Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης

15/07/2016
Εγκαίνια του νοσοκομείου Σαντορίνης

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 15 Ιουλίου 2016

Το νοσοκομείο Σαντορίνης εγκαινίασε, σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ, Μιχάλης Σταύρου και η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτό το στολίδι που βλέπετε πίσω σας είναι εδώ και πέντε περίπου χρόνια έτοιμο να στεγάσει τις υπηρεσίες, με σύγχρονες δομές, ενός πολύ σημαντικού νοσοκομείου για τον τόπο της Σαντορίνης και τα γύρω νησιά. Παρόλα αυτά, εδώ και πέντε χρόνια παρέμεινε κλειδωμένο, αραχνιασμένο, με τον μηχανολογικό εξοπλισμό να σκουριάζει. Εδώ και πέντε χρόνια λουκέτο. Γιατί άραγε; Εγώ θα σας το πω έξω από τα δόντια: γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο, που τόσο ανάγκη το έχει η τοπική κοινωνία. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, – 40 χρόνια δεν ξέρω – αλλά πέντε χρόνια κοσκινίζει εδώ στη Σαντορίνη, προκειμένου αυτό εδώ το νοσοκομείο να αποτελεί μήλον της έριδος και αντικείμενο διεκδίκησης από ιδιωτικά συμφέροντα, διότι αυτή είναι η αλήθεια. Πέντε χρόνια! Και βεβαίως κάποιοι θα πουν, μα εντάξει, δεν είστε και 100% έτοιμοι. Ναι, αλλά εμείς βαρεθήκαμε πια να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε και να φάμε ψωμί. Για αυτό και ανοίγουμε σήμερα και ξεκινάμε με πάνω από 120 άνδρες και γυναίκες προσωπικό και είναι δέσμευση και υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει πληρωθεί εξ ολοκλήρου ο οργανισμός από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός ανέφερε, ότι αυτή είναι μια ιδιαίτερή μέρα για τη Σαντορίνη, για τους ανθρώπους της αλλά και για το δημόσιο σύστημα υγείας. «Αυτή η μέρα έχει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: Υπάρχουν δεσμεύσεις που τηρούνται. Πρέπει όλοι σήμερα να είμαστε ικανοποιημένοι. Αυτή η εξέλιξη δεν έγινε χωρίς κόπο. Ήταν ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό και παλλαϊκό αίτημα και χρειάστηκε ιδιαίτερη μελέτη και φροντίδα και από τον αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη και από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο, για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», επισήμανε ο κ. Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά τις συνήθεις κριτικές από την πλευρά της αντιπολίτευσης και τους ισχυρισμούς περί «ιδιωτικοποιημένου νοσοκομείου», ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι η ΑΕΜΥ είναι ΑΕ του Δημοσίου και από το ν. 4368 είναι απολύτως σαφές ότι πρόκειται για δομή δημόσιου χαρακτήρα, δεν μπορεί να εκποιηθεί σε ιδιώτη, εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, εντάσσεται στο σύστημα εφημερίας του νομού Κυκλάδων και στη λειτουργία των μονάδων της 2ης ΥΠΕ, οι γιατροί είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και το νοσοκομείο, θα εξυπηρετεί τον πολίτη, όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία και θα παρέχει δωρεάν φροντίδα σε άπορους και ανασφάλιστους.

Σημειώνεται, ότι η ΑΕΜΥ προκήρυξε πριν τέσσερις μήνες και τις 185 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου Σαντορίνης. Την ερχόμενη Δευτέρα- πρώτη μέρα λειτουργίας του νοσοκομείου- θα έχουν αναλάβει εργασία 125 άτομα, ενώ τις επόμενες μέρες θα προστεθεί και επιπλέον προσωπικό. Οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος θα επαναπροκηρυχθούν. Τέλος, διευκρινίζεται ότι τη Δευτέρα θα λειτουργούν κανονικά και οι δύο κλινικές του νοσοκομείου (Παθολογική και Χειρουργική) και φυσικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).