Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Συνάντηση εκπροσώπων υπουργείων Υγείας χωρών του ευρωπαϊκού νότου με πρωτοβουλία του κ. Ανδρέα Ξανθού

21/07/2016
Συνάντηση εκπροσώπων υπουργείων Υγείας χωρών του ευρωπαϊκού νότου με πρωτοβουλία του κ. Ανδρέα Ξανθού

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2016

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, η πολυμερής συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Υγείας από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με στόχο την ανάπτυξη κοινών δράσεων στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής.

Σκοπός αυτής της διακρατικής συνεργασίας είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για τα δημόσια συστήματα υγείας στην Ευρώπη μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης τιμών για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα, διασφαλίζοντας και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Ξανθός, είναι ζήτημα αξιοπρέπειας και ποιότητας του κοινωνικού κράτους να αναθεωρήσουμε τους κανόνες ενός παιχνιδιού που δεν είναι ισότιμο και δίκαιο και να μην επιτρέψουμε οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και τα μέτρα λιτότητας να εμποδίσουν την πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θα μεταβούν στην Αθήνα την Πέμπτη. Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης και θα αποτελείται από δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος τα τεχνικά κλιμάκια θα επεξεργαστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνεργασία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου σε θέματα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (HTA) και διαπραγμάτευσης των τιμών των καινοτόμων φαρμάκων με τη βιομηχανία, προκειμένου να εισηγηθούν στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους τα άμεσα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής στο πεδίο της φαρμακευτικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος θα τοποθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των χωρών.