Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2025

Συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα ελέγχου των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.

07/10/2014
Συνέντευξη Τύπου για το πόρισμα ελέγχου των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ανακοίνωση πορίσματος ελέγχου Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.

«Η συνέχεια του Κράτους και η υποχρέωση των αξιωματούχων του προς όφελος του Έλληνα πολίτη», είναι το κυρίαρχο μήνυμα της σημερινής Συνέντευξης Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε, με αφορμή την παρουσίαση του πορίσματος του ελέγχου των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών, από την κοινή παρουσία των όλων των διατελεσάντων Υπουργών Υγείας οι οποίοι είχαν εμπλοκή στο εν λόγω θέμα.

Αναλυτικά στην Συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω,

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Να σας ευχαριστήσω όλους για τη παρουσία σας εδώ και κυρίως τους συναδέλφους μου με την ιδιότητα που παρίστανται, δηλαδή των πρώην Υπουργών Υγείας. Γιατί; Διότι θεωρήσαμε ότι είναι σκόπιμο να σας ενημερώσουμε από κοινού για κάτι το οποίο είναι μία πολύ σημαντική θεσμική κατάκτηση.

Είναι προϊόν μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η οποία είναι συλλογική και διήρκεσε -με μεταβολές κυβερνήσεων στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας- και η οποία έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα σας παρουσιάσω τώρα εν συντομία, προτού δώσω το λόγο στους συναδέλφους μου.

Όπως ξέρετε, το 2013 οι χρεώσεις οι οποίες έχουν γίνει από τις ιδιωτικές κλινικές, έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Το πόρισμα του ελέγχου αυτού μου παρεδόθη και θα είναι στη διάθεσή σας. Συνοπτικά όμως σας παρουσιάζω τα βασικά του στοιχεία.

Ο έλεγχος παρεδόθη στις 30/9/2014. Αφορά τις χρεώσεις για υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης. Έχει καλύψει ποσοστό 91% του συνόλου των χρεώσεων. Το υπολειπόμενο ποσοστό μέχρι την ολοκλήρωση του 100% του ελέγχου της κλειστής περίθαλψης των γενικών κλινικών, αντιπροσωπεύει παρόχους που είτε δεν τήρησαν εγκαίρως τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα για αυτούς ο έλεγχος να έχει ξεκινήσει σε 2ο χρόνο, δεν συνεβλήθησαν δηλαδή εγκαίρως. Άρα έχει μία μικρή καθυστέρηση αυτό.

Αφορά, επίσης, την προσαρμογή των ευρημάτων του ελέγχου με βάση προσφάτως συγκεκριμένες διαδικασίες εκκαθάρισης, όπου αυτό ήταν απαραίτητο, καθώς και παρόχους για τους οποίους δεν είναι διαθέσιμες οι συγκεκριμένες έντυπες υποβολές.

Υπολείπεται λοιπόν ένα 9%, το οποίο εκτιμάμε όμως ότι θα έχει και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή στον επόμενο μήνα.

Απλώς ανοίγω μία παρένθεση εδώ: υπάρχει επίσης μία δέσμευση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών μέχρι τις 30/10/2014 να έχουν ολοκληρώσει και τον έλεγχο των χρεώσεων στα διαγνωστικά).

Τώρα, ο έλεγχος αυτός έγινε με εκτεταμένη ανάλυση 444.041 περιστατικών κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές. Το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν, αυτά είναι περιστατικά στα οποία αναφέρθηκα, όχι παραστατικά. Είναι περιστατικά νοσηλείας. Κλειστής περίθαλψης, τονίζω.

Το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν ανέρχεται στο ποσό των 286.016.549,66 ευρώ. Μετά από τους σχετικούς συμψηφισμούς, τελικώς το συνολικό ποσό των προτεινομένων περικοπών, σε αυτό το ανωτέρω ποσό, σε αυτή την κατηγορία των παρόχων για την κλειστή περίθαλψη, ανέρχεται σε 36.388.938,93 ευρώ.

Επιπλέον των ως άνω προτεινομένων περικοπών, εντοπίστηκαν κατηγορίες δαπανών που χρεώθηκαν από τους παρόχους στον ΕΟΠΥΥ οι οποίες είτε δεν είναι συμβατές με τον ΕΚΠΥ, είτε αντιβαίνουν προφανείς κανόνες δεοντολογίας, είτε είναι εξόφθαλμα ασύμβατες με τα αντίστοιχα ιατρικά στοιχεία που αφορούν στα ίδια περιστατικά.

Οι επιπλέον αυτές δαπάνες αφορούν ένα ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει 36.388.000 και 5 εκατομμύρια συνολικά ένα ποσό 41.388.000 συν τα υπόλοιπα.

Τέτοιες κατηγορίες δαπανών αυτής της κατηγορίας των 5 εκατομμυρίων οι οποίες είναι οι κατ’ εξοχήν επιλήψιμες, οι άλλες θα περικοπούν αλλά αποτελούν διαφορές στις συναλλαγές, διαφορές, θα τις έλεγα -μιλώντας νομικά- αστικού χαρακτήρα. Τα 5 εκατομμύρια είναι διαφορές οι οποίες έχουν στοιχεία, ας το πω, παραβατικής συμπεριφοράς έτσι όπως περιγράφηκαν.

Ενδεικτικά αναφέρω: παράλληλες νοσηλείες σε διαφορετικά νοσοκομεία κατά την ίδια χρονική περίοδο για τον ίδιο ασφαλισμένο. Παράλληλα υποβληθείσες χρεώσεις για διαγνωστικές εξετάσεις ή λοιπές ιατρικές πράξεις μέσω ανοιχτής περίθαλψης κατά την περίοδο νοσηλείας του ασφαλισμένου είτε από το ίδιο το νοσηλευτικό ίδρυμα, είτε από άλλο πάροχο εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Ήταν δηλαδή στο νοσοκομείο και χρέωναν και έξω.

Νοσηλείες αρρένων ασφαλισμένων για γυναικολογικά νοσήματα και το αντίθετο. Νοσηλείες ενηλίκων σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης νεογνών. Νοσηλείες με εγκυμοσύνη, τοκετό, λοχεία για άρρενες και θήλεις κάτω των 10 ετών ή άνω των 60. Και άλλες περιπτώσεις εμφανούς ανακολουθίας των ιατρικών χαρακτηριστικών των περιστατικών.

Εντοπίστηκαν περιπτώσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων όπου σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του eΔΑΠΥ, οι εμφανιζόμενες ως πραγματοποιηθείσες συνολικές ημέρες νοσηλείας των ασφαλισμένων για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ξεπερνούν τον μέγιστο αριθμό ημερών νοσηλείας που μπορούν να καλύψουν οι δηλωμένες αναπτυγμένες κλίνες του νοσηλευτηρίου.

Τι ακολουθεί μετά ταύτα, από το σημείο εδώ και μετά. Αυτό, λοιπόν, είναι η απεικόνιση του ελέγχου. Από εδώ και πέρα θα παραληφθούν εξατομικευμένα πια ανά πάροχο αυτές οι εκθέσεις, θα εξεταστούν προκειμένου να γίνουν οι περικοπές στους λογαριασμούς των παρόχων και εκεί όπου συντρέχουν οι άλλες περιπτώσεις, αυτές που σας ανέφερα, προφανώς θα εργαστεί η νομική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να διαβιβάσει τους φακέλους στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν τα νόμιμα, οι νόμιμες διώξεις εάν κριθεί και προς διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων.

Σε περίπτωση διακριβώσεως υπάρξεως τέτοιων αξιοποίνων πράξεων, είναι προφανές ότι εκτός από το αυτονόητο της περικοπής της χρεώσεως θα υπάρξουν πρόσθετα διοικητικά μέτρα, το ελάχιστο των οποίων θα είναι η διακοπή της συμβάσεως με τον ΕΟΠΥΥ.

Λοιπόν, αυτά προς ενημέρωσή σας και θα μου επιτρέψετε, αν χρειαστεί, να επανέλθω.

Να κλείσω όμως, σχολιάζοντας ότι εγώ είχα την τύχη να ολοκληρώσω, αν θέλετε, αυτή τη διαδικασία ελέγχου, τα πορίσματα της οποίας είναι σημαντικά, βελτιώνουν και προστατεύουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αλλά είναι προφανές ότι αυτό αποτελεί μια προσπάθεια και έναν καρπό που οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στους προκατόχους μου και νομίζω κατά σειράν αρχαιότητος, υπό την έννοια όχι της ηλικίας, αλλά της χρονικής διαδοχής, να δώσω τον λόγο πρώτα στον κ. Λοβέρδο.

Κος ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Υπουργό τον κ. Βορίδη, τον συνάδελφο, για την ευγενική του πολιτική χειρονομία να προσκαλέσει σήμερα εδώ στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα αυτό το πολύ σοβαρό εμένα, τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Γεωργιάδη, δηλαδή τους τέσσερις με τον ίδιο μαζί διαδοχικούς Υπουργούς Υγείας τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Πράγματι, κυρίες και κύριοι, επειδή γνωριζόμαστε από δύσκολους καιρούς, σε αυτή την αίθουσα εδώ, το 2010, στα τέλη του 2010, αποφασίσαμε την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Και μας λέγανε παλιότεροι αν έχουμε υπόψη μας τι πάμε να κάνουμε.

Ενοποιήσαμε τα ταμεία ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολλών ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, κάτι που είχε ξεκινήσει από το 1972 επί χούντας και απελύθη πάραυτα ο τότε Υπουργός Υγείας, επειδή το είχε διανοηθεί.

Έκτοτε, όλα τα δημοκρατικά κόμματα το έβαζαν πρώτο στα προγράμματά τους, μα όταν γίνονταν κυβέρνηση, εγκατέλειπαν τον στόχο από τον φόβο του πολιτικού κόστους. Ένας στόχος που αφορούσε, επαναλαμβάνω, όλο τον δημοκρατικό κόσμο, όλα τα δημοκρατικά κόμματα που κυβέρνησαν. Ως αντιπολίτευση το υποστήριζαν, ως κυβέρνηση το έχαναν.

Εμείς το κάναμε. Και αυτό έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν οι πρώτες περικοπές και αυτό έδωσε τη δυνατότητα κάθε Υπουργός στη συνέχεια να βάζει τη δική του καθοριστική συμβολή -θα τα πουν οι ίδιοι- για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα που και στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη θα είναι κατά το δυνατόν εξορθολογισμένο.

Έχοντας θεώρηση, όχι βέβαια των δαπανών στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο ΕΣΥ, αλλά έχοντας θεώρηση της πορείας κατανάλωσης των φαρμάκων σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, και έχοντας σήμερα υπόψη από την έρευνα αυτή την οποία μας παρουσίασε ο Υπουργός και τον περιορισμό της δαπάνης, της κάλπικης δαπάνης, της αχρείαστης δαπάνης από τον χώρο της ιδιωτικής υγείας, σας θυμίζω τι γινότανε κατά καιρούς εδώ από αυτούς, σας θυμίζω τους προπηλακισμούς, τους ξυλοδαρμούς των μελών του γραφείου μου, την κατάληψη του γραφείου μου, το σπάσιμο του γραφείου μου. Σας τα θυμίζω αυτά, αυτούς τους κυρίους.

Ήρθε η ώρα λοιπόν, μέσα από αυτή την πορεία εξορθολογισμού όλες οι δαπάνες να συγκρατούνται και να είναι σε ανθρώπινα επίπεδα, σε ευρωπαϊκά επίπεδα, κατά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Και πάλι ευχαριστώ τον κ. Βορίδη που διοργάνωσε τη σημερινή συνέντευξη, που θυμήθηκε τη συμβολή και του Άδωνη και του Ανδρέα και τη δική μου. Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ.

Κος ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ:

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Υπουργό, φίλο και συνάδελφο τον κύριο Βορίδη, για την ευγενική του πρόσκληση να είμαστε σήμερα μαζί του, οι προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας των τελευταίων κυβερνήσεων και θεωρώ ότι η παρουσία μας εδώ χάριν της προσκλήσεώς του, έχει μία ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ότι με 4 διαφορετικούς Υπουργούς Υγείας συνεχίζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων με συνέπεια και με πίστη ότι αυτό ωφελεί τη κοινωνία, ωφελεί τη πατρίδα.

Πιστέψαμε από την αρχή στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, όπως τις ξεκίνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στη συνέχεια και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, προσδιορίσαμε τα μέτρα πολιτικής τα οποία ήτανε αναγκαία και χαίρομαι για το γεγονός ότι υπάρχει συνέχεια σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής.

Νομίζω ότι μετά από τέσσερις δεκαετίες Δημοκρατίας στη χώρα μας, αποτελεί μία απόδειξη ωρίμανσης της δημόσιας ζωής της χώρας, ότι μπορούμε να συζητάμε για τη συνέχεια μιας πολιτικής σήμερα στη χώρα.

Πολύ σύντομα θα αναφερθώ και στις ανακοινώσεις του κυρίου Υπουργού, διότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος και εγώ και εν συνεχεία ο Άδωνις Γεωργιάδης και τώρα ο Μάκης Βορίδης, θέσαμε ως πρωταρχικό μας στόχο την προστασία του δημοσίου χρήματος και τη διαφάνεια σε μία εποχή στην οποία δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία υπό το βάρος της δυσμενούς κρίσης και συγκρουστήκαμε με κατεστημένες λογικές, σε κατεστημένα συμφέροντα, ο καθένας στη δική του χρονική περίοδο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι με πολιτικό θάρρος, με τόλμη, με αποφασιστικότητα φτάσαμε στις σημερινές ανακοινώσεις, οι οποίες δεν είναι οι μόνες που αφορούν το χώρο της υγείας, καθώς και σε άλλους τομείς έχουνε επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα.

Η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση υλοποιήθηκε και χάριν αυτής μπορεί σήμερα να γίνεται αυτός ο έλεγχος. Θέλω μόνο να σημειώσω, ότι οι κυρίες και οι κύριοι οι οποίοι εκπροσωπείτε τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας της χώρας μας, γνωρίζατε ότι τα προηγούμενα χρόνια όλοι οι Υπουργοί ήμασταν αντιμέτωποι με το θέαμα όπου κιβώτια και σάκοι έφταναν στα ταμεία για να εξοφληθούν και να πιέζονται οι υπάλληλοι να ανταποκριθούν σε ένα έργο το οποίο στο τέλος αδυνατούσαν να εκπληρώσουν.

Αυτό λοιπόν άλλαξε με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και με το αποτέλεσμα το οποίο παρουσίασε ο κύριος Υπουργός. Και τέλος, θέλω να επιμείνω κύριε Υπουργέ, στη συνέχεια του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, όπως έχει σχεδιαστεί και εκδίδονται τα πορίσματα από τις Επιτροπές που δούλεψαν κοντά σε όλους μας, Έλληνες και ξένους τεχνοκράτες και να προχωρήσουμε ακόμα σε βήματα, όπως του ελέγχου και των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και της αυτοτέλειας των νοσοκομείων σε ότι αφορά τη διαχείριση υποθέσεων, που θα αποβεί μόνο προς όφελος των οικονομικών του Υπουργείου Υγείας.

Για μία ακόμη φορά κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ. Αγαπητέ φίλε Υπουργέ, και να ευχαριστήσω από καρδιάς και τον προκάτοχο σε εμένα Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, για την συμμαχία στο πεδίο των αξιών, την οποία ιδρύσαμε και συνεχίζει και ο κύριος Βορίδης. Αξίες για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του τομέα της υγείας, με σεβασμό στον άνθρωπο και στη κοινωνία.

Σας ευχαριστώ.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό που βλέπετε σήμερα είναι το καλό παράδειγμα του ποια Ελλάδα θέλουμε. Υπουργοί από διαφορετικές Κυβερνήσεις και από διαφορετικά κόμματα είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε από κοινού το αποτέλεσμα μίας συλλογικής και διαχρονικής προσπάθειας γιατί το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν λίγο σεμνός. Δεν συνέβαλλε μόνο με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, συνέβαλλε επειδή επί των ημερών του νομοθετήθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα, και δόθηκε στον τότε ΟΠΑΔ και στον κύριο Κυριάκο Σουλιώτη, να κάνει σύμβαση με ιδιωτική ελεγκτική εταιρεία και να ελέγξει τις δαπάνες που υποβάλλανε τότε στον ΟΠΑΔ.

Το αποτέλεσμα εκείνης της αποφάσεως επί υπουργίας Λοβέρδου και επί προεδρίας στον ΟΠΑΔ του κυρίου Σουλιώτη, ήταν ο ΟΠΑΔ με περίπου 58.000 ευρώ κόστος να γλιτώσει περίπου 5 εκατομμύρια από δαπάνες.

Δεν είναι τυχαία τα νούμερα, τα λέω γιατί θέλω να σας βάλω λίγο σε μία ευρύτερη συλλογιστική. Εάν στα 280 εκατομμύρια υποβληθεισών δαπανών για την κλειστή νοσηλεία του 2013 είχαμε περίπου το 20% δαπάνες οι οποίες ήταν αχρεωστήτως χρεωθείσες, σε ποια χρονιά; Σε ποια χρονιά; Σε μία χρονιά που όλοι ξέρανε ότι υπήρχε το claw back, σε μια χρονιά που όλοι ξέρανε ότι υπήρχαν ηλεκτρονικές υποβολές, σε μία χρονιά που όλοι ήξεραν ότι ο προϋπολογισμός ήταν πολύ χαμηλότερος.

Μπορούμε να φανταστούμε τι συνέβαινε στα προηγούμενα χρόνια με πολλά διαφορετικά ταμεία, χωρίς claw back και χωρίς τη δυνατότητα πραγματικού ελέγχου;

Εγώ πάντα είχα απορία ως επιχειρηματίας: πώς οι άνθρωποι αυτοί, που είναι ιδιώτες πάροχοι του συστήματος υγείας σε διάφορες μορφές, δέχονται να πληρώνονται κάθε 3, 4, 5 χρόνια και μάλιστα με ένα κούρεμα των σχετικών τους δαπανών.

Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: γιατί έκλεβαν κανονικά το κράτος. Όχι όλοι προφανώς, αλλά πολλοί εξ αυτών. Έκλεβαν δηλαδή εμάς.

Αυτό το εργαλείο το οποίο παρουσίασε σήμερα ο κύριος Βορίδης, ο κύριος Υπουργός, τον οποίο θερμά και εγώ ευχαριστώ, ο Μάκης δηλαδή γιατί είμαστε και φίλοι, μην λέμε τώρα τα τυπικά. Και θέλω πραγματικά να τον ευχαριστήσω γιατί. Γιατί, ξέρετε, όταν γίνεται ένας ανασχηματισμός το πρώτο που σκέφτεσαι είναι αν ο επόμενος θα γκρεμίσει αυτό που πήγες να κάνεις.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι η συνέχεια της απόπειρας των ιδιωτικών ελέγχων συνεχίστηκε επί υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέντζου και Μάριου Σαλμά όταν έγινε το πρώτο σχέδιο της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Πρέπει να πω ότι όταν φτάσαμε εμείς με το Υφυπουργό μου, με τον Αντώνη το Μπέζα, και αφού είχαμε στα χέρια μας όλο το μοντέλο του ΟΠΑΔ και είχα συνεργασία με τον Κυριάκο Σουλιώτη, αλλά πρέπει να το πω και αυτό γιατί θέλω να είμαι πάντα ακριβής, και μετά από επίμονο αίτημα του συλλόγου των μεγάλων κλινικών, ο οποίος ήταν πολύ υπέρ της θεσμοθέτησης των ιδιωτικών ελέγχων, αποφασίσαμε να το θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα, να το διαπραγματευτούμε με την τρόικα ώστε να μπει οριστικά στο μνημόνιο και να μπουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να είναι υποχρεωμένη η διοίκηση να ακολουθήσει αυτή την πορεία. .

Είμαι πεπεισμένος ότι τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις εάν συνεχιστούν, όχι βεβαίως γιατί μας τις ζητούν οι δανειστές μας αλλά γιατί θέλουμε να νοικοκυρέψουμε το σπίτι μας, θα έχουν εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα για τον Έλληνα φορολογούμενο και τον Έλληνα ασφαλισμένο διότι με λιγότερα χρήματα θα απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Και θέλω να υπενθυμίσω ότι σε όλη αυτή την πορεία θεσμοθέτησης και νομοθέτησης αυτών των ελέγχων αλλά και υλοποιήσεώς τους η Κυβέρνηση δεν βρήκε στην Βουλή ούτε ένα σύμμαχο. Όλα τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως και ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση πολέμησαν σκληρά αυτόν τον νόμο και αυτή την πρωτοβουλία, με κατηγορίες του τύπου ότι παραδίδουμε την υγεία στους ιδιώτες.

Ενώ στην ουσία αυτό που κάναμε ήταν ακριβώς το ανάποδο. Ξεκαθαρίζαμε το πόσο έκλεβαν οι ιδιώτες από τον έλληνα φορολογούμενο. Ούτε αυτό δεν μπόρεσε να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω τον κ. Βορίδη. Είναι μέρα μεγάλης περηφάνιας και για μένα και για τον Αντώνη τον Μπέζα -Αντώνη, μιλάω και εξ ονόματός σου, επειδή είναι σε επίπεδο υπουργικό η συνέντευξη Τύπου, αλλά μαζί το κάναμε, δεν υπάρχει ζήτημα, εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και σαφής- και είναι μέρα περηφάνιας, αγαπητέ Υπουργέ, διότι σήμερα βλέπουμε τους γλυκείς καρπούς μιας πικρής προσπάθειας.

Αλλά θα ήθελα ενθέρμως να υποστηρίξω πια αυτό το εργαλείο, το οποίο το είδαμε να λειτουργεί πιλοτικά στην πραγματικότητα σε έναν χώρο, στην κλειστή νοσηλεία, και θα δούμε σε λίγο τα αποτελέσματά του και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Τώρα που ξέρουμε πώς λειτουργεί και τώρα που ξέρουμε τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει, να το αξιοποιήσει το κράτος προς διάφορες κατευθύνσεις.

Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι είναι μια μέρα σημαντική, είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι μπορούμε να σεβαστούμε τα χρήματα των φορολογουμένων και έτσι να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μειώσεις φόρων, αλλά πώς; Γλιτώνοντας χρήματα από τις δαπάνες.

Αυτό είναι το καλό παράδειγμα, αυτός είναι ο καλός δρόμος και αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί, αν και άλλα υπουργεία και άλλοι υπουργοί ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα. Να μην γκρεμίζει ο επόμενος αυτά που έκανε ο προηγούμενος, αλλά να συνεχίζει ο επόμενος αυτά που έκανε ο προηγούμενος.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω το εξής, συμπληρωματικά για την πληρότητα της ενημέρωσής σας.

Έχει δοθεί εντολή αυτή τη στιγμή στον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε κατάρτιση συμβάσεων, να κάνει τις απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου να υπάρξει κατάρτιση συμβάσεων ανάμεσα στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και τους παρόχους, που θα αφορούν τον έλεγχο του 2014 μέχρι το σημείο που θα χρειαστεί αλλά και του 2012.

Επομένως, να ανατρέξουμε σε αυτά τα χρόνια και να εξεταστεί. Σας λέω επίσης ότι εξετάζουμε το θεσμικό πλαίσιο και την πληρότητά του, προκειμένου να επεκταθεί ο συγκεκριμένος έλεγχος και σε δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή στις συμβάσεις πια ιδιωτών παρόχων με τα δημόσια νοσοκομεία.

Απλώς διευκρινίζω ότι ο έλεγχος αυτός, που έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ποτέ δεν έχει την ακρίβεια και την πληρότητα του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και επομένως, αυτό είναι που επίσης δουλεύει ο ΕΟΠΥΥ. Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μέχρι και το τέλος του χρόνου, η γνώμη μου είναι ότι θα είμαστε αρκετά νωρίτερα έτοιμοι να το κάνουμε, δηλαδή τον έλεγχο σε πραγματικό χρόνο. Και επομένως, αυτό θα μας λύσει και τα ζητήματα των αναδρομικών ελέγχων με τις δυσκολίες που έχουνε πάντοτε αυτοί οι έλεγχοι και τον χρόνο που απαιτούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επικοινωνιακά είναι καταπληκτική η σημερινή συνάντηση. Το μήνυμα δηλαδή που βγάζετε είναι συναίνεση και μπράβο σας, κύριε Βορίδη.

Συνέχεια και συναίνεση. Ναι. Νομίζω όμως ότι εσείς οι πολιτικοί δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι της σημειολογίας. Εγώ ήθελα να ρωτήσω το εξής απλό. Αν κάνουμε έναν υπολογισμό, είπατε ότι η επιλήψιμες δαπάνες είναι 5 εκατομμύρια. Έτσι δεν είναι; Από τα 38 τα οποία…

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Είναι 41,300.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ωραία. Όμως, είπατε οι επιλήψιμες δαπάνες, το θυμάμαι πολύ καλά γιατί το έχω γράψει, είναι τα 5 εκατομμύρια. Δηλαδή μιλάμε με δεδομένο ότι έχουμε 101 κλινικές, δηλαδή μιλάμε για το 1% με 1,5% μόνο των κλινικών; Με συγχωρείτε, είναι πολύ μικρό το νούμερο αυτό, όσο και αν νοιώθουμε ότι ζημιωνόμαστε και το ελληνικό δημόσιο και οι ασθενείς, είναι το 1% με 1,5% είναι πολύ μικρό. Τι άλλο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Το ποσοστό των περικοπών ανέρχεται, όπως υπολόγισε συνάδελφός σας, στο 14,7%. Από αυτό το 14,7% το οποίο είναι τα 41,5 εκατομμύρια, 5 εκατομμύρια έχουν ξανάλεω, γιατί τα υπόλοιπα από τα 5, τα 36,300 – 400, είναι στη πραγματικότητα αυτό που θα λέγαμε αστικές διαφορές.

Είναι διαφορές στις οποίες δεν έχουν τηρηθεί οι όροι των συμβάσεων, υπάρχει διαφωνία ως προς τις χρεώσεις. Είναι αστικές διαφορές.

Δεν είναι υποχρεωτικά απατηλές συμπεριφορές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Εάν οι πάροχοι πάνε στην Επιτροπή Ενστάσεων που ακούγεται ότι θα πάνε.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Θα πάνε φυσικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και αν αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο; Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Και τι θα κάνουμε; Θα στερήσουμε από τους παρόχους τα ένδικα μέσα τους και τα βοηθήματά τους; Σας ξανάλεμε ποιο είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων. Αυτό το αποτέλεσμα των ελέγχων υιοθετείται από τον ΕΟΠΥΥ. Προφανώς σε μία χώρα στην οποία υπάρχει κράτος δικαίου υπάρχουν ένδικα μέσα και προστασίες. Δεν τα αφαιρέσαμε αυτά από κανέναν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

(εκτός μικροφώνου).

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Δύο λεπτά. Προσωπικά τέτοιου τύπου στοιχεία, συγκεκριμενοποιήσεις, δηλαδή ανά κλινική δεν πρόκειται να υπάρξουν. Είμαστε συνεννοημένοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Από πληροφορίες ότι είναι μεγάλες κλινικές..;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Διευθύνσεις και ονόματα προφανώς μετά το πέρας της ποινικής διαδικασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Επίσης θα ήθελα μία ακόμα ερώτηση. Ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό εάν αισθάνεται κάποια ανασφάλεια για το γεγονός ότι είναι ιδιωτικές οι ελεγκτικές εταιρείες και πληρώνονται από τους ίδιους τους παρόχους. Δηλαδή αυτό δεν θα μας δημιουργεί μία καχυποψία ότι κάποιοι ίσως θα μπορούσαν να παρέμβουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο επιεικής ο έλεγχος;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Μιλάμε για τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες υπάρχουν. Μιλάμε για απολύτως αξιόπιστες εταιρείες. Για εταιρείες στις οποίες προφανώς δεν υπάρχει η παραμικρή σύγκρουση συμφερόντων. Διότι ακριβώς η έννοια του ελέγχου παντού σε όλες τις καλές πρακτικές έχει αυτό το χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα μέσα από αυτή τη διαδικασία του ελέγχου βεβαίως εντοπίζονται οι απατηλές πρακτικές και όσοι έχουν επιλήψιμες πρακτικές, βεβαίως εντοπίζονται και διαφορές οι οποίες θα περικοπούν και αυτό είναι το όφελος του Δημοσίου, αλλά υπό μία έννοια μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακτάται η εμπιστοσύνη και στην διαφάνεια.

Επομένως υπάρχει ένα όφελος, όφελος και για τους ελεγχόμενους στο ότι η σχέση ξεκαθαρίζει, αποσαφηνίζεται και γίνεται διαυγής, ενώ η όποια εντύπωση εδημιουργείτο από μία συγκεκριμένη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή είναι προσδιορισμένη, είναι καθορισμένη.

Είναι πολύ σημαντικό και ότι αποδέχονται τον έλεγχο αλλά και ότι συμβάλλουν για να γίνει ο έλεγχος. Και βεβαίως, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ότι το πράττουν, αντιλαμβάνεστε ότι εμείς είχαμε μία πολύ σαφή θέση σε αυτό. Δεν επρόκειτο να συνεχίσουμε συνεργασία με όποιους δεν το έπρατταν, γιατί είναι βασική αρχή το να αποδεχθεί κάποιος τον έλεγχο προκειμένου να συνεχίσουμε εμείς, ως ΕΟΠΥΥ πια, να συμβαλλόμαστε με όποιον τηρεί τις προϋποθέσεις της διαφάνειας που ζητάει ο Οργανισμός.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Να συμπληρώσω κάτι ακόμη. Το μοντέλο αυτό που υιοθετήσαμε, δηλαδή της εμπλοκής των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που οι ίδιοι κάνουν συμβάσεις με τους παρόχους είναι αυτό που έχουν ζητήσει οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να ελέγχουν τα δικά τους χρήματα.

Δηλαδή τι κάναμε; Πήραμε την βέλτιστη πρακτική του ιδιωτικού τομέα για να γλιτώνει τα λεφτά των μετόχων του και τη φέραμε στο δημόσιο.

Το κύρος των εταιρειών των ελεγκτικών είναι τέτοιο που εξασφαλίζει ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια συναλλαγή σαν και αυτή που υπονοήσατε. Και τα αποτελέσματα που έχουμε εδώ, που είναι σαράντα φορές περισσότερες οι περικοπές από όσο έχουν κάνει ποτέ οι ελεγκτικές υπηρεσίες του δημοσίου, πιστοποιούν τη διαφορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια που περιγράψατε, και εμείς δημοσιογραφικά στον ίδιο ακριβώς χώρο έχουμε ακούσει τα μύρια όσα που συνέβαιναν στο ιατροασφαλιστικό σύστημα. Γιατροί κλέβανε, φαρμακοποιοί κλέβανε, κλινικάρχες, διαγνωστικά.

Ένα δεν γνώρισα. Δηλαδή μετά από 4 χρόνια για κανένα δεν τελείωσε το ποινικό επιτέλους;

Θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα…

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Νομίζω ότι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Υπάρχει κλινική στην Λάρισα με 50 κρεβάτια η οποία πλήρωσε την ελεγκτική εταιρεία και έκλεισε γνωρίζοντας το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις; Δηλαδή θέλω να πω σε κάθε μικρή κοινωνία και ξέρω προσωπικά ότι βουλευτές του ιδίου κόμματος πήραν τηλέφωνο για να τον υπερασπιστούν.

Τι θα γίνει, δηλαδή πώς θα ξεδιαλύνει το τοπίο; Απλά με τον έλεγχο ή το φόβο του ελέγχου; Υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες που έφτιαξαν περιουσίες ολόκληρες και φτιάχνουν ακόμη. Απλά να τους ζητήσουμε πιστωτικό: φέρτε μας πίσω τα λεφτά, όταν έχουν κλέψει 70% του τζίρου τους, εντάξει, θα τα γυρίσουν πίσω.

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Η απάντηση στο ενδιαφέρον ερώτημα είναι να σας αναφέρω το οπλοστάσιο που έχει η Πολιτεία για να απαντήσει σε αυτό.

Λοιπόν, πρώτον το αυτονόητο. Περικοπή των δαπανών. Επομένως, αν είναι να δώσω κάτι σε αυτούς τους λογαριασμούς που έχουμε, προφανώς αυτό το ποσό περικόπτεται και δεν πρόκειται να σου το δώσω.

Δεύτερον, εάν υπάρχει ζήτημα αξιοποίνων πράξεων, είτε κάποιος έκλεισε είτε δεν έκλεισε, στον βαθμό που εδώ μιλάμε για τη χρήση του 2013, θα διαβιβαστούν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκήσει ο Εισαγγελέας τη δίωξη που εκείνος κρίνει, δεν θα την υποδείξω εγώ. Έχω απόψεις όπως ξέρετε για τα ποινικά ζητήματα, αλλά να μην την υποδείξω υπό την ιδιότητα του Υπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Αυτός που έχει κλέψει ένα εκατομμύριο θα τα πληρώσει αυτά που έχει κλέψει;

Κος ΒΟΡΙΔΗΣ:

Θα σας πω. Εν συνεχεία, υπάρχει η διοικητική διαδικασία, η διαδικασία δηλαδή των διοικητικών πια κυρώσεων. Στις διοικητικές κυρώσεις είναι προφανές ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεών του με τον τρόπο τον οποίο σας είπα, ενώ υπάρχουν θέματα προσαυξήσεων, προστίμων, διακοπής της συμβάσεως. Αυτά όλα θα καταλογιστούν.

Μπορεί κάποιος να πει «ναι, αλλά ξέρεις τώρα αυτός έκλεισε και επομένως εγώ δεν θα βρω τίποτε προκειμένου να του πάρω». Η απάντηση είναι ότι για μεν το ποινικό, το «έκλεισε», όπως αντιλαμβάνεστε, δεν λέει απολύτως τίποτε, για δε τη διοικητική διεκδίκηση, το Δημόσιο είναι οπλισμένο προνομιακά απέναντι σε όλους τους πιστωτές του, σε όλους όσους του χρωστάνε.

Θα εξαντληθούν τα μέσα της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως προβλέπονται από τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και επομένως με αυτή τη διαδικασία θα γίνει η είσπραξη των ποσών. Κάτι περισσότερο δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει, αυτό είναι το μάξιμουμ που έχουμε.…

*************