Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2024

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, σε συνέδριο του ΚΕΘΕΑ.

04/06/2014
Χαιρετισμός της Υφυπουργού Υγείας, κ. Ζέττας Μακρή, σε συνέδριο του ΚΕΘΕΑ.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μακρή, πραγματοποίησε σήμερα τον εναρκτήριο χαιρετισμό σε συνέδριο του ΚΕΘΕΑ με θέμα «Προχωρώ και Επιχειρώ. Απεξάρτηση και Επιχειρηματικότητα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα ως Υφυπουργό Υγείας αρμόδια για θέματα ναρκωτικών να χαιρετίζω την έναρξη του συνεδρίου για την Απεξάρτηση και την Επιχειρηματικότητα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας σημαντικής προσπάθειας που θεωρώ ότι αξίζει την προσοχή και το έπαινο όλων μας, για τρεις κυρίως λόγους:

Καταρχήν για την καινοτομία της σύλληψης. Πρώτη φορά στη χώρα μας, εξ όσων γνωρίζω, συμπράττουν στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης μιας ευάλωτης ομάδας, όπως οι πρώην χρήστες ουσιών, τόσο οι εξειδικευμένοι φορείς κοινωνικής φροντίδας -εν προκειμένω οι αναγνωρισμένοι φορείς θεραπείας-όσο και οι κοινωνικοί εταίροι από το χώρο της εργασίας και των επιχειρήσεων. ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ, ΟΚΑΝΑ, ΓΕΣΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ ένωσαν τις δυνάμεις, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, και αναζήτησαν κοινή γλώσσα και τρόπους δράσης για να προάγουν την ένταξη των απεξαρτημένων στην αγορά εργασίας, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τέτοιους είδους εγχειρήματα. Το ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για την ευρύτητα συνεργασιών και συμπράξεων που απαιτείται όταν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα κοινωνικά ζητήματα.

Δεύτερον, γιατί ο στόχος της σύμπραξης αγγίζει την καρδιά των προσπαθειών για μείωση της ζήτησης, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την απεξάρτηση και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει μέτρα και στρατηγικές που δεν αποσκοπούν απλώς στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης ή μόνο στη διακοπή της, αλλά επικεντρώνονται στην πολύπλευρη, ολιστική στήριξη των ατόμων, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αυτόνομης και απρόσκοπτής συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση, ο επαγγελματικός προσανατολισμό και η στήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας αποτελούν θεμελιώδεις άξονες αυτής της προσέγγισης.

Και τέλος, για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας. Με ιδιαίτερη χαρά μαθαίνω ότι οι δύο πρώτες επιχειρήσεις από ωφελούμενους του προγράμματος είναι ήδη γεγονός, ότι άλλες δέκα περίπου ατομικές ή κοινωνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα σκαριά, ενώ περισσότερα από 40 άτομα βρήκαν θέσεις εργασίας, μέχρις στιγμής, κυρίως στο χώρο της εστίασης, των πωλήσεων, των τουριστικών επαγγελμάτων και της γραφιστικής.

Τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αποτελούν προτεραιότητα για έξοδο από την κρίση και την είσοδό μας σε μια νέα φάση ανάπτυξης και ευημερίας. Το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ έβαλε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια αυτή, αξιοποιώντας αποτελεσματικά κοινοτικούς πόρους αλλά και τις δυνατότητες που ενυπάρχουν στη ελληνική κοινωνία, ακόμα και σε περιόδους με πολλές αντιξοότητες όπως αυτή που διανύουμε.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συμπράττοντες του ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την πρωτοβουλία και το έργο τους, ιδιαίτερα το ΚΕΘΕΑ ως συντονιστή αλλά και οργανωτή του συνεδρίου, και να σας διαβεβαιώσω ότι ως χαράσσοντες την πολιτική αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διαπιστώσεις, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις σας από το πρόγραμμα, ώστε να τις αξιοποιήσουμε στην προσπάθεια ανάπτυξης συνεκτικών, τεκμηριωμένων και ολοκληρωμένων πολιτικών απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης».