Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Δήλωση υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστου Αηδόνη σχετικά με τους Special Olympics.

29/06/2011

Γραφείο Τύπου

210 - 52.05.290-1


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, σε συνέχεια δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών αναφορών που σχετίζονται με τους Special Olympics 2011, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση τη διεθνή υποχρέωση, να διοργανώσουμε αυτούς τους αγώνες. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, έδωσα σαφείς οδηγίες, στην οργανωτική και την εκτελεστική επιτροπή, να μην γίνει δεκτή καμία υπέρβαση σε ό, τι αφορά στο ποσό της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου.


Εξετάστηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ακόμη και το ενδεχόμενο ακύρωσης των αγώνων, οι όροι όμως της διεθνούς σύμβασης, όπως την είχαμε παραλάβει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όριζε κυρώσεις και ποινικές ρήτρες που θα οδηγούσαν σε απρόβλεπτες υποχρεώσεις πληρωμών, μεγαλύτερων από το ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου.


Ζήτησα, επίσης, απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο, όπως επιτάσσουν οι δύσκολες οικονομικές στιγμές που ζούμε όλοι στη χώρα μας.
Η σημερινή κυβέρνηση μείωσε την εγγυητική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τα 86 εκ. στα 26εκ. συν 10% (2,6εκ.) για την κάλυψη πιθανών υπερβάσεων.

Ακόμη, αναθεωρήθηκε δύο φορές ο προϋπολογισμός των αγώνων, μειώνοντας το συνολικό κόστος από 86εκ. σε 68,9εκ.
Εξασφαλίστηκε, μέσα από τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, ότι δεν θα υπάρξει καμία υπέρβαση πέραν του ποσού που προβλέπεται ως εγγυητική ευθύνη του Δημοσίου.


Σε ό, τι έχει να κάνει με τον έλεγχο των οικονομικών, θα ακολουθηθεί αυστηρά η διαδικασία ελέγχου, που προβλέπεται από το νόμο.
Ως εκ του περισσού η υπενθύμιση, πως το Υπουργείο σε κατάλληλο χρόνο (15 Μαρτίου 2011) είχε ξεκαθαρίσει, πως πρέπει να κοπούν οι περιττές πολυτέλειες (π.χ. τελετή έναρξης) που συμβολίζουν τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ο ελληνικός λαός βιώνει ως οικονομική κρίση. Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Γι’ αυτό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.»