Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Εγκύκλιος της Υφυπουργού Υγείας, κα Ζέττας Μ. Μακρή για τον έλεγχο ποιότητας νερών κολύμβησης.

30/05/2014
Εγκύκλιος της Υφυπουργού Υγείας, κα  Ζέττας Μ. Μακρή για τον έλεγχο ποιότητας νερών κολύμβησης.
Γραφείο Τύπου Υφυπουργού
Αθήνα, 30-05-2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Υπογραφή εγκυκλίου για τον έλεγχο ποιότητας νερών κολύμβησης και έκδοσης αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας θαλάσσιων υδάτων.
Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε εγκύκλιο της Δ/νσης Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής Περιβάλλοντος, για έλεγχο της ποιότητας νερών κολύμβησης και έκδοση σχετικών αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας θαλάσσιων υδάτων, στο πλαίσιο της ανάγκης λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης και την προστασία της Δημόσιας Υγείας γενικότερα, ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου.
Η εγκύκλιος απευθύνεται στις αρμόδιες Υπηρεσίες Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τις εξής επισημάνσεις:
  • να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η εφαρμογή του προγράμματος συστηματικών δειγματοληπτικών ελέγχων των νερών κολύμβησης, με τελικό στόχο την έκδοση των σχετικών Περιφερειακών Αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας των νερών κολύμβησης.
  • να ενταχθεί το προαναφερόμενο πρόγραμμα στους ευρύτερους σχεδιασμούς των υπηρεσιών τους, ώστε να υπάρχουν εγκαίρως αξιόπιστα αποτελέσματα επί ικανού αριθμού δειγμάτων σε συνδυασμό με παράλληλες ενέργειες που τυχόν γίνονται από άλλους φορείς.
  • οι δειγματοληψίες να πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους
Επίσης για την απρόσκοπτη υλοποίηση της εφαρμογής του προγράμματος των δειγματοληψιών ζητείται από τους Περιφερειάρχες να συντονίσουν τις ενέργειες ων συναρμόδιων υπηρεσιών.Τέλος, απαιτείται η συγκέντρωση στη Δ/νση Υγειονομικής Μηχανικής και Υγιεινής περιβάλλοντος του Υπουργείου των σχετικών Περιφερειακών Αποφάσεων χαρακτηρισμού καταλληλότητας των νερών κολύμβησης που θα εκδοθούν, για η διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας της επικράτειας.