Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη υπουργού ΥΚΑ, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στο ρ/σ "Αθηνα 9.84" και το δημοσιογράφο Β. Πάϊκο.

02/06/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΑΘΗΝΑ 9.84» ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Β. ΠΑΪΚΟ

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Είχαμε συνεννοηθεί να μιλήσουμε με τον Υπουργό Υγείας τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Είναι μαζί μας. Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καλή σας ημέρα, κ. Πάικο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αλλά βιάζεται πολύ ο Υπουργός γιατί πρέπει να μπει σε μία Επιτροπή.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είμαστε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πολύ σοβαρό θέμα, για τις μεταμοσχεύσεις.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δεν αμφιβάλλω. Εάν μπορούμε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μπορώ να μιλήσω μαζί σας για λίγο, αν θέλετε όμως την ουσία των όσων έχουμε να πούμε, να την αφήσουμε για αύριο το πρωί.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Αύριο το πρωί δεν έχουμε εκπομπή. Να την αφήσουμε για τη Δευτέρα. Για τη Δευτέρα να την αφήσουμε την ουσία, αλλά σήμερα να σας ρωτήσω λοιπόν. Να μην μπούμε στα δικά σας.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ό, τι θέλετε, ναι, παρακαλώ.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Τα δικά σας θέματα ήθελα κυρίως, τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, όμως σήμερα να μείνουμε στα γενικότερα πολιτικά δεδομένου ότι ακούμε τώρα ότι κάποια επιστολή Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ φτάνει στην ηγεσία που λέει τι θα γίνει με το μεσοπρόθεσμο, τι προβλέπει και πώς θα το ψηφίσουμε εμείς και τα ρέστα. Έχετε τέτοια εικόνα;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι δεν έχω. Δεν το ξέρω το θέμα. Ξέρω πάντως ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο είχαμε κάνει μία συζήτηση για το πώς θα έρθει το θέμα, το πολύ σοβαρό αυτό θέμα στη Βουλή. Έχουμε προειπεί, αν θέλετε, σε μια πρώτη συζήτηση χωρίς να έχουμε αποφασίσει, έχουμε πει ότι με τον τρόπο που θα έρθει το μεσοπρόθεσμο στη Βουλή θα δοθεί η δυνατότητα αφενός μεν να πάμε πολύ γρήγορα στην ψήφισή του, αφετέρου δε να σπάσει αυτό, να εξειδικευθεί σε επιμέρους σχέδια νόμου ούτως ώστε να υπάρξει συζήτηση πάρα πολύ σοβαρή…

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Δηλαδή, για να καταλάβουμε, λέτε να έρθει ως ένα άρθρο και μετά να έρθουν ειδικά σχέδια νόμου. Είναι αυτό όμως…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να έρθουν ειδικά σχέδια νόμου εξειδικεύσεως τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται – αυτό τώρα είναι μία προσθήκη που εγώ θέτω και θα την κουβεντιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο και μόνο έτσι μπορεί να γίνει – με τα πλήρη οικονομικά δεδομένα της χώρας, με τα πλήρη στοιχεία που θα επιτρέπουν σε έναν Βουλευτή της συμπολίτευσης, ή της αντιπολίτευσης να αντιληφθεί ποιο είναι το πρόβλημα και να στηρίξει την πορεία του ελληνικού κράτους. Δεν μπορεί δηλαδή…

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μιας και είπατε της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία απ’ ό, τι ξέρετε το αρνείται αυτό και λέει ότι την εκβιάζετε έτσι, φέρνοντας ένα άρθρο ώστε να μην μπορεί να ψηφίσει τα επιμέρους που συμφωνεί.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, όχι, όχι. Αντιθέτως στα επιμέρους που συμφωνεί, θα δοθεί η δυνατότητα, θα δούμε τώρα τον τρόπο, σας λέω ότι δεν έχει κατασταλάξει το Υπουργικό Συμβούλιο που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και που θα προτείνει στη Βουλή. Η Βουλή είναι κυρίαρχη να αποφασίσει τις διαδικασίες.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Προφανώς.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η δική μου άποψη εν πάση περιπτώσει, με βάση βέβαια τα όσα συλλογικώς έχουμε πει αλλά δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει….

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Η δική σας άποψη είναι να έρθει έτσι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους συμπολιτεύσεως – αντιπολιτεύσεως να έχουν όλα τα στοιχεία που έχουμε εμείς και δεύτερον, να μπορούν να τοποθετηθούν κατά βούληση θετικά στο ένα αν επιθυμούν, αρνητικά στο άλλο αν έτσι εκτιμούν. Όχι η παλιά διαδικασία της μιας ημέρας, αυτό με επείγοντα τρόπο, με κατεπείγοντα τρόπο, όχι. Είναι τόσο πολύ μεγάλη η παρέμβαση με το μεσοπρόθεσμο, αφορά τόσα πολλά χρόνια του άμεσου μέλλοντος…

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Που δεν είναι δυνατόν να πάμε με διαδικασίες κατεπείγοντος γιατί δεν μπορεί...

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Φαντάζομαι δεν επιμένετε στην πρότασή σας για 180 Βουλευτές.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η πρότασή μου για 180 ήταν πρόταση πολιτική, όχι συνταγματική.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, πολιτική.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και είχε σκοπό να γίνει αυτό που έγινε.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ποιο δηλαδή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η συζήτηση δηλαδή για την ανάγκη εθνικής συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα έλεγα ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να αφορά μόνο εμάς. Αφού αφορά την πατρίδα, αφορά όλους και συνεπώς ας βρούμε τρόπους. Η πολιτική προϋπόθεση των 180 είναι ένας τρόπος. Αυτή η πολύ μεγάλη συζήτηση σε πανελλήνια κλίμακα, είναι ένας άλλος τρόπος.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Και λέτε ότι υπερκαλύφθηκε η ανάγκη από την προσπάθεια για εθνική συναίνεση, την προσπάθεια του Πρωθυπουργού.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Νομίζω αφενός μεν αυτό, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού κάλυψε την ανάγκη και επιτέλους και ο αναγκαίος λόγος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα έχει καλυφθεί. Υπάρχει η δυνατότητα εκ του αποτελέσματος, όχι ως προϋπόθεση, τα κείμενα της Ευρώπης που θα έρθουν για κύρωση να έχουν τη συνήθη πλειοψηφία, που είναι πάνω από 200 Βουλευτές. Τόσοι ψηφίζουν υπέρ της ενσωμάτωσης του πρωτογενούς Κοινοτικού Δικαίου στο ήδη υφιστάμενο Κοινοτικό Δίκαιο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εκεί ψηφίζουμε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και η πλειοψηφία είναι πάρα πολύ μεγάλη, ευρύτατη.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, τα 2/3 και.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συνεπώς, καλύπτεται και αυτή η προϋπόθεση της συνεννόησης και της ενότητας και είμαστε σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Ήθελα να σας παρακαλέσω την πολιτική σας εκτίμηση. Πιστεύετε ότι τα τελευταία επεισόδια, αυτά που έγιναν στη Βουλή προχθές, αυτά που έγιναν στην Κέρκυρα χθες και τα οποία δεν είναι η στιγμή να τα σχολιάσουμε, έχουν πολύ σχολιαστεί, επηρεάζουν ή θα επηρεάσουν τους συναδέλφους σας Βουλευτές της συμπολίτευσης στις σχετικές ψηφοφορίες;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, τα γεγονότα αυτά είναι ανησυχητικά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Εντάξει, το έχουμε πει αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ τώρα που θα αγορεύσω στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων θα πω ότι παλεύουμε για να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Δίνει ο καθένας το μικρό και μεγάλο του αγώνα και το κεφάλι μας είναι ψηλά. Επειδή, δε, ενάμιση χρόνο μέλος αυτής της κυβέρνησης έχω υποστεί πολλά παρόμοια, αυτά είναι ανησυχητικά αφενός μεν για την πορεία και τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά αφετέρου, κ. Πάικε, προσωπικά εμένα με κάνουν πιο δυνατό.

Μπορώ να καταλάβω τους ανθρώπους που γλιστρούν σε μια τέτοια συμπεριφορά. Δεν μπορώ να καταλάβω φυσικά αυτούς που πέταξαν πέτρες. Όπως άκουσα το πρωί στα Μέσα ενημέρωσης, κινδύνευσαν άνθρωποι και ένα μικρό παιδί που καθόταν μαζί με τον γονέα του Βουλευτή υπάλληλο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το άκουσα από την τηλεόραση το πρωί. Αυτό δεν είναι γλίστρημα προς μία συμπεριφορά ανεπίγνωτη. Αυτό είναι μια συνειδητή κίνηση να χτυπήσεις. Αυτό νομίζω ότι πρέπει να καταδικαστεί ευθέως. Εγώ, κ. Πάικε, απέναντι σ' αυτό…

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Μάλιστα. Η ερώτησή μου ήταν, εσάς μεν σας κάνει πιο δυνατό. Απ’ ό, τι εκτιμάτε, απ’ ό, τι βλέπετε…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, και θα ήθελα στους συναδέλφους μου εδώ να τους πω ψηλά το κεφάλι. Ψηλά το κεφάλι.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Θα τους πείτε. Τι βλέπετε, τι οσμίζεστε; Επηρεάζει, μήπως η επιστολή που ετοιμάζουν τώρα έχει να κάνει και μ' αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μη με ρωτάτε γι' αυτό, δεν το ξέρω. Άμα δεν το ξέρω πώς να το σχολιάσω;

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Ναι, μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά γενικότερα, να σας πω κάτι, αυτά τα γλιστρήματα προς τον αυταρχισμό και τη βία, προς μεθόδους που είναι έξω από τα όρια της δημοκρατίας, δεν είναι ικανά να απειλήσουν τη δημοκρατία ούτε την πορεία του τόπου.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά κάνετε και το λέτε αυτό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πάικε, ο φόβος δεν είναι επιλογή.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά κάνετε και το λέτε αυτό γιατί…

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποιος φοβάται να αφήσει τον αγώνα.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Σωστό.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όποιος φοβάται δεν κάνει για τη συγκυρία αυτή, όποιος φοβάται και όποιος κρύβεται.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Καλά κάνετε και το λέτε αυτό γιατί παράγινε η κινδυνολογία.

Κύριε Υπουργέ θέλω πάρα πολύ να συζητήσουμε τα θέματα του Υπουργείου σας, για το οποίο θέλω να πω από το μικρόφωνο ότι εν πάση περιπτώσει προσπαθείτε, παλεύετε, δουλεύετε, όπως κάνατε και στο Εργασίας. Δεν έχει σημασία αν συμφωνώ ή συμφωνούμε όλοι μαζί σας ή όχι, αλλά το παλεύετε. Και μένω με τη δέσμευσή σας ότι θα τα πούμε τη Δευτέρα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας ευχαριστώ εγώ. Καλή σας ημέρα. Γεια σας.

Β. ΠΑΪΚΟΣ: Γεια σας.