Τρίτη, 26 Μαΐου 2020

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

05/11/2019
Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στον ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Βασίλης Κικίλιας είναι εδώ κοντά μας, ο Υπουργός Υγείας, καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Καλημέρα σας, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε πρώτα με τον αντικαπνιστικό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο, μας έχουν στείλει πολλά μηνύματα από το πρωί στο ραδιόφωνο μόλις είπαμε ότι θα είστε εδώ στην τηλεόραση.

Τι γίνεται με τα φάρμακα για τις σπάνιες παθήσεις και ειδικά μας έχουν στείλει πολλά μηνύματα για τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είμαστε συνεπείς με αυτό το οποίο εξαγγείλαμε προεκλογικά και εφαρμόσαμε εντός 3 μηνών.

Πρώτα οι ογκολογικοί ασθενείς πήραν τα φάρμακά τους απευθείας στις κλινικές και πηγαίνουν οι άνθρωποι να μπορέσουν να έχουν την θεραπεία τους αξιοπρεπώς.

Και από 1/1/2020 και οι περιπατητικοί ασθενείς με καρκίνο στα φαρμακεία της γειτονιάς. Και οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεύτερον, ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που ταλάνιζε τις ευπαθείς ομάδες, τα παράγωγα αίματος και η γ-σφαιρίνη που λείπουν από την αγορά.

Χθες υπογράψαμε ένα MOU με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιωτικές κλινικές και με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι και να περιμένουν….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πηγαίνουν να τα φέρνουν από τις ιδιωτικές κλινικές;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πηγαίνουν και θα παίρνουν απευθείας τα φάρμακά τους και δεν θα ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, γιατί αυτά τα φάρμακα είναι σε έλλειψη στην αγορά και άνθρωποι πήγαιναν πολλές φορές και δεν μπορούσαν καν να τα βρουν. Είναι πάνω από 40 παθήσεις, χάρηκα που τους είχα μαζί μου αυτούς τους ανθρώπους χθες το απόγευμα που το ανακοίνωσα. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε προτεραιότητα την κοινωνία….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα ουρές ταλαιπωρίας και ουρές να στήνονται οι άνθρωποι ηλικιωμένοι ασθενείς κλπ, θα σταματήσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλη αυτή η αναξιοπρέπεια των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ και τα λοιπά σταματάει.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έτσι ακριβώς. Πάμε τώρα σε ένα θέμα, γιατί θα ήθελα να αφήσουμε τελευταίο τον αντικαπνιστικό που έχω πολύ ωραίες ανακοινώσεις να κάνω, αν μου επιτρέπετε, επειδή φιλοξενήσατε και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας στο ραδιόφωνο χθες, για το θέμα του ΚΕΘΕΑ. Δεν έχουμε μιλήσει ποτέ για το ΚΕΘΕΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το ΚΕΘΕΑ όπου σας κατηγορούν, πρώτον, ότι η λειτουργία του μεταβάλλεται. Δεύτερον, ότι εσείς διορίζετε τη διοίκηση, τρίτον ότι θα αλλάξει θεσμός του ΚΕΘΕΑ. Αυτά κάνετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Λοιπόν, μόνο αυτά δεν κάνω. Είμαι ο θεματοφύλακας του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας δίνουν τη χρηματοδότηση για το ΚΕΘΕΑ και μάλιστα υξήσαμε τη χρηματοδότηση. Διατηρύμε το γενικό διευθυντή, το Συμβούλιο Πολιτικής (ΣΠΟΚ) που είναι η ομάδα των εργαζομένων που διοικεί επίσης, το αυτοδιοίκητο των δομών.

Αλλά να τα βάλουμε σε μία σειρά σήμερα, γιατί αξίζει η ελληνική κοινωνία να μάθει. Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά τα οποία προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά και είναι σε πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και αυτές οι ευπαθείς ομάδες.

Ακούστε, κύριοι, όταν γίνονται εκλογές στη χώρα ή σε ένα οργανισμό, φαντάζομαι οι εκλογές γίνονται δημοκρατικά με πολλούς υποψηφίους, έτσι; Δύο, τρεις, πέντε κλπ. Οι κύριοι που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι πήγαν να καπελώσουν τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, που τους στηρίζω απολύτως, πήγαν εν κρυπτώ να κάνουν εκλογές στο ΚΕΘΕΑ με μία υποψήφια, νύχτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια υποψήφια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Την κυρία Ξένη Δημητρίου, την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία πήγε να παρακάμψει όλη τη νομοθεσία έτσι ώστε να αποφυλακίσει το γνωστό τρομοκράτη Κουφοντίνα με 11 δολοφονίες στην πλάτη του.

Την κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία καθυστέρησε εσκεμμένα και με δική της παρέμβαση το πόρισμα για το Μάτι. Κάηκαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας στο Μάτι και τόλμησε, για κομματικούς λόγους, να καθυστερήσει το πόρισμα για να αποδοθούν ευθύνες γιατί κάηκαν οι συνάνθρωποί μας.

Δεν έχω μιλήσει ποτέ για τη Δικαιοσύνη. Ως εδώ.

Τη κυρία Ξένη Δημητρίου, η οποία εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη στις υποθέσεις της Novartis, του ΚΕΕΛΠΝΟ και ούτω καθεξής.

Εγώ λέω: αφήστε τα κομματικά και τα πολιτικά έξω από τη διοίκηση του Υπουργείου Υγείας.

Αυτοί ήθελαν εν κρυπτώ να την διορίσουν, χωρίς άλλο υποψήφιο, στο Διοικητικό Συμβούλιο ως Πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί οι οποίοι ενορχήστρωσαν αυτή την ιστορία προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν το ΚΕΘΕΑ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολύ σοβαρές οι καταγγελίες που κάνετε πρέπει να πω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …το οποίο ΚΕΘΕΑ εγώ θα το στηρίξω, το ΚΕΘΕΑ θα διατηρήσει, όπως σας είπα και σας εξήγησα την αυτοδυναμία του….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος πήγε να διορίσει την κυρία Ξένη Δημητρίου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτοί οι οποίοι προφανώς εναλλασσόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια στη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ.

Το ΚΕΘΕΑ επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας με 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα τελευταία 25 χρόνια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, κύριε Κικίλια, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: …εναλλάσσονταν στην προεδρία του ΚΕΘΕΑ επί 20 χρόνια ο κύριος Παρασκευόπουλος με τον κύριο Νοταρά εναλλάξ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Παρασκευόπουλος ο πρώην υπουργός;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο γνωστός, ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης που άνοιξε τις φυλακές, που τους έβγαλε όλους έξω, όλους τους ποινικούς, τους εγκληματίες οι οποίες έκαναν ξανά εγκλήματα, δολοφόνησαν ξανά, δημιούργησαν ξανά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία.

Όλοι αυτοί, λοιπόν, πίστευαν ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους και δεν θα υπερασπιστεί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, κύριε Κικίλια, όλο αυτό το οποίο γίνεται…. Όλοι αυτοί λυμαίνονταν το ΚΕΘΕΑ και τώρα ήρθατε εσείς και το κάνατε… αυτό λέτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Ως προς το λυμαίνονταν ή όχι, από τη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία άνοιξαν στόματα και έχω καταγγελίες για τις φυλακές στα Διαβατά όπου κάποιοι νομιμοποιούσαν Αλβανούς ναρκέμπορους και τους έδιναν χαρτιά ότι ήταν ανήλικοι, δήθεν, ή απεξαρτημένοι κλπ. Μία καταγγελία η οποία οδήγησε σε εσωτερικό έλεγχο ο οποίος δεν έχει καταλήξει. Έπρεπε να έχει μπει εισαγγελέας κανονικά εκεί πέρα μέσα, έχει κρυφτεί αυτή η ιστορία, θα τη βρούμε.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος παρατύπως και παρανόμως ορίστηκε ενώ είχε έρθει η ΠΝΠ και δεν ήταν σε ισχύ το Διοικητικό Συμβούλιο. Ανανεώθηκε η θητεία του στις 24 Οκτωβρίου και ελέγχεται και για την προηγούμενη ανανέωση της θητείας του. Είναι μία θέση η οποία διοικεί ουσιαστικά το ΚΕΘΕΑ ο γενικός διευθυντής….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον κρατήσατε, όμως, είπατε. Τον κρατήσατε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό. Το Διοικητικό Συμβούλιο στο ΚΕΘΕΑ δεν διοικεί, διοικεί ο ΣΠΟΚ και ο γενικός διευθυντής. Λοιπόν, και γενικό διευθυντή θα έχουμε και ΣΠΟΚ θα έχουμε και ενισχύουμε τη Γενική Συνέλευση και….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σας κατηγορούν ότι κρατικοποιείτε το ΚΕΘΕΑ. Αυτό κάνετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και δίνουμε παραπάνω χρήματα στο ΚΕΘΕΑ και θα στηρίξουμε την επιστημονική προσέγγιση και τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιον θα βάλετε; Γιατί φαντάζομαι ότι κάποιον θέλετε να βάλετε και εσείς στη θέση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάμε, λοιπόν, να δούμε για τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Δεν θα βάλω κανέναν. Θα υπάρξει ανοιχτή προκήρυξη και θα προχωρήσει το ΚΕΘΕΑ αυτονόμως στην επιλογή του καλύτερου δυνατού υποψηφίου για τη συγκεκριμένη θέση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Δύο ερωτήσεις για να πάμε παρακάτω για το ΚΕΘΕΑ, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προσέξτε και ως προς το αυτοδιοίκητό του…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό που σας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και ως προς το αυτοδιοίκητό του δεσμεύομαι, γιατί έχω μιλήσει με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα γίνει συζήτηση επάνω σε αυτό το θέμα και θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο. Αλλά αυτή τη στιγμή ορίστηκε Διοίκηση και η Διοίκηση αυτή θα ελέγξει τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ.

Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι και οι ίδιοι ορκωτοί λογιστές που έβαλε η προηγούμενη Διοίκηση για τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ δεν έφεραν το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε η Διοίκηση μετά τον έλεγχό τους

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο για το ΚΕΘΕΑ να πάμε σε διαφημίσεις και να επιστρέψουμε. Θα απολυθούν εργαζόμενοι;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κανένας. Ούτε ένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί. Δεν θα αλλάξει η δημόσια δομή του ΚΕΘΕΑ, θα στηριχθεί το ΣΠΟΚ, θα υπάρξει Γενικός Διευθυντής, θα υπάρξει αυτοδιοίκητο με δημοκρατικό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να πάμε σε διαφημίσεις, κύριε Υπουργέ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και συναντήθηκα και με τους εργαζομένους του Δ.Σ., τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα και θα υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους και έτσι θα προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ήθελε να τοποθετήσει την κυρία Ξένη Δημητρίου; Δεν έχω λάβει απάντηση σε αυτό. Ήταν κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προφανώς αυτοί, εντάξει, μην λέμε τι κάνει «νιάου – νιάου στα κεραμίδια».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να το πούμε κάποια φόρα, χρειάζεται.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της κυρίας Ξένης Δημητρίου εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη. Σας δίνω συγκεκριμένα παραδείγματα, Κουφοντίνας, Μάτι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η κυρία Ξένη Δημητρίου είναι συριζαία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας ξαναλέω, ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε τη Δικαιοσύνη μέσα από την κυρία Ξένη Δημητρίου και πήγε να παρακάμψει τους νόμους και να αποφυλακίσει τον Κουφοντίνα, ακύρωσε τις αποφάσεις τις τελεσίδικες της Δικαιοσύνης, η οποία προσπάθησε με δικές της αποφάσεις να καθυστερήσει το πόρισμα για το Μάτι και η οποία ευθέως παρεμβλήθη σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης για τη Novartis.

Εγώ απέδειξα ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2014 ότι ποτέ δεν σήκωσα το τηλέφωνο ούτε σε εισαγγελέα, ούτε σε δικαστικό, για θέματα σημαντικά τρομοκρατίας, για θέματα σημαντικά ποινικού δικαίου, ποτέ. Και δεν θα το κάνω ούτε ως Υπουργός Υγείας.

Αλλά αυτοί οι οποίοι δημιούργησαν πρόβλημα στο ΚΕΘΕΑ είναι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι πολιτικά εμπλέκονται και φωνάζουν. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, δεν φταίνε οι οικογένειες, δεν φταίνε οι απεξαρτημένοι, δεν φταίει η κοινότητα.

Και η Αντιπρόεδρος που έβαλα στο ΚΕΘΕΑ είναι πρώην εξαρτημένη, 17 χρόνια δούλευε στο ΚΕΘΕΑ, ψυχολόγος. Και όχι δικαστικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφημίσεις και επανερχόμαστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνεχίζουμε τον κύριο Κικίλια. Τώρα να πάμε λίγο στα νοσοκομεία κύριε Κικίλια, γιατί με το που έφυγε ο Πολάκης σταματήσανε τα προβλήματα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε καμία των περιπτώσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας πείτε τι γίνεται εκεί με τα νοσοκομεία, γιατί έχουμε παράπονα από τον κόσμο αρκετά και τα έχετε και εσείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και προεκλογικά μιλούσαν για τον εξοπλισμό και μιλούσαν και για τις συμπράξεις ιδιωτικού με δημόσιο τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, θα το δούμε αυτό μετά. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εντός ολίγων ημερών τελειώνει η κατάθεση δικαιολογητικών και η Ανεξάρτητη Επιτροπή ορίζει καινούριους Διοικητές στα νοσοκομεία. Θέλω να είμαι ειλικρινής: με τους ΥΠΕάρχες της προηγούμενης κυβέρνησης και με τους Διοικητές, στην πλειοψηφία είχα μία καλή συνεργασία.

Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι, δηλαδή οι άνθρωποι που διόρισε ο κύριος Πολάκης και ο κύριος Ξανθός εγγράφως στο τέλος του καλοκαιριού μου κατέθεσαν με βάση τα ερωτηματολόγια τα οποία στείλαμε, το πώς διοικούσαν τα νοσοκομεία και τι γίνεται στα νοσοκομεία.

Και μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ελλείψεις στις χειρουργικές κλινικές, παθολογικές κλινικές, τραγική η κατάσταση στα ΤΕΠ, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Μπορώ να πω και πολλά άλλα. Τα παρουσίασα τότε αν θυμάστε. Μαγικό ραβδάκι στην υγεία δεν υπάρχει και εγώ είμαι εδώ για να λέω λίγα και να προσπαθώ να κάνω πολλά.

Όπως είδατε, στις ευπαθείς ομάδες κάναμε αυτά τα οποία πρέπει. Το 2020 θα είναι η χρονιά που θα δείξουμε στον κόσμο ποιος είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίον μπορούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτεστε να δώσετε κάποια διοίκηση σε manager, σε ιδιώτη μάνατζερ;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σας πω τι σκέφτομαι. Εμείς θα είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμά μας. Υπερασπίζομαι στο ακέραιο, στο 100%, το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Προσέξτε. Είναι άλλο δημόσιος χαρακτήρας, είναι άλλο κρατικά νοσοκομεία. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να δημιουργήσω υπηρεσίες τέτοιες, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης.

Αν ο πολίτης λοιπόν, ταλαιπωρείται και αργεί να κάνει μια μαγνητική, μία αξονική, εξετάσεις αίματος, τότε εγώ είμαι υποχρεωμένος να δώσω λύσεις. Να λύσω τα χέρια των γιατρών του ΕΣΥ, των παραϊατρικών ειδικοτήτων του ΕΣΥ, του νοσηλευτικού προσωπικού και να αγοράσω αν θέλω υπηρεσίες τέτοιες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο πολίτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα τις πληρώνουν οι πολίτες τις δημόσιες υπηρεσίες που θα αγοράσετε εσείς. Δεν θα τις πληρώνουν. Δεν θα πάμε στους ιδιώτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό να καταλάβουμε. Άρα θα πάτε σε κάποιον ιδιώτη και θα του πείτε, σου αγοράζω 1.000 εξετάσεις αίματος και θα στέλνετε τους πολίτες.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Για να μην περιμένουν. Όχι, και εντός των νοσοκομείων μας και σε κινητές μονάδες. Για να μην περιμένει δύο και τρεις μήνες να κάνει μια γυναίκα μαστογραφία.

Για να μην μπαίνει ένας ογκολογικός να κάνει μια μαγνητική, μι αξονική να δει που βρίσκεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούστε, δωρεάν είπατε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πάντα. Υπερασπίζομαι τον δωρεάν χαρακτήρα και το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και της υγείας. Εξηγώ πάλι. Άλλο δημόσιος χαρακτήρας, άλλο κρατικός.

Τι έχουμε; Είναι πεπερασμένες οι δυνατότητες τις οποίες έχει το κράτος και οι πόροι του. Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Ούτε μου έχουν δώσει παραπάνω χρήματα για την υγεία.

Τα διεκδικώ και τα παλεύω, γιατί έχουν πέσει κάτω από το μέσο όρο των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία. Το είπε και η τρόικα, με τους οποίους μίλησα. Το παραδέχθηκαν. Θα τον πιέσω λίγο τον Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Σταϊκούρα, που είναι και φίλος μου και τον κύριο Σκυλακάκη και υπάρχει και δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν στην υγεία.

Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε μετά από 45 χρόνια Μεταπολίτευσης και με το ΕΣΥ που γηράσκουν τα κτήρια, που οι υπηρεσίες είναι τέτοιες που θέλουν στήριξη και θέλει έναν εκμοντερνισμό, να ταλαιπωρούμε έτσι τον κόσμο. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να πάνε σε τομές.

Ποιες είναι αυτές οι τομές; Οι τομές είναι, ο διοικητής και ο υποδιοικητής του νοσοκομείου να έχουν κριτήρια ποσοτικά και ποιοτικά και αν κάθε τρεις μήνες δεν τα πιάνουν, θα απολύονται αυτοδικαίως, χωρίς αποζημίωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους βάζετε στόχους. Κάθε πότε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κάθε τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε τρεις μήνες……

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε τρεις μήνες όποιος δεν πιάνει τα κριτήρια θα απολύεται ο διοικητής;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιος διοικητής θα έρθει αν αναλάβει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια χαρά θα αναλάβουν, υπάρχουν 5.000 στην ουρά που περιμένουν. Δεν είναι υποχρεωμένοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα τους λέτε σε τρεις μήνες: δεν έκανες αυτή την εξοικονόμηση ή δεν έχουν όλοι σεντόνια….;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όλα είναι στην κατεύθυνση του να υπηρετηθεί η δημόσια υγεία και η μέση ελληνική οικογένεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους αλλάζετε κάθε τρεις μήνες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αν χρειαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν χρειαστεί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Είναι υποχρεωμένοι και θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται και οι δύο στις εφημερίες, εκεί. Εκεί με τον κόσμο που ταλαιπωρείται, για να βοηθήσουν και να δώσουν λύσεις. Αυτό σημαίνει διοίκηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διοικητής και ο υποδιοικητής;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο διοικητής και ο υποδιοικητής. Είναι υποχρεωμένα όλα τα νοσοκομεία να έχουν γιατρό υπεύθυνο της εφημερίας και να μην κάνουν την κατανομή πού πάνε οι πολίτες οι security ή κανένας στα νοσοκομεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά δεν υπήρχαν πριν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα κατέθεσαν οι ίδιοι οι διοικητές του κυρίου Πολάκη και του κυρίου Ξανθού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας το λέω γιατί το τι θα κάνει ο διοικητής και ο υποδιοικητής λίγο ενδιαφέρει τη μητέρα μου και το….

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, ενδιαφέρει πολύ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην έχουν αυτά που λέγατε εσείς ως αντιπολίτευση, να μην υπάρχουν σοβάδες που να πέφτουν από τα ταβάνια των νοσοκομείων, να υπάρχουν τα μηχανήματα…Αυτά τους ενδιαφέρουν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σε ό,τι έχει να κάνει με το κτιριακό, πάλι θέλω να είμαι ειλικρινής. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν φτιάχνονται τα πάντα. Όμως βλέπω ότι υπάρχει πατριωτισμός και υπάρχουν ευεργέτες και ιδιώτες, οι οποίοι στηρίζουν το ΕΣΥ και μέσω δωρεών χρηματοδοτούν και θα τις απορροφήσουμε όλες αυτές τις δωρεές.

Και παρακινώ όλους αυτούς οι οποίοι έχουν και μπορούν, να στηρίξουν ένα πρόγραμμα με το οποίο κάνουμε face lift στα νοσοκομεία μας.

Δηλαδή και το Ίδρυμα Νιάρχου το κάνει και στηρίζει, τους ευχαριστώ. Και η οικογένεια Λάτση το κάνει, τους ευχαριστώ. Και η οικογένεια Βαρδινογιάννη το κάνει, τους ευχαριστώ. Και η οικογένεια Μαρτίνου το κάνει, τους ευχαριστώ. Και η Στέγη και το Ωνάσειο το κάνουν και τους ευχαριστώ.

Όποιοι θέλουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν αναβαθμίζοντας τις δομές μας είναι ευπρόσδεκτοι με διαδικασίες, προφανώς, νόμιμες με βάση το Σύνταγμά μας και τους νόμους μας και τους κανονισμούς μας. Είναι προφανές ότι υπάρχουν λελογισμένοι πόροι, όμως δεν πρόκειται να κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια και δεν πρόκειται να αφήσω να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ιδιώτης μάνατζερ θα μπει στο νοσοκομείο να διοικήσει;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μα όλοι οι μάνατζερ που μπαίνουν είναι ιδιώτες, τι είναι; Δημόσιοι είναι; Ιδιώτες οι οποίοι μπαίνουν στη διαδικασία με τα χαρτιά τους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα από εδώ και πέρα τα νοσοκομεία θα διοικούνται με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, θα λειτουργούν και θα διοικούνται με βάση τους κανονισμούς του ΕΣΥ, σε αυτούς προσθέτω κομμάτια νομοθετικών πρωτοβουλιών, ήδη τα έχω νομοθετήσει και θα προχωρήσω και σε άλλα, τέτοια ώστε να διευκολύνεται η μέση ελληνική οικογένεια.

Κύριοι, επειδή έχετε πάει σε εφημερία δημόσιου νοσοκομείου και έχετε δει τι συμβαίνει. Δεν με ενδιαφέρουν αυτοί οι λίγοι οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν την μέση ελληνική οικογένεια από το να της παρασχεθούν σωστές υπηρεσίες υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε να τα δούμε και θα κριθείτε για αυτά, κύριε Υπουργέ…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Σας λέω ότι ετοιμάζουμε πολλά ως Κυβέρνηση, με εντολή του Πρωθυπουργού, εντός του 2020.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον αντικαπνιστικό νόμο. Εφαρμόζεται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πάμε στον αντικαπνιστικό, θέλω να κάνω ένα ερώτημα. Μαστογραφίες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, το μετονόμασαν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε ΕΟΔΥ, ΕΟΔΥ το κρατάμε. Το κάναμε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τον διοικεί μάνατζερ κορυφαίος στο administration και στα οικονομικά.

Οι δύο αντιπρόεδροι είναι εγνωσμένης αξίας, καθηγητές πανεπιστημίου, για τα μεταδοτικά νοσήματα ο ένας, ο άλλος για τα μη μεταδοτικά, όπως ο καρκίνος.

Οριζόντια screening για όλους τους καρκίνους, ειδικά στις γυναίκες, screening και δωρεάν μαστογραφίες από την ηλικία των 30.

Δημόσια υγεία και πρόληψη για τα παιδιά μας, παιδική παχυσαρκία, υπερβολική κατάχρηση οινοπνεύματος, αντικαπνιστικός νόμος και μείωση του καπνίσματος.

Καταλάβετε κάτι, δεν πρέπει να φτάσουμε στα νοσοκομεία μας για να στηρίξουμε τη μέση ελληνική οικογένεια. Πάμε μπροστά με προγράμματα δημόσιας υγείας, πάμε μπροστά με screening και έλεγχο και πρόληψη. Και ο ΕΟΔΥ είναι το μοναδικό κομμάτι του κράτους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΚΕΕΛΠΝΟ, τον ΕΟΔΥ, όπως είπατε πριν, όλα τα χρόνια που ήσαστε αντιπολίτευση λέγατε το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αλλάξει αυτό; Θα σταματήσει να είναι αμαρτωλό; Θα είναι θρήσκο; Πώς να το πω;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Με εμένα στο Υπουργείο Υγείας και με τη διοίκηση η οποία ορίστηκε, δεν παίζουν αυτά. Ό,τι υπάρχει σε δίκες που έρχονται από το παρελθόν, 85 είναι, θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Υπάρχει ανεξαρτησία των εξουσιών, κύριοι. Δικαστική εξουσία, νομοθετική εξουσία και εκτελεστική εξουσία.

Η δικαστική εξουσία να κάνει τη δουλειά της, οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, στους οποίους μίλησα χθες, νέα παιδιά, θα στηριχθούν απολύτως προκειμένου να προσφέρουν έργο στην ελληνική κοινωνία. Είναι βραχίονας του έκτακτου για τη δημόσια υγεία ο ΕΟΔΥ.

Προσφυγικό-μεταναστευτικό. Υπάρχουν δομές που ανοίγουν σε όλη την Ελλάδα. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και screening ποιος θα προσφέρει; Ποιος θα προσφέρει, πείτε μου. Ποια είναι αυτή η δομή που με βάση το έκτακτο μπορεί να παρέμβει και να στηρίξει ένα λοιμό, σεισμό, καταποντισμό, ένα σημαντικό θέμα για τη δημόσια υγεία; Ποια; Μόνο ο ΕΟΔΥ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τις δούμε αυτές τις δομές και πώς θα λειτουργήσουν και με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Λοιπόν, πάμε στον αντικαπνιστικό.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν εφαρμόζεται;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, εφαρμόζεται και παραεφαρμόζεται και μάλιστα βλέπω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έβγαλε ο Πέτσας την ανακοίνωση ότι εφαρμόζεται;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού κυκλοφορείτε, κύριε Κικίλια. Τι εφαρμόζεται; Η ερώτηση είναι σαφής: γιατί δεν εφαρμόζεται, ρωτάμε εμείς.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εφαρμόζεται και παραεφαρμόζεται. Το launch το επίσημο θα γίνει στις 19 του μηνός. Υπεγράφη από το Υπουργείο Υγείας κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει ποιες είναι οι ελεγκτικές αρχές και τι ευθύνη έχει κάθε Υπουργείο. Βλέπετε ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά δηλαδή οι έλεγχοι αρχίζουν στις 19 του μήνα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όχι, οι έλεγχοι ήδη έχουν αρχίσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, συστάσεις, συστάσεις. Από τις 19 έχει πρόστιμο; Να ξέρει ο κόσμος.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ πάω με συμπαίχτη την ελληνική κοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Αυτοί οι οποίοι μου μιλάνε και μου κουνάνε το δάχτυλο και μου λένε «Τιμώρησε τον κόσμο, κυνήγα τον» και λοιπά. Το αντίθετο συμβαίνει. Έπαιξα μπάσκετ είμαι υπέρ του ομαδικού παιχνιδιού. Έχω συμπαίκτες τα παιδιά στα σχολεία και τους γονείς που δεν θέλουν τα παιδιά τους να γίνονται παθητικοί καπνιστές. Έχω συμπαίκτες όλες τις οργανώσεις, τις ΜΚΟ, τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κικίλια, δεν καπνίζουν στα γήπεδα του μπάσκετ τα παιδιά, έτσι; Καπνίζουν στις καφετέριες, στα μπουζούκια. Στα μπουζούκια θα εφαρμοστεί;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Παντού. Και στις καφετέριες και στα μπουζούκια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα ακούει ο άλλος τον Ρέμο άνευ του τσιγάρου;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όπως στο εξωτερικό οι Έλληνες ταξιδεύουν και πηγαίνουν στα μαγαζιά και στα club και βγαίνουν έξω για να καπνίσουν, έτσι θα γίνεται και στη χώρα μας. Πάμε στις καφετέριες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα θα τραγουδάει απέξω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μια χαρά μέσα θα τραγουδάει και ο Αντώνης και όλοι. Πάμε στις καφετέριες. Οι καφετέριες έχουν ανοιχτές δομές έξω. Μην κοροϊδευόμαστε. Έχουνε πτυσσόμενη τέντα και τζάμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καλοκαίρι. Το χειμώνα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έξω θα τα ανοίγουν, αν θέλουν να καπνίζουν. Μέσα δεν θα καπνίζουν. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση θα σκεφτεί να επιδοτήσει και θερμάστρες για το έξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επιδοτήσουν θερμάστρες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα σκεφτεί και θα αναλογιστεί το πώς μπορεί να βοηθήσει και τον ιδιωτικό τομέα. Άλλωστε τώρα, κύριε Κούτρα, στην Ελλάδα έχουμε χειμώνα ενάμισι μήνα, δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και τον υπόλοιπο καιρό είναι μια χαρά, όπως και σήμερα, έτσι; Και όλοι είμαστε έξω. Έξω, λοιπόν, αρκεί να μην επιβαρύνουμε τους παθητικούς καπνιστές, μπορεί να καπνίζουν όποιοι θέλουν. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα καπνιστών και μη καπνιστών και θα πάω σε αυτό μαζί με την ελληνική κοινωνία. 74% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και να βοηθηθούν και οι ίδιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην κάνουμε το χειμώνα ένα μήνα τώρα για να εφαρμόσουμε και το νόμο όμως.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τους προτρέπω να πάνε στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα και να μην το προσπαθούν από μόνοι τους, γιατί έτσι θα έχουν πολλαπλές πιθανότητες επιτυχίες. Όταν μειωθεί το κάπνισμα, κύριοι, μειώνονται οι καρκίνοι, μειώνονται οι πνευμονοπάθειες, μειώνονται οι καρδιοπάθειες, μειώνονται εγκεφαλικά, αυξάνει η ποιότητα ζωής του Έλληνα που εγώ υπηρετώ. Υπηρετούμε την κοινωνία, όλα τα υπόλοιπα είναι σε τρίτο χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους ελέγχους θα τους κάνει η αστυνομία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τους ελέγχους θα τους κάνει πρώτα από όλα η Ελληνική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θέλουν οι αστυνομικοί να τους κάνουν.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Η Δημοτική Αστυνομία, οι ελεγκτές του ΣΕΥΠ, οι λιμενικοί κοντά στα λιμάνια και όλοι αυτοί μαζί.

Θέλω να σας πω ότι το Υπουργείο το οποίο υπηρέτησα και ξέρω πάρα πολύ καλά, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει 55.000 αστυνομικούς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι και τι θα τους πιάσει το φιλότιμο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Πρώτοι οι αστυνομικοί θα βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δεν θέλουν οι άνθρωποι, λένε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κάθε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους δώσετε κάποιο κίνητρο;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Άλλωστε, ήδη προχωρά υπουργική απόφαση που λέει ότι το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα θα πηγαίνει στην Ελληνική Αστυνομία, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τώρα δεν το ακούτε όμως από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ρουφιανιλίκι, κύριε Κικίλια.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κάθε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί; Λες εσύ «Πήγαινε γράψε τον Ντσούνο που έχει την καφετέρια για να πάρεις και τα λεφτά».

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Καταρχάς αποσύρετε τη λέξη «ρουφιανιλίκι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εντάξει, το αποσύρω.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεύτερον, πώς νομίζετε ότι λειτουργεί το πράγμα μέχρι τώρα; Η Δημοτική Αστυνομία δεν γράφει δηλαδή πρόστιμα και δεν παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών ένα κομμάτι από τα πρόστιμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πού θα πηγαίνει; Θα πηγαίνει στις ομοσπονδίες των αστυνομικών;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Θα πηγαίνει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παίρνουν νέα γιλέκα και αλεξίσφαιρα, θα παίρνουν νέες στολές, να εκσυγχρονίζονται τα συστήματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό είναι το κίνητρο που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό είναι το κίνητρο. Γιατί δεν το θέλουν διαφορετικά. Γιατί δεν το ακούτε από εμάς, λένε: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ληστείες, ο,τιδήποτε, ασφάλειας στην Αθήνα, το σχέδιο Χρυσοχοΐδη. Δεν μπορούμε να κάνουμε και αυτό, να πηγαίνουμε να γράφουμε τον Ντσούνο και τον Κούτρα γιατί καπνίζουν».

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ακούστε, κύριοι. Σε 9 μεγάλες χώρες της Ευρώπης, πρώτη απ’ όλους η Γαλλία, οι 9 μεγαλύτερες, η αστυνομία των χωρών τους εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχει όλα αυτά; Δεν έχει την Τοσίτσα κάθε δύο μέρες με μολότοφ.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Έχει και όλα τα άλλα. Μην παρουσιάζετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εφαρμοστεί ο νόμος; Είναι ένας νόμος τον οποίο παλεύουμε 10 χρόνια να εφαρμόσουμε στη χώρα. Δεν τον έχει εφαρμόσει κανένας. Θα είστε ο πρώτος Υπουργός Υγείας που θα εφαρμοστεί ο νόμος;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ο αντικαπνιστικός νόμος που έχει να κάνει με τη μείωση του καπνίσματος και των βλαβερών συνεπειών του, με συμπαίχτες την ελληνική κοινωνία, θα εφαρμοστεί. Και να είστε σίγουρος ότι όλοι θα είναι πολύ πιο ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι που γίναμε μία κανονική χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κανονικά;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Όμως μη διχάζετε την κοινωνία. Γιατί εγώ υποστηρίζω και τους μη καπνιστές και τα δικαιώματα των καπνιστών. Απλά αυτά ορίζονται και ξέρει ο καθένας τα δικαιώματά του και τις υποχρεώσεις του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόστιμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος τη διχάζει την κοινωνία; Εμείς διχάζουμε την κοινωνία;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ναι, γιατί δεν χωρίζεται η ελληνική κοινωνία στα δύο και σας ενημερώνω ότι με τις μελέτες τις οποίες έχουμε, και παρουσίασε και ο καθηγητής ο κ. Μπεχράκης, το 74% των καπνιστών θέλει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Οπότε ας ψάξουμε να βρούμε ποιος δεν θέλει εν τοιαύτη περιπτώσει. Αφού θέλουν όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ποιος δεν ήθελε μέχρι τώρα που δεν εφαρμοζόταν;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προφανώς δεν ήταν ώριμη η ελληνική κοινωνία και δεν υπήρχε βούληση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα ξαφνικά επειδή είναι Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης και ο Κικίλιας στο Υπουργείο Υγείας έγινε ώριμη η ελληνική κοινωνία σε τρεις μήνες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προφανώς είναι πειστικός ο Μητσοτάκης και προφανώς δείχνει βούληση πολιτική και προφανώς έχει το σθένος ως Πρωθυπουργός και θα τον εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μακάρι. Τον στηρίζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Χαίρομαι πάρα–πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζουμε να εφαρμοστεί.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:Και να πω και κάτι άλλο. Είδα εδώ πέρα εργαζομένους που ήταν έξω οι άνθρωποι για να καπνίσουν. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, δεν ξέρετε κάτι. Δεν τα ξέρετε καλά. Εδώ στον ΣΚΑΙ γίνεται αυτό 10 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, αλλά με συγχωρείτε πάρα πολύ. Πάτε πάλι σε αυτό το οποίο εγώ σας λέω, ότι είναι μόνο ένα κομμάτι του νόμου. Εγώ πιστεύω πρώτα απ’ όλα στη συνείδηση την οποία δείχνει ο ελληνικός λαός και στη βούληση την οποία έχει.

Τα πρόστιμα όμως τα οποία ήδη δημοσιοποίηθηκαν, είναι πρόστιμα τέτοια ανάλογα του βάρους του αδικήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πάμε και σε κάτι άλλο που δεν .. τέλος πάντων, ακουμπάει και στο Υπουργείο σας με κάποιον τρόπο. Η υπόθεση Novartis.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Τελικά όλα ακουμπάνε στο Υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δύσκολο το Υπουργείο η αλήθεια. Από τους βασικούς πυλώνες ενός κράτους.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν είναι δύσκολο το Υπουργείο. Είναι το πιο δύσκολο Υπουργείο που υπάρχει, μακράν του δευτέρου. Οι συνάδελφοί μου στο Υπουργικό Συμβούλιο με βλέπουν και με σταυρώνουν να είμαι καλά, να μην πάθω τίποτα και μη χρειαστεί να πάει κανένας στο Υπουργείο Υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπόθεση Novartis, Τζανακόπουλος–Πολάκης αν εμφανιστούν την Πέμπτη στην προανακριτική Επιτροπή τι θα δούμε; Τη φρουρά να έρθει να τους πιάνει να τους βγάζει έξω και τα λοιπά;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Εγώ νομίζω ότι σας απάντησα καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής σας, το τι πιστεύω. Εγώ πιστεύω στους νόμους και πιστεύω στο σύνταγμα και πιστεύω στις διαδικασίες.

Θα ισχύσουν για κάποιον μη επώνυμο οι νόμοι και οι διαδικασίες και ο αντικαπνιστικός; Και για τους επώνυμους, τις «Υπουργάρες» και τους βουλευτές και λοιπά δεν θα ισχύουν;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να σας δούμε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ξαναλέω. Θέτω το ερώτημα στην ελληνική κοινωνία. Στους ανώνυμους λέμε, αν μιλήσεις με το κινητό σου στο αμάξι σε γράφουμε. Δεν φοράς ζώνη, καπνίζεις και λοιπά και λοιπά.

Άρα οι νόμοι ισχύουν για το μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας στην πλειοψηφία. Για τους επώνυμους επιχειρηματίες, μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικούς και λοιπούς, δεν ισχύουν νόμοι;

Είναι ο νομός αυτός; Είναι ο εσωτερικός κανονισμός της Βουλής; Προβλέπεται; Αποφάσισε ο Πρόεδρος της Βουλής; Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Τόσο απλό είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παρακολουθείτε τις αντιδράσεις των κατοίκων στη ενδοχώρα από τη μεταφορά των προσφύγων. Είναι δικαιολογημένες;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και αυτό είναι στο Υπουργείο Υγείας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι. Αυτό είναι στον πολιτικό Βασίλη Κικίλια, μέλος της κυβέρνησης. Μήπως θερίζετε θύελλες τώρα;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δέχεται τεράστια πίεση η χώρα μας και επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα αφήσουμε γεωστρατηγικούς παίκτες της περιοχής, επί μέρους τακτικές επιχειρηματιών και λοιπά, να ελέγξουν και να καθορίσουν το πώς θα ζουν οι Έλληνες στη χώρα τους.

Βεβαίως και είμαστε ανθρωπιστές, βεβαίως σεβόμαστε την ανθρώπινη ψυχή. Αν μιλάμε για πρόσφυγες, μόνο το 10% πλέον είναι πρόσφυγες.

Το άλλο 90% είναι μετανάστες. Παράνομοι μετανάστες, οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούν να μπουν ούτε στη χώρα μας, ούτε στην Ευρώπη.

Βεβαίως θα επιδείξουμε ανθρωπισμό, αλλά θα φυλάμε τα σύνορά μας και τα θαλάσσια σύνορά μας. 18.500 μίλια θαλάσσια σύνορα, που δύσκολα φυλάσσονται. Θα τα φυλάξουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν βγει 40.000 σε 4 μήνες.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως θα έχουμε κλειστές προαναχωρησιακές δομές, στις οποίες θα έρχονται αυτοί οι παράνομοι μετανάστες, αν και εφόσον δεν πάρουν άσυλο, που παίρνουν οι πρόσφυγες, που επιταχύνουμε τη διαδικασία. Έκανε μια πολύ καλή δουλειά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Βεβαίως τον γενικό συντονισμό τον έχει όλη η κυβέρνηση και βεβαίως είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες συνιστώ να υπάρχει λογική και αριστοτελική μεσότητα.

Άκουσα τον Δήμαρχο Κιλκίς, δεν μίλησε κακά ο Δήμαρχος από το Κιλκίς. Τι είπε ο άνθρωπος; Είπε ότι θα πρέπει να γίνει ένας καταμερισμός του βάρους τέτοιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενημέρωση ζήτησε.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και ενημέρωση αλλά και ένας καταμερισμός του βάρους τέτοιος, που να ακουμπάει όχι μόνο κάποιους, Αν με ρωτάτε αν θα ανοίξουμε hot spots σε όλη τη χώρα; Όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κικίλια.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Και στους σύγχρονους λαθρέμπορους, γιατί αυτοί είναι οι εχθροί μας, θα περάσουμε ένα μήνυμα απέναντι ότι «όχι, δεν μπορείτε να στέλνετε όποιον θέλετε εδώ πέρα. Υπάρχουν κλειστές δομές. Δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν αλλού στην Ευρώπη. Άρα κόψτε το παραμύθι με την Ελλάδα».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Υπουργέ. Σας ευχαριστούμε πάρα, πάρα, πάρα πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αναρτήσετε, μου στείλανε μήνυμα εδώ, να αναρτήσετε στο ίντερνετ τις μονάδες υγείας που μπορούμε να κάνουμε δωρεάν μαστογραφία, λένε οι κυρίες.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί στο ΤΟΜΥ Νέου Κόσμου δεν γίνονται και έξω κοστίζει 120 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, κύριε Κικίλια. Σας ευχαριστούμε, πάρα, πάρα πολύ.