολούθησαν οι εξής δηλώσεις:

κα Υφυπουργός: Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Αθηναίων, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μου με εξαιρετική προθυμία και ταχύτητα. Με τον Δήμαρχο συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαιότητα η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Είναι μια προσπάθεια που θέλει πείσμα, θέλει κόπο, θέλει συνέπεια για να έχει αποτέλεσμα. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μας κάνει πιο δημοφιλείς αλλά θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο. Με δεδομένη τη δυσκολία λόγω της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας -της οποίας θα πω εγώ παρενθετικά ότι τα αποτελέσματα σε αυτό τον έλεγχο ήταν μάλλον πενιχρά- συμφωνήσαμε ότι οι υπηρεσίες και του υπουργείου μας και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα συνεργασθούν ώστε να ενημερώνουν, να προλαμβάνουν και να αποφύγουμε αυτό το φαινόμενο του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους που προσβάλει τη χώρα αλλά πρωτίστως πλήττει τη Δημόσια Υγεία.

κ. Δήμαρχος: Ευχαριστώ την κυρία Υπουργό για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Μετέφερα την εμπειρία του Δήμου Αθηναίων από την εφαρμογή ή κακά τα ψέματα από τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Από τη στιγμή που καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, η αρμοδιότητα έχει περιέλθει πλέον στην Ελληνική Αστυνομία, στο χέρι της οποίας είναι να φανεί αποτελεσματικότερη. Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αθηναίων είναι πρόθυμος να βοηθήσει σε κάθε περίπτωση στην εφαρμογή ενός νόμου, ο οποίος προασπίζεται τη Δημόσια Υγεία και τερματίζει την κακώς εννοούμενη συνένοχη μεταξύ καταστηματαρχών και θαμώνων, η οποία πλήττει τους πιο αδύναμους, αυτούς που ουσιαστικά οι οποίοι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν, ενώ υποφέρουν από το κάπνισμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους δημόσιους χώρους γενικότερα.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τα αποτελέσματα της έρευνας μόνο καλά δεν είναι. Για ποιο λόγο πιστεύετε εσείς ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο αντικαπνιστικός νόμος. Τι φταίει;

κα Υφυπουργός: Σε αυτό τον τομέα γενικώς νομίζω και ότι και οι δύο μπορούμε να πούμε δημόσια πως από εμάς εξαρτάται απολύτως, ο νόμος να εφαρμοστεί εφεξής. Έχω την αίσθηση ότι μια συζήτηση για το τι έγινε στο παρελθόν δεν βοηθάει και θα παρακαλούσα με την ευκαιρία αυτή και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλουν τη προσπάθεια που γίνεται, θετικά, γιατί εμείς είμαστε αποφασισμένοι. Όπως σας είπα, αξίζει τον κόπο. Η δυνατότητα κάποιου να καπνίζει, δεν υπερισχύει σε καμία περίπτωση του δικαιώματος του μη καπνιστή να μην υφίσταται τις συνέπειες.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχουν προ-συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα γίνει αυτό. Η Αστυνομία έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

κα Υφυπουργός: Όπως συμφωνήσαμε και με τον Δήμαρχο, οι αυξημένες αρμοδιότητες της Αστυνομίας δεν απασχολούν το σύνολο του προσωπικού της. Η κατάληξη της κουβέντας μας είναι ότι δεν χρειάζεται στρατός υπό την έννοια της πολυάριθμης επιλογής προσώπων. Χρειάζεται σύστημα, προσπάθεια και συνέπεια. Σε αυτό είμαστε απολύτως σύμφωνοι και οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες θα βρουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα συνεργαστούν οι δύο υπηρεσίες. Και εάν μπορώ να περάσω σε ένα άλλο θέμα, θα ανταποδώσω την επίσκεψη στον Δήμαρχο. Το επόμενο θέμα στο οποίο θα συνεργαστούμε αφορά στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους οίκους ανοχής.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Χθες είπατε για κάποια μέτρα τα οποία ήδη εφαρμόζονται στην Τουρκία και στη Νορβηγία. Έχετε να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο επ’ αυτού;

κα Υφυπουργός: Είναι μέτρα τα οποία προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα οποία με την έρευνα που παρουσιάστηκε χθες αναλυτικά, θα εφαρμόσουμε και στη χώρα μας.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Ποια είναι αυτά;

κα Υφυπουργός: Αφορούν κυρίως στην πρόληψη. Χθες δεν επεκταθήκαμε στο θέμα αυτό. Περιλαμβάνεται στα σχέδια μας εκτός από τη λειτουργία σε 24η βάση της γραμμής 1142 και την εφαρμογή διαδικτυακού χώρου στον οποίο θα κατατίθενται απόψεις αλλά θα γίνεται και πληρέστερη ενημέρωση, καμπάνιες στα σχολεία η οποία φιλοδοξούμε να ξεκινήσει το Μάρτιο, το “Μαθαίνω να μην καπνίζω” και επίσης η κινητοποίηση των ιατρικών συλλόγων με γιατρούς και φαρμακοποιούς εθελοντές, οι οποίοι θα ενημερώνουν και στα ιατρεία αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις.