Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Ομιλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

07/11/2014
Ομιλία της Υφυπουργού Υγείας, Κατερίνας Παπακώστα, στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Παρασκευή, 7.11.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, παρευρέθηκε σήμερα και μίλησε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, με θέμα: «Patients in Power: Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα Υγείας».

Κατά την ομιλία της η Υφυπουργός επεσήμανε τη δύναμη που διαθέτουν οι ασθενείς στη διαμόρφωση του συστήματος υγείας, καθώς είναι αυτοί που απολαμβάνουν και αξιολογούν πρώτοι τις υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε πως πυρήνας των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας οφείλει να είναι –και είναι- ο άνθρωπος και ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία και στην ανθρώπινη ζωή.

Η Υφυπουργός σημείωσε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης, το δημόσιο σύστημα υγείας καλείται να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών, καθολικά και χωρίς ανισότητες, αξιοποιώντας στο έπακρο τους πόρους που διαθέτει, καθώς οι ανάγκες είναι πολλές και πολυσύνθετες.

Αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στη σύσταση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ), μέσω του οποίου παρέχονται υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των προληπτικών εξετάσεων, σε κάθε πολίτη ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση. Μάλιστα από τον περασμένο Ιούνιο οι ανασφάλιστοι δικαιούνται και δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ακόμα, επεσήμανε πως με τον πρόσφατο νόμο (4270/2014) παρέχεται φαρμακευτική περίθαλψη, σε ασφαλισμένους που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η Υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) και στην προσωπική της παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη για την άμεση και χωρίς καθυστέρηση αναθεώρηση του πίνακα με τις σαράντα τρεις (43) μη αναστρέψιμες αναπηρίες. Όπως είπε, οι καθυστερήσεις των κέντρων θέτουν σε διακινδύνευση την υγεία των ατόμων με αναπηρία και ιδίως αυτών με βαριές αναπηρίες.

Τέλος, ως αρμόδια για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, η Υφυπουργός επεσήμανε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αλλά με στέρεα βήματα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, δίνοντας για πρώτη φορά έμφαση στα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων.