Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζέττας Μακρή, για την τήρηση Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

15/05/2014
Απόφαση της Υφυπουργού Υγείας, κας Ζέττας Μακρή, για την τήρηση Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Αθήνα, 15 Μαΐου 2014



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Η Υφυπουργός Υγείας, κυρία Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση για την τήρηση Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, με αριθμ. πρωτ. Υ5α,β/Γ.Π.οικ.33542/15-04-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦ2Θ-Μ47), το σώμα της οποίας επισυνάπτεται.

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης, καθίσταται υποχρεωτική η ένταξη στο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν και εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2716/1999, όπως ισχύει.

Στο ανωτέρω Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή με το άρθρο 27 του Νόμου 4213/2013, καταχωρίζονται ανά Μονάδα Ψυχικής Υγείας όλα τα δεδομένα και στοιχεία που είναι αναγκαία για την εποπτεία και έλεγχό τους (υποδομές, παρεχόμενες υπηρεσίες, προσωπικό, ωφελούμενοι, στοιχεία διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης).

Η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης εντάσσεται στις δεσμεύσεις του Υπουργείου Υγείας, όπως αυτές απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας ANDOR – ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ.

Η υποχρεωτική εφαρμογή της τήρησης στοιχείων λειτουργίας σε Πληροφοριακό Σύστημα διασφαλίζει τόσο τη δυνατότητα συστηματικής και δυναμικής παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όσο και τη διαφανή κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τις εν λόγω Μονάδες. Εγγυάται δε τη διαφάνεια των διενεργούμενων διαδικασιών και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εποπτείας και ελέγχου των Μονάδων Ψυχικής Υγείας.

Απώτερος σκοπός της τήρησης Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η διαφύλαξη του ζωτικού συμφέροντος του ωφελουμένου και, γενικότερα, η προστασία της ψυχικής υγείας του πληθυσμού.