Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Χαιρετισμό​ς του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ημερίδα με θέμα «Υγεία των Πνευμόνων και Κάπνισμα στην Ευρώπη» υπό την αιγίδα της ERS.

08/05/2014
 Χαιρετισμό​ς του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ημερίδα με θέμα «Υγεία των Πνευμόνων και Κάπνισμα στην Ευρώπη» υπό την αιγίδα της ERS.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 8 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στην Ημερίδα με θέμα «Υγεία των Πνευμόνων και Κάπνισμα στην Ευρώπη» υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society- ERS), σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και την Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την τιμή να είμαι σήμερα εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση –μην έχετε καμιά αμφιβολία- και φυσικά το Υπουργείο Υγείας έχουν πόλεμο με το κάπνισμα. Πάρα πολλοί πίστευαν ότι επειδή η χώρα μας είναι καπνοπαραγωγός και άρα συμφέροντα, δυστυχώς, σε αυτό τον τομέα, θα κωλυσιεργούσε ως προς την έκδοση της ευρωπαϊκής οδηγίας για το κάπνισμα.

Το αντίθετο συνέβη. Η Ελλάδα ψήφισε τα πάντα. Βοήθησε να εκδοθεί η οδηγία. Μια από τις πρώτες κινήσεις της ελληνικής Προεδρίας ήταν η έκδοσή της. Κατά συνέπεια όσοι πίστευαν ότι η Ελλάδα μπορεί για άλλους λόγους να είναι στην απέναντι πλευρά, διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Επίσης, θέλω να πω ότι όλοι γνωρίζουμε σε ποια χώρα ζούμε και τις δυσκολίες που η πατρίδα μας έχει σε αυτό τον τομέα, όμως η παρούσα Κυβέρνηση –όπως σίγουρα γνωρίζετε- και ιδιαίτερα η Υφυπουργός, κα Ζέττα Μακρή, που έχει την αρμοδιότητα, πιστεύω ότι κάνει μια προσωπική σταυροφορία στο θέμα της εφαρμογής του νόμου κατά του καπνίσματος, πολλές φορές ερχόμενη σε σύγκρουση και με τους ψηφοφόρους της, κάτι που είναι πάντα δύσκολο για έναν πολιτικό. Όμως, οι οδηγίες που έχουμε από τον Πρωθυπουργό και η προσωπική μας πεποίθηση για τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα στη δημόσια υγεία, μας κατατάσσει στους σφοδρούς πολέμιους αυτής της συνήθειας.

Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο. Έχουμε μεγάλη διαφορά από το παρελθόν. Πιστεύουμε ότι έχουμε φυσικά πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά πάντα να μας συγκρίνετε από την αφετηρία την οποία ξεκινήσαμε. Ξεκινήσαμε από πολύ ψηλότερο σημείο και συνεχώς κατεβαίνουμε ολοένα και περισσότερο. Προσδοκία μας είναι η απόλυτη εφαρμογή του νόμου και στην ελληνική επικράτεια, διότι σε μερικές περιπτώσεις και προσωπικά εξοργίζομαι όταν βλέπω ότι σε αυτό τον τομέα έχουμε μείνει πολύ πίσω, κυρίως λόγω νοοτροπίας. Πάντως όσον αφορά στο Υπουργείο Υγείας, το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει πραγματικά όλα όσα μπορούμε θεσμικά να κάνουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε ανθρώπους που σέβονται πολύ την προσπάθεια που κάνετε. Είμαστε το ίδιο στρατόπεδο. Καλούμαστε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους και στους Έλληνες πολίτες ότι πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα, γιατί το κάπνισμα σκοτώνει τους ανθρώπους και όσους καπνίζουν αλλά και όσους στέκονται γύρω τους, κάτι που δε μπορούμε να το βλέπουμε να συμβαίνει και να παραμένουμε αδρανείς».