Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Γ.Ν.Θ. Γ. Γεννηματάς & Άγιος Δημήτριος Απάντηση σε δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ

29/11/2016
Γ.Ν.Θ. Γ. Γεννηματάς & Άγιος Δημήτριος Απάντηση σε δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ηςΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ - Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»

ΤΜΗΜΑ: Γραφείο Διοικήτριας

Τ.Δ/νση:Εθν.Αμύνης 41-Θεσ/νίκη

Τηλεφ.: 2310-204.957

FΑΧ.: 2310-968.265

Θεσσαλονίκη : 28/11/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαντώντας στο από 28/11/2016 Δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων της χώρας έχουμε να αντιπαραβάλουμε τα εξής :

1. Το Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» και Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» δεν είχαν ποτέ στην ιστορία τους οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), όπως ορίζεται στον οργανισμό του, καθώς ο χώρος που στεγάζονται τα επείγοντα ιατρεία είναι ανεπαρκής και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό δεν υφίσταται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της διαλογής των περιστατικών, όπως συμβαίνει σε οργανωμένα ΤΕΠ. Εξάλλου οργανωμένο ΤΕΠ δε διαθέτουν πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών πραγματοποιείται με ευθύνη, με επιμελή και άριστη εκτέλεση των καθηκόντων της περίθαλψης από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν απορρυθμίζεται η λειτουργία της εφημερίας. Ο αριθμός των ασθενών που περιθάλπονται ετησίως είναι 63.702 και για το Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» ενώ στο Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» ο αντίστοιχος αριθμός έως σήμερα είναι 34.344, γεγονός που καταδεικνύει την προτίμηση και τη συνεχή ροή περιστατικών στα επείγοντα ιατρεία και των δύο νοσοκομείων.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναγνωρίζει ότι η διαδικασία υποδοχής των περιστατικών στα επείγοντα ιατρεία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με την οργάνωση ενός στελεχωμένου με εξειδικευμένο προσωπικό, Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται.

Η αναμονή εξέτασης δεν υπερβαίνει το μέσο χρόνο αναμονής (2-3 ώρες) για όλα τα νοσοκομεία της πόλης μας.

2. Οι Διοικητικοί υπάλληλοι δεν δύνανται να εκτελούν χρέη ιατρού σε καμία περίπτωση καθώς δεν έχουν τις γνώσεις ούτε την επιστημονική κατάρτιση να το κάνουν. Η αναφορά ότι Διοικητικός υπάλληλος κάνει και ιατρικές γνωματεύσεις έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιατρικού προσωπικού, καθώς θίγεται η επαγγελματική τους ιδιότητα και η νοημοσύνη τους.

Οι Διοικητικοί υπάλληλοι καταγράφουν τα στοιχεία του ασθενή και δίνουν πληροφορίες. Δεν κατευθύνουν ιατρικά τα περιστατικά, γιατί αυτή την αρμοδιότητα την έχει ο Γενικός εφημερεύοντας ιατρός, ο οποίος ορίζεται κάθε φορά στο πρόγραμμα εφημερίας. Πέραν τούτου τα περιστατικά κατευθύνονται προς τα ιατρεία εξέτασης από την εφημερεύουσα, η οποία βρίσκεται στο χώρο των επειγόντων ιατρείων.

3. Ο αριθμός ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» στην πλειονότητα των τμημάτων είναι ικανοποιητικός και για τα υπόλοιπα τμήματα όπως το Παθολογικό, ΩΡΛ και παιδιατρικό έχουν προσληφθεί επικουρικοί ιατροί ή έχουν προκηρυχθεί θέσεις για πλήρωση. Το σύνολο των θέσεων ιατρικού προσωπικού που έχουν προκηρυχθεί είναι 12 και η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης εισηγητικών εκθέσεων από τους εισηγητές. Οι θέσεις ΩΡΛ που έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται στο στάδιο της εξέτασης των ενστάσεων από τους εισηγητές είναι δύο (2).

Ο αριθμός του Ιατρικού προσωπικού στο Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» είναι είναι 62 ειδικοί ιατροί, 64 ειδικευόμενοι και 5 επικουρικοί.

Στο Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» δεν υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 82%.

Στο Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» το ποσοστό κάλυψης των οργανικών θέσεων του νοσηλευτικού είναι μικρότερο 67% και γι’ αυτό τον λόγο έχουν προσληφθεί πρόσφατα 11 υπάλληλοι και αναμένονται να προσληφθούν 10. Η Διοίκηση αναγνωρίζει στην περίπτωση αυτή ότι η ζήτηση υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί και χρειάζεται η ενίσχυση σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Η τελευταία κατανομή θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έγινε από την 3η Υγειονομική περιφέρεια είναι 25 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων για το Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» και 7 για το Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος». Πρόσφατα έχει προστεθεί στη δύναμη του Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» ένας ακόμη τραυματιοφορέας ως επικουρικό προσωπικό.

Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στα Επείγοντα Ιατρεία του Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς» αυτός είναι επαρκής και μάλιστα πρόσφατα έχει δημιουργηθεί αίθουσα αναζωογόνησης, η οποία επίσης έχει εξοπλιστεί κατάλληλα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά άμεσης και επείγουσας κατάστασης.

Στα Επείγοντα Ιατρεία του Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» ο εξοπλισμός είναι επαρκής και όταν υπάρχουν βλάβες αποκαθίστανται ή αντικαθίστανται όπου αυτό απαιτείται.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε ελλείψεις υλικών, εικασία η οποία δεν ευσταθεί καθώς ο εφοδιασμός σε υλικά κάθε είδους πραγματοποιείται κανονικά και σταθερά.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς της στόχους την διάρθρωση και λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η καλύτερη αντιμετώπιση των προσερχομένων ασθενών.

Η Διοικήτρια

Τσούγκα Μελπομένη