Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο Συνέδριο Pharma & Health.

02/07/2014
Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, στο Συνέδριο Pharma & Health.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 2 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά την έναρξη του ετήσιου Συνέδριου “Pharma & Health”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Βορίδης ανέφερε:

«Περνάμε μία περίοδο, ειδικά στο χώρο της υγείας, η οποία είναι εξαιρετικά απαιτητική και έχει μεγάλες προκλήσεις. Όλοι μου λένε, ότι έχω αναλάβει ένα πολύ βαρύ και δύσκολο φορτίο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει και μεγάλη ένταση και μεγάλη οξύτητα και μεγάλες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και ελπίζω θα τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Σε αυτή τη προσπάθεια νομίζω ότι ένα πράγμα δεν πρέπει να χάνουμε όλοι από τα μάτια μας, ότι το κέντρο της προσπάθειας είναι ο ασθενής.

Ο ασθενής ο οποίος έχει μία εύλογη και δίκαιη απαίτηση για υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα, στον ασθενή θα πρέπει κανείς να δει και την ιδιότητα του φορολογουμένου και επομένως, εδώ υπάρχει μία εύλογη απαίτηση για τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα των χρημάτων των φορολογουμένων στο χώρο της υγείας.

Αυτή η δεύτερη απαίτηση γίνεται ακόμα πιο έντονη και πιο κρίσιμη, και πιο απαιτητική, όταν ζούμε μέσα σε καθεστώς δημοσιονομικών περιορισμών.

Παρά τις δυσκολίες, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μεγάλες προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Προσπάθειες οι οποίες θα ήταν αδιανόητες 3 χρόνια πριν. Παρεμβάσεις οι οποίες μεταμορφώνουν ουσιαστικά το πεδίο και διαμορφώνουν μία νέα πραγματικότητα, που αν εξελιχθεί στη σωστή κατεύθυνση, θα δώσει σε όλους μας τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Η μεταρρύθμιση στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη και προφανώς, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που θέλουμε να φτάσει. Έχει μπροστά της μία πολύ σημαντική δευτερογενή νομοθεσία που απαιτεί περίπου 49 υπουργικές αποφάσεις - όπως προβλέπει ο νόμος- για την ολοκλήρωσή της.

Αλλά είναι μία διαδικασία που ξεκίνησε, που ευελπιστούμε ότι δεν θα ανακοπεί και που όταν τελειώσει, θα έχουμε δημιουργήσει αυτό το οποίο νομίζω ότι όλοι θέλουμε: μία πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η οποία θα παίζει πραγματικά το ρόλο της.

Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να τη στηρίξουμε και εμείς.

Έχουν γίνει παρεμβάσεις και στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας , όπως στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού του κόστους. Και εκεί υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις.

Άκουσα και ακούω κριτικές για το σύστημα προμηθειών. Αλλά και το σύστημα προμηθειών είναι ήδη σε καλύτερη κατάσταση από αυτό το οποίο είχαμε πριν από πέντε χρόνια.

Έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα. Αύριο θα υπογράψω μία υπουργική απόφαση με την οποία θα γίνεται επιλογή στο σύστημα προμηθειών και θα βελτιώνει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον.

Πρέπει να γίνουν περισσότερα στα νοσοκομεία, στο ζήτημα της διαχείρισης των προμηθειών και των υλικών τους. Ήδη, είναι σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα, σε ένα νοσοκομείο, προκειμένου να βρούμε τον τρόπο βελτίωσης.

Είναι σε εξέλιξη και συζητήσεις για άλλου τύπου παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των ποσών στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας.

Θα θέλαμε όλα αυτά να πάνε πιο γρήγορα. Εδώ, δεν ξεκινάμε από το μηδέν, υπό την έννοια ότι η χώρα έχει μία συγκεκριμένη δημόσια διοίκηση, είναι συγκεκριμένα τα στελέχη της, είναι συγκεκριμένο το δυναμικό της και είναι και συγκεκριμένες οι δυνατότητες που έχει αυτή η υποδομή.

Αισθάνομαι, ειδικά στην παρούσα φάση, ότι αδικούμε τους εαυτούς μας. Έχουμε γίνει, νομίζω, υπερβολικά αυστηροί με τους εαυτούς μας, από ένα σημείο και μετά.

Η χώρα, οι άνθρωποί της και η διοίκησή της, έχουν κάνει τεράστια άλματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε αντεπεξέλθει σε μία μεταρρυθμιστική ροή στην οποία καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει αντεπεξέλθει. Και για αυτό μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

Δεν το λέω για να χαλαρώσουμε, το λέω όμως για να έχουμε αυτοπεποίθηση και θάρρος και κουράγιο και να αναγνωρίζουμε ότι κάνουμε πράγματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά, είναι πολύ δύσκολα και τα κάνουμε συγκριτικά γρήγορα. Είναι εύλογη η απαίτηση να τα κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα καλύτερα, αλλά ήδη έχει γίνει μία σημαντική διαδρομή.

Από την πλευρά μας, οι δύο βασικές αρχές οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν το κέντρο της στρατηγικής μας για την υγεία είναι πρώτον, το σταθερό και διαρκές ζητούμενο για την υψηλή παροχή υπηρεσιών υγείας στον ασθενή, και δεύτερον, ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων και επομένως η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας.

Νομίζω ότι σε αυτή την αίθουσα είμαστε όλοι σύμφωνοι στη χάραξη αυτής της στρατηγικής, τηρώντας αυτές τις δύο βασικές αρχές. Και είμαι βέβαιος ότι στο συνέδριό σας η κατεύθυνσή σας, ο προβληματισμός μας, η γόνιμη κριτική σας, οι εποικοδομητικές σκέψεις σας θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να συνεχίσουμε τη μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».