Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Ομιλία Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην Υψηλή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS

22/06/2011

Υψηλή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών

για το Aids

Νέα Υόρκη, 8-10 Ιουνίου 2011

Ομιλία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου

Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2011

Συμπληρώνονται φέτος τρεις δεκαετίες αγώνα κατά του AIDS. Η εμφάνιση του HIV και η έξαρση της διάδοσής του τη δεκαετία του 1980 έθεσε τους ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη σε κατάσταση σοκ, τις χώρες μας, τον ΠΟΥ, τα Ηνωμένα Έθνη σε συναγερμό.

Η επιδημία έκανε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών βαθύτερο. Ακόμη και στις εύπορες χώρες η απόσταση μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγάλωσε. Το κόστος της πρόληψης και της θεραπείας, ιδίως για τις χώρες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, υπήρξε και συνεχίζει να είναι υπέρογκο.

Η επιδημία διεύρυνε τον κίνδυνο του κοινωνικού στιγματισμού για τις ευάλωτες μερίδες του πληθυσμού: ομοφυλόφιλους, ναρκομανείς, μεταγγιζόμενους. Ατομικά δικαιώματα τέθηκαν σε αμφισβήτηση. Παλιές προκαταλήψεις αναζωπυρώθηκαν.

Για τη διεθνή κοινότητα, η εφετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το AIDS αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία. Αφενός, για να υπενθυμίσουμε τις σημαντικές επιτυχίες που ο κοινός μας αγώνας κατά της ασθένειας σημείωσε όλα αυτό το διάστημα. Αφετέρου, για να διακηρύξουμε ότι ο κίνδυνος δεν παρήλθε. Τέθηκε ίσως υπό έλεγχο, χάρη στις προσπάθειες της πολιτικής και της επιστήμης. Ωστόσο, δεν εξαλείφθηκε. Και όσο αυτό δεν συμβαίνει, δεν μας επιτρέπεται να εφησυχάζουμε.

Η Ελλάδα χαιρετίζει τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα κ. Μπαν Κι-Μουν. Είναι προτάσεις φιλόδοξες και σαφείς. Όμως τέτοιες χρειαζόμαστε. Με οδηγό αυτές και σε διαβούλευση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., θέλουμε να εργαστούμε σκληρά για την εφαρμογή τους στην πράξη.

Τα τριάντα αυτά χρόνια στην Ελλάδα έχουμε πίσω μας σημαντικό έργο. Έμφαση δώσαμε εξαρχής στην πρόσβαση στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Χάρη σ’ αυτήν, όλοι όσοι έχουν ανάγκη μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία, ακόμη και αν είναι άποροι, ανασφάλιστοι, οικονομικοί ή και παράνομοι μετανάστες.

Προτεραιότητα δώσαμε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων. Με εκστρατείες διαφώτισης στα σχολεία, τον στρατό, τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τους δημόσιους χώρους, με ελέγχους στην αιμοδοσία ενισχύσαμε την πρόληψη.

Στο πνεύμα των προτάσεων του Γ.Γ., η βούλησή μας είναι να διευρύνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες. Προγράμματα όπως η δωρεάν παροχή προφυλακτικών και συρίγγων μιας χρήσης σε χρήστες ενδοφλέβιων και άλλων ουσιών πρέπει να επεκταθούν. Για τον σκοπό αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνία των πολιτών, τις ΜηΚυΟ. Επιπλέον, η Ελλάδα συνεισέφερε οικονομικά στο Παγκόσμιο Ταμείο για το AIDS και στο σχετικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS).

Στην παρούσα συγκυρία, μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η μάστιγα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Το περασμένο έτος και τους πρώτους μήνες του 2011, καταγράψαμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων του HIV/AIDS. Πολλά από αυτά αφορούν γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική που μεταφέρθηκαν στην χώρα παράνομα και εξαναγκάζονται στην πορνεία. Είναι για μας πρόδηλο ότι προβλήματα αυτού του είδους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας πιο στενής διεθνούς συνεργασίας.

Σήμερα περίπου 6.000 ασθενείς τελούν υπό θεραπεία. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας απαιτεί να επανεξετάσουμε τις δαπάνες μας και σ’ αυτόν τον τομέα, ώστε να διατίθενται με πιο ορθολογικό τρόπο. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι θα το κατορθώσουμε χωρίς να μειώσουμε το επίπεδο προστασίας και το αίσθημα ασφάλειας του πληθυσμού.

Κυρίες και κύριοι. Ο σκοπός που παρίσταμαι σήμερα εδώ είναι για να επιβεβαιώσω τη δέσμευση της χώρας μου να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του AIDS.