Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, σε εκδήλωση για την επιχειρηματική συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών.

12/11/2014
Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, σε εκδήλωση για την επιχειρηματική συνεργασία φαρμακευτικών εταιρειών.

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση της επιχειρηματικής συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιρειών «Φαρμασέρβ-Lilly-Βιανέξ» παρέστη σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.

Σε ότι αφορά την απόδοση της τιμής κάθε νέου φαρμάκου, προκειμένου να κυκλοφορήσει στην χώρα μας, ο Υπουργός Υγείας, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Για το Υπουργείο Υγείας στο κέντρο της προσπάθειας βρίσκεται ο Έλληνας ασθενής. Στην προσπάθεια αυτή έγινε μία μεγάλη προσαρμογή, μία προσαρμογή η οποία στοχεύει στο να αυξήσει την αποδοτικότητα του δημοσίου χρήματος και τον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται αυτό.

Οφείλω να πω ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία -και εδώ με τον όρο ελληνική φαρμακοβιομηχανία εννοώ όλες τις εταιρείες ελληνικές ή πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα- ενώ υπέστη μία γρήγορη και συχνά βίαιη προσαρμογή, με μέτρα τα οποία στόχευαν να φέρουν πολύ γρήγορα αποτελέσματα, παρά ταύτα αντεπεξήλθε σε αυτή την πρόκληση.

Και να προσθέσω ότι τώρα που βαδίζουμε στο δρόμο του εξορθολογισμού, τώρα που έχουν μπει τα πλαφόν, τώρα που έχουν αρχίσει και λειτουργούν τα μέτρα, βλέπουμε ότι πράγματι η φαρμακευτική δαπάνη εξορθολογίζεται.

Ακόμα και στα δύο θέματα που θέσατε, κύριε Πρόεδρε, στο ζήτημα του να παίρνουν εμπρόθεσμα, σύμφωνα με τις διοικητικές και νόμιμες προθεσμίες, τιμές τα φάρμακα τα οποία θέλουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά, θα δείτε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμείς αιτήσεις γιατί με το τελευταίο δελτίο έχει τακτοποιηθεί το ζήτημα αυτό και επομένως μπορούμε να λέμε ότι μπαίνει και το ζήτημα αυτό σε μία τροχιά κανονικότητας.

Στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων είμαι ανοιχτός -και το λέω σήμερα εδώ- σε μία συζήτηση για να δούμε ενδεχομένως νέες ισορροπίες και παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε στη νομοθεσία για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Θέλω να ακούσω -έχουμε συζητήσει και με τους δύο Προέδρους αλλά αυτό είναι και μία ευρύτερη συζήτηση- λοιπόν σκέψεις και ιδέες για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων, ενώ δηλώνω κατηγορηματικά στο σημείο αυτό ότι όλες οι απόψεις και οι προτάσεις θα πρέπει να αναγνωρίζουν την ανάγκη διατηρήσεως του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στους στόχους που τίθενται από τον προϋπολογισμό. Όμως, για εξορθολογισμό, βελτίωση, απλοποίηση, φυσικά».

Στη συνέχεια ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στην πολιτική υγείας στο φάρμακο και τις κλινικές μελέτες, όπου νευραλγικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Να γίνει ανταγωνι-στικότερη, πιο ελκυστική και εξωστρεφής σε ένα διεθνές περιβάλλον, ενώ θα υπάρξει η δυνατότητα και για την εισροή ξένων κεφαλαίων από εταιρείες που θα θελήσουν να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα κλινικές μελέτες.

Ειδικότερα σημείωσε ότι «Και στο ζήτημα κλινικών μελετών είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε μία υπουργική απόφαση, είναι ζήτημα ημερών, με την οποία απλοποιούμε τη διαδικασία, την κάνουμε λιγότερο γραφειοκρατική, την επιταχύνουμε.

Μάλιστα τα δύο σημεία τα οποία διοικητικά πρέπει να ενεργοποιηθούν στο ζήτημα των κλινικών μελετών, από τη μία μεριά ο ΕΟΦ από την άλλη τα νοσοκομεία, ενισχύονται και σε προσωπικό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτού του έργου.

Για τα νοσοκομεία θα υπάρξει μία σύσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και θα ξεκαθαρίσουμε ότι για την Κυβέρνηση αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα και άρα θέλουμε οι διοικητές των νοσοκομείων να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Εκείνο το οποίο μπορώ να πω αυτή τη σημαντική μέρα είναι ότι το 2015 η πολιτική υγείας στο φάρμακο σε μεγάλο βαθμό έχει χρησιμοποιήσει τα διαρθρωτικά της εργαλεία, διαμορφώνει ένα πεδίο ισορροπίας στους προϋπολογισμούς και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι βαδίζουμε σε ένα σταθεροποιημένο, ισορροπημένο περιβάλλον τέτοιο που θα επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, σημαντικές αναπτυξιακές κινήσεις όπως την δική σας, για την οποία εύχομαι επιτυχίες, να τη συνεχίσετε αλλά και να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλοι από το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας».