Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συνάντηση Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής

11/04/2011

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Απριλίου 2011: Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εσωτερική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, η συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής με εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας μας.

Στην Εθνική Επιτροπή Ελληνικής Διατροφής, της οποίας Πρόεδρος είναι η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αθηνά Λινού, εκπροσωπούνται τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουρισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Κώστας Σκανδαλίδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Φώφη Γεννηματά και ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Χρήστος Αηδόνης. Τον χαιρετισμό τους απέστειλαν, επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κος Παύλος Γερουλάνος και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κος Γιώργος Νικητιάδης. Αντίστοιχο κείμενο διαβάστηκε και εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι αρμόδιοι Υπουργοί αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες των Υπουργείων σε θέματα διατροφής, ενώ όλοι οι φορείς της πολιτικής ηγεσίας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το έργο της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής και δήλωσαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις δράσεις της.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής, καθηγήτρια, κα Αθηνά Λινού, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της Επιτροπής το Φεβρουάριο του 2010, αναφερόμενη ιδιαίτερα στο ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας όπου η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά με 180.000 παχύσαρκα και 600.000 υπέρβαρα παιδιά. Παρουσίασε, επίσης, τα μέλη και τους στόχους της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «ο Ελληνικός διατροφικός πολιτισμός αποτελεί ένα θησαυρό για τη χώρα μας που μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποδώσει σε επίπεδο υγείας και οικονομίας».

Παρεμβάσεις υπήρξαν και από τους εκπροσώπους των Περιφερειών, οι οποίοι μίλησαν ιδιαίτερα ένθερμα για την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στον τομέα προώθησης της ελληνικής διατροφής και η οποία αποτελεί ουσιαστική προσπάθεια χάραξης πολιτικής προς τη σωστή κατεύθυνση. Παράλληλα, εξέφρασαν τη δέσμευσή τους για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου σε θέματα διατροφής και για συνέχιση της προσπάθειας αυτής από κοινού.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κος Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο που θα παίξουν τα νέα Κέντρα Υγείας στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέρος της οποίας αποτελεί και η προώθηση της υγιεινής διατροφής. Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κος Γιάννος Λιβανός και ο τέως Υπουργός Τουρισμού, κος Νίκος Σκουλάς, ο οποίος, στην εισήγησή του, παρουσίασε με έξοχο τρόπο τη σημασία του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού για τη χώρα μας.