Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας 12-2-2015

12/02/2015

Γραφείο Τύπου Αναπληρωτή Υπουργού


Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2015


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Ξανθός.

Οι γιατροί παρουσίασαν στον Αν. Υπουργό τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο των ΜΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 470 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων οι 100- παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι- κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τον ίδιο λόγο, κλειστές παραμένουν 100 κλίνες ΜΕΘ ενώ όσον αφορά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), από τις 141 λειτουργούν μόνο οι 31.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι τα προβλήματα στις ΜΕΘ αποτελούν για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζήτημα ζωτικής σημασίας που χρήζει άμεσης επίλυσης με την επαρκή στελέχωση όλων των κλινών που ήδη λειτουργούν. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η ανάπτυξη νέων κλινών ώστε να εξαλειφθεί η λίστα αναμονής για εντατική νοσηλεία.

«Προχωράμε σε έναν σχεδιασμό άμεσων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Ξανθός. Σε ό,τι αφορά το θέμα των ελλείψεων σε εξειδικευόμενους γιατρούς ΜΕΘ, ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή από το Υπουργείο να δρομολογηθεί η σχετική προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων.