Κυριακή, 28 Μαΐου 2023

Πρακτικά κοινής συνέντευξης Τύπου πολιτικής ηγεσίας ΥΥΚΑ - Διοικητή 1ης ΥΠε, κ. Άρη Μουσιώνη.

23/06/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΡΗ ΜΟΥΣΙΩΝΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α’ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βρεθήκαμε τελευταία φορά στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΕΠΥ, του κτιρίου το οποίο θα στεγάσει και τον ΕΟΠΥΥ. Στο πίσω κομμάτι του κτηρίου, θα στεγαστεί σε 3 ορόφους ο ΕΟΠΥΥ και η Πρωτοβάθμια Υγεία πια θα έχει το χώρο της από το φθινόπωρο για να δουλέψει με τρόπο ολόπλευρο.

Βέβαια, οι προσαρμογές οι κτιριακές θα ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο και ο ΕΟΠΥΥ θα δουλεύει από 1η Σεπτεμβρίου. Δεν πειράζει, αυτό δεν θα αναστείλει την έναρξη της λειτουργίας του, κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ όπως έχουμε πει και όπως έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Κουτρουμάνη και την κα Δρέττα θα προχωρήσει.

Σήμερα, όμως, σας καλέσαμε για μια πολύ ειδική ενημέρωση. Μια ενημέρωση που τη χρωστάμε σ’ εσάς, αλλά πάνω από όλα τη χρωστάμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες που πληρώνουν φόρους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιμέναμε για πολύ καρό, δεν σας πείθαμε όλους, υπήρχαν μεταξύ υμών ορισμένοι, οι οποίοι δεν επείθοντο, επείθοντο πιο πολύ από τους διαμαρτυρόμενους συνδικαλιστές των νοσοκομείων, που έδειχναν τις τεχνητές ελλείψεις που προκαλούσαν οι προμηθευτές με το εμπάργκο τους του Απριλίου, δεν σας πείθαμε ότι τα νοσοκομεία έχουν υλικά.

Ο κ. Μουσιώνης αποκάλυψε την υπόθεση στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» και αμέσως μετά τη σκευωρία στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και στο «ΚΑΤ». Οι περιπτώσεις όπου αναδείκνυαν ελλείψεις υλικού συνδικαλιστές, της Αριστεράς κυρίως, ενώ οι αποθήκες τα είχαν.

Μάλιστα για έλλειψη υλικού και για έλλειψη κρεβατιών, που και κρεβάτια υπήρχαν, έκλεισε ως μη όφειλε και κατά τρόπο παράδοξο και ανεπίτρεπτο για εθνικό σύστημα υγείας πήγε να κλείσει η εφημερία στο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Τα πρόλαβε ο κ. Μουσιώνης και τα διόρθωσε, τα ξέρετε.

Από τότε εμείς δεν σταματήσαμε να λέμε ότι πολλές ελλείψεις είναι τεχνητές. Από τότε σας θυμίζω αποκαλύψαμε, αποκάλυψε ο κ. Μπουσελέγκας από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια πως νοσοκομεία είχαν στοκ παραπάνω, πολύ παραπάνω από το νόμιμο. Δηλαδή, έκαναν προμήθειες ενώ δεν είχαν ανάγκη, σε καιρό κρίσης.

Εμείς θέλαμε, όμως, απόδειξη. Και την απόδειξη χάρη στον κ. Μουσιώνη και χάρη και στην πρόκληση για το λόγο αυτό του κ. Μπάνη, Διοικητή του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ», την έδωσε το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», κυρίες και κύριοι. Κρυφές αποθήκες, με υλικό, άνω του νομίμου ορίου της παρακαταθήκης. Αποθήκες αδιαφανείς και χρήσεις κατά βούληση των υλικών. Όπως ενημερώνομαι, υπό τη σκέπη συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου.

Μας κάλεσε ο κ. Μπάνης και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία του. Ο κ. Μουσιώνης πήγε, μπλοκάρισε τις αποθήκες, άλλαξε τις κλειδαριές, καταμέτρησε το υλικό και θα σας τα πει τα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε το Διοικητή του νοσοκομείου, πάνω από όλα η ηγεσία του Υπουργείου ευχαριστεί τον κ. Μουσιώνη γι’ αυτή την εξαιρετικά εύστοχη κίνηση του, η οποία στέλνει μήνυμα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, των οποίων οι Διοικητές παίρνουν τον κ. Μπάνη και τον ρωτάνε «πώς το έκανες;» Γιατί έχουν και αυτοί στα νοσοκομεία τους εντοπίσει περίεργη κίνηση υλικών.

Είχαμε, λοιπόν, αύξηση της δαπάνης για την κατανάλωση υλικών τα περασμένα χρόνια, πολλά χρόνια, που οφειλόταν στις υπερτιμολογήσεις που έκαναν οι προμηθευτές. Κι εγώ έχω δικαιολογήσει την υπερτιμολόγηση όταν πληρώνεις κάθε 6 χρόνια και ο άλλος επί 6 χρόνια δεν παίρνει τίποτα, ενώ αυτός πληρώνει μισθούς, ΦΠΑ, εισφορές εργαζομένων, προμήθεια υλικού, φόρο εισοδήματος στο τέλος, επιτόκια στις Τράπεζες και εσύ τον πληρώνεις κάθε 6 χρόνια.

Είχα πει, όμως, ότι πέρα των υπερτιμολογήσεων που εγίνοντο γι' αυτό το λόγο, υπήρχε η λεγόμενη προκλητή κατανάλωση, κατανάλωση που δεν αφορούσε τον ασθενή, όπως και στα φάρμακα έτσι και στα υλικά και αποκαλύπτουμε σήμερα, για πολλοστή φορά τελικά, μια άλλη πηγή αύξησης της δαπάνης σε υλικό, που έχει να κάνει με τις υπέρ του δέοντος παρακαταθήκες, με τις προμήθειες χωρίς λόγο για να καταλαβαινόμαστε.

Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντική τη σημερινή μέρα, την προετοιμάζουμε με τον κ. Μουσιώνη 20 μέρες τώρα. Την κρατήσαμε έξω από την πληροφόρηση με συνεννόηση των δυο μας, δουλέψαμε οι δυο μας, του το οφείλουμε αυτό και το Υπουργείο και οι τρεις οι παριστάμενοι Υπουργοί του το οφείλουμε, τον ευχαριστούμε και θα τον στηρίξουμε να πάει αυτή την προσπάθεια του κάτω – κάτω.

Γιατί δεν είναι μόνο ότι κάνει μια δουλειά στα 22 μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδος που είναι στην περιφέρεια του, αλλά στέλνει ένα μήνυμα και στις άλλες 6 Υγειονομικές Περιφέρειες να κάνουν το ίδιο. Δεν θα αφήσουμε πέτρα πάνω σε πέτρα, είναι σαφές. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να υποβάλλεται σε θυσίες και κάποιοι να μη συμμερίζονται ότι αρκετά τόσα χρόνια, ας βοηθήσουν τώρα, αλλάζοντας τακτικές .

Αλλά συνεχίζουν, σε μεγαλύτερο βέβαια βαθμό γιατί οι πολιτικές μας είναι πολύ περιοριστικές, παλιότερες κακές συνήθειες. Τέρμα αυτά. Τώρα πια η κανονικότητα θα εξαπλωθεί σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων της πατρίδας.

Και ας αναλογιστούν όσοι για μικροκομματισμούς - και σπεύδω να πω ότι δεν αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία - αλλά και μικροσυνδικαλιστικούς λόγους, κυρίως το δεύτερο, έλεγαν, και τι δεν έλεγαν στον ελληνικό λαό για τις ελλείψεις.

Συνδικαλιστές ανεξαρτήτως χρώματος. Και μέσα στο ΠΑΣΟΚ μας τα λέγανε αυτά. Μας τα έλεγαν και άνθρωποι που δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία. «Ελλείψεις, ελλείψεις». Και του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ». Κομμένα αυτά. Δεν τα αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να τα πληρώσει. Ούτε Ροβεσπιέροι είμαστε εδώ, ούτε μας αρέσει να ασχολούμαστε με αυτά.

Μη παρεξηγηθούμε ότι αντί πολιτικής κάνουμε αυτά. Κάνουμε πολιτικές θεσμικές, διαρθρωτικές, κάνουμε αλλαγές, αλλά δεν μπορούμε να πληρώνουμε τη δαπάνη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Δεν μπορεί να πληρώνει ο φορολογούμενος τόσα δισεκατομμύρια που να μη πηγαίνουν στην υγεία των πολιτών, αλλά σε αυτά.

Εμείς δεν είμαστε διώκτες κανενός. Αλλά δεν ανεχόμαστε. Είμαστε κι εμείς στοιχειωδώς έξυπνοι, όπως και οι άλλοι. Όταν μένει σταθερός ο αριθμός των προμηθειών σε χρήμα δεν μπορεί να ισχυρίζεσαι, κύριε, ότι δεν έχεις υλικό. Κάτι έχεις κάνει. Απλή σκέψη είναι αυτή.

Πήγε καλά το 2010 στη δαπάνη για τις προμήθειες; Λίγο καλά πήγε. Κατά τι λιγότερο από το 2009. Άρα, οι προμήθειες παρέμειναν ίδιες. Πως υπάρχει έλλειψη;

Και ακόμη στέλνω ένα μήνυμα - και με αυτό κλείνω και δίνω το λόγο στον Άρη Μουσιώνη - στην Επιτροπή Προμηθειών, δηλαδή στους υφισταμένους μου, αυτή την εβδομάδα θα κλείσουν το θέμα των ορθοπεδικών υλικών. Είναι η 20η φορά που δίνω τη σχετική εντολή και παραμένουν τα ορθοπεδικά υλικά πάνω από την αγορά.

Για να μην έχουμε συμπεριφορές άλλου είδους εκ μέρους μου, σπεύδω να τους πω να προσαρμόσουν αυτή την εβδομάδα - και να το πω δι’ υμών - τις τιμές των ορθοπεδικών υλικών στις κατώτερες τιμές της αγοράς. Και ούτε επιχειρήματα ακούω, νομικά, οικονομικά ή άλλα. Επιτέλους πια.

Με εκείνα και με τα άλλα, κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμα του 2001 θα κλείσει περισσότερο καλά από όσο προϋπολογίζουμε βάσει των στοιχείων του α’ πενταμήνου, που με τη δουλειά του ο κ. Πολύζος και με το ESY.net μας επέτρεψε να έχουμε.

Θα πάμε πολύ καλύτερα. Και θα πάμε πολύ καλύτερα, γιατί αυτά που κάνουμε κι εδώ το ξαναλέω, τα οφείλουμε στον Άρη Μουσιώνη αυτά, στέλνουμε ένα μήνυμα στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες ότι θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ προσεκτικά το θέμα των υλικών και κυρίως τη σχέση διαθέσιμου στις αποθήκες υλικού και αναγκών του νοσοκομείου.

Γιατί, κύριε, εάν μου προμηθεύεσαι χωρίς λόγο 6, 7, 8 υλικά και καταναλώνεις τον προϋπολογισμό σου, δεν θα πάρεις και κάποιο που έχεις ανάγκη αφού κάνεις φαβοριτισμό υπέρ κάποιων.

Όπως αντιλαμβάνεστε ο φάκελος του «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ» θα πάει στην κα Ράικου. Ευχαριστώ. Κύριε Μουσιώνη, ελάτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ότι έχουμε μάθει είναι μιας εταιρείας κ. Μουσιώνη. Μπορείτε να μας πείτε;.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μας τα πει ο κ. Μουσιώνης τώρα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Τι είπατε; Δεν άκουσα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέει ότι είναι μίας εταιρείας, σε ρωτάει.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ευχαριστώ τον Υπουργό για την υποστήριξη που μου παρείχε όλο αυτό το διάστημα για να μπορέσω να φτάσω κάποιες υποθέσεις μέχρι τέλους. Γιατί υπήρξαν πολλά εμπόδια, πολλές αντιστάσεις και σε πολλούς εργαζόμενους υπήρξε και ένα κλίμα από κάποιους όπως οι ίδιοι λένε, αλλά αυτά θα εμπεριέχονται στο φάκελο όπως είπε ο Υπουργός προς την κα Ράικου.

Αυτό που θα ήθελα να πω πρακτικά άμεσα είναι το εξής: Σε μια περίοδο, που οι εταιρείες, ως ένα βαθμό δικαιολογημένα, ως ένα μεγαλύτερο βαθμό αδικαιολόγητα, έθεταν τις δομές του συστήματος υγείας υπό εμπάργκο, την ίδια στιγμή υπήρχαν υλικά στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονταν σε αίθουσες, σε χώρους των νοσοκομείων εκτός διαδικασίας.

Δηλαδή για να το πω απλά, το παράρτημα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, οι παρακαταθήκες του οποίου για να κάνει καλά τη δουλειά του, για να μη κινδυνεύει κανείς ασθενής δεν υπερβαίνει σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που προβλέπουν οι λειτουργίες των κλινικών τις 3.600 €, είχε παρακαταθήκες 100.000 €.

Την επομένη φτάσαμε στις 21.600 € γιατί είχα δώσει εντολή, αφού άλλαξα τις κλειδαριές και αφού «δήμευσα» ότι βρέθηκε στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, έδωσα εντολή ότι τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά.

Δεν χρωστάει ο ασθενής, ο πολίτης, το μπλοκάρισμα αυτό να το πληρώσει με αναβολή χειρουργείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αλλά αυτή τη στιγμή στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ τα υλικά είναι εκείνα που χρειάζονται, στην ποσότητα που χρειάζονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Για να κάνουμε και μια σύγκριση, ό,τι παρακαταθήκες έχει σήμερα ένα καλό νοσοκομείο στη Δανία, το ίδιο έχει και το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Και σας πληροφορώ, όπως το είπε και ο Υπουργός, ήδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας δια των εταιριών έχουν συμμαζέψει τις παρακαταθήκες τους. Και όχι μόνο αυτό, κυρίως έχουν έρθει στο ταμείο και ο καθένας λέει τι θέλει, για ποιο το θέλει, για ποια περίπτωση.

Αυτό το οποίο ίσχυε στη χώρα μας και υποσχεθήκαμε πριν από κάποιους μήνες ότι θα βάλουμε σε τάξη, ήδη είναι γεγονός. Είναι το ευχάριστο Υπουργέ μου.

Επειδή είπατε όταν πρωτοήρθα ότι εμείς είμαστε στην πρόληψη περισσότερο, παρά στην καταστολή, εμείς δεν είμαστε ΣΔΟΕ, δεν είμαστε ΣΕΥΠ, δεν είμαστε δικαστικές αρχές. Θα πάμε κι εκεί, αλλά πρώτα πρέπει να προλάβουμε το κακό στη γέννα του και αυτό κάνουμε. Και αυτό το μήνυμα έφυγε και σε άλλα νοσοκομεία.

Όταν ρωτάνε τα νοσοκομεία τι έγινε στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ή τι έκανα στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ, έκανα την αλφαβήτα, έκανα το αυτονόητο. Δεν έκανα τίποτα περισσότερο, όπως και στο ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ από το οποίο κατέβηκα. Βάλαμε τα υλικά που χρειάζονται, τα καλύτερα, μέσα από διαδικασίες, ανάλογα με την ένδειξη να χρησιμοποιηθούν.

Σε ότι αφορά τα δυο καρδιοχειρουργικά τμήματα, στα καλύτερα κέντρα της Ευρώπης, προσέξτε το νούμερο, στα καλύτερα κέντρα με βάση τον αριθμό επεμβάσεων δεν υπερβαίνουν τις 180.000 € σε μηνιαία βάση. Εμείς είχαμε ξεπεράσει τις 500.000 €. Γιατί εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι πρέπει να έχει ένα νοσοκομείο σε ώρα ανάγκης.

Το επείγον δεν είναι μόνο κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Το επείγον μπορεί να συμβεί και στην καθ' ημέρα ιατρική πράξη. Εμείς λοιπόν λέμε ναι, παρακαταθήκες, μέσα από διαδικασίες και σε συγκεκριμένες ποσότητες. Το ποσό το οποίο βρέθηκε και το έχω αναλυτικά ….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να το δώσεις.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Είναι στοιχεία που δεν έχουν καμία αξία, αλλά είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων, στοιχεία των κλινικών, των εργαστηρίων κλπ. Το ξέρουν οι πάντες δηλαδή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ποσό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Είναι πάνω από 1.000.000. Πάνω από 1.000.000 οι παρακαταθήκες την 25η Μαΐου του 2011.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ενώ όφειλαν να είναι πόσο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: 200.000. 5 φορές πάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο για το νοσοκομείο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μόνο για το νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Μόνο για το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα τα υλικά ήταν αυτό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Για όλα τα υλικά. Τα 100.000 που αναφέρθηκα ήταν στο παράρτημα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ. Ήταν υλικά τα οποία έρχονταν εκτός διαδικασίας απ' ευθείας από την εταιρεία χωρίς να γνωρίζει, γιατί με την εκεί παρουσία μου ζήτησαν να έρθουν τα όργανα του νοσοκομείου δίπλα μου. Δηλαδή ο υπεύθυνος διαχείρισης υλικού του νοσοκομείου ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ.

Προσέξτε κάτι. Έρχονταν τα υλικά. Μετατρέψανε τους χώρους των δημόσιων νοσοκομείων σε αποθήκες των εταιρειών. Και τι γινόταν; Παράγγελνε ο γιατρός αυθαίρετα, κατά το δοκούν, γιατί έτσι ο ίδιος νόμιζε. Αυτά που σας μεταφέρω έγιναν ενώπιον της ηγεσίας του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ και στελέχους του ΣΕΥΠ που κάλεσα να βρίσκεται εκεί μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του κ. Κυριαζή.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Του κ. Κυριαζή, ακριβώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας τον μεταθέσανε τον κ. Κυριαζή;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ναι, είναι σ’ εμάς πλέον. Είναι με εντολή δική σας στην Α΄, Β΄, Γ' και Δ΄ …..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί κάποιοι θέλανε να τον στείλουν εκτός Αθηνών.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι, είναι σ’ εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δείχνετε ότι έχετε πέσει από τα σύννεφα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα νοσοκομεία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωραία. Λοιπόν; Εμείς το δείχνουμε στον ελληνικό λαό.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εμείς διαψεύδουμε αιφνιδιαστικά δημοσιεύματα που λένε ότι τα νοσοκομεία μας είναι στεγνά από υλικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, θα μας αφήσετε να ολοκληρώσουμε και να κάνετε μετά τις ερωτήσεις;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε ό, τι αφορά το παράρτημα ….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, αρχίσατε να λέτε ότι υπάρχουν αυτά ως παρακαταθήκες με τον τρόπο που είπαμε. Από κει και πέρα λέγατε κάτι για τη χρήση. Ολοκληρώστε αυτό για να μείνει η εικόνα καθαρή. Παραγγέλνουν αυθαίρετα οι γιατροί και εκεί σας κόψανε.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Παραγγέλνουν οι γιατροί, απλά κάνουν χρήση του υλικού και μετά στέλνουν τη λυπητερή στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το Διοικητικό Συμβούλιο με παρακάλεσε «σας παρακαλούμε, ελάτε να βάλουμε μια τάξη». Και γι' αυτό βρέθηκα εκεί. Και όπως και ο Υπουργός, και εγώ ευχαριστώ δημόσια τον Κώστα Μπάνη τον Διοικητή του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ.

Είναι τόσο απλά. Το κάθε υλικό, το καλύτερο υλικό, πρέπει να μπαίνει μέσα από διαδικασίες. Δεν μπορεί να μπαίνει από το παράθυρο, ούτε υπόγεια, ούτε από διαδρόμους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας λέει ο κ. Νεγκής ότι αυτό γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Είπαμε, όμως, και εσείς κι εγώ ότι το μήνυμα που φεύγει σήμερα από δω και από αυτά που κάναμε, δεν αφορά το «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» μόνο. Αφορά όλα. Για να αλλάξουν πρακτική.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ακριβώς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί αυτό που έγινε εκεί, θα γίνει παντού, με τις ίδιες ακριβώς συνέπειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Ποια τμήματα;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Χειρουργικές ειδικότητες

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καρδιοχειρουργικές;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Χειρουργικές ειδικότητες. Όλες οι χειρουργικές ειδικότητες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δεν θέλω ….

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, θα τελειώσετε; Γιατί το κάνετε αυτό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε ότι αφορά το κομμάτι των υλικών αυτών το οποίο καταμετρήθηκε, την ημέρα οι παρακαταθήκες φύγανε, την επομένη, αφού καταγράφηκαν, επέστρεψαν στις εταιρείες και θα ξαναμπούν όχι από τις εταιρείες, αλλά από τις διαδικασίες του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει γιατρός που παραγγέλνει πλέον απ' ευθείας.

Αν δεν δώσει την έγκριση το όργανο του νοσοκομείου, το Διοικητικό Συμβούλιο πρώτα, η Επιτροπή Προμηθειών και οι υπεύθυνοι διαχείρισης υλικού, υλικό στο νοσοκομείο δεν μπαίνει. Είναι απλά τα πράγματα. Αλλάξαμε τη διαδικασία. Δηλαδή εφαρμόζουμε το νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Είναι πάρα πολλές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Μουσιώνη, εδώ ήρθατε για να πείτε. Μετά θα ερωτηθείτε. Γιατί τους αφήνετε να μη σας αφήνουν να τελειώσετε; Πείτε το λόγο σας, πείτε αυτά που έχετε να πείτε. Πείτε και για το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Έχουμε κι άλλα να πούμε.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δεύτερο θέμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάποιους συναδέλφους σας που ευαισθητοποιήθηκαν μετά και από τη δική μας απάντηση, ως οφείλαμε δηλαδή, την ίδια μέρα κυριακάτικου δημοσιεύματος –το οφείλουμε αυτό προς τις Ελληνίδες γυναίκες επίτοκες εγκυμονούσες- ότι η εικόνα στα δημόσια μαιευτήρια της χώρας είναι τριτοκοσμική.

Προσέξτε, σημειώστε το αυτό, σε μια περίοδο που σε όλα τα επίπεδα ενάμιση μήνα πριν το δημοσίευμα ξεκίνησε σε καθημερινή βάση μια προσπάθεια υπό την προεδρία μου δεν ανέθεσα σε Επιτροπή το ανέλαβα προσωπικά ο ίδιος, με όλους τους συντελεστές κοινωνικούς λειτουργούς, μαίες, γιατρούς, τους πάντες και η εικόνα η οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή στα δυο αυτά μαιευτήρια τα μεγαλύτερα της χώρας, είναι ισάξια των καλύτερων ιδιωτικών μαιευτηρίων.

Απλώς σε μια εποχή που ο κόσμος στρέφεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και πολλαπλάσια στα ιδιωτικά μαιευτήρια, βγαίνει ένα δημοσίευμα όπου κάνει λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες. Ήρθαν τρία κανάλια -αν θέλετε μπορώ να τα αναφέρω κιόλας δεν χρειάζεται- με τις κάμερες και ζήτησα να δείξουν αυτό που πραγματικά υπάρχει και πραγματικά μιλάμε για δημοσιεύματα τα οποία διαψεύδονται με τον πλέον τραγικό γι' αυτούς τρόπο.

Είπα να μπουν μέσα ελεύθερα, σεβόμενοι πάντα το χώρο επαναλαμβάνω, το χώρο του Νοσοκομείου και να αναδείξουν αυτό που πραγματικά υπάρχει και την προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει. Εδώ πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Καθηγητή τον κ. Αντσακλή που παραχώρησε αίθουσα της πτέρυγας «Πετσάλη» για τα εγκαταλελειμμένα νεογνά, όπου ειλικρινά γίνεται μια πολύ συστηματική δουλειά, ώστε αυτά τα παιδιά να βρουν σύντομα αγκαλιά, σύντομα να βρεθούν στο χώρο που δικαιούνται ως ανθρώπινα όντα ως ανθρώπινες ψυχές. Και σε αυτό επαναλαμβάνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συντελεστές.

Και κάτι άλλο: ρωτήστε πόσες μαίες πρέπει να έχει ένα Νοσοκομείο, γιατί κάπου λένε «ωραία οι υποδομές, ωραία τα δωμάτια, πόσους γιατρούς;» είμαστε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να πάμε στο νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό. Ρωτήστε πόσες μαίες πρέπει να έχει σύμφωνα με τον αριθμό κλινών και επιτόκων, δηλαδή των πραγματικών γεννήσεων, για να λειτουργεί σωστά. Και ρωτήστε πόσες μαίες διαθέτουν τα πιο σύγχρονα ιδιωτικά μαιευτήρια της χώρας.

Είμαστε πραγματικά και είμαστε περήφανοι γι' αυτό σε πάρα πολύ καλά δεδομένα και γι' αυτό τον λόγο είμαι υποχρεωμένος να διαψεύδω αιφνιδιαστικά κάθε δημοσίευμα, το οποίο δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες, σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας όπου οι πολίτες έχουν ανάγκη τις δομές του συστήματος υγείας και όταν ακόμη δεν είναι ασθενείς και θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχουν δημόσια Νοσοκομεία και μάλιστα ότι λειτουργούν καλά. Αυτό το οφείλουμε στους πολίτες, δεν το κάνουμε για μας για να δείξουμε τι δουλειά κάναμε ή πόσο προσπαθήσαμε. Το οφείλουμε στους πολίτες.

Αυτά και είμαι στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε. Παρακαλώ.

ΑΙΜ. ΝΕΓΚΗΣ: Φαντάζομαι ότι οι προμήθειες αυτές που γίνονται και είπα ότι γίνονται σε όλα τα Νοσοκομεία. Υπάρχουν Νοσοκομεία που προμήθειες και μιλάμε για εξωσυμβατικά δεν υπάρχει διαγωνισμός, είναι εξωσυμβατική η διαδικασία. Υπάρχουν Νοσοκομεία και είναι κι ένα στην εκλογική Περιφέρεια του Υφυπουργού, όπου δεν περνάνε οι διαδικασίες μέσα από το γραφείο προμηθειών και υλικού. Δεν περνάνε και έχω χαρτιά στο γραφείο μου να σας στείλω άμα θέλετε.

Στην Αλεξανδρούπολη συμβαίνει το ίδιο, στις Σέρρες συμβαίνει το ίδιο, δεν περνάνε μέσα από το γραφείο προμηθειών. Εισηγείται ο εκάστοτε γιατρός, γιατί αυτός έχει την ανάγκη έτσι έχει μάθει ο άνθρωπος. Στο Ιπποκράτειο που λέτε έχω κι εγώ χαρτιά στο γραφείο μου, έχουν τις υπογραφές επτά αρμοδίων. Είναι ο διευθυντής, ο διευθυντής προμηθειών, ο διευθυντής οικονομικού και τελικά φτάνει στο Διοικητή, ο οποίος Διοικητής φυσικά παρ' ότι είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος ο κ. Μπάνης, δεν μπορεί να ξέρει σε κάθε ειδικότητα του κάθε τελευταίο εξάρτημα. Κάποια στιγμή πιστεύει τους από κάτω του και βάζει την υπογραφή του. Αυτό το σύστημα προμηθειών δουλεύει σε όλα τα Νοσοκομεία. Εσείς αισθάνεστε λες και ανακαλύψατε τον τροχό! Αυτό νιώθω εγώ.

Οι εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες στα Νοσοκομεία γιατί δεν έχουν logistics. Έχετε Logistics στο Ιπποκράτειο; Δεν έχετε. Οι εταιρείες ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των Νοσοκομείων δημιουργούν παρακαταθήκες. Κάποιοι επιτήδειοι μπορεί να φουσκώνουν τις παρακαταθήκες. Δεν είναι πληρωμένα υλικά όμως πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να τιμολογηθούν αργότερα. Είναι τιμολογημένα όταν μπαίνουν; Όχι. Τιμολογούνται μπορεί κι ένα χρόνο μετά από την επέμβαση. Υπάρχουν ατιμολόγητες επεμβάσεις στο Ιπποκράτειο, ενάμιση χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επιπλέον αυτά είναι για επείγοντα. Επίσης οι παρακαταθήκες είναι για επείγοντα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αυτή η διαδικασία κ. Νέγκη είναι που θα ισχύει μόνο γιατί μπήκαν υλικά χωρίς αυτή τη διαδικασία. Υπήρξαν υλικά.. .κάλεσα τον Προϊστάμενο Διαχείρισης Υλικού και του λέω «αυτή η αποθήκη εδώ είναι εν γνώσει σου;».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Του Διευθυντή Υλικού για όσους δικαιολογούν αυτές τις καταστάσεις.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: «Αυτό είναι εν γνώσει του Νοσοκομείου;» κ. Νέγκη. Μιλάμε για αποθήκη εταιρείας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τι σας είπε; Ναι ή όχι;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο μάγειρας των Σερρών πέρασε Πειθαρχικό χτες. Με εμάς, αυτά δεν έχει. Να ρωτήσετε να μάθετε και να αποκαλύψετε στον ελληνικό λαό, αφού δεν το κάνατε, πόσοι γιατροί έχουν τεθεί σε αργία τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για τα υλικά κ. Υπουργέ μια διευκρίνιση περί παρακαταθήκης. Ποια θα είναι η διαδικασία δηλαδή; Λέτε ότι ο γιατρός μέχρι τώρα ουσιαστικά έπαιρνε κατ' ευθείαν από την αποθήκη το υλικό για να κάνει την επέμβαση. Τώρα θα χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία για να γίνει ένα χειρουργείο, να παίρνει έγκριση από την ΕΠΥ; Ξέρουμε ότι θέλει ένα μήνα αυτό το πράγμα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Στο όνομα αυτής της διαδικασίας κάποιοι παραβιάζουν τη νομιμότητα στα Νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήστε μου κ. Μουσιώνη σας παρακαλώ στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αμέσως. Η κάθε κλινική γνωρίζει στην αρχή του κάθε μήνα τα χειρουργεία που έρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα έκτακτα τι γίνεται;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Για τα έκτακτα φροντίζει επίσης η κάθε κλινική του κάθε Νοσοκομείου τι ανάγκες έχει για την εφημερία και δεν τις ακουμπάει. Είναι οι νόμιμες παρακαταθήκες. Όλοι ξέρουν πάρα πολύ καλά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διάκριση της νόμιμης παρακαταθήκης κατά τον αριθμό των υλικών και τα χρήματα και της μη νόμιμης που αποκαλύπτει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια είναι πάρα πολύ απλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν πολλών εταιρειών η παρακαταθήκη αυτή η παράνομη;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ναι πάρα πολλών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές θα συνεχίσουν να προμηθεύουν και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα θα γίνουν όπως τα λέει ο νόμος.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κοιτάξτε κάτι, όλες οι εταιρείες με νόμιμες διαδικασίες τα προμηθεύουν. Καμία εταιρεία με παράνομη διαδικασία δεν μπορεί να προμηθεύσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη κάποιες εταιρείες λέτε ότι έστησαν μια παράνομη αποθήκη.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Επειδή είπατε ότι μέχρι τώρα τα επείγοντα έτσι λύνονταν, ένα τηλέφωνο και έρχονταν τα υλικά. Αυτό θέλω να ξέρετε ότι είναι πολύ απλό να το γνωρίζουμε με προσέγγιση κοντά στο 100%. Δεν λειτουργούμε σήμερα, χρόνια υπάρχει η λειτουργία των Νοσοκομείων, χρόνια υπάρχει μια στατιστική η οποία είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα, που λέει το καλοκαίρι τα τροχαία είναι πολύ περισσότερα άρα έχουμε πολύ… Άρα συνεπώς μια σωστή Διοίκηση και το επιστημονικό προσωπικό και η Επιτροπή Προμηθειών μπορούν να υπολογίσουν και να έχουν αυτά τα υλικά. Αυτό που ο κ. Μουσιώνης επισημαίνει είναι ότι δεν ήταν εκεί στις αποθήκες υλικά για ένα δεκαήμερο για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα που θα προέκυπταν. Ήταν υλικά, τα οποία ξεπερνούσαν μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε υπολογίσει πόσο χρόνο χρειάζεται η ΕΠΥ για να εγκρίνει τέτοια αιτήματα; Τον γνωρίζετε τον χρόνο αυτό;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πολύ καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσος είναι αυτός ο χρόνος;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε προχωρήσει, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και τα Νοσοκομεία κάνουν τη δουλειά τους άμεσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Τι θέλετε να πείτε; Να έχουμε υλικά; Δηλαδή αν στο επόμενο τρίμηνο χρειαζόμαστε 100 υλικά να έχουμε 1.000 στην αποθήκη για να είμαστε ασφαλείς; Αυτό μου λέτε. Αυτό καταγγέλλει ο κ. Μουσιώνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι χρόνο θέλει η ΕΠΥ για να εγκρίνει τέτοια αιτήματα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μου συγκεκριμένα, γιατί θέλει μήνες για να εξετάσει όλα τα αιτήματα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Για το επείγον και για παρατάσεις …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι για το επείγον.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ακούστε, θέλω να είμαστε ειλικρινείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι ισχύει και με την ΕΠΥ και με τους διαγωνισμούς και με τις παρατάσεις των διαγωνισμών. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει σε κανένα μας να παρακάμπτουμε διαδικασίες και να παρανομούμε. Με απλά λόγια ούτε ένα λεπτό.

Πολλές φορές καλύψαμε Νοσοκομεία σε άκρως επείγοντα περιστατικά με πρόχειρο διαγωνισμό. Αυτό θα γίνει όμως ένα τοις χιλίοις, ένα τοις εκατό, να μην γίνει ο κανόνας. Εδώ μιλάμε για υλικά …

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έχω την αίσθηση ότι το Ιπποκράτειο είναι ίσως από τις χειρότερες περιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας όσον αφορά τις ατασθαλίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα αφήσετε πέρα από τα υλικά, τα ποντίκια να χορεύουν κάτω από τα πόδια μας, γιατί στο Ιπποκράτειο υπάρχουν κάποιες περίεργες υποθέσεις από την εποχή του προκατόχου του κ. Λοβέρδου, όπου έχουμε μια περίεργη ανακαίνιση, έχουμε δικαστικές αποφάσεις για προαγωγές γιατρών σε χειρουργικά τμήματα στα οποία ο πρώην Διοικητής ο κ. Βανδώρος δεν υλοποιούσε. Αυτές οι υποθέσεις έχουν ξεχαστεί και εάν αφήσετε τα ποντίκια να χορεύουν κάτω από τα πόδια μας, η νέα διαδικασία που εισηγείστε θα παρακαμφθεί πολύ εύκολα από τα ποντίκια γιατί θα βρουν νέο τρόπο όπως είναι πολύ γνωστό σε όλους μας. Αυτό θέλω να σας ρωτήσω.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. την Τετάρτη 29 του μηνός περνάει Πειθαρχικό το συγκεκριμένο «ποντίκι» από την ΥΠΕ. Για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια. Έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γιατρός;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δεν ξέρω..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραπονιέστε ότι δε γράφουμε γι’ αυτούς που τιμωρούνται αλλά..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα δίνουμε εμείς ονόματα. Ο πολίτης λέει γι’ ατιμωρησία. Μα πώς ατιμωρησία; Η δουλειά γίνεται, απλώς δεν γράφεται. Εάν κάποιος δεν ετιμωρείτο, θα γράφατε: «Δεν τιμωρήθηκε». Τώρα που τιμωρείται δεν γράφεται ότι τιμωρείται. Τι φταίμε εμείς; Τι να κάνουμε δηλαδή; Να βγούμε με χωνί στο δρόμο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ιδιότητα τουλάχιστον, δε θέλουμε ονόματα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ' αρχήν και στο πνεύμα του κ. Νεγκή, αλλά φαντάζομαι Βασίλη και αυτό που είπες κι εσύ, αν είναι η χειρότερη περίπτωση το «Ιπποκράτειο», αν είναι, δεν ξέρουμε, θα δούμε, είπατε ότι οι παρακαταθήκες ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Με την ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για μακρό χρονικό διάστημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, έχετε το πόρισμα απ’ ότι γνωρίζω, 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς δεν είναι το «Ιπποκράτειο» η χειρότερη περίπτωση. Άρα δηλαδή μας παρουσιάσατε τώρα εδώ ένα θέμα..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Επειδή συμπίπτουν τα θέματα και με το Φυσικό Πρόσωπο, ως ΔΥΠΕάρχης είμαι και μέλος του Πειθαρχικού, ήμουν το μέλος της Επιτροπής του Υπηρεσιακού του Υπουργείου για τους 6 γιατρούς..

Επίσης, θα το μεταφέρω όπως μου το λέει ο Υπουργός: Πάνω από 1,5 χρόνο του είχα πει «Υπουργέ μου, περνούσαν τα θέματα και πετάγανε αετό, δεν έπαιρναν θέση, δεν τιμωρούσαν κανέναν». Πρώτη φορά λοιπόν που πήραμε θέση, πήραμε απόφαση γι’ ανάλογα περιστατικά κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος στο όνομα βέβαια της υγείας των ασθενών όλα αυτά, έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Δηλαδή για το θέμα αυτό ήδη πήραμε θέση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχε γίνει, δεν ξέρω αν ήσουν μέλος, και για το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης προ μηνός.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εγώ δεν ήμουν εκεί.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μια αίσθηση που θα γίνει σιγά-σιγά και γνώμη δικαιοσύνης απέναντι σ’ αυτά που έγιναν σε βάρος του. Γιατί όταν έβγαιναν οι Πρωθυπουργοί κι έλεγαν «ο ελληνικός προϋπολογισμός αφιερώνει στο κοινωνικό κράτος αυτά τα δισεκατομμύρια», τα δισεκατομμύρια αυτά δεν έφταναν στον ασθενή, στον ασφαλισμένο, το συνταξιούχο.

Αυτά σταματούσαν σ’ αυτά. Και η αποκατάσταση της ευταξίας σημαίνει πολιτικές όπως αυτή που είπαμε, αλλά σημαίνει και μια διαχείριση των ανθρώπων καθ’ όπως το Πειθαρχικό και το Ποινικό Δίκαιο επιβάλλουν. Μέχρις εκεί, χωρίς μεγαλοστομίες, χωρίς το χωνί στο δρόμο και τις προγραφές.

κα ΤΣΕΛΙΟΥ: Για πόσο πιστεύετε ότι θα βγει αυτό;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Για ένα χρόνο… Το Πειθαρχικό συνεδριάζει 29 του μηνός..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Τσέλιου, δεν ξέρετε, είναι η προσωρινή θέση σε αργία, είναι η μεσολάβηση της κρίσης του επί της ουσίας Πειθαρχικού, το Ποινικό για να γίνει οριστικό. Είμαστε σε εφαρμογή του νόμου.

ΑΙΜ. ΝΕΓΚΗΣ: Πάντως σε παλαιότερη ανάλογη υπόθεση στον Πύργο, επιβλήθηκε η αργία από τα όργανα του Υπουργείου και αθωώθηκαν στα Αστικά Δικαστήρια και μετά υποχρεώθηκε το νοσοκομείο να τους επαναπροσλάβει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άλλες εποχές, κ. Νεγκή. Για να δούμε τι θα γίνει τώρα..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε ό, τι αφορά τα συγκεκριμένα υλικά είναι αλήθεια, αλλά αυτό δε δικαιολογεί σε τίποτα το έλλειμμα της νομιμότητας ότι οι τιμές εκινούντο κάτω από αυτές του Παρατηρητηρίου. Τι παρατηρήσαμε όμως: Ότι οι τιμές του Παρατηρητηρίου ήταν αρκετά υψηλότερες από αυτές της αγοράς. Θέλουμε να είμαστε έντιμοι αλλά και ειλικρινείς μαζί σας και μέσα από σας με τον ελληνικό λαό. Δε μας αρκεί δηλαδή ότι εκινούντο με τιμές Παρατηρητηρίου. Δε μας αρκεί γιατί στην περίπτωση του ΚΑΤ όπως ξέρετε, με, τα μοσχεύματα, μετά την εφαρμογή του Παρατηρητηρίου Τιμών από το Υπουργείο Υγείας είχαν ακουμπήσει την οροφή.

Καταφέραμε τώρα να το κατεβάσουμε κατά 70% κάτω, με δικές μας παρεμβάσεις. Γιατί ο Υπουργός στο νέο νόμο, 3918/2011 λέει ότι αν βρεθεί στην αγορά έστω και αν η τιμή του διαγωνισμού είναι αυτή, χαμηλότερη τιμή, υποχρεούται ν’ ακυρώσει το διαγωνισμό σύμφωνα με το νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Υπάρχουν Διοικητές Νοσοκομείων που διαπραγματεύονται τα στοιχεία…

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αυτό δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να γίνεται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό, όποιος μας το καταγγείλει είμαστε εκεί επί τόπου. Όποιος μας το καταγγείλει με ονοματεπώνυμο είμαστε εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο «Ιπποκράτειο» πόσοι εμπλέκονται τελικά;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ήδη μέσα σε 24 ώρες έφυγαν από την πλάτη του «Ιπποκρατείου» 800.000 ευρώ. Επιστρέψανε εκεί που είναι ο φυσικός τους χώρος, οι εταιρείες. Κάναμε δημόσιο νοσοκομείο, αποθήκη, εταιρείες. Έτσι απλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το θέσω λίγο διαφορετικά. Κύριε Μουσιώνη με συγχωρείτε, κατά πόσο ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από το παράνομο στοκάρισμα, γιατί εγώ αυτό βλέπω, δε βλέπω κάποια συναλλαγή άλλη, που να ζημιώνει το Δημόσιο, αλλά θέλω να ξέρω αν ζημιώθηκε και κατά πόσο.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Επειδή μιλάμε για παρακαταθήκες εταιρειών που βρέθηκαν τα υλικά μέσα όπως είπε ο κ. Νέγκης πολύ σωστά, οι οποίες θα τιμολογούνταν όταν και εφόσον θα χρησιμοποιούνταν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δε ζημιώθηκε.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Άμεσα. Έμμεσα όμως η διαδικασία δεν ήταν η δέουσα πρώτον, και δεύτερον, φορτώναμε τις αποθήκες με τη δέσμευση ενδεχομένως ότι αφού το έχω εδώ, αυτό θα χρησιμοποιήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης κατάλαβα ότι οι αποθήκες ήταν γεμάτες υλικό που είχαν τιμή χαμηλότερη από του Παρατηρητηρίου οπότε και αυτό δεν το βρίσκω αθέμιτο ξέρετε.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε καμία περίπτωση, αυτό το είπα στην αρχή. Αυτό είπα, αλλά παρ’ όλα αυτά δε μπορεί να βγάζεις το νοσοκομείο έξω από τη διαδικασία του διαγωνισμού όταν έχεις παρακαταθήκη υλικό το οποίο είναι εκτός διαδικασίας διαγωνισμού..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όμως το βράδυ που θα βγω στις ειδήσεις να πω δυνατότητα πράγματα, θα πω τι: Ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σαφώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία εισόδου. Ποιος μας λέει, επειδή είναι χαμηλότερες οι τιμές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν είχαν πληρωθεί, εσείς το είπατε τώρα..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Τα υλικά αυτά μπήκαν σε ποσότητες πάνω από τις απαραίτητες, από συγκεκριμένες εταιρείες αυτά τα υλικά μπήκαν για να καταναλωθούν. Αυτό αφαιρεί το δικαίωμα από το νοσοκομείο να ελέγχει αν θέλετε την ημέρα που θα γίνει η επέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας ρώτησα αν ζημιώθηκε, δε σας ρώτησα αν το ντουλάπι της κουζίνας μου έχει 1 κιλό ή 5 κιλά μακαρόνια..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ζημιώθηκε διπλά. Και να σας πω γιατί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μουσιώνη, απ’ ό,τι καταλαβαίνω η μόνη καταγεγραμμένη ζημιά που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι από το Πανεπιστημιακό Λάρισας, έτσι δεν είναι

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι, εκείνη είναι άλλη ιστορία. Η ιστορία της Λάρισας αν θέλετε να μιλήσουμε, είναι άλλο θέμα, το θέμα της Λάρισας. Εγώ θα ήθελα να μείνουμε στο κομμάτι μόνο του «Ιππκρατείου».

Σας απαντώ ως εξής: βρέθηκαν υλικά, τις τιμές των οποίων καθόριζε ο εκάστοτε γιατρός, ότι είναι καλή η τιμή. Για εμάς, είτε είναι στο Παρατηρητήριο είτε δεν είναι, όταν είναι εκτός διαγωνισμού, είναι και παράνομη και κοστοβόρα. Γιατί ο διαγωνισμός είναι αυτός που θα φέρει την τιμή εκεί που πρέπει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το δέχομαι ως διαδικασία, το ερώτημά μου όμως είναι απλό: Ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σαφέστατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δε νομίζω ότι ζημιώθηκε. Θα μπορούσε να ζημιωθεί στο μέλλον, αυτό αντιλαμβάνομαι.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Να το δεχθώ κι έτσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μουσιώνη, οι διαγωνισμοί έχουν ολοκληρωθεί; Γιατί αυτή η πολιτική ακολουθείται και σε άλλα νοσοκομεία, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί.. Δηλαδή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας έτσι γίνονται οι παραγγελίες.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε ένα λεπτό, να πω κάτι: Δηλαδή να το δούμε στιγμιαίο το επεισόδιο, αυτό λέτε τώρα. Στην ουσία αυτό λέτε, ότι πρώτη φορά έγινε αυτό. Δηλαδή αυτό βγαίνει από την όλη κουβέντα και συζήτηση; Με συγχωρείτε, καταγγέλλουμε μια μεθόδευση που γινόταν τόσον καιρό, ποιος ξέρει άραγε πόσο καιρό, αλλά αρκετό καιρό..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τιμοσίδη, αυτό ήταν μια πάγια διαδικασία η οποία γίνεται τουλάχιστον τα 23 χρόνια που κάνω εγώ ρεπορτάζ υγείας. Γίνεται 23 χρόνια..

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εν αγνοία της Διοίκησης κακώς γινόταν αν γινόταν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν γίνονται οι απεργίες των προμηθευτών κ. Τιμοσίδη, οι άνθρωποι πηγαίνουν και ζητάνε τις παρακαταθήκες τους πίσω και οι Διοικήσεις των νοσοκομείων αρνούνται να τις παραδώσουν.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Αποκαλύψατε σκάνδαλο; Διότι εγώ αν το πω θα γελάει ο κόσμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την πάγια διαδικασία;

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Εγώ πρέπει να μιλήσω με χρήματα. Τόσα έχασε το Ελληνικό Δημόσιο. Έχω τέτοια απάντηση από εσάς;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε μια περίοδο όπου οι εταιρείες θέτουν σε εμπάργκο, προσέξτε κάτι, θέτουν σε εμπάργκο τα νοσοκομεία, δεν μπαίνει υλικό και μπαίνει υλικό από την πίσω πόρτα, από άλλους διαδρόμους, βρίσκονται γεμάτες αποθήκες με υλικά χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, αμφισβητείτε ότι αυτή η διαδικασία από μόνη της;

Γιατί υπάρχει υπάλληλος και θα πάει και στον Εισαγγελέα η υπόθεση πακέτο, του νοσοκομείου, ο οποίος λέει ότι χρησιμοποιήθηκε υλικό και τιμολογήθηκε 4 μήνες μετά, με τιμή άλλη. Μπήκε μέσα. Όταν μπαίνει ένα υλικό από μια εταιρεία, αυτό το υλικό μπαίνει για να χρησιμοποιηθεί. Προσέξτε, υλικό εκτός διαδικασίας.

Σε ότι αφορά για την ΕΠΥ, για να το τελειώνουμε αυτό το θέμα…..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί, έχουν τηρηθεί, έχουν ολοκληρωθεί;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Θα σας πω αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί σε κανένα νοσοκομείο δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Για το θέμα της διαδικασίας θα σας πω το εξής. Η ΕΠΥ έχει προχωρήσει τελευταία πάρα μα πάρα πολλούς διαγωνισμούς. Σε ότι αφορά τις παρατάσεις που δόθηκαν σε κάποιους άλλους ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον περασμένο μήνα κ. Μουσιώνη.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Υπάρχουν διαδικασίες μέσα από τις οποίες μπορεί να ελεγχθεί ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία των διαγωνισμών; Ούτε το 15-20% των διαγωνισμών δεν έχουν ολοκληρωθεί στα νοσοκομεία. Τα δικά σας στοιχεία λέω.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό το 15% ….

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Πάνω από 40% είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 40% τον περασμένο μήνα, πριν μερικές βδομάδες.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αναφέρεστε στην 31η Μαρτίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν μερικές εβδομάδες.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι, έχουν βελτιωθεί, είναι πάνω από 40%.προσέξτε κάτι. Είναι πάνω από 40%, είναι τα τελευταία στοιχεία του ESY.net. Τα υπόλοιπα είναι, έχουμε και παρατάσεις διαγωνισμών, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουμε παρατάσεις νόμιμες και τα υλικά αυτά θεωρούνται συμβατικά υλικά. Εν πάση περιπτώσει πάνε με κάποιους κανόνες.

Εδώ εγώ απλώς, βοηθήστε με λίγο, το επίθετο σας …..

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Καλλιδώνης από το ALTER.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κύριε Καλλιδώνη, να σας πω το εξής: ότι εμείς αυτό που βρήκαμε ως σκάνδαλο, το οποίο εσείς δεν μπορείτε να το δείτε, είναι ότι μπαίνουν υλικά από το παράθυρο. Χωρίς να γνωρίζει το νοσοκομείο, προσέξτε κάτι, δηλαδή ο υπεύθυνος διαχείρισης υλικού, ο υπεύθυνος του γραφείου προμηθειών, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, ότι υπάρχουν αποθήκες με υλικά, χωρίς να γνωρίζει κανένας. Και αυτό δεν είναι σκάνδαλο.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Γι' αυτό κι εγώ το επεσήμανα στην ερώτηση μου.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δεν είναι σκάνδαλο αυτό.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Μίλησα κι εγώ για παράνομο στοκάρισμα, αλλά μέχρι εκεί μπορώ να δω με το λίγο μυαλό που έχω.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Το παράνομο στοκάρισμα δεν είναι σκάνδαλο;

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Βεβαίως, παράνομο στοκάρισμα. Ζημία για το Δημόσιο δεν μπορώ να δω. Ζημία για την τσέπη του φορολογούμενου δεν μπορώ να δω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα όταν του νοσοκομείου και αγορασμένα τα υλικά ….

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Η έρευνα συνεχίζεται. Προσέξτε κάτι.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Όχι, όταν θα την ολοκληρώσετε θα μας πείτε ότι «τότε λοιπόν ελάτε να σας πω με πόσο ζημιώθηκε η τσέπη του καθενός σας». Τώρα να μου πείτε ότι είχε περισσότερες …..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κύριε Καλλιδώνη, επιτρέπετε; Το εξής. Θεωρείτε το παράνομο στοκάρισμα σκάνδαλο ναι ή όχι;

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Μπορεί να μην έχουν αποθήκες, τι να σας πω. Φτιάξανε τις αποθήκες. Το είπε ο κ. Νεγκής. Δεν υπάρχουν logistics.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι πάντως ένδειξη ότι υπάρχει υλικό των νοσοκομείων, έτσι; Τώρα μας φέρατε σαν παράδειγμα τα υλικά των εταιρειών που τα έχουν βάλει σε ένα νοσοκομείο επειδή υπάρχει η συγκεκριμένη διαπλοκή. Αυτό γιατί είναι ενδεικτικό όμως για το τι γίνεται με τις προμήθειες στα υπόλοιπα νοσοκομεία;

Εδώ μιλάτε για μια συγκεκριμένη περίπτωση και μάλιστα επικαλείστε αυτό, το στοκ των εταιρειών που κακώς είναι στο νοσοκομείο, αλλά το επικαλείστε σαν στοκ του νοσοκομείου. Δεν έχει καμία τέτοια σχέση το ένα με το άλλο.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Προσέξτε κάτι. Εδώ μιλάμε για παράνομο στοκάρισμα, όπως το είπε πολύ σωστά ο κ. Καλλιδώνης, σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Αυτή είναι η πτυχή.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Και τι, θα το αξιοποιούσατε κάπως αλλιώς αυτόν τον χώρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα το μαθαίνετε ότι γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα 132 γίνεται κ. Μουσιώνη.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι βέβαια. Αν αυτό γίνεται, γιατί τότε κυκλοφορεί, που είναι πραγματικό και δεν είναι μυθεύματα δικά σας ότι υπάρχουν ελλείψεις; Τότε αντιφάσκετε εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ελλείψεις είναι στις κεντρικές προμήθειες κ. Μουσιώνη. Δεν είναι στα υλικά συγκεκριμένων εταιρειών που μπορεί να έχουν διαπλοκή με συγκεκριμένους γιατρούς. Οι ελλείψεις αφορούν τις κεντρικές προμήθειες των νοσοκομείων.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εντάξει.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Και επιτέλους ποιο είναι το συγκεκριμένο τμήμα υπό τη σκέπη του οποίου όπως είπε ο Υπουργός, που καλώς λείπει αυτή τη στιγμή, λειτουργούσε αυτή η παράνομη αποθήκη, τι στο καλό ήταν; Ποιο είναι το συγκεκριμένο τμήμα;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Το κακώς λείπει, με συγχωρείτε, κάτι προέκυψε.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ας μας έλεγε ότι ....

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Μπορεί να είναι και κάτι έκτακτο.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ναι. Άργησε 40 λεπτά να έρθει, έφυγε χωρίς να μας ενημερώσει.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Να τα πείτε στον ίδιο, εγώ δεν θα τον καλύψω, αλλά λέω ότι μπορεί, είμαστε ζωντανό Υπουργείο ….

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ο.Κ. Ας μας πείτε λοιπόν ποιο είναι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα, διότι μιλάμε και για ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου οι ευθύνες επιμερίζονται κιόλας, μήπως βρούμε την άκρη και από το Υπουργείο Παιδείας ενδεχομένως.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Η εντολή που έχω από τον Υπουργό από την πρώτη μέρα που αναδείξαμε το θέμα, είναι ότι προχωράμε σε βάθος όλη τη διαδικασία της έρευνας και θα αποδοθούν όπως έγινε με τη Λάρισα, όπως θα γίνει με το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ επίσης όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βενιζέλο το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Το παράρτημα ναι. Του παράρτημα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ναι. Αλλά δεν είναι μόνο το παράρτημα. Γιατί υπάρχει και το κεντρικό κτήριο. Το 1.000.000 παρακαταθήκες δεν αφορά ένα τμήμα του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ, αφορά το σύνολο του νοσοκομείου.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ο Υπουργός όμως είπε ότι η συγκεκριμένη αποθήκη λειτουργούσε με παρακαταθήκες άνω του νομίμου υπό τη σκέπη συγκεκριμένου τμήματος του νοσοκομείου. Ποιο είναι αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Δεν μπορώ να καταλάβω το πάθος σας. Δηλαδή με συγχωρείτε, καταλαβαίνω ότι θέλετε …..

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Δημοσιογράφος είμαι, δεν κατάλαβα.

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Με συγχωρείτε, ένα λεπτό. Με συγχωρείτε, το αναγνωρίζω, αλλά εδώ θα βγούμε …. Θα σας απαντήσουμε σε ότι θέλετε.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Θέλω να ξέρω. Είναι η Καρδιολογική, είναι η Ορθοπεδική;

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Σε ό,τι θέλετε και ό,τι εμείς πρέπει να πούμε, θα πούμε, μην ανησυχείτε. Εξάλλου δεν κρυβόμαστε. Με συγχωρείτε πολύ δηλαδή.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Ο Υπουργός είπε για συγκεκριμένο τμήμα.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αναφέρθηκε από ότι μπορώ να θυμηθώ ….

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Το έχουμε γραμμένο. Θέλετε να σας το ξαναδιαβάσω;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Όχι, εγώ δεν αμφιβάλω σε αυτά που λέτε. Ενδεχομένως είπε ότι έγινε όχι υπό τη σκέπη, υπό την αιγίδα. Έγινε εν αγνοία αυτή η αποθήκη. Αυτή η αποθήκη βρέθηκε γεμάτη με υλικό χωρίς να έχει περάσει από το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου. Δηλαδή το Γραφείο Προμηθειών και το Γραφείο Διαχείρισης Υλικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε κάτι περίεργο σε αυτή;

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι παρακαταθήκες τι ακριβώς ήταν; Ήταν ένας τόνος βαμβάκι, ένας τόνος στεντ ή 3 μηχανήματα υπερήχων ή τεστ κοπώσεως;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αυτές οι παρακαταθήκες ήταν συγκεκριμένα χειρουργικά υλικά. Μπορώ ενδεικτικά να σας δώσω κάποια. Όλα χειρουργικά ήταν. Είχε δακτυλίους, μηχανικές βαλβίδες μιτροειδούς και αορτής, βιολογικές βαλβίδες μιτροειδούς και αορτής, πλέγματα και καθετήρες για παχυσαρκία. Να μη μπούμε τώρα σε τιμές. Μπορείτε να τα πάρετε και από το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ ακριβά υλικά δηλαδή.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Βέβαια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ακριβά αυτά τα υλικά;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Είναι πανάκριβα. Είναι υλικά τα οποία βρέθηκαν επαναλαμβάνω εκτός διαδικασίας.

Κατ' αρχήν αυτό το οποίο σημειώνει ο Επιθεωρητής, ένα μέρος μόνο, «όλα τα είδη αυτά του χειρουργείου καρδιάς είναι σημαντικά, από 4.8.2010 που έληξαν οι παρατάσεις των συμβάσεων των εταιρειών αυτών και επίκειται η νέα υπογραφή των συμβάσεων με τιμές παρατηρητηρίου δεν αναφέρθηκαν» -αυτό σημειώστε- «ούτε ανευρέθηκαν, αυτά που ζητήσαμε, αιτήματα γιατρών για παρακαταθήκη των παραπάνω υλικών και εγκριτική απόφαση του Οργάνου για την ύπαρξη αυτών.

Αυτό καταγγέλλουμε, αφού διαπιστώσαμε, ως πραγματικό σκάνδαλο, σε βάρος της λειτουργίας του νοσοκομείου και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά είχαν στοκαριστεί λόγω του εμπάργκο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι γίνεται πάντως σε όλα τα χειρουργεία. Τα παίρνουν οι γιατροί και μετά τα ζητάνε. Τα παίρνουν, τα χρησιμοποιούν και μετά τα ζητάνε. Έτσι γίνεται παντού. Και στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ήδη έρχεται μήνυμα από Κομοτηνή, Καβάλα, Κατερίνη, Γιάννενα, Λάρισα, Κόρινθο και Πάτρα ότι οι παρακαταθήκες έχουν αποσυρθεί. Αν είναι έτσι, έπρεπε να κλείσουν τα χειρουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο Υπουργός, λείπει βέβαια και κακώς, επειδή ο Υπουργός είπε ότι δεν γράφουμε, είμαστε και πολίτες αυτής της χώρας και δυστυχώς μπαινοβγαίνουμε στα νοσοκομεία.

Εγώ τον Απρίλιο νοσήλευσα σε 2 νοσοκομεία της επαρχίας τον πατέρα μου και όταν χρειάστηκε να φύγει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δεν υπήρχε λευκοπλάστη να του κολλήσουν την πεταλούδα. Στο άλλο που πήγαμε, το πρώτο που με ρώτησαν είναι «συνοδό έχει;» Και στα δυο βέβαια πλήρωσα αποκλειστική. Ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ με 400 € πλήρωσε για 9 μέρες κάπου 700 €. Θα μου τα απαντήσετε μετά. 3 και 60 καλύπτει το Ταμείο, εν πάση περιπτώσει, γιατί το ξέρουμε, την είχαμε ξαναπατήσει.

Από κει και πέρα προέκυψε και ένα ακόμα ζήτημα. Ότι αυτή τη δουλειά την οποία έκανε ο κ. Μουσιώνης, κι εγώ δεν έχω καμία διάθεση να αντιδικήσω ότι δεν ήταν καλή, χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Υπουργό για να μετοχοποιήσει συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. «Το έκαναν οι συνδικαλιστές της Αριστεράς».

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι, δεν είπε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως. Το είπε ακριβώς.

Λ. ΚΑΛΛΙΔΩΝΗΣ: Έχει δίκιο ο συνάδελφος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές της Αριστεράς».Και μάλιστα χρησιμοποίησε τη λέξη σκευωρία για τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και το ΚΑΤ. Πιστεύετε εσείς ότι σε μια κοινωνία της άκρατης εμπορευματοποίησης και ειδικότερα στο χώρο της υγείας, που τη συνδράμετε με την πολιτική σας, ήταν δυνατόν να αποφευχθούν τέτοια πράγματα; Απαντήστε μου.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εδώ να πω το εξής. Σε ότι αφορά τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και το ΚΑΤ υπήρξε σκευωρία …

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Όχι-όχι Άρη. Θέλω να πω ότι αναφέρθηκε ο Υπουργός, αναφέρθηκε και για τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο... Με συγχωρείτε πάρα πολύ, το είπε εδώ κανονικά. Ως κόμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαίρεσε τη Νέα Δημοκρατία και έβαλε μέσα τους συνδικαλιστές της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Σε ότι αφορά, επιτρέψτε μου να δώσω μια απάντηση στη σκευωρία που υπήρξε σε βάρος δυο νοσοκομείων και δεν είναι τυχαίο, των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και ΚΑΤ.

Αναγκάστηκα να κάνω αιφνιδιαστική διάψευση, γιατί έγραφε έγκριτη πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα, 18 Απριλίου ότι «Στεγνός ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» από υλικά. Ούτε επείγοντα περιστατικά στο ΚΑΤ». Καταλαβαίνετε αυτό τι σημαίνει για το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να νιώθει ένας πολίτης. Όταν καταρρέει η ναυαρχίδα του Εθνικού Συστήματος όπως συνηθίζουμε να λέμε, ο «Ευαγγελισμός», είναι λογικό ο κόσμος να αισθάνεται ανασφαλής.

Πήγαμε λοιπόν εκεί, εγώ ζήτησα να έρθουν όλοι οι δημοσιογράφοι με τις κάμερες, να πάμε να ζουμάρουμε, παρακαλούσα κι ήταν δημοσιογράφοι, ν’ ανοίξουν τα κουτιά και να δείξουν τι είναι αυτό και τι έχει μέσα. Αυτό το κάναμε και στο ΚΑΤ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, αυτό θέλει ενδελεχή έλεγχο, να δείτε ποιοι κωδικοί λείπουν. Δηλαδή αν δείξατε τα γάντια Νο 5 και λείπανε τα γάντια Νο 7, πώς προκύπτει ότι δεν υπήρχαν ελλείψεις;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εμείς δείξαμε τις αποθήκες και του «Ευαγγελισμού» και του ΚΑΤ γεμάτες και μάλιστα είχα δώσει πολύ χρόνο, ήμουν κι εγώ εκεί, στους δημοσιογράφους ν’ ανοίξουν, να ρωτήσουν και να δουν..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, τώρα έρχομαι από το ΝΙΜΙΤΣ, είναι μια κυρία που έχει συγγενή και ήταν στο «Σωτηρία» και έλεγε μέσα σε όλο το θάλαμο ότι δεν υπήρχε τίποτα και ήταν άθλια η κατάσταση. Θα σας πάρω μαζί μου φεύγοντας. Ήταν στο «Σωτηρία», για το «Σωτηρία» έλεγε. Γιατί εντάξει, σκευωρία οι αριστεριστές, σκευωρία και οι ασθενείς;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εγώ θα σας πω ένα πράγμα: Δεν είπαμε πραγματικά ότι όλα είναι λυμένα, αυτό με το να έχει στεγνώσει ένα μεγάλο νοσοκομείο από υλικά τη στιγμή που είχε κάνει όλα τα χειρουργεία της εφημερίας, όλα τα χειρουργεία, είχε κάνει και την ημέρα εκείνη, σημειώστε, 18/4, είχε κάνει 31 τακτικά χειρουργεία ο «Ευαγγελισμός» πώς είναι δυνατό να είναι στεγνός και να κάνει τόσα χειρουργεία; Σας ρωτώ. Ήταν προγραμματισμένα. Την ημέρα εκείνη κάνει τα πάντα, δεν αναβλήθηκε ούτε ένα χειρουργείο.

Ο κ. Σιώρας ήταν μπροστά, όταν πήραμε το πρόγραμμα των χειρουργείων, είχαν γίνει 112 την ημέρα της εφημερίας, Παρασκευή, 22 του Σαββάτου, 27 της Κυριακής και 31 της Δευτέρας. Αυτά ήταν τα χειρουργεία. Δεν αναβλήθηκε ούτε ένα ελλείψει υλικών. Ούτε ένα, αυτό σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο έγινε μια ερώτηση στον κ. Βενιζέλο η οποία έμεινε αναπάντητη. Ο συνάδελφος ρώτησε τι άλλο βρήκατε στο «Ιπποκράτειο» και γιατί δε μας το λέτε, ότι βρήκατε και κάτι άλλο εκτός από τα υλικά.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Κοιτάξτε κάτι, αυτό το οποίο για μας έχει μεγάλη σημασία, θέλουμε να είναι χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση. Που σημαίνει με κανόνες, με βάση τη νομοθεσία να τηρούμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που προμηθεύουν στο νοσοκομείο κάτω από τις δύσκολες, επαναλαμβάνω συνθήκες, ήμαστε και σε εμπάργκο, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, είχαμε δύσκολες στιγμές να διαχειριστούμε, καταφέρναμε κάθε φορά να έχει ο ασθενής το υλικό που θέλει στην ώρα που πρέπει.

Δεν κατηγορήθηκε ότι χάθηκε μια ζωή, ότι αναβλήθηκε ένα χειρουργείο ελλείψει υλικών. Αν θυμάστε στην ιστορία του «Αλεξάνδρα» έκλεισε το νοσοκομείο γιατί λέει δεν είχαμε υλικά και δεν είχαμε και κλίνες. Την ίδια μέρα βρήκαμε 37 στο μαιευτικό τομέα και 13 στον παθολογικό ελεύθερες κλίνες. Δεν είχαμε ούτε μία κλίνη. Και επίσης, δεν είχαμε υλικά, δε μπορούμε ν’ ανοίξουμε την εφημερία γιατί δεν έχουμε υλικά για χειρουργείο, την ημέρα εκείνη που έκλειναν την εφημερία, είχαν 18 χειρουργεία τα οποία έγιναν και προγραμματισμένα, προσέξτε, για την επόμενη, 20 χειρουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντήσατε όμως στο πολιτικό μέρος κ. Υπουργέ..

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Θέλω να πω ότι κανείς από μας δεν ισχυρίζεται ότι τα πράγματα είναι τόσο καλά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αλλά από το να δημιουργείται η αίσθηση, η εντύπωση και να δημιουργούμε αβεβαιότητα και αμφιβολία στον κόσμο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει και δεν υπάρχουν υλικά, δεν υπάρχουν τέτοια, απέχουμε πάρα πολύ.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπάρχει πρόβλημα στον αριθμό των νοσηλευτών που πραγματικά δεν τιμάει τη χώρα μας αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε, να είναι κάτω από το 50% και γίνεται προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Καμία αντίρρηση.

Όσο δε για το άλλο θέμα που λέτε, όντως υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα γιατί το προσωπικό είναι λίγο και γι’ αυτό και τα Ασφαλιστικά Ταμεία καλύπτουν, με ό,τι καλύπτουν, τους νυχτερινούς συνοδούς, τις αποκλειστικές συνοδούς. Για το πολιτικό μέρος, με τα δεδομένα τα οικονομικά που έχουμε, θέλω να σας πω ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα ανοιχτό σύστημα υγείας στο οποίο αυξάνεται η προσέλευση των πολιτών και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε σε καλή κατάσταση.

Πάντως μέχρι τώρα δε δημιουργήθηκαν ζητήματα που να μη μπορεί ν’ ανταποκριθεί και να μη μπορεί ν’ αντέξει και ν’ αντιμετωπίσει περιστατικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που μπορεί μεμονωμένα να υπάρχουν από δω κι από κει, γιατί υπάρχουν πραγματικά περιπτώσεις που μπορεί από αμέλεια, από μη σωστή διαχείριση και διοίκηση από τις Διοικήσεις.

Κι εμείς τα παρακολουθούμε και γι’ αυτό παρεμβαίνουμε κιόλας και γίνονται και οι ανάλογες αλλαγές σ’ αυτό τον τομέα. Ούτε λέμε ότι μπορεί ο καθένας από μας να είναι σίγουρος αυτή τη στιγμή ότι όλες οι Διοικήσεις είναι να τις λειτουργούμε με τον πιο άριστο τρόπο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με αυτή τη συνέντευξη θελήσαμε να στείλουμε μήνυμα προς τους πολίτες ότι είμαστε εδώ και παρακολουθούμε και ότι δεν είναι καθόλου αληθινά αυτά που προσπαθούν να περάσουν κάποιοι, αυτό θέλαμε να πούμε και βεβαίως προς πάσα κατεύθυνση, και από τις Διοικήσεις και προς τους εργαζομένους, να τους πούμε ότι είμαστε εδώ για να διαβεβαιώσουμε και να παρακολουθούμε τα πράγματα.

Δε θα τ’ αφήσουμε να δημιουργούνται αυτά τα πράγματα. Και ο λόγος για τον οποίο αναφέραμε αυτά τα περιστατικά, ιδιαίτερα του «Ιπποκρατείου», έχει να κάνει με το ότι δε μπορεί να γίνεται κάτι στο νοσοκομείο και να μη γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο. και όταν γινόταν στο παρελθόν, να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτό το παρελθόν και να πάμε σωστά, οργανωμένα και συντεταγμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Υπουργέ, αν δεν κάνατε αυτόν τον επίλογο, μέχρις εκεί, ο τρόπος που προσεγγίσατε το θέμα μου θύμιζε συνδικαλιστή της Αριστεράς….

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Εμείς το είχαμε μεγάλη τιμή να ήμαστε συνδικαλιστές της Αριστεράς, μη στενοχωριέστε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Ο κ. Μπόλαρης αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Πρόνοιας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μουσιώνη, είπατε ότι 500.000 στοιχίζουν τα δυο καρδιοχειρουργικά τμήματα στο «Ιπποκράτειο» έναντι 180.000 των αντίστοιχων διεθνή stantards. Δηλαδή τα 320.000 αυτά έχουν να κάνουν με την παράνομη αποθήκη, με κακή διακίνηση υλικού, με υπερβολική διακίνηση υλικού; Με τι; Γιατί μιλάμε για προμήθειες.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Έχουμε δυο καρδιοχειρουργικά τμήματα στο «Ιπποκράτειο». Το μάξιμουμ για να είναι υπερκαλυμμένο για ένα μήνα, για έναν ολόκληρο μήνα, που δε χάθηκε ο κόσμος να προγραμματίσει και σε εβδομαδιαία βάση σε εποχή κρίσης, να βάλουμε μηνιαία βάση, είναι 180 συν 180, σύνολο 360.000. Εδώ βρέθηκαν παρακαταθήκες την ημέρα του ελέγχου, πάνω από 500.000. Είμαι κατανοητός;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επισημάνω όμως κάτι; γνωρίζω ότι το «Ιπποκράτειο» έχει ίσως το καλύτερο αιμοδυναμικό καρδιολογικό τμήμα, δεν αναφέρομαι στα καρδιοχειρουργικά που λέτε εσείς, το οποίο έχει φτιαχτεί και με ιδιωτική πρωτοβουλία, άρα μη μιλάμε για ξένα χωράφια….

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Τι εννοείτε «ξένα χωράφια»; Το δημόσιο νοσοκομείο; Σας παρακαλώ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο τυχαίνει να είναι και πανεπιστημιακό και στο οποίο προΐσταται ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο κ. Στεφανάδης. Επειδή πριν κ. Τιμοσίδη μιλήσατε για δημιουργία εντυπώσεων, εμένα μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πίσω απ’ όλα αυτά μπορεί να πρέπει ν’ αναζητήσω και τον κ. Στεφανάδη. Και θέλω να σας ρωτήσω, μιλάμε για πρόσωπα πια.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Συγνώμη, νομίζω ότι ήμουν σαφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εγώ, σαφής επίσης.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ξέρω πολύ καλά το Αιμοδυναμικό και τι κάνει. Δεν είπαμε κουβέντα για το Αιμοδυναμικό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά σας επαναλαμβάνω ότι εδώ έχουμε τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Αθήνας σ’ ένα απόλυτα συνεργαζόμενο Τμήμα, αν δε συνεργάζεται το Αιμοδυναμικό με τις Καρδιοχειρουργικές τότε ποιο συνεργάζεται; Δεν καταλαβαίνω..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Ποιος σας είπε ότι δε συνεργάζεται; Απλώς θέλουμε ό,τι μπαίνει εκεί μέσα, επειδή το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ο Έλληνας ασφαλισμένος, να μπαίνει με τις δέουσες διαδικασίες. Τόσο απλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργία εντυπώσεων, εντάξει..

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Δημιουργία εντυπώσεων είναι να τηρούμε τις διαδικασίες; Να το δεχθώ. Αν έτσι δημιουργούμε εντυπώσεις λοιπόν, κρατάω τις εντυπώσεις και τις διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θυμηθήκαμε και το μάγειρα των Σερρών που τώρα μάθαμε ότι πέρασε Πειθαρχικό, δεν είχαμε ενημέρωσή, επειδή πριν κατηγορηθήκαμε ότι δε δημοσιεύουμε και δε γνωστοποιούμε τις εξελίξεις, όχι από σας, στα νοσοκομεία της δικής σας εποπτείας έχουμε περιστατικά τέτοια; Τα οποία μπορεί να μην είναι μεγάλα τρωκτικά, σαν αυτά που κατά καιρούς φέρνουν οι καταγγελίες, είναι μικρές κατσαριδούλες όμως, δηλαδή καταγγελίες ότι άνθρωποι του προσωπικού στα μαγειρεία ή στον τομέα καθαριότητας, μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες.

Και δεύτερη ερώτηση: Λέμε τόση ώρα για το παράνομο στοκάρισμα. Εγώ άκουσα τι διαδικασία θ’ ακολουθηθεί με την κα Ράικου κτλ., δεν άκουσα όμως αν οι εταιρείες, γιατί μιλήσαμε για συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν κάνει παράνομες αποθήκες δημόσια νοσοκομεία, αυτές οι εταιρείες θα έχουν κάποιες κυρώσεις; Γιατί όχι;

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν είμαστε Υπουργείο Δικαιοσύνης, είμαστε Υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το Υπουργείο Υγείας συνεργάζεται και τα δημόσια νοσοκομεία συνεργάζονται μ’ αυτές τις εταιρείες.

Α. ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ: Εμείς οφείλουμε να τηρούμε τους νόμου. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημά σας για τα νοσοκομεία της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής των οποίων την ευθύνη έχω από την πολιτεία, σα διαβεβαιώ ότι στα 3-4 νοσοκομεία που χρησιμοποιούν μαγειρεία, ο έλεγχος έχει γίνει ήδη με το που ξεκίνησαν. Σας ευχαριστώ.