Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

31/10/2019
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤΕΝΝΑ και στο δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη



Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας κύριε Παπαδάκη, καλημέρα και στην παρέα σας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών και μάλιστα σε σημαντικές ειδικότητες. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει παθολόγος σε ορισμένα νοσοκομεία, να μην υπάρχει παιδίατρος, να μην υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί. Να μην είναι στελεχωμένες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό που θα δώσει τη βοήθεια για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Το καταγγέλλατε όσο είσαστε στην αντιπολίτευση. Θα το καταγγέλλετε και τώρα που είσαστε Υπουργός;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κύριε Παπαδάκη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνετε αυτήν την ευκαιρία, γιατί από την εκπομπή σας είχα πει ότι ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιαζόταν μια εικόνα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν φιλεργατική, ότι προσελήφθη κόσμος στα νοσοκομεία μας και λοιπά, στην πραγματικότητα για 8.500 αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις από το Ε.Σ.Υ. προσελήφθησαν κάτι παραπάνω από 7.000 άνθρωποι.

Μου είπαν λοιπόν τους 4.000 ανθρώπους που ήταν στην αναμονή από τον ΟΑΕΔ, δεν θα τους ανανεώσεις Κικίλια και θα τους χάσουν τα νοσοκομεία.

Τους ανανεώσαμε κύριε Παπαδάκη. 4.000 άνθρωποι που δουλεύουν σε διάφορες ειδικότητες στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία της χώρας είναι εκεί, στη θέση τους.

Μου είπαν για πολλά–πολλά χρόνια δεν υπάρχει περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ να κάνει καμία σύμβαση με γιατρούς. Είμαι εδώ σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι 800 νέοι γιατροί, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 2011–2012, θα υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων για όλη τη χώρα. 800 νέοι άνθρωποι δεν θα φύγουν στο εξωτερικό, κύριε Παπαδάκη. Θα μείνουν εδώ, στη χώρα μας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για όλη τη χώρα; 800 προσλήψεις, αυτό είναι είδηση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: 800 συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Είναι αυτά τα νέα παιδιά, κύριε Παπαδάκη, που πήγαιναν στη Γερμανία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο 2019, κύριε Υπουργέ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι. Έχουμε συμφωνήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΕΟΠΥΥ, υπογράφοντας κοινή σύμβαση, γιατί εμείς σεβόμαστε και τους θεσμούς. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι στη χώρα, κάνουν πολύ καλή δουλειά.

Θέλουμε λοιπόν να τους εμπλέξουμε σε αυτή τη διαδικασία, θέλουμε νέα παιδιά, νέοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων να μπορέσουν να έχουν σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα. Προχωράμε επίσης σε 2.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού, ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία μας, μαζεύοντας τη διαδικασία.

Ήταν 18 μήνες η διαδικασία. Έχω δεσμευτεί ότι η πρόσληψη θα γίνεται στους 5 μήνες. Αυτό για να δείξει ποιοι δουλεύουν και βρίσκονται πραγματικά δίπλα στον εργαζόμενο στην Ελλάδα και ποιοι είναι μόνο ανακοινώσεις, δηλώσεις και φιγούρα.

Και καταλήγω στον Ρουβίκωνα…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έκανε ντου στον Άγιο Σάββα…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είχαν το θράσος αυτοί οι δειλοί να μπουν στο μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, στο ιερό αυτό νοσοκομείο που πάνε άνθρωποι για να σώσουν τη ζωή τους και να κάνουν σόου. Σόου!

Είναι δειλοί, είναι άνανδροι, είναι ό,τι χειρότερο έχει γεννήσει η ελληνική κοινωνία. Δεν ντρέπονται λιγάκι να τολμούν να μπαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, εκεί που η μέση ελληνική οικογένεια πάει για να θεραπεύσει τον πόνο της.

Σε απάντηση, λοιπόν, αυτών, σας λέω κύριε Παπαδάκη, το είπα χθες το βράδυ στην ημερίδα που διοργανώσαμε με την Πανελλήνια Ογκολογική Εταιρία στο Υπουργείο Τύπου μαζί με τον κ. Πέτσα και τον κ. Βρούτση.

Ανακοινώνω νέο ακτινοθεραπευτικό κέντρο εντός του χώρου του νοσοκομείου Σωτηρία. Αυτοί θα κάνουν σόου και εμείς θα φροντίζουμε τη δημόσια υγεία.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως οι εικόνες είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Αυτές οι εικόνες που βγήκαν από το Αττικό Νοσοκομείο, είναι εικόνες τραγικές όντως. Εγώ δεν θα τα βάλω ούτε με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, αλλά αναμφισβήτητα για να έχουμε τέτοιες εικόνες υπάρχουν και ελλείψεις.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κύριε Παπαδάκη. Εγώ είπα πρώτος, ότι τα νοσοκομεία μας μετά από δέκα χρόνια κρίσης έχουν πραγματικές ελλείψεις. Και οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι διοικητικοί και το παραϊατρικό προσωπικό είναι ήρωες και τους ευχαριστώ όλους, έναν–έναν και μία–μία μέσα από την καρδιά μου για τη μάχη αυτή την οποία δίνουν.

Δεν με ενδιαφέρει, κύριε Παπαδάκη, τι ψηφίζουν, δεν με ενδιαφέρει πολιτικά από πού προέρχονται. Τους τιμώ για τον αγώνα και τη μάχη τους υπό αντίξοες συνθήκες.

Για αυτό, λοιπόν, και είπαμε 2.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού, 800 νέοι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένουμε να δούμε αν θα αλλάξει η εικόνα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …κρατήσαμε στα νοσοκομεία 4.000 από τον ΟΑΕΔ. Αυτοί οι δειλοί θα κάνουν σόου και εμείς θα ανοίγουμε καινούργια κέντρα ογκολογικά και ακτινοθεραπευτικά για τον κόσμο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε για αυτή την παρέμβαση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.