Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυμερής συνάντηση στην Αθήνα για τη φαρμακευτική πολιτική των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

25/07/2016
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πολυμερής συνάντηση στην Αθήνα για τη φαρμακευτική πολιτική των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου

Γραφείο Τύπου

Υπουργείου Υγείας

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2016

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 22/7 με επιτυχία η πολυμερής συνάντηση για το φάρμακο με συμμετοχή 5 χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα , Κύπρος, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα) , που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ.Α.Ξανθού. Στη συνάντηση που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ.Μπασκόζος συμμετείχαν οι Υπουργοί Υγείας Ελλάδας, Κύπρου και Πορτογαλίας , ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας , εκπρόσωπος της Υπουργού Υγείας της Ιταλίας, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ καθώς και πολλοί εμπειρογνώμονες από όλες τις χώρες . Στη συζήτηση μετείχε ως παρατηρητής ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Συντονιστικό ρόλο στην τεχνική συζήτηση για τη διαπραγμάτευση με τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο μείωση των τιμών αποζημίωσης στα ακριβά-καινοτόμα φάρμακα, είχε ο κ.Π.Καναβός, καθηγητής στο LSE , ειδικός στη φαρμακοοικονομία και άτυπος τεχνικός σύμβουλος της χώρας μας.

Κοινή διαπίστωση όλων των μερών ήταν η ανάγκη διακρατικής συνεργασίας και συντονισμού ανάμεσα σε ομάδες χωρών με στόχο την από κοινού διαπραγμάτευση τιμών στα φάρμακα που θα επιτρέπουν την ευχερή πρόσβαση των ασθενών στις νέες αποτελεσματικές θεραπείες , αλλά και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Συμφωνήθηκε η συγκρότηση μόνιμης τεχνικής Επιτροπής με ειδικούς στη φαρμακευτική πολιτική από κάθε χώρα , η ποία θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα που είναι η δικτύωση και ανταλλαγή πληροφοριών , εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε θέματα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας ( ΗΤΑ) , ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος Υγείας, θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τιμολόγησης φαρμάκων και , κυρίως , συστηματικής διαπραγμάτευσης με τη φαρμακοβιομηχανία.

Η αναβαθμισμένη αυτή διακρατική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο που για 1η φορά αναπτύσσεται στο Ευρωπαϊκό Νότο , δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε επόμενο στάδιο και για πολιτικές συγκλίσεις σε πολλά κομβικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου και την προώθηση από κοινού παρεμβάσεων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.