Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη

10/02/2011
Κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Κουτρουμάνη

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Για μένα που με τον κ. Κουτρουμάνη έχουμε γράψει μια ιστορία σ’ αυτή την αίθουσα, περάσαμε πολλές εντάσεις αλλά και πολλές χαρές στο τέλος, είναι ιδιαίτερη στιγμή που είμαι εδώ, δεΝ βλέπω βέβαια πολλούς συναδέλφους σας δημοσιογράφους από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ίσως θεωρήθηκε και στην πορεία αυτών των 15 τελευταίων ημερών, ότι το θέμα είναι πιο πολύ θέμα υγείας.

Ναι, είναι θέμα υγείας, αλλά σχετίζεται με την παροχή υπηρεσιών υγείας από τους θεσμούς της κοινωνικής ασφάλισης. Από δω και πέρα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε σε μια ιδιόρρυθμη κατάσταση επικοινωνιακά, διότι ο νέος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, που χτες το βράδυ η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και καθιέρωσε, απευθύνεται λειτουργικά και στην καθημερινότητά του στους δημοσιογράφους που καλύπτουν και τα δύο Υπουργεία.

Γιατί αν κάποιος, ας πούμε, από εσάς μπει στον κόπο να διαβάσει το νόμο, συνεποπτεύουμε. Το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Υγείας συνεποπτεύει. Και συνεποπτεύει οριζοντίως και καθέτως, δηλαδή δεν έχουμε χωρίσει τις αρμοδιότητες για ν’ αναπαράξουμε μέσα στο εσωτερικό του νέου Οργανισμού τις δύο διοικητικές κορυφές, κοινωνική ασφάλιση και υγεία. Όχι. Όλα τα θέματα τα έχουμε από κοινού.

Συνεπώς, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο η πολιτική ηγεσία και των δύο Υπουργείων να έχει μια επαφή μαζί σας. Κι εσείς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο από τον Ιούνιο, που αυτός ο Οργανισμός θα δουλεύει, αλλά και μέχρι τον Ιούνιο που θα προετοιμάζουμε, να μπορούμε να είμαστε σε μια επαφή και εμείς να περνάμε τα μηνύματά μας κι εσείς να μας ασκείτε κριτική.

Η Βουλή, λοιπόν, χθες ψήφισε έναν πάρα πολύ χρήσιμο για τους πολίτες, τους ασφαλισμένους, νόμο, ένα νόμο που περιέχει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές.

Επιτέλους ο ΟΠΑΔ έγινε Ταμείο και υπάγεται πια στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φεύγει από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας γι’ αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούνιο, οι προμήθειες των νοσοκομείων εδράζονται πια σε ένα καινούργιο πολύ ευέλικτο και πολύ λειτουργικό στην πράξη μηχανισμό και σύστημα.

Επιτέλους, θα έχουμε επανακοστολόγηση και επανατιμολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων, η οποία επανακοστολόγηση και επανατιμολόγηση ξεκινάει από τώρα, το Φεβρουάριο με 100 παρακλινικές εξετάσεις που υποκοστολογούνται και δε χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα για να τεθούν σ’ εφαρμογή, αλλά με απλή Υπουργική Απόφαση.

Οι υπόλοιπες 9.900 ιατρικές πράξεις μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν τιμολογηθεί και με Υπουργικές Αποφάσεις θα αρχίσει η εφαρμογή τους. Ένας Διοικητής θα μπορεί να διοικεί περισσότερα νοσοκομεία και ένας Υπεύθυνος Υγειονομικής Περιφέρειας θα μπορεί να διοικεί περισσότερες της μιας υγειονομικές περιφέρειες.

Καταργήσαμε ένα ακατανόητο προνόμιο των Βουλευτών γιατρών που ακόμα και με μία ημέρα βουλευτικής παρουσίας μπορούσαν όταν τελειώνει η βουλευτική τους θητεία να γίνονται γιατροί του ΕΣΥ και μάλιστα Διευθυντές. Το καταργήσαμε αυτό.

Αναλάβαμε ως Υπουργείο Υγείας, και εδώ πρέπει να δούμε και τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσω του ΕΟΠΥΥ, αναλάβαμε, λοιπόν, ως Υπουργείο Υγείας να καθορίζουμε εμείς τις τιμές των φαρμάκων από την 1η Απριλίου.

Ανοίξαμε το επάγγελμα του φαρμακοποιού με πέντε πάρα πολύ κρίσιμες αλλαγές που στην πράξη θα φανεί η σημασία τους –και άλλα πολλά.

Τέλος, το βασικότερο, το μεγάλο θέμα αυτού του πολυνομοσχεδίου, η οργάνωση της μείωσης της απόστασης ανάμεσα στους ασφαλισμένους και στους γιατρούς. Η καλύτερη σχέση, η πιο γρήγορη, η πιο ουσιαστική σχέση ασφαλισμένου και γιατρών.

Είπαμε σήμερα, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου γιατί τελειώσαμε χτες το βράδυ στις 2 και, είπαμε να έρθουμε αμέσως εδώ να μιλήσουμε μαζί σας για την εφαρμογή του νόμου. Ακούστηκε στη Βουλή, ότι δεν υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις, σημειώστε, δεν έγινε ονομαστική ψηφοφορία, ακούστηκε ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Συνεπώς, δεν είχε και νόημα η πιο έντονη πολιτική σύγκρουση.

Εμείς είμαστε εδώ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου για να σας πούμε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Και θα εφαρμοστεί μάλιστα σύμφωνα με όλα του τα χρονοδιαγράμματα. Θ’ ανταποκριθούμε, κυρίες και κύριοι, στη στήριξη της Βουλής, η οποία ήταν ολόπλευρη και έντονη από την πλευρά της συμπολίτευσης.

Είχαμε καιρό να δούμε σ’ αυτή τη φάση των μεγάλων δυσκολιών της χώρας τόσο ενωμένη, δυναμική και παρεμβατική σε στήριξη και σε κριτική την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας και αν θέλετε να δεχτείτε από την εμπειρία μου την κοινοβουλευτική, οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων υπήρξαν σαφείς και συγκεκριμένες, αλλά όχι σε διχαστικό πλαίσιο.

Δεν υπήρξε πόλωση στο Κοινοβούλιο, υπήρξε αντιπαράθεση, αλλά όχι πόλωση. Στην πρωτομιλία μου χτες στη Βουλή είπα ότι φάνηκε από τις τοποθετήσεις και της αντιπολίτευσης, ότι αντιπαράθεση και διαφωνία ουσιαστική δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, ή διαφωνίες στη μέθοδο, αλλά επί της ουσίας διαφωνία δεν υπάρχει και αυτό είναι μια καλή αρχή γι’ αυτό τον πολύ χρήσιμο για τον ασφαλισμένο θεσμό.

Έχουμε, όμως, λόγω της πολύ έντονης στήριξης της Βουλής και της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι Βουλευτές της πλειοψηφίας, και της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν πάνω απ’ όλα οι πολίτες αυτές τις μέρες, τα γραφεία μας, όλων μας, όλη της πολιτικής ηγεσίας, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, κατακλύζονται ακόμη από μηνύματα συμπαράστασης, τηλέφωνα, φαξ, e-mails που λένε οι πολίτες, γιατροί πάρα πολλοί εξ αυτών, οι περισσότεροι εξ αυτών γιατροί και πάρα πολλοί ασφαλισμένοι που λένε «προχωρήστε, μην κάνετε πίσω».

Αυτό εμάς, όταν βλέπουμε και σε έρευνες να φτάνει το ποσοστό στο 70%, δηλαδή οι πολίτες να πιστεύουν ότι προσπαθούμε κάτι καλό γι’ αυτούς, αυτό μας καθιστά υπεύθυνους να πάμε ίσως και πιο γρήγορα απ’ ό,τι έχουμε προβλέψει στο νόμο. Και δεν περνάει απ’ το μυαλό μας ούτε καν ως ακραίο ενδεχόμενο, να μην οργανωθούμε σωστά, να μην οργανώσουμε καλά αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία τη νομοθετική που πια είναι νόμος του κράτους και από σήμερα τίθεται σ’ εφαρμογή.

Είμαστε, λοιπόν, ήδη, κυρίες και κύριοι, στην επόμενη μέρα, θα τηρήσουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια τα χρονοδιαγράμματα, η πολιτική ηγεσία και των δύο Υπουργείων θα σκύψει έχοντας ως κύριο μέλημα την εφαρμογή του νόμου αυτού, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον πολίτη αυτό που χρειάζεται και σε πολύ λίγο καιρό, μέχρι τον Ιούνιο, ο πολίτης ν’ αρχίσει να βλέπει στην καθημερινότητά του, την ευεργετική εφαρμογή, την ευεργετική συνέπεια του νόμου που μόλις ψηφίσαμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλημέρα κι από μένα. Να σας ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά για την παρουσία σας. Να καλωσορίσω στο φιλόξενο αυτό χώρο τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Τιμοσίδη, τον κ. Αηδόνη, τον κ. Σπυρόπουλο με τον οποίο είμαστε βέβαια στον ίδιο χώρο και μαζί με την οικοδέσποινα, την κα Δρέττα, να σας καλωσορίσουμε, καθώς και τον κ. Δημόπουλο και τον κ. Πολύζο, τους Γενικούς Γραμματείς από το Υπουργείο Υγείας.

Να πω ότι είναι η επόμενη μέρα μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου που κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν δεύτερο. Δηλαδή, κλείνει τον κύκλο, ο νόμος ψηφίστηκε και η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα της εφαρμογής. Είναι η ημέρα του σχεδιασμού για την εφαρμογή.

Όπως είπε και ο κ. Λοβέρδος, η εντολή που πήραμε χθες από το Κοινοβούλιο και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του ΕΟΠΥ, είναι να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην ενοποίηση των κλάδων υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Έχουμε τη συμπαράσταση και την προτροπή, την πίεση θα έλεγα, των απλών πολιτών που εκδηλώνεται μαζικά τις τελευταίες ημέρες, με τηλεφωνήματα, με μηνύματα που μας λένε «προχωρήστε» και για τους οποίους έχουμε υποσχεθεί καλύτερες υπηρεσίες και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στην εφαρμογή του νέου νόμου.

Με το νέο νομοσχέδιο όπως είναι γνωστό, ρυθμίζονται σημαντικά θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι πολίτες μέρα με την ημέρα, μετά και τα μέτρα που έχουμε πάρει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένα πολύ θετικό περιβάλλον, δημιουργήθηκε ένα πολύ θετικό περιβάλλον για τους ίδιους σε σχέση με την εξυπηρέτησή τους.

Μέρα με την ημέρα ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που είναι ο πιο ταλαιπωρημένος απ’ όλους, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετηθεί καλύτερα μετά και από τη λήξη της απεργίας των γιατρών.

Άρα, ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως είπαμε με το συντομότερο δυνατό τρόπο μετά από τη δημοσίευσή του, θα προχωρήσουμε στον ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου, θ’ αποστείλουμε βέβαια πρώτα επιστολές στους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο του συγκεκριμένου φορέα, θα στείλουν τους εκπροσώπους τους και στη συνέχεια βέβαια θα προχωρήσουμε στη σύσταση και λειτουργία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για να πιάσει αμέσως δουλειά γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να καθυστερήσουμε. Το αντίθετο θα έλεγα .

Υπάρχουν θέματα τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή του νόμου, αλλά γι’ αυτά τα θέματα πρέπει να γίνει και συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ποια είναι τα θέματα αυτά:

Είναι ο ενιαίος κανονισμός παροχών, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα παροχών για τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων των 4 Ταμείων, δηλαδή του ΟΓΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ και βέβαια πιστεύουμε ότι μετά από την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και με βάση την ποιότητα που θα διαμορφώσουμε σ’ αυτό το χώρο και άλλοι φορείς, που δεν είναι σήμερα μέσα στον ΕΟΠΥ θα δουν με πολύ θετικό τρόπο την ένταξή τους.

Το δεύτερο, είναι ο νέος υγειονομικός χάρτης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε νομαρχιακό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι δομές και όλα τα σημεία στα οποία θα έχει πρόσβαση ο ασφαλισμένος, ο πολίτης, για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Και τρίτο είναι ο νέος οδικός χάρτης για τις σχέσεις των εμπλεκομένων στο σύστημα, δηλαδή των γιατρών, των εργαστηρίων, των διαγνωστικών κέντρων, όλων αυτών που είναι μέσα στο σύστημα και με τους οποίους θα γίνει και εκεί διεξοδικός διάλογος.

Για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό και θα έλεγα από αυτή τη βδομάδα που έρχεται, θα ξεκινήσουμε διάλογο με όλους τους φορείς, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που εκπροσωπούν και τους επιστημονικούς συλλόγους, αλλά και τους χρήστες των υπηρεσιών, για να καταλήξουμε στο καλύτερο πλαίσιο με στόχο πάντα να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Είμαι, θα πρέπει να πω, ιδιαίτερα ικανοποιημένος και προσωπικά γιατί αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή ενός νόμου που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει η εφαρμογή του, την αρχή για το τέλος της ταλαιπωρίας των πολιτών στον συγκεκριμένο τομέα. Ευχαριστώ.

κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής. Υπήρξε μια αντιπαράθεση και μια αναστάτωση στο χώρο του ΙΚΑ, ιδίως με θύματα τους ασφαλισμένους, αποδείχθηκε, φάνηκε τις τελευταίες ημέρες ότι οι γιατροί του ΙΚΑ θέτουν ένα ζήτημα που αφορά τον τρόπο πληρωμής τους.

Έχετε πει σε δηλώσεις σας ότι αυτό που ζητάνε, δηλαδή την πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση, τη συζητάτε και μάλλον θα τη βάλετε στον κανονισμό λειτουργίας. Γιατί αυτό δεν μπήκε στο νόμο, ως δυνατότητα έστω;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα νομικής φύσης, που δεχτείτε ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του οργανισμού αυτού σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του και τα οποία χρειάζονται αυτόν τον επόμενο καιρό, δηλαδή μέσα στο Φεβρουάριο και το Μάρτιο να τα δούμε πάρα πολύ προσεκτικά και με συνέπεια τέτοια που να μη δημιουργήσουμε στον ΕΟΠΥΥ προβλήματα από τον Ιούνιο και μετά.

Εξ ορισμού ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει λεπτομέρειες αυτού του επιπέδου. Είναι έξω από τη δυνατότητα της Βουλής να νομοθετεί με αυτό τον ειδικό τρόπο.

Γι’ αυτό και σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ο νόμος ρυθμίζει τα κεντρικά θέματα που δεν μπορεί να ρυθμίσει η διοίκηση μόνη της και παρέχει εξουσιοδοτήσεις.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Υπουργός θα σας πει ότι οι εξουσιοδοτήσεις δεν είναι παραπάνω από τρεις, δηλαδή είναι πάρα πολύ λίγες, αλλά αφορούν θέματα που είναι έξω από τη φύση της Βουλής να τα διαρρυθμίσει.

Αυτά είναι τα θέματα που είπατε. Δεν θα μπορούσε ο νομοθέτης να πει τίποτα περισσότερο από αυτό που είπε στο άρθρο 26.Οτι δηλαδή στον ΕΟΠΥΥ μεταφέρεται το προσωπικό κάθε μορφής, ιατρικό, υγειονομικό, νοσηλευτικό, διοικητικό των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων με τη σχέση που έχει σήμερα.

Δηλαδή, είναι τόσο πολύ λανθασμένη η σκέψη να καταστήσουμε το νομοθέτη αρμόδιο για ζητήματα που ουδέποτε ο ίδιος ρύθμισε, πάντα ρύθμιζε τις βάσεις των ρυθμίσεων που θα έκανε μετά η διοίκηση.

Είναι πρωθύστερο, ανακόλουθο και μη σχετικό με τη φύση της Βουλής να της επιβάλλουμε να ρυθμίζει τέτοιου είδους θέματα, που προϋποθέτουν μια τεχνική στήριξη που μόνο η διοίκηση μπορεί να την κάνει και η διοίκηση επιβάλλεται να την κάνει συνεπώς.

Επικαλούμαι, για να κλείσω την ερώτηση του κ. Βενιζέλου, αυτό που είπε ο κ. Κουτρουμάνης πριν, ότι δηλαδή θέματα που έχουν να κάνουν με τον υγειονομικό χάρτη της πρωτοβάθμιας, θέματα που έχουν να κάνουν με την παροχή των ασφαλιστικών υπηρεσιών, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ισότητά τους πια και τα θέματα του προσωπικού, όλων των κλάδων του προσωπικού, είναι θέματα που θα τα διαρρυθμίσουμε τώρα με βάση το άρθρο 26 και γι’ αυτά θα αρχίσει, όπως είπατε, ο διάλογος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου). Θέλω να σας μεταφέρω μια ερώτηση...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Χρησιμοποιείτε λίγο το μικρόφωνο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μου πείτε αν θα πάρετε δάνειο για να καταβάλλετε το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δε θα απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, η συνέντευξη γίνεται μόνο γι’ αυτά τα θέματα. Για τα θέματα που αφορούν άλλα ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, θα υπάρξει συνέντευξη με την κα Κατσέλη τις επόμενες μέρες και θα σας ενημερώσουμε.

κα ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Αυτό που ενδιαφέρει, μετά από τόσες μέρες ταλαιπωρία τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και γενικότερα, είναι πότε θα δουν να αλλάζει αυτή η εικόνα, πότε θα δουν επί της ουσίας στην πράξη να μειώνονται οι ουρές, να μην υπάρχει αναμονή για ραντεβού.

Και ένα δεύτερο, αν οι γιατροί προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου, ποια είναι η δική σας θέση; Με κάθε είδους κινητοποιήσεις.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να απαντήσω στη δεύτερη, να απαντήσει ο κ. Υπουργός στο άλλο. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει και κανείς δεν το κάνει, την εφαρμογή ενός νόμου.

Και όταν μιλάς με επιστημονικούς φορείς, ακόμα και όταν η σύγκρουση φτάνει σε ακραίες καταστάσεις, πάντα η ελληνική πολιτεία, που είναι μια συντεταγμένη πολιτεία, όλοι δείχνουν κατανόηση στο ότι ένας νόμος εφαρμόζεται.

Το πώς πρέπει να εφαρμοστεί είναι δικαίωμά τους να έχουν άποψη και αυτή την άποψη θα την κουβεντιάσουμε. Είναι ευπρόσδεκτη η άποψή τους και θα δείτε ότι, όπως προτείναμε και όλες αυτές τις μέρες, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, θα καθίσουμε και θα βρούμε λύσεις. Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν σκέφτονται όπως λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πω κάτι έπ’ αυτού κ. Υπουργέ, μου επιτρέπετε; Επειδή έχει σχέση με την ερώτηση της κας Γεωργίου. Μιλώντας χτες με κάποιους φορείς, με τους εκπρόσωπους των γιατρών, μας είπαν πολύ απλά ότι ακόμα κα νόμος του κράτους να γίνει, θα το προσβάλλουν, θα πάνε στο ΣτΕ και θα ακυρώσουν όλες τις αποφάσεις. Ποια είναι η δική σας αντίδραση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι καθενός πολίτη το δικαίωμα να προσφεύγει στη δικαιοσύνη και κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει αυτό το δικαίωμα. Η συζήτηση με τους γιατρούς κάθε συλλόγου δεν σημαίνει ότι τους αφαιρούνται τα δικαιώματα προσφυγής στη δικαιοσύνη, προς Θεού.

Είμαστε ένα κράτος προχωρημένο δημοκρατικά, ένα κράτος που έχει θεσμούς. Ο δικαστικός έλεγχος των νόμων και των πράξεων είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και ευτυχώς, αλίμονο. Όμως, υπάρχει μια δεύτερη ερώτηση.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι, να πω όμως και μια φράση σε σχέση με αυτό το ερώτημα. Επειδή βρέθηκα πριν από δύο χρόνια σε αυτή τη θέση, θα υπενθυμίσω και οι παλιότεροι εδώ από το ρεπορτάζ το εργατικό το θυμούντια, ότι ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, είχα διαφωνήσει με το νόμο Πετραλιά, αλλά είχα καλέσει ταυτόχρονα τους εργαζόμενους δημόσια, ότι θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους να εξυπηρετούν τον κόσμο και όχι να κινούμαστε σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος με την ευρύτερη έννοια.

Οι συζητήσεις ή εν πάση περιπτώσει οτιδήποτε αφορά αλλαγές νόμων ή πλαισίων, γίνεται σε άλλο επίπεδο, δε γίνεται σε βάρος του πολίτη. Αυτό ήταν μια αρχή μου πάντα και είναι και σήμερα.

Δεύτερον, σε σχέση με το ΙΚΑ. Κάθε μέρα που περνάει, το είπα και στην αρχή, θα δείχνει ότι υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Φυσικά μέχρι χτες είχαμε κλειστά τα φαρμακεία, σήμερα έχουμε την απεργία των γιατρών. Είναι πολλοί γιατροί και στο ΙΚΑ και βέβαια και ελεύθεροι επαγγελματίες που απεργούν.

Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν αυτές τις μέρες, σε αυτές τις συνθήκες να εξυπηρετηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ.

Ωστόσο και τα στοιχεία που έχουμε από χτες το βράδυ, δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους συμβεβλημένους του ΟΠΑΔ έχουν εξετάσει ασφαλισμένους του ΙΚΑ και ένας μεγαλύτερος αριθμός, θα ζητήσω από το γραφείο μου...

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, τώρα μου έστειλε ο κ. Σουλιώτης.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δείχνει ακριβώς αυτό. Δηλαδή ότι μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΑΕΕ. Επομένως τις επόμενες μέρες θα είναι ακόμα καλύτερη η κατάσταση.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να πω έναν αριθμό που μόλις τώρα μας έστειλε ο κ. Σουλιώτης, ο Διοικητής του ΟΠΑΔ. Επικοινώνησαν με 565 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, του ΟΑΕΕ, θυμίζω ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ είναι συμβεβλημένοι και του ΟΑΕΕ είναι αυτοί οι οποίοι κλήθηκαν να βοηθήσουν τους ασφαλισμένους, των οποίων τα ραντεβού ακυρώνονται.

Επικοινώνησαν με 565 γιατρούς χθες και το 42,4% αυτών των γιατρών απήντησαν ότι τους επισκέφτηκαν στο ιατρείο τους σήμερα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, για χθες μου γράφει σήμερα, αλλά για χθες.

Άρα χθες, στους 565 γιατρούς που ο ΟΠΑΔ επικοινώνησε, οι μισοί περίπου του είπαν...

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το ξαναλέω, ο Διοικητής του ΟΠΑΔ, ο κ. Σουλιώτης, μας ενημερώνει ότι χτες ο ΟΠΑΔ επικοινώνησε με 565 γιατρούς του ΟΑΕΕ και τους ρώτησε, ο Διοικητής του ΟΠΑΔ επικοινώνησε με γιατρούς του …

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ο ΟΑΕΕ είναι μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι όλοι ενταγμένοι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πρέπει να ξέρετε ότι ο ΟΠΑΔ έχει κάνει στο 1/3 περίπου των συμβεβλημένων γιατρών του την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των παρακλινικών εξετάσεων. Και ο ΟΑΕΕ νομίζω στο 100% των γιατρών, οι δύο αυτοί Οργανισμοί δηλαδή επικοινωνούν. Όπως έκανε τη σφυγμομέτρηση ο ΟΠΑΔ στους δικούς του συμβεβλημένους γιατρούς, το έκανε και στους γιατρούς του ΟΑΕΕ.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι χθες στους 565 με τους οποίους επικοινώνησε οι μισοί περίπου είχαν δεχτεί επισκέψεις ασφαλισμένων του ΙΚΑ, που σημαίνει ότι το σύστημα αυτό θα δουλέψει με καλύτερο τρόπο τις επόμενες μέρες και οι γιατροί αυτοί μαζί με τους γιατρούς του ΙΚΑ φυσικά θα απορροφήσουν αυτές τις καθυστερήσεις κα Σαλούρου στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Και μ’ αυτό τον τρόπο παρ’ ότι είναι μια έκτακτη περίσταση και αυτή η λειτουργία ήταν λειτουργία σε έκτακτη περίσταση, εμείς αποκτούμε μια πείρα πως θα είναι ο Ενιαίος Οργανισμός που θα έχει το βάρος όλων των ασφαλισμένων.

Νομίζω ότι είμαστε σε μια πάρα πολύ καλή πορεία και όλα θα σας γίνονται γνωστά τις επόμενες μέρες όταν θα αρχίσουν οι συζητήσεις, στις οποίες όπως πάντα θα είστε παρούσες και παρόντες, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις μέρες ακούσαμε τον κ. Βουδούρη στην τηλεόραση να αναφέρει, ότι εντοπίστηκαν 15 συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΑΕΕ μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να κάνουν υπερκοστολογήσεις και μάλιστα 150.000 έκαστος. Ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι μ’ αυτούς τους γιατρούς και αν έχουμε εντοπίσει και άλλα τέτοια περιστατικά;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κάνω και μια συμπληρωματική ερώτηση μιας και είστε όλοι εδώ. Η ιστορία με τον Λαύριο, δεν έχουμε αποτελέσματα. Μιας και πιάσαμε το θέμα φαρμάκων και γιατρών. Λαύριο η ιστορία που αποκαλύψατε κ. Σπυρόπουλε πριν από λίγο καιρό γι’ αυτή τη μεγάλη κομπίνα, σχεδόν στη μισή χώρα. Δεν έχουμε ενημέρωση, έκλεισε κανένα φαρμακείο, διακόπηκε η συνεργασία κάποιου γιατρού ή φαρμακοποιού; Υπάρχουν κυρώσεις; Γιατί αρχίζουμε και συζητάμε ότι γίνεται μια ιστορία σαν αυτή με τον ΣΔΟΕ, πέφτουν πρόστιμα και μετά σιγά – σιγά παίρνουν το δρόμο της ρύθμισης.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Να πω ότι για αυτά τα θέματα θα ενημερωθείτε, όπως είπα τις επόμενες μέρες, υπάρχουν στοιχεία και για γιατρούς του ΙΚΑ και για γιατρούς άλλων ταμείων, υπάρχουν και άλλα φαρμακεία πέρα από εκείνα που ελέγχθηκαν στο Λαύριο, για όλα αυτά θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς τις επόμενες μέρες και θα σας δώσουμε στοιχεία για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό το χώρο.

Α. ΔΡΕΤΤΑ: Εγώ μπορώ να σας πω συμπληρωματικά μερικά στοιχεία που είναι τα εξής: Σε ότι αφορά τα στοιχεία του κ. Βουδούρη αφορά 15 περίπου γιατρούς που τους βρήκαμε μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση να υπερσυνταγογραφούν με πάνω από 150.000,00 € το μήνα.

Αυτό το έχουμε βρει από τον περασμένο μήνα, αλλά θέλαμε να κάνουμε τις ταυτοποιήσεις και με τις χειρόγραφες συνταγές, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις προχθές. Οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι η λύση της σύμβασης των γιατρών αυτών, η κλήση σε απολογία, η λύση της σύμβασης αν αποδειχθεί ότι πράγματι είχαν βάση αυτά τα ευρήματα που είχαμε από το σύστημα και η παραπομπή στον Εισαγγελέα.

Αυτό όμως είναι μία διαδικασία που έχει ορισμένες ανακριτικές πλευρές εν πάση περιπτώσει και τραβάει σε μάκρος. Το λέω αυτό για να σας απαντήσω αμέσως στη συνέχεια για το θέμα του Λαυρίου. Στο θέμα των πηγαδιών του Λαυρίου έχει ταυτοποιηθεί ένα πολύ συγκεκριμένο φαρμακείο στο Λαύριο, έχει λυθεί η σύμβαση με τα ασφαλιστικά ταμεία και ο συγκεκριμένος φαρμακοποιός έχει χρησιμοποιήσει το μέτρο της αναστολής, πρέπει να περάσει περίπου ένας μήνας προκειμένου να έχουμε τελικές καταλήξεις, η λύση της σύμβασης του συγκεκριμένου φαρμακείου με τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν νομίζω ότι ρωτήσατε κάτι άλλο. Για το άλλο θα σας πει ο κ. Σπυρόπουλος για την ιστορία.

Λ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα του Ηρακλείου με ρωτάτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ρωτάω για Καβάλα, Χρυσούπολη, Ξάνθη, τους εργολάβους.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Να παρακαλέσω σε κάτι; Γι’ αυτό το θέμα είπε η κα Δρέττα σε σχέση με τον ΟΑΕΕ, δεν είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το εξαντλήσουμε σήμερα. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία, ξέρετε υπάρχουν θέματα τέτοια σε εξέλιξη, θυμάστε και το θέμα το μεγάλο με τα ένσημα, υπάρχουν σε εξέλιξη. Για όλα αυτά υπάρχουν στοιχεία και θα σας καλέσουμε να σας ενημερώσουμε ίσως και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε, τι ακριβώς θα γίνει με τις Μονάδες υγείας του ΙΚΑ, πέρα από τους γιατρούς υπάρχουν και εργαστήρια, με όλο αυτό το σύστημα τι ακριβώς θα γίνει; Και στο μέλλον θα προσλαμβάνονται γιατροί, μόνιμοι γιατροί στο ΙΚΑ, στις υπηρεσίες αυτές και το προσωπικό βέβαια; Έχει ακουστεί, ότι κάποιες απ’ αυτές θα καταργηθούν κιόλας, τι ακριβώς σχεδιάζετε;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν έχουμε στο νόμο τίποτα άλλο γι’ αυτό το κομμάτι που αφορά το προσωπικό, πέρα από εκείνο που νομίζω ότι ήταν εντελώς απαραίτητο να τεθεί και λέει, ότι το Διοικητικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ. προσωπικό και όλοι, ακόμη και οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή που υπηρετούν στους χώρους αυτούς μεταφέρονται με την ίδια εργασιακή σχέση στον ΕΟΠΥ.

Από εκεί και μετά όλα τα θέματα που αφορούν όπως είπαμε το νέο Υγειονομικό Χάρτη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ένα θέμα το οποίο είναι της επόμενης μέρας, δηλαδή από σήμερα για να δούμε ακριβώς πώς διαμορφώνονται, πώς αξιοποιούνται, δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να συρρικνώσουμε τις μονάδες του ΙΚΑ, το αντίθετο είναι να τις θέσουμε σε μία καλύτερη λειτουργία.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μήπως είναι καλύτερα να πούμε αρκετά πράγματα, είμαστε και 10 άνθρωποι εδώ, εκτός τραπεζιού;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρθηκε νωρίτερα ότι πρόκειται στον ΕΟΠΥ να ενταχθούν και κάποιοι άλλοι φορείς στη συνέχεια. Θέλω να μας πείτε …

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν μας το ζητήσουν.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Προβλέπει ο νόμος ότι εάν και εφ’ όσον …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς αν έχετε στο μυαλό σας ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Για τα Κέντρα Υγείας πώς θα μπορέσουν να ενταχθούν σ’ αυτό το δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας …

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Δεν είναι θέμα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ολοκληρώσω λίγο την ερώτησή μου αν θέλετε;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ναι – ναι, συγνώμη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει κάποιες πλευρές. Θα ήθελα να μας πείτε επίσης, γιατί αναφερθήκατε και στη σχέση του ΕΟΠΥ με δήμους, περιφέρειες, πώς ακριβώς θα υπάρχει αυτή η σύνδεση με τον «Καλλικράτη» του ΕΟΠΥ; Και αν θα υπάρχει άμεση συμμετοχή των ασφαλισμένων; Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Να πω, ότι αναφέρθηκα στο ενδεχόμενο να ενταχθούν και άλλοι φορείς με την έννοια ποια; Ότι φιλοδοξούμε να έχουμε μια ποιότητα υπηρεσιών τέτοια στο συγκεκριμένο νέο φορέα, που θα αποτελέσει πρότυπο, έτσι ώστε να ενταχθούν και άλλοι που έχουν ενδεχόμενα επιφυλάξεις.

Εμείς δεν ζητήσαμε από κανέναν άλλον φορέα. Εμείς, ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε αυτό το νέο φορέα με τους τέσσερις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς που είναι στη χώρα μας.

Δεύτερον, σε σχέση με τη διάρθρωση και γενικότερα την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την οργάνωση σε περιφερειακό επίπεδο, θα ζητηθεί η γνώμη και σ’ αυτό το επίπεδο, δηλαδή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων γιατί θα χρειαστεί να παίξουν κι αυτοί έναν ρόλο όχι σε σχέση με την οργάνωση του συστήματος, αλλά σε σχέση με τη σύνδεση που μπορεί να υπάρχει με άλλες υπηρεσίες του Δήμου που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως, εργαζόμενοι και χρήστες βέβαια.

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Με τρεις εκπροσώπους συμμετέχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω τι πρόβλεψη υπάρχει για το Διοικητικό Προσωπικό. Έχει υπολογιστεί πόσους θα χρειαστεί ο Ενιαίος Οργανισμός και πόσοι υπηρετούν σήμερα στα τέσσερα Ταμεία;

Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή την ερώτηση, γιατί όλες τις προηγούμενες μέρες ασχολούμαστε με έναν κλάδο, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι, έτσι. Οι διοικητικοί υπάλληλοι, δεν είναι μόνον οι γιατροί. Είναι το παραϊατρικό προσωπικό και οι επιστήμονες οι άλλοι στο χώρο της υγείας.

Υπάρχει ένα αντικειμενικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή που έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ΙΚΑ συνυπάρχουν δύο κλάδοι. Ο κλάδος Υγείας και το Κλάδος Σύνταξης. Το προσωπικό δεν έχει διαχωριστεί, δεν έχουν διαχωριστεί σε κανένα επίπεδο οι υπηρεσίες.

Επομένως γι’ αυτό χρειάζονται και όταν λέμε ο Νέος Υγειονομικός Χάρτης για την Πρωτοβάθμια περιλαμβάνει και αυτό, δηλαδή την κατανομή του προσωπικού. Μάλιστα έχουμε προβλέψει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα στους εργαζόμενους που εξυπηρετούν και τον έναν και τον άλλον κλάδο σήμερα, θα έχουν το δικαίωμα επιλογής.

Ωστόσο ο ακριβής αριθμός που θα χρειαστεί σε κάθε περιφέρεια είναι κάτι το οποίο θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα, δηλαδή από αύριο και κυρίως αφορά το ΙΚΑ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.